Facebook Pages

Friday, August 30, 2013

17/08/2013

1 comment:
tajuk entry mesti tulis tarikh.. sebab sepanjang syawal ni jadual penuh dengan open house dan kenduri kahwin..

so untuk tarikh ni kami ada  2 majlis kahwin, satu open house..  so seawal 11.oo pagi keluar rumah menuju ke KL menghadiri majlis perkahwinan nik khairul kawan en hubby.. tapi masa kami datang, pengantin belum siap lagi.. masih diandam  dan disiapkan.. dan untuk menunjukkan betapa kecilnye dunia, berjumpa plak dengan bekas penghulu masa DPLI kat usm dulu.. si Yasier.. ntah kenal aku ke ntah tidak... tp disebabkan excited terjumpa ex-classmate tegur jugaklah.. say hye pastu zasss patah balik ke shah alam...
door gift dari family nik khairul... semoga berbahagia ke akhir hayat.. InsyaAllah
 kemudian kami ke monterez golf & country club pulak.. menghadiri majlis perkahwinan fazrul dan isteri.. tahniah kepada kedua2 pasangan.. opss lupak plak kedua2 majlis ni kawan kepada en suami.. aku menyibuk saje
ini la gambar terbaik yang dicapture en suami...
door gift dari majlis fazrul
 selesai majlis tgk jam masih awal lagi.. rumah kak lang start pukul 4 pm.. so telefon cik yum yang kebetulan rumah nye dekat ngan monterez club.. tapi rupanya dia pun otw nak ke puchong, rumah k.ija.. so terus gerak rumah k.lang.. atleast dapat lama sket ngan izz..

menu rumah k.lang.. nasi kabsah.. yang untuk ayam
yang ni plak kambing.. sekali gaul dalam nasi.. testimoni?? sgt sedappp... mmg terbaiklah kak lang masak..
our son.. izz zarkashi..sebab dah ckp dr dalam perut kan.. so en hubby sayang sgt dengan izz.. lagi2 izz pun suka sgt ngan abi dia..
aku ngan my sis.. nak kawen bulan 2 tahun depan ni

abang izzul cium izz.. nak berlatih jadi abang ye izzul.. nanti jgn dera adik ye
abis rumah kak lang.. pas maghrib gerak ke rumah cik yum.. lepak2 jam dalam kul 11 gerak balik semula ke s.alam.. mandi2 pastu zzzzz... mmg penat sungguhla

Wednesday, August 28, 2013

Reunion utm aka iftar

No comments:
Lokasi : D'Umai cafe putrajaya
Committe member : geng2 study group utm

Gambar makan2 mmg xde.. sbb masing2 pun dah smpi lambat.. so lepas mkn2 , berbual2, ambil gambar  pastu menuju destinasi masing2..

sedang menjamu selera
si joe jawa excited dapat makan pulut durian
en hubby berbual ngan anak acid
wife jawa
adik beradik comel
si comel yaya
perut dah kenyang, hati dah suka.. kami nak balik dah.. tp sebelum tu kenang-kenangan perlu diabadikan
gambar tuan tanah berdua harus ada
ipah, ana ngan wani
yang bukan bebudak space aku ngan bini jawa je.. 

Monday, August 26, 2013

Sawadikap kap kun krap

No comments:
Ini cerita sebelum puasa lagi.. kalau x silap 1 week before  ramadhan.. membawa kawan hubby berjalan2 di selangor..  waktu pagi aku x dpt join sbb ada karnival kokurikulum kat sekolah.. so, abis je event teruk en hubby jemput.. masuk2 rupa2nya ada 2 orang warga thai.. yang sorang aku kenal la.. sorang lagi x pernah kenal... so, ajak en suami bawa diorg makan cendol kat seksyen 9.. layann je jela.. sebab mmg masa tu haus giler.. x menahan.. maklumlah event start  dari kul 8.00 pg.. kul 7.30 dah terpacak kat sekolah smpilah kul 3.30 lebih kurang.. mmg mantoplah kan... so lepas minum cendol terus jalan2 pergi ke ikea.. konon2 nak bawa makan meatball yang sangat glamer kononnya.. padahal tukang bawa pun x pernah rasa lagi..hehehe.. owhh sebelum tu diorg g 3d museum kat i-city.. jeles owhh..aku pun x pernah smpi


art, en hubby dan smacha

kamcing gile diorg berdua ni..  part yang paling best pergi ikea ni smacha yang tunjuk jalan.. hahaha.. bikin malu je.. smpi smacha kata patut dia yg jadi org malaysia..heheh

meatball ikea.. punyala terkejut smacha tgk..  dia cakap the longest queue in the world.. hahaha.. kitorg tanya kat thailand ada ke tidak.. tp dia kata dia x pernah beli pun.. iyelaa, sana susah sikit nak makan.. dikhuatiri non-halal.. opps lupa plak.. smacha ni muslim. art kristian.. sebab tu en suami boleh kamcing dengan smacha.. sbb masa pergi thailand, dia la yang bawa pergi kedai makan yang halal.. sebab kat bangkok katanya susah sket nak cari halal food.. tp berdasarkan testimoni art, dia kata meatball ikea ni fresh..dagingnye pun manis.. so sedaplah kan.. kami?? means aku ngan en hubby rasa.. sos dia yg sedap.. lagi2 bila combine ngan sos strawberry.. alhamdulillah kenyang..

lepas tu pergi mana?? hantar diorg balik hotel la.. esoknye bawa makan mee bandung kat seksyen 7 plak..  balik rumah, mandi2 terus zzzzzzzzzzzz...



lama tak bersiaran

2 comments:
entry banyak nak di update.. biasalah cerita cerita raya.. tp minda ni keletihan nak mengarang.. almaklumlah sabtu ahad fully booked..  mmg xde kat rumah.. so energy badan x sempat nak recharge balik.. sudah nye kang mmg x menulis apa2  la nanti.. cerita raya mmg dipenuhi dengan jemputam kawin dan open house.. ada juga kenduri aqiqah.. minggu ini punye cite pun sama juga.. open house lagi.. kemudian ke tg karang makan ikan bakar.. bermalam ke sana.. balik serting plak.. huhu... berjalan2 la gamaknye.. tp tetap rasa kosong kosong kosong.... ehhh apa aku merepek ni.. so sblm sesi meluah perasaan terjadi baik full stop dulu...tata

Friday, August 16, 2013

Mee udang banjir

No comments:
tunjuk gambar dulu.. sedap tak? sedap tak?? sape buat? aku ke buat?? meh sini nak cete.. nak tau sila baca, x mau tau h jauh-jauh...


Dari gambar pun korang dah nampak kan, betapa banyak udang dia.. melimpah-limpah sampai kat luar.. tp mee udang ni bukat aku yang buat.. aku pun x tau aku penah makan ke tidak.. rasa penah kot.. tp kene tipu..sebab apa kena tipu?? masa tu kitorg minta mee udang special.. konon2 udang banyak la.. sekali dtg, macam hampeh.. dahla udang nye cinonet je..sket plak tu.. bolehlah kira bape ketul.. tp harga?? mak oii sampai rm8++.. giler mahal.. rasa ?? mmg ke laut.. memang menyumpah2 la aku laki bini kuar dr kedai tu.. tp salah kitorg la, tak tanya harga dulu.. mana la nak tau kan..

tapi kali ni, udang dia mmg besar2..  berapa ekor pun x terkira.. mmg banyak la..sampai muak la nak perabih.. harga x ingat la..sebab pergi sebelum puasa lagi kan.. aroun rm5-6 kalau x silap.. tp mmg berbaloi2 la.. cumanya, aku tanya member macam ni ke rasa mee udang.. si nas ngan ina kata x tau.. baru first time makan..hahaha mmg fail la kitorg.. aku pun x tau rasa mee udang.. tp k.najwa kata kat sini mmg glamer.. nas pun pnh sampai sini.. tp dia kata lama gila nak tunggu, sebab org ramai sgt sampai kene queue so dia patah balik x jadi beli.. ditambah lagi nampak cenderahati jalan2 cari makan.. so mmg confirm sedap la..

tetapi... ada tapi nye.. bagi tekak aku dan nasrah kitorg x minat lah mee udang ni.. sebabnye dia x pedas langsung.. iyelah kami berdua ni suka pedas, dapat plak makanan yang xde cili, mmg x ngam la ngan anak tekak.. so bincang2 berdua, kitorg setuju laksa, mee bandung, mee kari lagi sedap kot.. hehehe.. lain orang lain cita rasa kan..

tapi sapa2 yang suka mee udang insyaAllah tempat ni sesuai la kot.. berdasarkan rating yang diberi kengkawan yang gemar ke sini.. Alamat?? aku x tau la alamatnye.. tp cuba la korang google mee udang banjir kuala selangor.. InsyaAllah jumpa la nanti adress ye..  ok itu je nak share.. bye

Wednesday, August 14, 2013

ceritera raya

No comments:
Alhamdulillah , welcome home.. setelah hampir seminggu  beraya, tiba masa mengupdate blog.. dari shah alam -banting -serting -muar-kluang- segamat-serting -shah alam.. inilah hebatnye hari raya.. dapat berjumpa dan berkumpul.. nak harap hari biasa susah sket la kan. so entry raya ni kasi langsam terus sampai raya ke empat la eh.. sebab raya ke 5 dah balik s.alam pun..

#RAMADHAN TERAKHIR
biasala sebelum raya haruslah buat persiapan.. tapi kali ni lain sket stail.. xde rendang ayam.. tapi tukar pada gulai itik.. tgklah tu gigih my abah n hubby duk memotong..  kitorg salai dulu before masak
itik yang dah siap dipotong.. x kering abis lagi itiknye sebab gerimis dah menonjolkan dirinya.. nak jadi cite masa berbuka hidang la lauk ni.. tp diorg kata x sedap.. hahaha.. mana tak nye i letak 2 sudu garam je.. pasti konon2 nak tunggu kuah kering tambah lagi.. tp nan hado.. almaklumlah menjaga nye masa mula2 je.. pastu bertukar tangan.. hehehe.. tp pastu kitorg adjust balik lah.. dan jadilah sedap.. hehe diorg kata la, aku x sentuh pun..
tiga budak sebaya.. zahrah, fatimah,arisha.. tp zahrah anak buah diorg berdua.. iyela, dah budak berdua tu sepupu aku kan.. tp nak menjaga diorg ni, makk aiii.. ponat.. cam jaga anak bujang.. palinh kesian si arisha la..kejap2 nangis, kejap2 nangis.. mana tak nye yang dua orang tu super duper aktif..yang si arisha ni sopan santun gitu.. selalu la kena tinggal.. lagi2 kalau kawan bertiga, mestilah ada yang  kecik hati kan.. yang si zahrah plak, nak jadi leader je.. sume kena ikut cakap dia.. x ikut kang nangis plak.. si fatimah jela yang boleh ditolak ke sana sini..

# RAYA PERTAMA

sebelum sesi bergambar, haruslah sesi bermaafan plak.. menunggu along bersiap punyalah jenuh.. pastu siap kata x nak raya sini lagi sebab x nak tunggu dia bersiap.. budak2 sungguh la along.. gambar bermaafan x snap.. gambar ramai2 baru lah snap.. heheh

Keluarga wak sinah.. tiada dalam gambar family cik sidah ngan family cik judin.. cik sidah bertolak dari shah alam.. cik judin plak rumahnye belakang rumah nenek je , tp apsal ntah x muncul2.. last2 kitorg bergambar je dulu.. 
Anak2 cucu abah plak.. yang xde kak lang ngan dik kembar

haa.. inilah pakcik muda, Tajuddin kastami  .. tgklah sepupu2 ku secomel anak2 buah aku je.
so lepas bersalam bermaafan dan bagi duit raya.. kitorang beraya rumah cik mat ngan cik judin la.. jalan kaki je pun.. sebab rumahnye sebelah menyebelah ngan rumah nenek. di ibaratkan dalam satu pagar la kiranya, pastu pergila beraya beramai2 tiga buah kereta.. opss bukan 3, tp 6 buah kereta.. iyelah, adik beradik kitorg sume dah besar2.satu buah kereta mmg x cukup la kan

adik beradik aku.. xde dalam gambar si maluh.
paksa en suami bergambar kar rumah arwah buyut.. sekarang tok mail yang duduk.. kitorg beraya rumah adik beradik nenek je.. berapa buah ek?? 7-8 buah kot.. atau 10 buah? x ingat dah.. sebab abah kata 5 buah je.. alhamdulillah, settle setengah hari.. kalau dulu mau bawa sampai ke malam.. tp skrg agaknye abah  dah xde geng nak berbual, xdela lama mana.. iyela skrg generasi muda yg ramai.. generasi abah tunggu org dtg rumah je..

ngan anak si anne.. kira pangkat sepupu aku la ni.. alahai menumpang kasih anak org je.. anak sendiri x kuar2 lagi ni
dah abis berehat, siap2 balik serting plak.. konon2 nak gerak dari banting ke kluang, tp balik jugakla.. singkat sket perjalanan nak ke kluang nanti..  abis cite raya pertama. nak cite panjang2 kan penat plak menulis.. so ringkas kan jela..

#RAYA KEDUA

hari ni ada agenda besar.. nak pergi menyunting anak dara orang.. majlis lepas zolat jumaat kang.. mujur rumah bakal tunang kebetulan selang beberapa buah rumah ngan kak nor, my biras.. adalah port nak melepaskan lelah kejap..  so janji ngan k.zal nak gerak sekali.. tunggu kat highway tangkak.. tp bila sampai kat tol air keroh cam awal lagi.. se melepaklah kat baskin robbin.. ok ini adalah kali ke dua aku makan ice cream dia.. sekali sekala bolehla.. dua kali dua kala mmh x boleh blah.. rasanya so-so je.. x taulah nape org suka sgt.. en somi boleh plak dia tambah topping yang manis..lagi lah bertambah manis dia... berjanggut nak perabih.. yang penting makcik aku nye ice cream lagi sedap.. guna ice maker kenwood lagi.. aku je x rasmi2 lagi ni..
my baskin robbin
cucu ke 2 aku.. alahai, aktif teramat budak ni.. lagi org kata jgn lagi dia nak buat.. lagi org kata buat, dia pun teragak2 nak buat..hehehe.. 
dah sampai sawah ring.. rehat2 kejap dan bersedia untuk meminang.. jalan kaki je kot.. dah kata rumah nye dekat ngan k.nor kan.

bakal pak mertua menjelaskan segala kekusutan.. tp xpe, biar bertegang urat skrg, jgn kemudian.. yang penting selesai
inilah bakal pengantin.. Kamarul Ariffin dan Suraya.. nikah dan kahwin 6 & 7 Disember.. minta maaflah ye, busu ngan mak usu x boleh nak attend majlis korg tarikh tu..  sebab kitorg dah booking tiket dari bulan satu lagi membawa hati yang merajuk, almaklumlah xde rezeki lagi nak timang baby.. korg pun x bincang tarikh kan..  nak cancel rugi plak rm :(

habis majlis, terus siap2 gerak ke kluang.. lalu jalan dalam.. sekali jem x ingat.. panas tul hati.. kesian kat en somi, penat.. isteri sebelah duk membongkang je.. what to do, aktiviti kegemaran setiap kali masuk kete..

#RAYA KETIGA
Family en suami.. tgklah tu, berapa ramai kepala yang tak berbalut berbanding yang berbalut.. mmg kuat genetik lelaki family laki aku ni.. kami?? apapun x kisah, yg penting ada.. owhh sambil2 beraya, kami melawat bang min, baru pas kuar hospital operate batu karang.. semoga cept sembuh ye bang min
yang ni cucu kami.. si jasmine.. menumpang kasih lagi..huhu .. lepas salam2 terus zassss gerak ke segamat plak.. kali ni berjalan ke rumah achik, uteh ngan pak long plak.. sampai dalam kul 12 tghr  lebih kurang smpilah kul 11 mlm lebih.. destinasi terakhir kat rumah pak long.. almaklumlah  barcelona vs malaysia.. smpi tertido2 la kat atas kerusi tu nuggu match abis.. dah kata family lelaki ramai kan.. pas abis terus balik rumah arwah mak ngan apak.. tidur semalam kat sana 
anak2 buah duk melayan my ex-Tab.. masa ni si somi ngah nego lah nak jual tab dia.. rm 300 je.. dia mmg gitu, agak2 dah bosan nak try yang lain kan.. bukanlah banyak duit, tp nak ke mana je nak melabur duit tu, kami berdua je setakat ni.. ko pandang aku, aku pandang ko.. itu ajela
#RAYA KEEMPAT

balik ke serting semula.. sekali xde org kat rumah daa.. diorg pergi beraya rupanya.. bukan nak tunggu..cehh..  tanya kat mana? so nak join sekali. turunkan durian kat rumah terus tunggu kat bandar baru serting.. dari situ kitorg g la beraya kat rumah mak ngah felda serting.. family besar, biasala..ada mak ngah juasseh la. batu kikir la.. secara jujur aku bukan kenal sgt family mak ni.. muka kenal la.. nama  selalu tertukar2...
balik beraya terus suh adik amik gambar
#RAYA KELIMA

balik s.alam laa...tapi sebelum tu singgah beraya rumah cik limah.. yeayyy dapat makan seafood bakar ngan ice cream peppermint home made.. lagi sedap kot dari baskin robbin tu..  pastu terus gerak balik.. menuju ke ioi mall puchong  dulu sebab nak cari gadget baru.. dah dapat terus balik rumah... abis cite raya ku..

**konon2 minggu ni nak balik melaka, tp check schedulu ada jemputan plak kat sek u9 ngan kl.. kak lang plak ajak makan2 kat rumah dia.. makan nasi arab lagi.. akak aku ni mmg bagus bab2 menjamu adik beradik.. so postpone la balik melaka **

Tuesday, August 6, 2013

selamat hari raya

No comments:
Di kesempatan ini saya muzaiyanah binti samilan dan suami mohamad khairul b kasino ingin mengucapkan selamat hari raya.. Mohon diampunkan segala kesalahan kami sama ada secara sedar atau tidak.. Semoga aidilfitri ini membawa sinar kegembiraan pada semua.. Amin

Sunday, August 4, 2013

Apa ada dengan kereta

No comments:
iklan hari raya dari proton.. banyak betul mesej dia nak smpaikan.. biasala selalu iklan2 raya ni mmg menyentuh hati, tapi kali ni lebih2 tersentuh lagi..  x caya?? tgk la pic tu pun muka terkejut kan..




lagi iklan raya yang best :


http://coolstuffcdn.com/share/my/3190/3832544
http://coolstuffcdn.com/share/my/3162/3832484

yang ni plak iklan persiapan untuk raya..
http://coolstuffcdn.com/share/my/3198/3836564
http://coolstuffcdn.com/share/my/3124/3844292