Facebook Pages

Wednesday, April 27, 2011

1 MEI : Hari pekerja

3 comments:
Nasib la tadi ada student yang bertanya.. kalau tak sumpah, memang tak tau pun isnin cuti.. owhh bukan x tau, tp terlupa.. Cuti hari pekerja.. mekasih la Malaysia.. sbb ada cuti umum untuk pekerja.. best betul.. 3 hari la cuti.. sabtu, ahad, isnin.. seronoknye.. ringan kepala otal ni..
tp kan.. hmm x dapat nak balik kampung la.. sebab en hubby final exam hari selasa.. 2 mei.. haruslah beri sokongan moral pada beliau.. n selalunya time2 mcm ni dia selalu ada group discussion.. xpe la ye Pn Muzaiyanah.. x lama je lagi.. setahun je lagi.. sabar2..

Sunday, April 24, 2011

Luahan hati kakitangan awam

No comments:
sgt2 paham kerajaan itu perlu..
sgt2 tahu kemenangan dalam pilihanraya penting..
tp perlukah dikorbankan kepentingan kakitangan nye
iye, kakitangan awam adalah yang mendengar arahan..
tp kalau sehingga menjejaskan kepentingan rasanya x betul..
(betulkan saya jika salah)

tempat saya bekerja, ada beberapa org yang cuti bersalin..
ada juga guru2 yang mengalami masalah kesihatan.
yang terpaksa mengambil cuti, kadang2 berminggu2..

rasanye, semua tahu.. bila ada yg cuti bersalin maka adalah guru penggantinya..
alhamdulillah.. dapat la membantu kami.. iyela, skrg ni nak tak nak, mengajar adalah core bisnes..
walau di lihat secara mata kasar.. guru2 lebih terbeban kepada management task.. sehingga kadang2 terabai tanggungjawab utk mengajar. nak buat set induksi seperti yang diterapkan di universiti pun x terkejar..
ok berbalik kepada isu tadi..
sekolah kami telah diberikan 2 org guru ganti.. tp x sampai dua minggu.. diorg ni diberhentikan serta merta.. alasan, tiada duit nak bayar gaji.. hello, kata peruntukan banyak diberikan kepada pendidikan.. tp hal2 remeh macam ni pun diorg x pandang.. kenapa masa election macam2 yg dijanjikan.. walau bukan sy yang mengalami, tp kesian dengan rakan2 guru ganti.. harap2 adala pihak2 yang bertanggungjawab baca.. bukan nak kondem, cuma harap2nye diorg lebih peka terhadap isu2 sebegini.. kot2 la terlepas pandang.. akhirnye pelajar yg jadi mangsa.

Friday, April 22, 2011

bila diri jadi sensitif

No comments:
hmm bila diri jadi sensitif..
apa lagi yang boleh buat
menangis menangis dan menangis..
hehehe.. menangis sambil gelak2
pastu nangis balik..
dah macam orang gila dah..

owhh ada lagi..
kalo jiwa ni dah sensitif..
rasa tgn plak gatal nak membazir..
rasa itulah terapi yang paling bagus sekali..

tp kan.. bila dh sensitif
mesti terbayang2 hutang yang menggunung..
ntah bila la nk abis..
so td g klik EFS..
nak tgk bape balance tinggal
masih 5 angka lagi.. tp yang best nye..
caj perkidmatan dah berkurang..
memang seronok la..
hai cepatla 5 tahun berlalu..
abis degree, bayar diploma plak

masih hal sensitif lagi
so hari ni nekad..
mau buat potongan gaji asb..
biarlah kegunaan harian bercatu
asal senang kemudian hari..
lgpun nanti dapat kenaikan gaji..

mungkin ini bahagian saya
sementara belum ada baby..
bolehla saving sikit2..
sikit2 lama2 jadi bukit..
tul tak..
bukannye ape,
hasil review dari kawan2 n my sis, k.lang
mostly kata susah sket nak saving..
tp jgn salah anggap..
diorg x kata la baby tu bebanan..
tp hampir dari gaji haruslah kepada kebajikan anak tul tak??
(tp ini pandangan dari ibu2 muda je tau, yang gaji lebih kurang cam saya je)

dan sekarang saya ada target..
nak sambung master
jeles tgk kawan2 seangkatan dulu
sume berlumba2 buat master
InsyaAllah kalo ada rezeki dan kesempatan
mau sambung sama2 ngan en hubby..
hehe tp bukan masa terdekat ni..
kewangan tak kukuh lagi.
huhu

alamak banyak plak membebel.. biasala org jiwa sensitif idea memang banyak
kalo jiwa happy dia malas sket nak menulis


Sunday, April 17, 2011

Irma Di London : Cabutan Bertuah (1)

1 comment:
Assalam..Selamat hari Ahad.. jln2 blog mama jumpa contest ni.. peluang dapat hadiah dari London. moga2 ada rezeki saya kali ni.. amin

nak join?? sila2 klik banner kat atas ni ye.. so korg leh tau syarat2 penyertaan..
Cabutan bertuah ini bermula 4 April 2011 berakhir 20 April 2011 jam 12.00 tengahmalam.

selamat berjaya untuk saya..

Friday, April 15, 2011

Gila Seks

No comments:
weehuuu... ini bukan kisah dongeng tp benar2 berlaku.. lebih kurang 7.05 pm di flat ku sendiri.. masa dan waktu daku selalu tiba di rumah.. memang gila, b****, xde akal dan macam2 lg la... hmm umur dlm lingkungan 20-an aku rasa..
alkisahnye, bila sampai umah naik la tangga flat tu nak menuju ke rumah.. pegi kat peti surat, tgk2 kot2 la ada surat.. tp xde, ok teruskan je jln smbil memandang ke bawah.. sekali masa aku angkat muka ada satu badan.. aku nampak badan dulu.. pastu terus tengok muka dia.. pakai helmet ngan sweater.. oh my God.. baru ku perasan dia tgh mel****p kat situ.. xde muka malu langsung.. slamber je pandang aku.. owhh sib baik aku x nampak dia punya.. cuma nampak cam dia dok g*****g anu dia.. sebab aku tgk muka je..
x terkata apa.. dah sumpah seranah tp hanya terkeluar dalam hati je.. terus naik tangga laju2 ketuk pintu rumah.. dan dari tanggu tu dia mmg nampak aku nak masuk rumah.. tp lantakla x toleh belakang lagi.. masuk2 terus bagi tau adik ngan en suami.. mmgm sgt2 b***h la org tu.. kalo dah desperate sgt pegi kawen la.. xde agama apa..
hmm sib baik la aku x nampak anu dia.. kalo x bikin kurang pahala puasa aku je.. bodoss punya jantan.. sapela malang jadi awek ko ekk..
kla, tu je luahan kali ini.. minta2 dijauhkan la kite dari ancaman dan anasir2 org pendek akal..

***moral of the story: jgn suka tgk blue film, salah satu kesannye cam ni la.. muda2 dh bengap***


Wednesday, April 13, 2011

our baby

6 comments:
dengan rasminye memperkenalkan

3.3 kg
13.04.2011
hospital besar kuala pilah

apa nama??? huhu his dad mau rahsia dulu smpi la kitorg balik this saturday..
owhh our baby but not my baby.. ini adalah kepunyaan my twin..
alhamdulillah dapat baby tomei dan tembam..
bibir n hidung cam bapak dia..
air muka cam mummy dia..
x sabar nak jumpa ..
hmm nak bagi hadiah pe ek kat baby??



Sunday, April 10, 2011

Umar ngan atok

1 comment:
Ini budak nampak macam senyum je kan?? tp sebenarnya dia meronta2 minta dilepaskan.. x nak amik gambar.. org kata apa, gelak tp nk nangis.. last2 bila atuk lepas kan dia, happy kemain lagi..tp bila acik yg cun ni g tunjuk gambar yg sempat di tangkap, apa lagi melalak2 la dia.. si adik, adif tengok kan ajela..
tp umar ni baik.. penyayang.. kalau dia tau kite nak marah dia cepat2 dia peluk kuat2, tanda sayang la konon.. pastu cakap pun sopan2.. ops bukan dia je kot, sume la adik beradik dia.. huhu pandai berlakon eh.. kalo dia rindu kat kite pun dia akan peluk kuat2.. hmm sayang korang sume..
haa berbalik pada gambar, si umar ni mengamuk sebab masa ni dia dah kena balik s.alam dah.. agaknye x puas nk manja2 ngan atuk tu yang buat peel tu.. kdg2 smpi x nak salam.. alasan?? "umar penatla, x tau ke".. hehe ayat standard.. tau sgt.. tp yg penting alasan utama sebab x nak balik tinggalkan atuk ngan uwan..
sama gak la kalo pegi umah diorg.. kalo nak balik tu buat x tau je.. xnak salam.. dengan alasan kalo x salam kitorg x kan balikla agaknya.hehhe.. tp mata jeling2..hehe dulu akak dia si aisy confirm akan nangis kalo kitorg nak balik, pastu jangkit ngan umar.. last sekali si adif plak buat hal...aduhai... sian anak buah aku... tp nanti acik dapat baby acik bagi kawan kat korang ye..
oh yaa..korg2 sume nak dapat sepupu tau.. acik kembar lagi satu nk dapat baby..tp nanti baby dekat ngan baby zahrah.. so leh jumpa sekali sekala je..
apa?? nk jumpa selalu?? suhla acik pindah s.alam.. tp kalo x dapat doakan acik kembar yang ni plak dapatkan sepupu tuk korang ye.. :) muahhh sayang korang..

Menu kami malam tadi

No comments:
Malam tadi makan sedap.. ada menu ketam.. hehe kira sedap la kan.. sebab jarang masak. pastu meriah jugak la lauk sebab ada 3 menu.. ok2 mesti korang kata setakat tiga menu je bukan banyak mana pun.. tp sebab saya selalu masak 2 lauk je, so 3 menu tu kira banyak la kan.. huhu tp seperti dijangka en hubby just amik satu menu je.. ketam ngan sayur.. ikan dia x sentuh pun.. sob sob :(( ala tp memang macam tu pun dia. dua lauk pun dah cukup. so meh sini nak share resepi.
my sayur campur
udang+asparagus+baby carrot+kacang peas

ikan goreng tumis cili api+lada hitam

menu terbaik mlm tadi.. sambal ketam bertelur
sisi tepi plak
share recipe to u all..

Sayur campur
Bahan2:
Asparagus
Baby carrot - belah empat
kacang pea
5 ekor udang
bawang putih- dihiris
garam
sos tiram

Cara masak:
ok, sebelum diberitahu cara nak masak, suka utk beritahu korang sume, yang berapa banyak sayur terpulang lah pada korang sebab korang lebih tau selera masing2 kan.. ok jom sambung.
  • panaskan minya utk menumis.. tumis bawang putih.. bila naik bau masukkan baby carrot.. kacau sekejap pastu masukkan udang..
  • masukkan plak sos tiram (kalo x nak letak pun x pe, sebab dah ada udang kan).
  • seterusnya masukkan asparagus dan kacang pea. masukkan garam secukup rasa. bila dah masak sume bolehla diangkat..
Sambal ketam bertelur
Bahan2 :
2 ekor ketam
1 sudip cili giling
5 biji bawang merah (di tumbuk halus)
3 biji bawang putih (di tumbuk halus)
1 biji telur ayam
2 sudu sos tomato
garam secukup rasa
sedikit air

Cara2 :
1. Panaskan minyak. Tumiskan cili giling, bawang merah dan bawang putih. bila cili dah agak2 masak masukkan sedikit air. masukkan juga sos tomato dan garam. bila sos tomato tadi dah sebati ngan kuah pecahkan sebiji telur dan dikacau.
2. Akhir sekali masukkan ketam.. kacau sekejap. tutup kuali dengan penutup supaya ketam masak sepenuhnya. Biarkan dalam 10 minit. kecilkan api .
2. akhir sekali kalo dah masak bolehla dihidang.

Ikan goreng tumis cili api dan lada hitam
Bahan2:
1 ekor ikan selar (dipotong empat)
1 biji bawang besar- dipotong bulat
3 biji bawang putih- dihiris
5 biji cili api - dipotong serong
1 sudu lada hitam
garam

Cara masak:
1.Ikan tadi digoreng..
2.tumiskan bawang besar, bawang putih, cili api dan lada hitam.. masukkan garam secukuo rasa..biarkab sehingga layu..
3.akhir sekali masukkan ikan goreng td.. kacau smpi bahan sebati ngan ikan..
4. Akhir sekali boleh diangkat..

Kubis masak lemak

No comments:
Bahan2 :
1/4 biji kubis
1/2 kotak santan pekat
1/2 genggam ikan bilis
3 ulas cili pada (utk bagi pedas sket)
1 biji bawang merah- dihiris
tempe
garam secukupnya
air

Cara-cara:
  1. masukkan santan pekat ke dalam periuk. tambahkan juga sedikit air. dan panaskan di atas api
  2. agak2 hampir mendidih masukkan bawang,cili, ikan bilis dan tempe..
  3. akhir sekali masukkan kubis.. jgn lupa letak garam ye..
dh siap... hmm sesekali makan sayur2 masak lemak ni memang terangkat.. lg2 kalo ada ikan bilis goreng atau dengan ikan goreng.. x payah menu lain..yang ni je dah cukup

Sayur sawi dgn tempe

No comments:
tak tahu nak bagi nama apa.. tp layan jela eh..

Bahan2..
  • Tempe- dipotong halus
  • Sawi -1/2 ikat
  • 2 ulas bawang putih -dicincang halus
  • sos tiram
  • garam
  • minyak utk menumis
Cara2..
  1. panaskan lebih kurang 3 sudu minyak masak. kemudian goreng tempe tanpa kunyit dan garam.. agak2 dah kekuningan angkat.
  2. tumis bawang putih.. bila dah naik bau masukkan sos tiram. kacau sekejap dan masukkan pula sawi.. seterusnya masukkan pula tempe yang digoreng tadi.. kacau sekejap dan bolehla dihidang utk dimakan..

Ayam Goreng Kunyit

No comments:
dah kul 4.15 pm.. nk masak lunch tp malas la plak..huhu mesti korg rasa apa pelik petang2 br nak masak lunch.. tp nk buat macam mana..en hubby xde,tu yang malas nak masak.. aku pun dah kenyang makan mee goreng pg tadi..nasib akan dipost next entry ye.. huhu.. td tgk gambar2lama dalam camera.. so nampak le gambar2 makanan.. memang lepas masak suka nak ambil gambar.. tp x dan nak post.. busy la katakan.. malas pun satu hal.. so hr ni rajin sket walau keje sekolah melambak.. so layan la resepi ni ye..

Bahan2 :
1 mangkuk ayam dipotong dadu
1 biji bawang besar - di hiris kasar
2 ulas bawang putih - dicincang halus
10 tangkai cili api - dibelah2
kunyit secukupnya
garam secukup rasa
minyak utk memasak dan menumis

Cara2 memasak :
1) Gaul ayam ngan garam dan kunyit.. kemudian goreng hingga agak2 garing. Angkat dan toskan..
2) Sediakan minyak utk menumis.. Panaskan di atas kuali. Masukkan bawang besar, bawang putih, cili api, dan juga satu sudu teh serbuk kunyit.. Tumis hingga layu dan naik bau.. Akhir sekali masuukan ayam goreng tadi. Kacau sehingga bahan2mesra.. dan bolehla dihidangkan..

kasi close up sket my ayam ..
selamat mencuba.

Friday, April 8, 2011

Plasenta Previa

No comments:
Rasa2nye rakan2 blog yg juga member2 sekolah tau my twin tgh pregnant.. n skrg kna tahan kat ward.. sebab uri dia kat bawah.. kalo istilah doktor nya plasenta previa.. hmm mula2 ingatkan kes ni biasa2 je. normal utk org yg preggy.. rupa2nya bahaya eh.. boleh ancam nyawa ibu ngan baby.. ni petikan dari ratu hati.. korang2 leh la baca utk tambah info ye..

Apakah jenis-jenis plasenta previa?
Plasenta previa boleh terjadi secara lengkap, separa, pinggir, atau mendatar.
  1. Previa lengkap (sepenuhnya) bermaksud uri menghalang keseluruhan bukaan pangkal rahim
  2. Previa separa bermaksud hanya sebahagian uri menghalang bukaan pangkal rahim.
  3. Previa pinggir bermaksud uri berada sedikit sahaja di bahagian bukaan pangkal rahim dan tidak menghalang bukaan tersebut.
  4. Previa mendatar ialah keadaan di mana uri berada berhampiran dengan bukaan pangkal rahim.
**my twin kata dia stage 3.. tapi x sure la stage 3 tu yang kat mana.. maybe yang no 2 tu kot..**

Previa lengkap boleh mengancam nyawa, kerana itu bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan Caesarean bagi mengelakkan pendarahan yang banyak jika cuba dilahirkan melalui saluran faraj biasa.

Punca sebenar plasenta previa tidak diketahui, tetapi ia lazimnya dikaitkan dengan beberapa faktor yang meletakkan wanita dalam keadaan berisiko tinggi:
  1. Wanita berumur 35 tahun ke atas.
  2. Kehamilan kembar.
  3. Pernah didiagnos mengalami plasenta previa pada kehamilan terdahulu.
  4. Pernah melalui pembedahan rahim termasuk D & C(pendilatan dan pengkuretan)
Kesemua faktor ini mengundang bahaya terhadap bayi anda seperti kelahiran pramatang, tumbesaran dalam kandungan terbantut dan meningkatkan risiko kematian janin sebelum atau selepas kelahiran.

So utk lebih info korg klik sini ye..

Kursus kepimpinan pengawas 2011

No comments:
Tahun ni jadi guru pengawas.. So kali ni kursus pengawas buat kat hotel.. 90% aktiviti sume LDP a.k.a Latihan Dalam Kumpulan. So jum layan pic2 diorang ..

muka2 cute SMKS9.

Duk main tali..ntah apa yang diorg buat.. jom kita tinjau

sampai berbelit2 dibuatnya

siap langkah kawan2 lagi..ish ish..

owhh ini rupanya yang diorg nak buat.. BUKU SILA.

Hmm pening kepala masa tengok diorg buat ni.. Hanya seorang yang boleh bercakap.. yang lain sume kna tutup mulut.. tak leh cakap apa2 pun.. tgn plak x boleh lepas langsung dari tali.. hmmm bebudak ni enjoy la kot.. tp yg cikgu cikgi nye bosan nak menunggu.. tp kesian tgk diorg kehausan.. iyela buat aktiviti tgh panas terik.. memang penatla.. terliur je tgk kitorg sedap2 minum air.. huhu..

**entry dah sebulan baru nk post, bz punya pasal**

Saturday, April 2, 2011

sekadar update

No comments:
lama dah rasanye x update blog.. jengah2 blog member pun kejap2 je.. x sempat nak baca sume post.. this week terasa sgt jadual yang amat padat.. nak berblog pun rasa cm buang masa je.. esok kna g sekolah lagi.. nak update file.. ntah budak2 praktikal tu dtg membantu atau tidak..tp dah pesan dah.. oohh yea tadi ada event kat sekolah.. so hari ni memang x senang duduk la.. sebab handle dak pengawas jadi mc.. so 99% memang kat atas pentas la.. u know what.. td kena sound ngan budak praktikal.. diulangi, PRAKTIKAL ok.. rasanya kali ni dah 2 kali kna sound.. budget bagus jerk..geram betul.. mmg la salah diri sendiri.. sebab silap bagi jawatan GKMP.. tp x sepatutnya dia cakap mcm tu .. boleh dia cakap gini (sila baca dengan nada tinggi) " Akak ni! bagi jawatan salah! Dia bidang bahasa la bukan kemanusiaan!" hmm tercengang jugak la.. boleh plak dia cakap mcm tu.. nak tak nak minta maaf je la.. tp dia buat x tau je.."Patutla ramai yang kata bebudak TESL Uitm ni budget bagus " Hello, member aku grad oversea xdela poyo macam ko".Dan bila cakap dgn guru pembimbing dia, kesilapan tu adalah dari saya, so Pn Nara ckp " sepatutnya dia patut tau jawatan Pn. Noraini sebab budak praktikal tu under Pn. Noraini.. Hmm betul jugak kan..

Lagi satu yang agak kurang ajar disini bila dia tanya jawatan K. Linda.. " Azlinda tu jawatan dia apa?" lebih kurang camtu jugakla.. terkejut jugak disitu sebab K. Linda tu PK HEM.. kalo tak nak panggil Puan pun at least ada la gelaran akak di depan.. tp dia cakap macam jawatan dia besar sgt je...memang poyo abis la..

oppss terlebih update la plak.. termengumpat plak.. tp member dia, Mimie ok.. budak Uitm gak.. tp biasala, yang baik x dipandang.. so kerana nila setitik rosak su sebelanga.. Nasib ko la D*****.. hmm ingat saya sorang yg berperasaan begini.. rupanya ada yg terlebih dahulu bercakap tentang dia..