Facebook Pages

Friday, September 17, 2010

Raya 2010

No comments:
Salam aidilfitri...Tahun 2010 masih beraya di kg halaman, serting ulu..Sgt2 seronok sbb tahun ni anak2 buah beraya bersama..So rumah meriah dengan kehadiran cucu2 yang menjadi rebutan pakcik n makciknye.....Hmm x sabar la plak nk ade baby sendiri..Bagi kawan kat diorg2 ni..



Keluarga besar kami..

adik beradik, ipar n mak abah...


exclusive dr kami..secocok gitu..



Tuesday, September 7, 2010

1 comment:

alkisahnye..sbb semlm terlebih rajin.. dr pencuci mulut sampaila hidangan sendiri adalah dari hasil tgn ku sendiri.. so dengan bangganye nak post pic2 lauk semalam..

ok..ini adalah lauk pauk kami..

sardin masak lemak cili api...serius mmg sedap rupanye..


paprik seafood( udang + sotong)


sayur kacang n cendawan

puding 3 rasa

lempeng goreng inti ayam sardin (huhu resepi sendiri tau)


dan semua menu di atas adalah licin satu malam walau hanya kami berdua saje yang meratah.. smlm pas siap2 ngemas rumah, rehat kejap.. then dalam kul 5-5.30 memulakan operasi memasak..so of course la masak puding tiga rasa ni..ingat ada ikan tiga rasa je ke..puding ni pun resepi saya sendiri gak... mudah dan simple sahaja...

RESEPI PUDING TIGA RASA

Bahan-bahan:
Agar-agar
Susu pekat manis
Sirap
Milo
Sunquick orange

Cara-cara:
1. Macam biasa didihkan air terlebih dahulu..kemudian masukkan agar2 sehingga dia cair dan seterusnya susu pekat manis..(Saya xde sukatan tau, cuma agak2 je manis dia, maklumlah puase, sebagai tips boleh perhatikan warna susu tu sama ada cair atau pekat warna putih dia)
2. Kemudian di dalam bekas yg lain campurkan 1/3 dari bancuhan tadi dengan pati sirap supaya jadi bandung sirap.. masukkan dalam bekas dan biarkan sejuk ataukan pejal ..
3.Bancuhkan pula dengan sunquick dan tuangkan ke atas puding sirap yang dah sejuk tadi..
4.Seterusnya bancuhkan dengan milo plak.. Dan terhasillah puding seperti gambar di atas..
Selamat mencuba utk yg ingin mencuba..heheh


Resepi kedua yang saya nk kongsi plak ialah lempeng goreng inti ayam sardin.. iyela, mula2 masak ikan sardin masak lemak cili api.. so ikan nye dah buat gulai, tinggal kuahnye plak..Oleh kerana sy penggemar sardin jadi rasa rugi plak kalo buang je.. konon2 nk buat popia, tp x jadila plak..jadi lempeng..cuma xdela setebal lempeng biasa..nipis je..Ok resepinya:

RESEPI LEMPENG GORENG INTI AYAM SARDIN

BAHAN INTI;
Satu sudu cili giling
Kuah Sardin
Bawang merah n putih (dihiris)
Ayam (dipotong dadu)
Tomato (dipotong dadu)
Lobak (dipotong dadu)
(Isi dalam terpulang kepada individu..Atas kreativiti masing2.)

BAHAN LEMPENG:
Telur
Tepung
Garam

Cara-cara:
Bahan Inti:
1. Tumis bawang terlebih dahulu dengan sedikit minyak . Kemudian masukkan cili giling.. Tumis sehingga agak2 garing..
2. Masukkan pula ayam dan lobak.Biarkan seketika
3. Seterusnya tomato dan kuah sardin.. Masak sehingga kuahnye hampir kering.

Bahan lempeng:
Campurkan telur, tepung, dan sedikit garam..Kacau dan canaikan dekat kuali.. Jgn terlalu tebal sangat.. Takut susah plak nk gulung..

Last sekali, letakkan inti ke atas lempeng dan bentukkan seperti popia.. Lekatkan hujung lempeng tadi dengan putih telur.. Kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga dia bertukar warna kekuningan..

Selamat mencuba ...Dan x kan menyesal punyela

Monday, September 6, 2010

okey..dia sudah twist...

7 comments:
petang semalam around 7pm dia sudah twist..sakitnye hanya Allah yang tau..rasa cma sakit perut yang nak b**** tp lebih sakit dari tu..kejap2 g toilet, tp x kuar ape2 pun.. dahle tandas duduk, lg la x dpt menahan..smpi kadang2 beralih dr mangkuk tandas tu ke bawah sebab nk mencangkung..coz mencangkung la dia rasa lega sket..dah x tahan sgt lari(sambil tunduk) masuk bilik mengiring..xpun bersujud..then dh ok sket dptla berbuka..selera nk mkn ada..tp sbb sakit yg masih terasa x dptla makan banyak2...yupp sakitnye smpi kul 9.30...masa nk amik air sembahyang dia muncul lg..last2 sembahyang pun ntah ke mana..bukan sengaja tp terpaksa..
after dh ok sket terus online cari info..yea dia mmg boleh twist n burst(sbb sy nye dr kata dh besar..)moga2 twist sajela, takutla kalo dah pecah..mmg mlm td rasa cm nk buang je perut ni..sbb x tahan sgt..terjerit2 jugakla dalam toilet tu..
actually dah rasa sakit mcm ni b4 g scan lg..tp ingatkan dia normal je..ada gak cite ngan cikgu sekolah, diorg kata mayb angin..bayangkanla tgh2 dok mengajar tu tiba2 boleh plak sakit yg amat sgt smpi x boleh berdiri..g toilet tp xde kuar apapun..kalo angin mesti dah k****t kan..tp masa tu x lama..cuma kerap kna la..operate lama lg ni..30 sept ..hopefully xdela yg membimbangkan...

~~kalo nk tau, rasa twist tu cm perut ni ditarik2 smpi nk tercabut..atau sape2 yg penah experiance nk terb***k smpi x boleh berdiri tu~~..ntahla susah nk explain..~~