Facebook Pages

Wednesday, March 21, 2012

steamboat

No comments:

Balik kampung sabtu hari tu, buat makan2 steamboat..cadangnye nak buat masa minggu pertama cuti sekolah tp memandangkan en suami ada kelas sabtu ahad so rancangan ditunda ke minggu akhir cuti sekolah.. Sebab nak feel mcm mkn kat kedai so belila portable gas stove kt tesco sabtunye.. Periuk steamboat mak mmg dah ada..so sgt2 berbaloi2 la.. Portable gas tu pun xdela mahal sgt..brand pentec dlm rm 42 kalo x silap.. Pensonic rm30 lbh tp dah abis stok..
So malam nye makan tu je..mak plak dah siap masak gulai..sebabnye x bgtau pun mak dh buat steamboat.. Jadinya lauk n nasi kitorg makan hr ahad.. Sabtu mlm layan steamboat..mmg kenyang giler.. Tp steambot versi kitorg di xde la udang,sotong atau ayam..malas plak nak beli..so layan je la.. Lagi satu xdela sos stemboat ni.kitorg just guna sup ngan tomyam je..tp kira oraitla.. Next time leh buat lagi...

Tuesday, March 20, 2012

makan2

No comments:

Mee udang dan laksa penang..hasilnye, pilihan en suami adalah yang terbaik...sambil2 makan mee udang, duk jeling2 laksa beliau..akhirnya walau tinggal kuah n sejemput laksa daku tetap melicinkan.. Dan mee udang saya haruslah dia yang menghabiskan.. Makan2 di tesco shah alam...sekian..

Monday, March 19, 2012

mandi susu

No comments:
Syok la budak tu..dapat dera makcik kesayangan dia ni.. Tengah dok nonton adnan sempit 2, tengah gelak2 tetiba dengar bunyi pap pap pap.. Mcm si izzul ngah pukul something..tp buat x tau je.. Tengok adnan lebih syok kot.. Sekali bila dengar si papa suruh si ibu tengok anak kesayangan diorang ni..ha ambik ko..senyum saja x perlu kata apa-apa..


Tengok la tu..mula2 duduk je duduk je tepuk2 susu tu..makcik dia ni dok lap susu tu pun buat x kisah je..jadinye, x sampai hati plak nak lap..kitorg baring kan je dia atas susu tu..lagi la syok dia..menjerit2 kot gembira..duk hentak2 kaki lagi.. Lama gak la bagi dia layan dia ngan susu full cream tu.. Hasilnye, dh mandi pun still bau susu lagi..hahaha... Alahai anak.. Mmg xde marah pun.. Happy je tengok dia adalah.. Tapi kalau mak dia yg buat, xdela nak volunteer nk ngelap nye.. Mau aku maki adala..hahaha..

Sunday, March 18, 2012

si tomel n me

No comments:
Sebelum balik s.alam haruslah memeluk cium budak comel lote ni.. Rindula nak jumpa kamu lagi..bye bye sayang

Friday, March 16, 2012

izzul hafiy

No comments:




Ayamas

No comments:

Sedap tak? Sedap tak? Satu ekor kot en hubby beli.best giler.. Tp mustahilla dapat abiskan dalam satu hari kan.. Ni semua gara2 temankan abah g giant la semalam..terus mengidam nak makan ayam panggang..orang puasa katakan..so rasa hati perlu ditunaikan..alhamdulillah..hehe. So smlm berbuka makan ini jela tambah ngan nasi yang diperisakan kiub ayam.. Ala2 nasi ayam la konon2 nye.. Tp hasilnye mmg tercekik la nk mkn..mana tak nya setakat nasi ngan ayam..xde langsung jenis kuah2.. Sup contohnya,.sebab alasan malas n penat..tp xkisahla..nasi tu syarat je..yang penting ayam tu..

So disebabkab hari ni x berpuasa atas alasan en suami " nanti sape yg nak abis ayam banyak2 tu" hasilnya pagi ni bekfes nasi ayam..x pg sgt la..dlm kul 10 lebih..pepagi tadi makan cucur lemak manis adabi je. So tacap2 sket ayam tu..ketuk2 sket dada dia biar sebati ngan perisa madu, sos ngan kicap untuk digoreng sekejap.. Pastu buatla sambal ngan kicap, tak terlupa sup nye sekali... Jadilah nasi ayam.. Nasi dah tentulah nasi semalam kan... Pastu my sis dtg diorg plak mentekedarah ayam tu.. so abis la ayam yang kuidam2 kan...

**gara2 hari ni x berpuasa makanya ada lagi satu hari yang harus diganti**

Thursday, March 15, 2012

bucuk masham acik

2 comments:
Mula2 dia happy je sebab nampak muka dia nak kena snap.. Tapi.....
Akhirnye dia nangis sebab lama sgt kot flash nk tuju muka dia.. Alala sian dia.ummi x dera tau...kamu yang nangis.. Sebenarnya skrg waktu dia tidur tu pasal dia nangis..kalau tak happy2 je selalu..so dukung2 kejap..bagi susu..terus terlentok tdur dengan nyenyakmye... Owh ada lagi satu sebab knp dia nangis.. Sebabnye ummi dia duk sekat dia dari bergerak bebas..iyela..budak tgh membesar mana nak nye dipegang2.. Kecuali satu, kalau nak berjalan.. Haa tang ni terbalik plak..menangis2 kalau x dipegang..nak dukung je..takut benar kena tinggal..huhu

Wednesday, March 14, 2012

Menu semalam

6 comments:
sambal ayam kfc

sayur campur dengan kentang kfc

apa kehal ada kfc kat belakang tu.. alkisah, encik suami beli kfc yang combo.. ada 6 ketul ayam ngan 3 bekas wedges.. almaklumlah kitorg ni berdua je.. makan pun cuit2 je.. nak dijadikan cerita semua ayam tu bahagiad dada..non ada wing or drumstick.. so dari membazir buatla sambal ayam..huhu sib baik ok je rasa dia.. xde pun rasa kfc.. tang sayur plak, wedges tu ada lagi satu setengah bekas.. alang2 masak sayur, campurkan la sekali.. sedap apa..

sayangnye, memandangkan semalam berpuasa ganti xdela mentekedarah banyak sangat.. so sayur tu simpan dalam peti.. ayam plak, x sempat nk simpan dah dingap oleh askar2 dermawan a.k.a semut.. so bye bye jela.. lagi2 hari ni puasa, rasa terliur je tengok sambal ayam tu..huhu..tapi xpela..

so dalam rancangan hari ni berbuka nak makan western.. coleslaw dah siap.. mashed potato pun dah siap.. tinggal nak masak menu utama je petang ni.. emm agak2 kalau makan ngan pasta sekali boleh ke tak?? ke perut meletup..sebab empunya badan hantu pasta.. lagi2 dengan sos prego traditional..memang mengancam abisla.. xpela, keputusannya..tunggu.... berdasarkan kerajinan dan semangat memasak..

Air oh air..

No comments:
Hari ni bermula 8 pagi hingga 8mlm esok sekitar shah alam n klang xde air.. mujurla en suami msg semalam kat rumah..terus target mlmnye nak g 'my DIY'.. owhh kat seksyen 19 ni my DIY mmg pilihan terbaik la.. x psti pasal harga tp kalau pergi sana mmg rambang mata.. sume keperluan rumah ada.. dari sekecil2nya sampai la elektronik.. mmg best la..

so semalam even hujan lebat pun sanggup kitorg redah utk dapatkan tong air.. sampai2 sana sekali tengok ramai plak org.. mmg warga seksyen 19 ni pakat2 beli tong kat situ ni.. dalam hati mesti kes nya sama cam kitorang laki bini.. stok tong air xde kat rumah.. huhu..

cari2 tong nampak saiz biase2 je.. paling besar pun saiz tong sampah yang kat depan rumah tu..mmg utk tong sampah la kan..tapi isi air pun still boleh lagi..encik suami duk mencari kolah pasang siap yang bentuk D tu..tapi kali ni xde.. kebetulan plak ternampak ada tong lebih besar dari saiz tong sampah tu, so cepat2 suh encik suami sambar 2 bekas.. so sementara nak bayar, encik suami g la cari kolah yang dia nak tu.. n me, tunggu kat kaunter..

so jawapannya memang xde la kan.. n datang2 je en suami kata tong yang kitorang beli tu dah abis pun..sume dah sambar.. see nampak sgt org shah alam takut tak dapat mandi..hehe termasuk la kitorg ni..

inilah hasil pembelian kami

tapi...tapi.. sekarang dah kul 2.. air still ada jek...hmm maybe air tangki banyak lagi kot.. cuma yang menjadi keraguan bila mana semalan tengok dalam list xde plak kawasan shah alam ni terjejas..terutama yang seksyen seksyen ni....kalau kat jln kebun, kampung jawa tu adalah..tapi xpela, bak kata en suami kalau air ada kira kite ada lebihan air la..erkkk boleh ke mcm tu..tp sebagai langkah berjaga2 so rasanye xde masalah kot.. k daa

Saturday, March 10, 2012

Jerawat..

No comments:
Sape suka muka dia tumbuh jerawat sila angkat tangan tinggi2... mustahil la ada orang suka kan.. tapi dulu zaman sekolah ada gak kengkawan kata jerawat ni tanda kematangan kita..ntahla, x nampak pun tang mana tanda matang kalau ada jerawat.. dan agak mustahil kalau seseorang tu suka jerawat..

sama gak ngan aku.. tapi agak beruntungla dan bersyukur juga sebab muka bukan jenis yang sensitif dan mudah nak tumbuh jerawat.. cuma sekali je la dulu, lebih dari 3 biji la jerawat kat muka ni penangan dari jerebu yang melanda shah alam tahun 2005 kalau x silap.. masa tu ngah study kat s.alam.. ingat lagi, ngah2 kelas tu tetiba ada announcement isytihar cuti sebab indeks jerebu tinggi sangat..ber hoorey la kitorg dalam kelas masa tu..hahaha.. tapi bukan nak cite pasal ni..

sebenarnya sekarang ni jarang sangat tumbuh mentol kat muka ni.. kalau ada pun bila tetiba teringat " eh, bulan ni x tumbuh jerawat lagi".. so belek2 muka baru pasan..huhu memang jarang nk belek2 muka ni..dan rasa2nya hormon dalam badan ni rasa2nya telah diambil oleh encik suami.. sebab tu kalau nampak jerawat kt muka en suami hati kecil ni redha je.. sebabnya itu tanda2 daku nak bendera merah..

korang2 kat luar sana ada tak situasi macam ni?? hmm orang lain kalau pregnant je suami yang dapat tempias.. tapi daku nak period pun en suami kena tempias.. lagila jerawat dia tu kalau tumbuh besar2..dalam 2 tiga biji plak tu..siap bernanah2 lagi.. tapi lepas tu hilang la.. pendek kata dia sebulan sekali tumbuh la..ikut kitaran haid bini dia ni..

apapun pada en suami time kasihla bagi alert kedatangan haid ayang..hehehe..

*ramai tanya aku pakai produk apa.. x payah susah2.. safi pun dah cukup..kulit murah katakan, x perlu penjagaan exclusif..hehehe*

Versi kami

No comments:
tengok lisa ngan yusri bukan main romantik lagi..tetiba rasa cm nak romantik2 gak..tp en hubby dah g kelas.. so layan pic berdua je la.. huhu

raya 2009
putrajaya 2010
lata iskandar 2009
cameron highland 2009
raya 2010
cameron 2010
port dickson 2010
kluang 2011
our sweet home 2011
melaka 2009
kg baru 2011
genting 2010
shah alam 2010
kg melayu subang 2011
segamat 2011

Friday, March 9, 2012

Friday, March 2, 2012

malam ni balik kampung...

No comments:
Semalam, masa berhenti dekat traffic light hotel concorde tu, tetiba dapat message..."abah suh balik".. Hati tertanya2 ada hal apa? Almaklumlah esok en suami ada kelas sabtu ahad..lagipun dalam rancangan nak balik masa cuti sekolah ni.. Berkira2 nak balik atau tidak..n tetiba teringat my brother pun nk balik so bolehla join sekali.. Then sampai umah,terus gtau en suami. ? En suami seperti dijangka haruslah menyatakan ketidakmampuan dia untuk ikut sekali.. Lgpun sgt penting utk dia hadir ke kelas, almaklumlah tahun ni final year n dah start dengan psm..
So en suami msg2 ngan adik tanya bila kna balik.. Bila kata minggu ni n dia gtau abah demam terus en suami kata dia ikut sekali.. Bezanya dia hanya tidur semalam je..sebab sabtu dlm kul 10 haruslah cabut utk ke kelas yg bermula jam 2 petang..
Sebenarnya dah lama abah x demam.. Rasanye sejak pencen x pernah lagi dengar abah demam.. Sian abah, rindu kat anak2 dia kot..demam rindu.. Xpe abah malam ni kami sampai ye.. Abah tunggu tau.. Sayang abah..