Facebook Pages

Saturday, June 26, 2010

masak lemak ikan patin..

2 comments:

en3 ni bkn nak kongsi pasal resepi sbb rasanye masak lemak ni adalah masakan paling simple.. cuma nk cite bab ikan patin..sy x pnh makan ikan patin tp selalu dgr org kata ikan patin ni sdp.nak2 kalo masak tempoyak..so jln2 kat tesco smlm nampakla ikan patin ni n ade promosi lg. sy amik dh siap packing..3 ekor (saiz sederhana) rm 3 shj..hehe myb sbb x bape nk laku atau dh nak xpired aka busuk kot.. tp bila sy siang mlm td xde la bau busuk pun, cuma hanyir terlebih.. so pas amik ikan ni crla tempoyak kat bhgn sayur..tp tempoyak xde la plak..oleh sbb nk tau sgt cemana rasa patin ni, sy teruskan niat utk membeli...cuma bila dh xde tempoyak terbantut la sket idea2 nk masak ape..
So pg td, tepon mak tanya patin sdp masak ape..mak kata, masak asam, singgang pun boleh..kalo masak lemak pun ok gak cuma lebihkan asam sket..myb nak ilangkan bau hanyir kot..so sy amik pilihan ketiga..masak lemak ikan patin(rujuk pic di atas)..rasa sume ok..cuma biasala ikan sungai..ada sket rasa sg.. apapun sy telah membuat kesimpulan, sy x berapa nk gemar ikan patin ni..sy lg suka ikan siakap atau talapia..sbb pada sy isi dia lg manis..tp apapun harus bersyukur krn dpt mengalas perut kami... owhh menu kami pada hr ini ialah masak lemak ikan patin, sayur bayam n asparagus..Hmm tgh berkira2 mlm ni nk masak apa plak..


Wednesday, June 23, 2010

UPSR & PMR mansuh????

1 comment:
UPSR
aku rasa x patut UPSR dimansuhkan..Sebagai seorang pendidik, amatla tidak praktikal kalau UPSR dimansuhkan.. Krn apa?? coz naluri kanak2 yang sgt sukakan hiburan..bila mereka2 ini dah didedahkan bahawa UPSR x ade, so no point utk diorg ni study..Hasilnye, maka bertambahla bilangan pelajar-pelajar yg buta huruf.. Sdgkan ketika UPSR masih ada lg (skrg) pun dh melambak yg x tau membaca inikan pula bila dh mansuh..Dan apa gunanya lg dgn kewujudan SBP n MRSM..owhh., adakan ujian khas bg yg berminat..Hmm satu idea yg menarik tp fikirkan juga nasib pelajar2 yg layak ttp kurg keyakinan diri..Dan juga utk UPSR masukkan sekali subjek PJK krn situasi pelajar skrg sgt2 tidak sukakan aktiviti yang menyihatkan..

PMR
setuju utk dimansuhkan..pada aku PMR hanyalah bertujuan utk memilih pelajar yg layak ke MRSM atau SBP...untuk aliran pula, kebanyakan sekolah yg menentukan pelajar mereka sama ada layak mengambil sesuatu pakej aliran ataupun tdk..Jd itu bukanlah sesuatu yang relevan..PMR yang lebih berkonsepkan soalan objektif juga bkn pengukur kecemerlangan seseorang.. Pelajar yang buta huruf pun boleh lulus kalo nasib menyebelahi mereka.so pikir2kan lah..

Hmm tp kalo dua2 dimansuhkan, bayangkan pelajar hanya menduduki exam setelah 11 tahun bersekolah..dan aku rasa mereka hanya mula berusaha 2 thn b4 exam..so 9 thn sebelumnya agak2 korg apa aktiviti diorg tu ek???????????????????????

Friday, June 18, 2010

lagi 2 hr mau bukak sek

2 comments:
x termasuk hr ni lg 2 hr je sesi prsekolahan akan bermula..bermakna mcm2 perubahan akan berlaku dlm hidup aku..
i. rakan sekerja baru
ii. sekolah baru
iii.subjek baru
iv.persekitaran baru..
v.pelajar baru
vi.etc

pendek kata mcm2 lg perubahan dalam karier aku...moga2 cepat la aku nk menyesuaikan diri memandangkan aku nie sgt2 la pendiam bila masuk environment lain dan berjumpa org2 yg aku x knl. apa2pun perkara yg paling mendebarkan ialah bawa kete... kalolah ade doraemon yg blh gantikan kete manual tu kpd auto....sgt2la aku bersyukur..kpd pembaca blog doakan aku berjaya eh..


Thursday, June 17, 2010

tatapan utk menggembirakan diri sendiri

2 comments:
bg mereka2 yg x punya anak n blum bergelar mommy to be..haruslah bermain2 dengan anak ciptaan sendiri a.k.a khayalan semata2.. so pd sesape yg sudah punya gelaran seperti yg kusebut tadi terpulangla pada anda jika nk kata aku syiokk sendiri.. sbb mmg daku sgt2la syiokk sendiri n terjatuh cinta pada baby khayalan ini..

taraaaa...gabungan muka daku n suami..hmm mcm saper ek?? oleh krn sudah bersatu harap2 sgt Allah mengabulkan keinginan kami yg satu ini..aminn

i think i am a full housewife...

1 comment:
why??
coz i will meet my hubby every day..yeayyy..daku dh pindah s.alam.. means pindah sekolah..n of coz la pindah umah..dh boleh main masak2..
tp aku kan keje..cmne blh jd full housewife plak?? musykil tul laa..
alkisahnye g sek dpt ngajar ptg..what u think guys?? still don't understand..kla let me xplain..ok bila ngajo ptg leh r buat bekfes utk en suami, bila balik pulak blh masakan utk mkn mlm..n of coz la aku smpi umah dulu dr dia sbb dia kata nk rajin2kan diri buat ot..so dlm kul 8pm br smpi umah..tu blum kira kalo ade group discussion..ok dh paham?? bagus ank murid cikgu ni..:D

skrg ni dh blajo2 bgn awal(sbb aku ni susah sgt nk bgn awal..)xdela awal sgt pun tp sempatla buat bekfes b4 en suami g keje..start from the 1st day we move to this house..sgt syiokk..heheh nampak sgt dulu pemalas kan..heheh bukan mls la tp sbb penat duk ulang alik weekend n phm2lakan kalo dh jrg jumpa mesti nk manja lbey2..plus lg stok brg dapur yg sgt minimum kuantiti dan jenisnye disebabkan takut ianya cepat rosak disbbkan jrg memasak..

so skrg ni dah stat mensurvey resepi2 baru kat internet..buku resepi pun melambak2 tp disbbkan pindah hr tu, mls la plak nk selongkar kotak2 cr buku tu..biarla dia terperap dlm tu..nanti pindah lg (hopefully after we have our own house)..kla dh melalut plak..but im happy rite now..cuma runsing nk bw kete je g school..

yuhuuu...daku dh ade signature..td g blog fida n try click her signature..then...taraaaa daku pun dpt buat signature plak...

Thursday, June 10, 2010

serabut

4 comments:
adoiyaiiii...apsal ko ni penakut sgt la Muzai ooiii.. apa susah sgt bawa kete..stat je kete jalan la..tu pun susah ker..hmm bila dok pk2 pasal kete mau cuti aku jd x tenang.. dok pk masa depan.( masa depan la sgt, hmm cmne la aku nk g sek ni) pakal la en khairul nk beranta plak aku g sekolah..aku ngajo ptg lak tu.. kdg2 rasa dh berani dah tp bila byk sgt kete kat atas jln tu, gabra aku makin menjadi la plak..yg kete2 ni satu hal, apsal la byk sgt kat jln..(uish, dh tahap nyalahkan kete lain plak) Ya Allah kuatkanla semangat aku ni.. hmm esok nk pindah s.alam dah..so lg seminggu je lg cuti..boleh ke aku bina keyakinan nk bw kete ni... takottttttttttt...smpi nk buat keje umah pun x lalu..dok terbayang2 masa depan..

Tuesday, June 8, 2010

Tag from my twin a.k.a yuzai

No comments:

BR ADE MOOD NK MENJAWAB TAG.. SO LAYANZZZZZZZZ

1) Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
for d 1st time tau mesti aku benci+menyampah nk tgk muka dia..n of coz bila tgk mukanye terus ide utk berkata2 mati tang tu jugak..tp last2, lantak ko la..nk tikam ke bunuh ker... apa aku peduli..

2) 6 orang di hati anda?
abg, mak abah, family, anak2 buah yg comel lote, our baby (coming soon) n our baby(coming soon)..hehehe konon2 dpt twin la..berangan terlebih..

3) Anda rasa anda comel?
utk beberapa minggu ni daku merasakan diri sgt selekeh n x terurus..

4) Single or taken?
dr aspek ape ek?? masih single lg means blum punya zuriat sendiri..ttp sudah punya suami n pastilah milik mak n abah selama2nye.. meaning that i x pnh single..

5) Blog yang anda suka?
semua blog yg memberi info kehidupan msg2.. tp apahal kengkawan aku ni ramai dh yg malas nk update blog..adui aaiii

6) Adakah bilik anda kemas setiap hari?
beberapa minggu ni sgtla x kemas.. sbb bdn ni x bmaya je..nk baring jerk..

7) Lagu terakhir yang anda dengar?
lagu ape ntah.. huhu daku bkn penggemar lagu2 ni..

8) Last text message?
smlm msg along.. nak tumpang tdo umah dia

9). Last phone call?
td dr smk SAS..tanye pasal potongan gaji PTPTN..yess akhirnye dpt gak potongan gaji..x pyh susah2 pk setiap bln nk byr

10) Hari terakhir anda menangis?
dkt SAS..hr jumaat..biasala nk berpisah dgn guru2..waaaa pas ni sekolah br plak

11) List lima color favorite anda?
purple + pink => banyak baju saya theme yg ini
biru gelap terang
putih itu suci
apa2 saje yg menawan d mata

12) Orang terakhir anda ber-YM?
lama dah x main ym2 ni.. yg terakhir rasanya ngan sykin je la kot..beberapa minggu lepas

13) Game paling anda suka?

banyak sgt

14) Adakah anda peminat MCR?
MCR tu aper?

15) Apa perasaan anda jawab tag ni?
rasa nk cepat abis...jawab dlm gopoh gapah ni...

16) Anda rasa tag ini best?
bolehla selagi x mendatangkan marah..heheh

Tag lagi 10 orang
xpela, sape yg nk sila2 la ambil tag ni ye..i x marah jgn risau