Facebook Pages

Monday, February 25, 2013

nasi ayam

No comments:
lama sungguh tak masak nasi ayam... Alhamdulillah malam ni terbuat juga untuk dinner.. Masak siap2 pagi tadi before g sekolah.. Balik rumah just goreng ayam je..
ayam madu

nasi carrot, sup, kicap, sambal salad n ayam. complete set.. Kali ni nasi ayam tukar pada nasi carrot.. Sebabnye malas nk masukkan stok ayam. ? So nasi carrot la paling senang kot...
Resepi nasi carrot :
3 pot beras
Satu sudu butter
Garam secukupnya
1/2 kiub ayam
susu cair ( tapi aku  letak.. malasss)

korang masakla cam biasa.. insyaAllah sedap la tu.. tp kalau nak lg best korg tumis la bunga cengkih, bunga lawang, kayu  manis, bawang putih ngan bawang besar, ngan goreng beras tu sekejap.. lagi umphh...

resepi sup :
1/2 ekor ayam (utk buat stok) .. aku amik 1/4 ekor je.. makan berdua katakan
bahan tumis : lada putih, bawang merah, halia dan bawang putih..
Cara-cara :
tumbuk bahan tumis.. panaskan minyak, tumis bahan2 yang telak ditumbuk.. bila naik bau masukkan pula ayam..gaul2 sekejap..pastu tambah la air mengikut sukatan yang dikehendaki.. jgn lupa letak garam ye.. nak tambah kick letaklah kiub ayam..
bila dah siap bolehla ditabur daun sup ngan bawang goreng

resepi ayam madu :
ayam
kicap
madu
sos cili
Cara-cara:
gaulkan ayam yang direbus tadi dengan kicap, madu ngan sos cili, pastu goreng dengan api perlahan... 

sos :
blender 2 tangkai lada merah, 2 biji cili merah, sebiji tomato,sedikit garam dan gula n sesenduk kecil sup.. siap.. tp aku panaskan dulu dlm kuali bagi sos dia pekat sket

kicap :
kacau sos cili, kicap, sos tiram ngan sesenduk kecil sup.. agak2 sebati bolehla dihidang

akhirnya siaplah sehidang lengkap nasi ayam..

Tuesday, February 19, 2013

lempeng sambal kosong

No comments:
my bekfes today.. sebab dah kebulur  sgt.. buatla bekfes.. kalau tak tunggu g sekoalh lunch kat sana je.. huhu.. ini je bekfes paling mudah.. sambal mmg dah ada balance makan ngan mee siput ritu.. so bancuh tepung letak garam terus buat lempeng.. alhamdulillah kenyang.. 

Sunday, February 17, 2013

selamat pengantin baru en pian dan pn faizah

1 comment:
tahniah la kepada ketua kelas kami dari 1KRKA2 sampai  3KRKA2 sebab dah selamat menjalani kehidupan sebagai suami isteri.. Alhamdulillah akhirnya big bos kami bergelar suami org gak.. Aku ngan suami smpi agak lambat, tp xpela, at least dapat meraikan hari bahagia diorg.. terserempak plak ngan miss.. lama gila tak jumpa..

yang lain2 mmg xde rezeki nak jumpa.  biasala msg2 ada komitmen.. ada yg dah g masa kat majlis perempuan.. Di doakan semoga korang berbahagia menjadi suami isteri dan di anugerahkan rezeki zuriat secepatnya :)


ooh lupa la.. zaman sekolah dulu diorg ni berjiran kelas.. en pian 3KRKA 2 si faizah 3KRKA1.. huhu ramai sungguh kengkawan jodoh ngan schoolmate gak.. alhamdulillah..keluaran sts..hehehe

Omen Izzul

No comments:
malam pas tgk rumah, berjalan2 plak ngan my siblings kat jusco bukit tinggi.. jumpa my sis wani n en tunang.. singgah makan kat food court. melepak kat situ je pun.. so sementara makan  parents izzul g cari kasut utk budak kecik tu.. pas settle terus balik.. ops sebelum tu g tapau takoyaki dulu... dan my opinion, dana dani takoyaki are the best.. .

budak suka omen dibelikan patung ultramen..
duk meng explore keistimewaan  patung omen
kotak omen sebelum dibuka
en somi ngan izzul.. apatah yg  izzul cakap pasal kasut en somi.. dok membebel pastu tunjuk kasut
ok sekian entry di hujung minggu

rumah baru

1 comment:
Sabtu ri tu g tgk progress rumah kami.. alhamdulillah hampir siap dah.. mostly 90% kot.. so insyaAllah bulan 8 ni dapatla kuncinye.. jom terjah..

pemandangan dari luar.. tanah kosong tu nak naik lagi  satu projek perumahan.. sebelah kiri dan kanan  bakal ada projek lg

mcm ni lah keaddan rumah kitorg nanti.. tp yang ni corner lot.. so adala sliding door.. rumah kitorg xde.. sebab kat tgh2 kan... 

tuan tanah nak pose kejap..

Ada lg pic2 rumah... tp kat camera.. malas plak nak transfer.. so next next time kite cite lgi la ye..daaa

Thursday, February 14, 2013

my sis engagement

2 comments:
Alhamdulillah 26 Jan 2013 hari tu sorang lagi ahli keluarga aku telah melangkah satu kaki ke gerbang perkahwinan.. tahniahla pada my sis, wani atas pertunangan ko ek.. moga berkekalan hendaknye.. adik aku ni baru je abis diploma.. kiranya muda sgt2 la kalau nak kawen..baru 22 kot.. tp aku dulu pun 23 dah tunang.. dah sampai seru so langsung kan ajela.. tunang dia pun tahun ni dah 27..sesuai sgt la jadi suami..ahakss..

rentetan majlis pertunangan adik aku, family kitorg x jemput sesape pun..just sedara mara berdekatan je.. rewang?? of coz ada.. kami adik beradik je chef nye.. xde pun org kg..senang sket keje, tenaga pun ramai...
menu utama kami?? haruslah ikan bakar..sold out semua.. next menu, my own dish.. siakap sweet sour.. pun licinnnn..alhamdulillah..

next?? sila lihat gambar ye

menu utama kami..ikan bakar
adik bujang aku sorg ni yang tungkus lumus siapkan ikan ni..ngan rencah2 sekali dia buat..resepi diturunkan oleh kaklang aku

antara menu kami : ikan bakar, siakap sweet sour, gulai tempoyak, otak2,    gulai labu ..lagi apatah..dah lupa..sume self service.. malas dah nak hidang2.. owhh rombongan makan dulu sebelum sesi perbincangan..terpinga2 diorg..hahaha sebabnya??? tuan rumah dah lapar perut..hehehe
ok ni gambar sementara tunggu rombongan sampai.. masak dah sudah, cantik2 pun dah.. so posing manja ngan en somi le
lagi pic kami
pelamin simple adiku.. serius aku mmg x tolong langsung..ada la x sampai 5 minit je.hahaha malaslah nk buat keje remeh ni.. akak ipar aku ngan my twin yang bertungkus lumus  menolong si wani ..aku?? mmg x berminat.. duk dapur lagi bagus kot..
hantaran dari pihak lelaki.. aah ek, mana plak hantaran dari pihak kitorg..lupa plak nak snap
menunggu untuk di sarung cincin
perhh...gigillllll
mencium bakal mak mertua..pasni cium tangan suami plak ye
tak abis  bincang kat dalam rumah, bakal biras ni duk berbual lagi kat luar..
yeayyy dah balikkkk.. mmg syokla..dah boleh berguling2 tgk tv..
aku doakan semoga ikatan ini berkekalan.. perbincangan kata ikat setahun je.. tp adik aku kata nikah bulan 7 tahun depan..confius aku.. kalau gtu setahun setengah la kan?? hmmmm

hidup baru

6 comments:

kehidupan selepas bergelar isteri kepada seorang graduate bkn lagi mahasiswa.. mmg sgt2 la awesome.. semenjak habis belajar ni mmg weekend tak melekat kat rumah..ada je aktiviti kami setiap minggu.. dapat balik kampung attend my sis engagement, tgk my ex-classamate  kawen,  pastu dapat balik tgk anak buah  tunang.. syokkkkk giler..
bukan en suami je hilang stress belajar.. si isteri lagi la suka terlompat2  dapat spend time banyakkkkkkk gile ngan en suami..  kalu sebelum ni, masa bersama2 sume nak cepat je...  nak balik kg terkejar2, nak berjalan teringat kelas.. almaklum utmspace ni kelas sabtu ahad.. so jgn mimpi la nak berjimba2.. dan tahun ni 99% kepositifan dalam diri meningkat.. maybe sbb dah ada kawan nak bermanja.. kalu dulu duk sorang2 mmg sensitif  je manjang.. so plan tahun ni mmg banyak.. berjalan2 melihat alam, balik kg every month, kalu boleh nak happy2 je utk aktiviti tahun ni...
teman en suami tgk bola.. cukuplah sekali.. pas ni x ikut dah...

ceria tak kami??? rasa cam bercinta je tau.. masa ni  en suami sgt2 baru abis study.. jumaat dia submit  tesis..tunang kami hari ahad.. oppsss my sis daa

wedding faizah... dapat jumpa miss.. lama gila x jumpa dia since my wedding day

tunang angah.. anak buah belah my hubby                                                 

next entry??? kalau rajin aku citer satu persatu setiap gambar eh..tata

Saturday, February 9, 2013

Dinosour???

No comments:
ehsan google

Dinasour.. Binatang gergasi?? apa yang korang tau?? mitos kata dinosour mati sebab bumi masa tu kena langgar ngab meteor kan.. aku pun masa budak2 ingat cam tu.. tp sciencebuzz ada jawapan dia.. emm aku ni xdela paham sgt pun english ni tp bolehle sket2..
so kalau korang g side tu, leh la tau ttg :
1) apa yang bunuh dinosour
2) kat mana meteor jatuh
3) mcm mana asteroid boleh membunuh hampir separuh spesis kat muka bumi ni (wajib baca)
4) paling penting spesies yang bertahan di muka bumi ini ialah ..............................>> baca sendiri

so kalau free2 cuba baca.. kalau x free bolayan ajela ye...

**ptg ni nk balik segamat...sempena CNY.. huhu..cina beraya, apalagi ambik kesempatan la kite atas cuti yang diberi