Facebook Pages

Monday, February 28, 2011

Nasi goreng sotong

No comments:
Orang lain makan malam bersama nasi putih n lauk pauk.. tp me makan nasi goreng je.. hmm tiba2 terpikir kalo makan kat luar malam2 pun minta nasi goreng gak.. cuma kali ni x nak la makan nasi goreng malas atau nasi goreng kampung.. biar lain sket.. hehe biar en suami rasa cam order kat kedai..hehe so buatla nasi goreng sotong.. balik sekolah kul 7.15 terus sinsing lengan bersilat kat dapur.

Bahan2 :
serbuk lada sulah
3 ulas bawang putih - dihiris
5 biji bawang merah -dihiris
3 biji cili padi - dibelah dua
3 ekor sotong - dipotong bulat
2 sudu sos tiram
sayur campur
nasi putih
daun sup
bawang goreng
minyak untuk menumis

Cara memasak :

1.Panaskan minyak.. tumiskan bawang putih, bawang merah, cili padi sehingga kekuningan.. 2.Masukkan sotong.. Biarkan sekejap. Masukkan pula sayur campur dan sos tiram.. Kacau hingga sekata. jangan lupa letak garam..
3. Bila bahan2 dah masak, bolehlah letakkan nasi putih dan kacau hingga semua bahan serasi..
4. dah masak bolehla ditaburkan daun sup ngan bawang goreng..
korang pun bolehla hidangkan udang goreng kunyit ngan telur mata kerbau..barula terasa mcm order kat kedai..

Selamat mencuba

kasi close up sket nasi goreng saya

Nasi Harum wangi + ikan masam manis

No comments:
owhh cuti kali ni berjaya lagi mengeksperimen rasa nasi.. nasi harum wangi.. oppss tp nama ni bukan saya yang bagi.. tuan punya resepi yang bagi.. alkisah bila dh bosan haruslah menyelak mingguan wanita yang menimbun kat rumah.. cari resepi nasi jumpa yang ini.. mula2 ingat nak buat nasi tomato, tp nampaknye nasi yang ni lg menambat hati..

Nasi Harum Wangi
Bahan-bahan :

2 ulas bawang putih -di hiris
1 inci halia -di hiris
1 batang serai - dihiris
susu sejat f&n
2 cawan beras

Cara-cara memasak :

Panaskan minyak untuk menumis.. Tumiskan bahan2 yang dihiris. Bila dah naik bau masukkan beras. kacau hingga sebati. kemudian masukkan susu sejat secukupnya untuk menambahkan rasa lemak.. seterusnya bolehla dipindahkan ke rice cooker dan ditambah dengan air mengikut sukatan yang betul..

bila dah masak bolehla dihidangkan dengan lauk pauk kat bawah ni..

ikan talapia sweet sour

Bahan2:
ikan talapia- siap digoreng
seulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia
1 lada merah
1/4 biji mangga muda
sos tomato
sos cili
gula
garam

Cara memasak :
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia, lada merah yang telah dihiris halus. kemudian masukkan sos tomato dan sos cili.. kacau hingga sekata.. masukkan pula mangga yg dihiris halus, gula dan garam secukupnya.. kacau sekejap dan dihidangkan diatas ikan talapia yang telah siap digoreng.

dan jugaa... korang bolehla hidangkan dengan sawi goreng belacan n sup su'un .. sedap mmg sedap..sebab nasi nye lain dari yang lain.. en suami kata nasi ni sesuai untuk buang angin..hehe sebab ada halia n serai..
sawi goreng belacan

sup su'un

Saturday, February 26, 2011

Ford Fiesta

No comments:
my blog ada iklan nuffnang.. xpenah pun teringin nk klik utk tgk lebih lanjut.. sekali hari ni dia kuar ford fiesta la plak... tergerak nk tengok page dia.. so jejari runcing ni pun menggatal la klik iklan nuffnang.. tengok plak FORD FIESTA nye price list.. alamakk..mcm mampu milik je.. huhu xpenah2 jatuh cinta dekat kereta2 lain except my savvy n my kancil tetiba terjatuh plak cinta kat Ford Fiesta ni.. harga mmg kira okla.. ansuran nye pun cam mampu nk bayar... boleh la beli satu..hehehe

design kat dalam pun cun
tapi..tapi.. huhu ada tapi nye.. itupun kalo kitorang xde kancil n savvy.. boleh la ansuran bayar kete ni combine dua.. dapatla utk bayar Ford Sedan or Ford Sport.. so tak payahla berangan ye pn Muzaiyanah... tunggulah lima tahun lagi barulah boleh beli yg lagi besar.. hmm kalo nk jual dua2 kete kesayangan kami pun x berbaloi jugak utk beli yang baru... jdnye lebih baik bermimpi dari xde langsung.. dari mimpi mungkin perancangan akan lebih baik..tul tak?? hehe

so pada sesape yang mampu n nak beli tuk korang leh la klik link ni http://www.ford.net.my/fiesta/gallery.asp atau korang klik je iklan nuffnang kat atas tu (sambil2 membantu tambahkan akun nuffnang ku..hehehe)

Bunga api di Uptown

No comments:
Tadi masa nak delete pic2 x berguna dalam camera terjumpa plak gambar2 masa kat uptown.. masa ni diorang ada organise event tuk meriahkan lagi uptown kat sepang tu.. so dapatla tgk pertunjukan api macam kat bawah ni... ni just nk nak share ngan korang je la sebelum ditamatkan riwayat gambar2 ni..

masa ni baru nak memanaskan badan je.. setakat pegang kayu yang ada api di belah kiri dan kanan.. pastu diorg pusing2 kan je.. huhu orang biasa pun boleh buat..kot2 la tak takut baju terbakar atau tgn melecur..heheh

ok, masa ni diorang dah stat mengganas dah.. tengokla tu percikan api.. tp orang ramai masih x berganjak.. still nk tengok dari dekat jugak

sekali bila mamat ni dah mula melibas bertempiaran la penonton2 lari.. kalo ada yang tengah makan kat meja pun lari gak.. sebab percikan api dia tu terbang agak jauh la gak.. tp mmg syok la..
pas pertunjukan api ni ada nyanyian plak.. nyanyi n menari poco-poco.. teringin sgt nk join tp en suami dah buat isyarat mata x boleh terpaksa la pn isteri pendamkan aje.. tp dlm kepala teringin kenangan masa belajar kt USM.. kat situla pandai joget poco-poco ni.. tp setakat tu je la.. dan adala sekali dua masa mengajar kat SULTAN ABDUL SAMAD.. memori terindah..chewahh..


Friday, February 25, 2011

Breakfast kami

No comments:
tengah2 main ngan my camera terjumpa plak pic ni.. breakfast kami.. huhu western kan.. alkisah malas nak masak, so hidangkan ini utken suami.. cara nk buatnye confirm2 korng tau kan.. apa yang terkandung dalam hidangan ni??of cozla, beans baked, sweet corn, hash browns n pandan bread.. masa tu pergi dapur tgk ada roti pandan, so tgk tarikh dh nk expired terus cadang nk buat roti telur.. dalam pada nk buat roti telur tu terpikir la plak nk mkn ngan baked beans.. pastu masa nk amik telur dalam peti sejuk nampak plak jagung n hash browns ni..so akhirnya jadilah bekfes saya.. tp setakat utk tahun ni jarang sgt saya buat.. tahun lepas banyak kali dah..hehe alkisahnye, tahun ni menjadi sgt pemalas utk buat bekfes.. tp akan cuba jua utk merajinkan diri semula..

Makcik kaya..

No comments:
pic dicapture sendiri tuan empunya blog

Korang penah tak dapat duit berkepok2 macam aku ni haa.. dlam sehari berpuluh not 50 n not 100 yang ada kat tgn korang.. belum kira lagi dengan not 10, 5, or 1.. huhu buat mereka2 yang jarang dapat pegang duit sedebuk macam ni haruslah berdebar2 cam aku ni..takut bebenor duit hilang or jumlah nye kurang.. huhu tapi korang jgn salah paham, aku xde buat bisnes yang x elok. semuanya elok2 belaka.. huhu sbb tula mmg sangat beruntung dan bertuah sesapa yang jadi cikgu ni.. hehehe...
tp jgn cakap plak korang terus berhenti keje nak apply dpli or kpli n sewaktu dengannya ye.. sebab duit kat atas ni mmg duit aku tp hanya sementara waktu sahaja.. alkisahnye aku kna pegang duit pengawas yang nk pergi camping. 80 orang pengawas sesi ptg.. satu kepala rm125..so korang kirala sendiri.. huhu pic ni pun aku capture last week.. tp x berani nk post entry ni terus sebab takut penggodam2 diluar yang boleh curi maklumat aku..pastu terus cari rumah nak amik duit ni.. huhu naya nanti nanti nk kena ganti..tp skrg ni duit tu dh selamat pun dlam bank...
dan sebab pengawas jugakla next week sabtu n ahad aku akan ada di PD. ada kursus pengawas.. beruntung tul diorg ni.. kursus dekat apartment bkn kat hutan.. so smbil2 mengawasi diorg, cikgunye ni pun leh la bercuti2 sekali.. tp tanpa en suami la..hehehe..
k, daa...

Monday, February 21, 2011

Faceblog .. mari kite meriahkan

No comments:
sila klik sini



SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH

**so apa lagi kawan2..moh la reramai kite aktifkan diri dgn faceblog**


Sunday, February 20, 2011

Percubaan pertama berjaya - Nasi carrot

No comments:
hai ni terpikir2 nak makan apa.. so teringat kata2 cikgu sekolah..nasi carrot nasi carrot.. so hari ni nak gak tau cmne rasa dia.. google kat internet cari resepi.. macam2 gak version masak nasi carrot. so haruslah memilih yang paling senang.. dan rupa2nya yang paling senang tu menjadi jugak.. kira percubaan pertama ni berjaya la..dan semakin bersemangat untuk membuat pelbagai jenis nasi nanti.. yeayyy...nasi tomato, nasi beriani, nasi dagang n macam2 la.. so pada nasi2 ni..tunggulah giliran korang yea...
inilah rupa nasi carrot ku..

Nak tengok resepi silalah singgah di dapurku. Sekian

Resepi nasi carrot

No comments:
memikirkan menu yang berlainan utk lunch hari ni.. dan tetiba teringat nasi carroy yang selalu disebut2 dekat sekolah..percubaan pertama.. memang x mengecewakan.. so dekat sini saya mau share resepi nye


nasi carrot sedap dimakan bersama ayam masak merah dan salad sayur..


kasi close up sket nasi carrot ku


nasi carrot ku disisi yang lain plak

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan beras
1 biji lobak dihiris2 -saiz sederhana
1 cawan santan pekat
planta
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
4 biji bawang besar -di blend
4 biji bawang putih- diblend
1 sudu teh garam
Air secukpnya

Cara memasak:
1. Basuh beras yang hendak ditanak. kemudian gaulkan beras tadi dengan 2 sudu planta.. Biarkan sekejap
2.Panaskan kuali. masukkan 2 sudu planta ke kuali..Bila planta dah cair tumiskan bawang besar n bawang putih yang dah diblend tadi. biarkan sekejap sehingga kekuningan..
3. Masukkan plak bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga.. masukkan sekali lobak yang telah dihiris2 tadi..
4. biarkan sekejap sehingga naik bau..agak2 bahan dah serasi bolehla ditutup apinya..
5. bahan2 yang telah ditumis tadi dicampurkan bersama beras tadi..masukkan santan dan sedikit air serta garam sedikit.
6.akhir sekali bolehla dihidupkan periuk nasi supaya nasi carrot ni masak..

** tgk resepi2 lain mostly pakai beras basmathi.. so terpulang la korang nak guna beras apa.. emm nasi carrot ni aku campurkan sekali jagung..biar manis jagung tu terasa..memang sedap..bila korang makan plak ada rasa rangup2 lobak korang..besstttt..dan kalo nk tukar planta ke butter pun xdehal**
Blogger Templates

Saturday, February 19, 2011

Ayam kukus halia.. mantopppp

No comments:
Sebenarnye petang tadi sakit kepala..sakitnye sampai bawa ke maghrib..sampaikan nak masak pun rasa malas... duk la merengek kat en hubby minta tolong dia masak..tetiba ternampak la steamer Tupperware yang baru dibeli.. Terus terbayang menu2 bertemakan kukus... bukak peti tengok2 ada ikan selar ngan ayam je.. so terus terpikir nk masak ayam.. google sekejap n cari resepi ayam kukus ni... apapun resepi telah diolah mengikut kesesuaian.. tp jgn risau..kalo bahan2 basic ade selalunya masakan kite tu confirm la jadi... dengan syarat masak dengan penuh kasih sayang..hehehe


Inilah rupanye ayam kukus halia saya.. memang sedap.. makan dengan nasi putih je pun.. hmm tengah2 makan en suami kata kalo dapat dengan nasi ayam mesti lagi sedap.. xpe2 lepaskan ni kalo nak masak ayam, ayam nye leh la guna resepi ni...tukar2 variasi ayam nye..xdela asyik ayam madu je kan...

hmmm kalo nak resepi leh singgah sini ye.. dapur-muzai ..hehehe saje je menggatal nak buat blog lain..senang sket nak refer2 nanti..iyela, resepi kita kan.. kite je lah yang tau sedap atau tidak.. tp dont worry selalunye apa yang dipost adalah dijamin sedap oleh en suami ku..entry nye pun x banyak lagi.. bergantung kepada kerajinan jari jemari ni nak menaip..k..daaa...

**lepas ni nak buat blog subjek goegrafi ting1 plak..khusus utk student2 ku.. so senangla sket..budget pun save gak..n boleh jadi panduan kepada pelajar2 lain di Malaysia..**

Resepi Ayam Kukus Halia

No comments:
Resepi ni sesuai untuk dihidangkan kepada 2-3 orang makan bagi kapasiti perut yang kecilla.. kalo luas kapasiti nye kenalah agak2 bahan nye ye..Dah la nak makan lauk kukus2 ni tp memandangkan kukusan pun xde so dipendamkan aje.. Tp skrg dah ada dah beli tupperware brand punye (haruslah kan bg peminat Tupperware) so bertungkus lumus la membuatnye.. Oppss lupa plak kredit juga utk en suami kerana membantu di dapur..

So inilah resepinya...

Ayam kukus halia

Bahan-bahan:
1 inci halia
4 biji bawang putih
3 ketul ayam
Garam secukup rasa
2 batang serai -dititik

Cara memasak:
1. Halia, bawang putih dan garam ditumbuk sehingga lumat.. Kemudian lumurkan bahan tumbuk tadi pada ayam yang hendak dikukus..Perapkan dalam 20-30 minit. (Tp i x perap pun sebab idea pun datang time nak masak dah)

2. panaskan air untuk mengukus.. kemudian bolehla masukkan ayam bersama-sama dengan serai yang telah dititik.. serai ni tujuan dia untuk mengharumkan dan mewangikan ayam kukus korang nanti..

3.. biarkan sehingga empuk (dalam 20-30 minit) dan siap dihidang..

Hidangan ni sedap dihidang bersama2 dengan nasi panas dan sup kosong.. memang sedap.. kalau korang nak hidangkan dengan nasi ayam pun no hal.. still sedap gak.. sama macam yg korang order kat gerai nasi ayam tu..
Sup kosong yang memang sedap dijadikan menu sampingan

Bahan2:
Air kukusan ayam tadi
Garam secukup rasa
Daun sup (dipotong halus)
Bawang goreng
perahan limau kasturi/nipis

Cara memasak:
1. sangat simple dan mudah.. korang gunakan je stok air kukusan ayam tadi.. masukkan garam, perahan air limau.. Pastu bolehla dihidang.. Jangan dilupa dengan daun sup dan bawang goreng korang ye..

Inilah makan malam kami... nasi putih +sawi goreng (air tangan en suami)+ayam kukus halia+sup kosong+sambal tomato

Blogger Templates

Friday, February 18, 2011

yeaa... bertuahnye menjadi seorang guru

1 comment:
tengah2 berblogwalking tadi, berjumpa dengan satu blog yang sgt kreatif penulisan nya n terus jatuh cinta.. owhh Cikgu Zara ni sgt superb la.. even org duk hebah2 kan tentang Hanis Zalikha n wah ever tp bg ku Cikgu Zara ni lebih best.. hmm jgn marah ye..lain org lain persepsi.. Emm saya tulis Hanis Zalikha sbb cuma dia je yg saya tau top blogger.. yg lain x tersimpan dalam memori lagi..

So disebabkan entry dia yang sgt best tu.. terfikirla untuk bagitau reader2 kat luar tu betapa bertuahnye jadi seorang 'GURU'. korang tak perlu jadi lawyer, peguam, doktor or etc tp dengan jadi cikgu korang boleh jadi semuanya..bukan semua tp mostly all the job in the world..nape?? x caya?? haa baca ni

##Accountant/Banker##

bila mana setiap awal tahun dan para guru menjadi guru tingkatan.. nah, masa nila korang akan memastikan korang menjadi seorang akauntan yang berkaliber.. mesti tau duit yang korang dapat tu balance atau tidak.. mesti tau jumlah pelajar yang harus membayarnye.. semuanya korang yang kena buat.. kalo masih ada lg student x bayar, so apa tugas korang?? haruslah menyerahkan kepada pemungut hutang..

##Pemungut hutang##

sape dia eh?? sah2 la korang jugak..kna kejar kemana diorg pegi.. x dapat diorg, haruslah call parent nye..

##Doktor##
Bila mana seorang pelajar sakit, haruslah ada seorang pelajar yang akan berkata " cikgu, ada pelajar sakit" or "cikgu, hidung A berdarah" atau "cikgu, B muntah kat tangga".. so apa lagi korang nak kata?? paham2la sendiri..

##Setiausaha##
Teringat kata2 seorang lecturer, kebanyakan yg jadi setiausaha kerajaan adalah seorang yang bermula dari cikgu.. dan lecturer ini juga telah dioffer menjadi setiausaha.. dan sebelum menjadi lecturer dia juga adalah cikgu.. sbb apa?? kerana cikgu juga adalah orang yang harus tahu sistem failing.. harus tahu surat keluar masuk, harus tahu bila waktu sesuai untuk menjilidkan fail.

##Polis##
"Cikgu, cikgu, ada pelajar ponteng.. saya nampak dia keluar pagar pegi arah sana".. apalagi, berlari2 la cikgu tersebut seperti seorang polis mengajar penjahat".

##Baby Sitter##
apa?? x percaya?? silalah percaya ye... kalau baby sitter yg kat luar tu menjaga kanak2 di bawah umur 8 thn baby sitter dekat sekolah menjaga baby sehingga umur 17 thn. apa?? x percaya lagi?? tipu?? no lah ini pengalaman sendiri.. menjaga pelajar tingkatan 5.. sambil mengajar saya perlu menjaga diorg..pastikan diorg duduk tempat masing.. diorg cabut keluar, terpaksa keja mereka seperti mengejar kanak2 yang baru mula belajar berjalan..

##Driver##
hahaha..x percaya lagi??? hmmm kalo pelajar sakit n memerlukan rawatan segera..siapakah yang perlu membawanya ke hospital??

##Dermawan##
percaya atau tidak, guru adalah dermawan yang terhebat di dunia.. bukan nk memuji tetapi itulah hakikatnye.. fotostat bahan mengajar utk semua pelajar..bukan semua minta pada pelajar, sometimes guru akan guna duit poket sendiri..keceriaan kelas?? guru akan menghulur sedikit..jamuan?? pun ada juga saham guru..pelajar terlupa bawa duit ke sekolah.. "nah amiklah ni g makan kat kantin"..percaya tak??

##Penterjemah##
especially bagi mereka yg mengajar pelajar2 kurang fasih berbahasa melayu or english..
situasi 1 :
Cikgu : kita haruslah sayang kepada bayi..
pelajar: cikgu, apa itu bayi??
Cikgu: baby, tau baby??(smbil buat gaya orang mengendong bayi)
pelajar: owhh itu baby ya?? saya tau saya tau

situasi 2:
Cikgu : kita mesti sayang pada Malaysia supaya sentiasa aman
Pelajar : cikgu, aman itu apa??
Cikgu : tiada peperangan..
pelajar : ????
cikgu : ini macam, awak pernah tengok tak orang gaduh2.. ada tumbuk2.. bawa pisau n etc..
pelajar : owhh..ada2.. itu orang sampai mati pun ada
cikgu: haa.. kalo macam itu, tanda tidak aman.. kalau xde gaduh, xde pukul2 baru aman..
pelajar: owhh saya tau, sayau tau..

so macam mana dah paham??

##pakar akademik/pelajar##
tanyala mana2 cikgu kat Malaysia ni..diorang mesti penah ajar subjek yang yang bukan opsyen or under mastery diorg.. tp as a teacher tanggungjawab haruslah mendidik n mengajar.. even korg tak tau pun, tp bila masuk kelas haruslah tahu..so guru2 juga adalah pelajar.. diorg kena belajar dulu sebelum ajar pelajar.

##ahli sukan##
korang tengok jela time sukan, sape yang handle semuanye?? korang penah jadi pelajar kan??

##sukarelawan##
bila mana khidmat seorang guru diperlukan, dan ia adalah diluar waktu kerja.. guru tersebut adalah sukarelawan..

##kaunselor##
bukan hanya kaunselor sekolah, tetapi guru biasa juga tetap menjadi tukang rujuk..apa2 masalah, pelajar akan refer pada kita dan haruslah kita menyelesaikan n memberi cadangan.

##cikgu tetap cikgu##
mana2 korang pergi akan ada dua gelaran yang melekat.. gelaran pada doktor dan gelaran pada guru.. panggilan cikgu tak pernah padam dari nama seorang anak murid.itu memang x dapat di nafikan..

hmm panjanglah plak entry kali ni.. banyak lagi jawatan nk tulis, dari public affair sampai pemimpin tau..sume ada.. tp x larat plak nak naip..so korg bolehla renung2kan ye.. walaupun tugasnye xla sehebat mana tp kalo dikalikan 40 orang pelajar(1 kelas) dan times lg dengan bilangan kelas.. cubala bayangkan.. tp itulah orang kata gaji cikgu ni x boleh kaya.. tp masih cukup utk hidup.. maybe sebab doa anak2 murid kot..aminnn



Salah didikan atau peredaran zaman???

No comments:
kartun ehsan google images.. mencari kartun malaysia tak ketemu yang serasi..

Ok hari ni cerita perihal sekolah.. act, bukanla sekolah sangat pun.. tp perihal seorang pelajar.. smpi sekarang aku x paham motif dia.. adakah sebagai peringatan atau niat hati yang ikhlas atas kesilapan..

Dipendekkan cerita, semalam aku singgah dekat satu kelas yang aku ajar ni.. Just to make sure them finish their Geo exercise n remind them to sumbit it today.. Then aku terus gerak nk turun g bilik guru.. So biasala student, for those yang dh siap n belum hantar of coz la akan tahan kite n pas terus kat situ jugak. Tetiba adala sorg student ni.. aku ingatkan dia x siap keje ke apa n nak bg alasan lagi sebab awal2 dia dah minta maaf.. sambil layan dia, layan gak la pelajar2 lain.. So ignore kan pelajar lain, jom kita fokus pada this gurl.
Student : Cikgu, saya nak minta maaf..
Aku: Kenapa?? awak x siap keje ke??
Student : tadi x siap.. skrg dah siap.. dh hantar buku dah..
Aku: Ok, so knapa nak minta maaf?? awak ada buat salah dengan saya ker??
Student: xde.. saya nk minta maaf awal2.. kalo saya x siap keje, cikgu jgnla marah2.. saya takut nanti2 saya akan benci cikgu..jadi saya nk minta maaf awal2
Aku: oo..so skrg ni awak dah benci saya la??
Student: belum.. saya takut akan2 datang nanti..
hmm aku pun terpinga2.. apa kes nak minta maaf kalo dh benci.. kalau benci tu, benci jelah.. bukan boleh ditahan2.. apa yang aku tau ilmu akan tetap x berkat kalo kita membenci cikgu.. so sape yang rugi di situ.. Dan budak ni sbnrnya telah mengundang petaka.. kalau la hati aku ni jahat, sbb dh tahu dia akan benci aku, so aku pun bencikan dia n doa yg bukan2 utk dia?? haa macam mana???tp xpe, aku belum smpi ke tahap tu lagi..

So aku pun bg je la tgn aku ni utk dia salam n kucup.. terima maaf tidak, tolak pun tak.. cuma smbil2 berjalan ke bilik guru tu aku telah dapat conclusion.. budak ni minta aku jgn marah2 dia kalo dia x siap keje... hello...kalo keje x siap, tp boleh tersengih2 n tak rasa bersalah mau aku x hangin....

So kepada sesiapa yg status pelajar sekolah dan baca blog aku ni...ingat sket ye.. cikgu korang marah bukan sbb benci, tp kesian kat korang.. kalo parents yang susah tanggungjawab korangla utk ubah kehidupan.. kalo parents yg banyak duit tanggungjawab korang jugak utk jaga nama baik diorg.. suka ke kalo ada org kata mak ayah kaya, bijak pandai..tp anak...hmmm... ingat ye, cikgu pun manusia juga.. ada perasaan...

n utk parent diluar sana, kalo cikgu ceritakan sedikit tentang keburukan anak anda.. percayalah apa yang dia kata... sbb kelakuan diorg 100% berbeza dengan dirumah.. ini bukan aku yang cakap, diorg sendiri akui.. so jgn ingat anak korang tu betul je..

opps.. terpanjang plak cerita aku ni.. cuma bila dh jadi cikgu ni walaupun baru 2 thn jagung, kadang2 aku terpikir sebab musabab ada kes yang cigu lempang pelajar n sebagai nye.. maybe sebab cikgu tu dh over stress.. perasaan dah x dapat nk ditahan2 ngan kelakuan pelajar n bebanan kerja lg... kla..sekian..

*** teringat zaman sekolah.. sir nazir penah cakap.. penghuni tanjung rambutan mostly come from teaching background esp teacher...***




Saturday, February 12, 2011

TOTE BOUTIQUE'S GIVEAWAY

1 comment:
Thanks azu coz meng'tag' diri ni tuk join contest.. before ni dh jumpa entry ni kat mama kembar 3.. bila nk join je intenet terus bengong.. tp bila dh kena tag oleh Pn.Azu so daku lebih bersabar melayan kerenah internet yang slow motion ni...



ok kengkawan, utk join ini ada info nye.. x pun korang boleh terjah blog http://tote-boutique.blogspot.com .

Tempoh contest : 10/02/2011 - 28/02/2011

Hadiah : 4 pemenang bertuah akan memenangi- 1 passport sleeve, 1 coin purse & RM30 Tote boutique voucher (bagi setiap pemenang).

Macam mana nak join: 1-letakkan gambar di dalam entry anda (blog/facebook)
2-Hendaklah link kan entry anda dengan Entry Giveaway ini
3-berikan link anda untuk entrt ini
pemenang melalui Random Org..

So saya tag my sis haswani, ezarn, fieda n sume follower saya utk join this giveaway..

Wednesday, February 9, 2011

malaysia vs hong kong

No comments:
yeayyyyy golllllllllllllllllllll... skrg 9.32 pm... malaysia gollllll... tererr lah korang.. ni yang sayang lebih ni.. td update cite pasal keje.. sekali malaysia goll plak.. syafiq rahim yg gol kn masa minit ke-44.. so buat masa ni malaysia dah dahulu 1-0.. syabas dan teruskan usaha anda.. harimau malaya sekarang makin garangla.. makin kuat mengaum... hopefully daptlah setaraf atau lebih lagi dari zaman mokhtar dahari... syabas syabas syabas.. kami semua rakyat malaysia mendoakan kejayaan kalian..

kerja oh kerja

No comments:
huhhhhhhhh... cuba nak manarik nafas sekejap.. permulaan bulan februari yang agak busy. sampai x sempat nak update blog.. bila nak update je, tgan ni x boleh nak menaip..sebab apa?? sebab penatla... xpun internet yang slow macam siput.. tp atleast siput sampai juga ke destinasi, tp tenet aku ni x smpi2 ke url yg dicari.. tgh2 upload gambar terus cancel malas nak tunggu.. hasilnye??
macam nilah terbiar tak ber entry.. tumit kaki ni sakit je.. dah 2 hari.. rasa nak g ngurut je.. mana taknye, x sempat nak duduk..kejap2 pegi sana, pastu situ plak.. naik tangga, turun tangga.. masuk kelas keluar kelas.. mana tak sakit..aktif sungguh kaki ni berjalan..

tp xpela, enjoy juga dapat keje ni..even agak penat dan x sempat nak bernafas.. kadang2 baru nak tambah energy, tp lauk pauk dah abis.. so minum jela.. redha jela.. yang penting, muda2 ni la kna kumpul pengalaman.. belajar segala hal.. dari aspek filing sampila management.. so sng kalo naik pangkat..hahaha..berangan sungguh.. sedar la skit, ko tu baru 2thn mengajar.. tp xkisahla kan. apapun pengalaman.. jadi cikgu ni banyak keje nye.. nak jd cikgu yg bagus kna ambil cth sikap guru2 yg efisien.. baru kite rasa enjoy nak buat keje.. tp kalo asyik mengeluh sume keje kite rasa berat.. tak gitu??

apapun, enjoy menjadi seorang guru.. org kata jadi cikgu keje senang.. keje separuh hari.. tp diorg2 kena ingat, jd cikgu kdg2 terpaksa bawa keje balik rumah... kalo x nak bawa balik knala stay back or datang awal sket.. tp sy suka nak bawa keje balik umah sbb xde org kacau n boleh concentrate.. kalo dekat skolah plak, settlekan keje yg melibatkan face 2 face yang pihak management or etc..

yang penting mesti setkan "i love my work, i love my students, i love my carier"
that's all.

Wednesday, February 2, 2011

Bekfes Nasi Lemak

No comments:
Pagi ni bekfes nasi lemak.. Tp bknlah bermakna i masak nasi lemak untuk buat bekfes.. tp ini adalah menu berbuka semalam. biasala bila puasa kan. dulu masa zaman bujang, kalo time puase je mesti mak tanya nk makan apa..pastu mak buatkan la untuk berbuka.. jgn kata masak utk berbuka, bila dah belajar kat uni pun request la apa je, mesti mak tolong masakkan.. sayang mak..

Tp sekarang dah kawen.. xkan nak suh masak masak n post plak kan.. so knala buat sendiri.. mcm kat gambar atas la.. nasi lemak kosong.. ikan bilis ngan timun pun xde.. tp no hal la. janji sambal nye ada... ikan bilis plak blender n masukkan sekali dalam sambal..tang telur plak malas nak rebus, just goreng je.. boleh apa, skrg pun tgk ramai je org jual nasi lemak letak telur goreng..

So oleh kerana balance nasi lemak ni ada lagi, so hari ni x dapatla nk pose ganti.. kang xde sape plak nk abiskan nasi lemak ni. my adik plak bukan suka sgt makanan recycle ni.. demand lebih.. en suami plak of coz la g keje.. dh lama dia x bekfes g keje.. alkisah isterinye malas nk buat bekfes.. ntahla, bila agaknye mood nk masak bekfes ni dtg balik pun x tau..huhu..

Nasi Lemak

No comments:

my nasi lemak..

Bahan2 sambal:

3 ulas Bawang putih
5 biji Bawang merah
1 biji Bawang besar
2 senduk cili kisar (brand puteri)
ikan bilis (dikisar hallus)
3 sudu gula
1/2 inci Belacan
minyak untuk menumis

Bahan2 nasi lemak

1/4 pati santan (dalam kotak)
1 biji bawang merah
1 sudu teh lada hitam
1/2 inci halia
garam secukup rasa

Bahan2 sampingan

Kacang tanah (digoreng)
Ikan bilis (digoreng)
telur rebus
timun

Cara memasak sambal :
a) blender bawang merah, bawang putih, belacan dan ikan bilis. kemudian panaskan minyak. masukkan belacan, dan bahan2 yang telah diblender tadi. tumiskan.

b) bila bahan tumisan tadi dh agak2 garing, masukkan plak cili kisar. masukkan sekali bawang besar yang telah dihiris.

c) biarkan sehingga cili tadi masak. Jgn lupa letak gula dan garam.. tp untuk cili kisar brand puteri x perlu lg letak garam n asam jawa sbb dh memang sedia ada dalam cili kisar tu.

d) dh siap dan sedia utk dihidang.

Cara masak nasi lemak..
a) Basuh beras.. tambahkan santan, masukkan sekali bawang, lada hitam, halia dan sedikit garam

b) biarkan sehingga masak

c) sedia untuk dihidang bersama sambal dan bahan2 sampingan

Blogger Templates