Facebook Pages

Tuesday, August 19, 2014

# Edisi Khas 4 : Riang ria anak Wak Sam

4 comments:
Tahun ni tak beraya ngan abah.. so aku gamble je la ambil pic adik beradik aku dekat fb. Diorg pun tahun ni tak ambil gambar raya.. So layan je la anak-anak wak sam beraya ye..

Adik, kaklang, along, me
Bersama anak-anak buah plak
Wani n azwan bersama anak2 buah
Kak lang's family
Kak lang n abang izzat
My cousin ica, me, wani , zahrah, kak su n adik
wani n azwan
Angah's family




Monday, August 18, 2014

# Edisi Khas 3 : Raya punya cerita..

No comments:
Raya pertama..
Agenda macam biasa.. Makan-makan, sembahyang raya, sesi bermaafan dan duit raya.. Yang best pulak tu, ada pop kuiz.. sape dapat jawab dapat duit raya...rezeki masing2 la sape yg nilainye tinggi dalam sampul tu. Aku??? hahaha.. xde ong la.. rm1 saje..tapi itupun rezeki kan..Alhamdulillah..dan yang paling havoc sekali haruslah sesi bergambar. settle bergambar, ziarah kubur arwah apak n mak..then pas tu terus ke rumah sedara mara.. sampai kul 11 mlm lebih kurang..  fenaattttttt...

Jom kite layan gambar plak...



Sebahagian dari ahli rombongan untuk ke masjid
Ada yang berkenan?? Oppss.. yg warna cream tu sekolah lagi ye.. yang biru still single but not avaiable plak..
Jejak kasih en hubby ngan kawan sepermainan
Sesi bermaafan.... 





 Potrait family.. say cheesseeeeeeeeeeee


Family Pak Tam
Family Pak Long
Family Uteh
Family Acik
Family Bang Man
Tuan tanah
Keluarga besar kami
Lepas bergambar  macam biasa aktiviti rutin, melawat sedara mara..  balik malam apalagi..membakar mercun pula la.. tengok la gambar bawah ni.. selamba badak je laki I ngan tak tukar baju main mercun.. Haishhh dalam hati,"aduiii bang, kang belubang baju tu nanti"...
Tp Alhamdulillah..xde cacat cela..

Ceria nye tok laki aku
Yeayyyy...abis dah cerita raya pertama... Besttttt gilerrrrrrr...

Wednesday, August 13, 2014

# Edisi Khas 2 : Raya punya cerita..

No comments:
Sampai Jementah tak ingat pukul bape.. Tapi yang pasti sume dah ada kecuali family Pak Tam je.. Masa tu kak Nor ngah buat serunding daging. Ketupat plak tengah masak. Ngeh ngeh ngeh suka aku, terlepas dari buat ketupat  .. Anak buah yg baca blog  aku senyap2 sudah la ye.. Hahaha.. stress oo buat ketupat ni.. Dari kecik belajar tak pernah pandai..

So sebab rendang itik dah siap, bolehlah duk goyang kaki..hik hik hik..hehe takdelah, aku tolongla sket-sket mana yg perlu..Masa sampai tu, Uteh pun ngah pulun duk bersihkan babat. Babat ni memang kegemaran diorg adik beradik.. Anak-anak buah aku pun rasanya suka gak babat.. Aku je la macam errrr.. xpe kot.. Kalau suruh cuba pun terima kasih je la .. So menu berbuka Ramadan Terakhir kami ketupat, lemang, rendang itik, ayam masak merah, lodeh, serunding daging, kuah kacang, babat, apatah lagi.. Tapi yang penting pening aku ngan angah nak mengemas.. Tak tau mana nak letak lepas berbuka..
juadah berbuka, ramadan
Pak Andak 
Anak-anak buah suami, anak-anak buah aku jugak
Lepas berbuka rehat sekejap.. Pastu bersiap-siap untuk solat maghrib berjemaah. Kemudian yasin dan tahlil, solat isyak berjemaah dan bertakbir. Alhamdulillah.. Sebab tu aku kata dlam entry sebelum ni seronok je.. Sangat best ok.. Baru la rasa seperti meraikan kemenangan.. Last sekali sedikit ucapan dari ketua keluarga.. Oh ya, solat dipandu oleh Bang Man dan bacaan doa oleh Angah, anak Bang Man.

Siap ada yang terlentok lagi masa baca Yasin.. Sape la tu ye..hehhe 
Belah perempuan pulak
Cik Ayub baru pas bagi ucapan
Habis aktiviti..per lagi.. membakar duit mercun le kite.. Meriah sungguh la diorg ni.. Kalau kat serting, memang takde aktiviti bakar membakar ni.. Belah aku kurang keminatan sket.. Tapi kalau kat Banting, kampung abah memang hebat gak.. Alkisah berlumba2 diorg bakar mercun dengan jiran sebelah.. Gambar aktiviti bakar membakar, xde plak dalam album ni.. video ada, tapi sound plak xde.. tapi mmg havoc la.. 

Yeayyy esok hari raya...... 

# Edisi khas 1 : Raya pun cerita..

1 comment:
Haa apsal edisi khas plak?? nape ek..  Iyela.. syawal dah masuk minggu ke 3.. aku baru terhegeh2 nak update cite.. x kisahla kan, janji masih bulan syawal.. open house pun melambak-lambak org buat.. dah namanye org malaysia ni kuat melantak makan.. 

Cerita pasal raya, tahun ni aku x beraya kat nogori.. Raya kali ni  pakat-pakat adik beradik en suami beraya rumah arwah apak n arwah mak. Beraya tanpa ibu ayah... sob sob sob... perasaan?? aku pun tak tau memula nak kata camne.. selalu beraya ngan family aku je.. sepanjang 6 tahun  beraya as husband n wife, ni kali kedua aku raya kat segamat. yang kali pertama dulu kat Buloh Kasap, rumah kak ipar aku.. beraya ngan family dia je la anak beradik.. tp kali ni dengan sume adik beradik suami..

Perasaan??? bosan?? sangat2 la jauh panggang dari api.. sangat muhibbah ok raya kali ni.. walau takde arwah apak ngan arwah mak tapi kemeriahan raya sangat terasa..  Cadangan beraya bersama ni diusulkan oleh acik, akak en suami.. Alhamdulillah semua setuju.. Sebelum balik kampung tu.. setiap dari kami adik beradik dah ditugaskan menu masing2. Menu aku memula rendang ayam.. tapi last minit kata rendang itik plak.. menggagau suruh abah carikan kat Kuala Pilah. Sekali tu abah kata x dapat nk masuk Kuala Pilah.. Jalan jemm.. sudahh mmg haru la.. Kuala Pilah tu kalau jem mengalahkan S.Alam seksanya.. Pasal apa ntah aku pun x pasti..

Tapi kalau dah kata rezeki nak makan itik, nak dijadikan cite kami gerak balik Serting dalam kul 2 pagi.. Sampai kuala pilah tu lebih kurang 3 lebih.. Adala kedai yang dah bukak..ramai jual lemang je.. yang ada terpampang jual itik, tapi itiknye nan hado.. Sambil berbincang-bincang ngan en somi bila nak kuar beli itik esok.. Kang kalau lambat jammed plak..Aku ni mmg tak suka hadap jammed.. Terbantut nanti sume aktiviti.. Sekali terperasan ada satu kedai ni jual itik.. Apa lagi terus berhenti la.. Budget beli 3 ekor je.. Sebab abah kata sekor dalam rm50.. Duit plak share laki bini.. hahaha.. Sekali bila tanya rm35 je sekor.. Apalagi bantai la beli 5 ekor terus.. Alhamdulillah..rezeki rezeki...Sampai serting terus sahur..


itik salai, kuala pilah
Rezeki kami... Alhamdulillah
rendang itik, rendang , itik salai
Rendang itik in the making
So petang sabtu buat la rendang itik. Pagi tu buat rendang daging kerbau.. Perghhh tahun ni memang makan lain sket dari yg lain.. Selalu abah beli daging lembu je.. Tapi daging kerbau ni cam lagi sedap je buat rendang nogori.. Cerita pasal rendang itik ni, persediaan awal abah ngan en suami yg buat.. Aku baru nak mandi.. Mak plak ngah tdo.. Dah sifu nye emak, haruslah akan berlaku kesilapan teknikal bila yg bukan sifu memulakan..Pihak lelaki letak air dulu rendam ngan itik.. Hasilnye nak bagi kuah rendang kering agak lama.. Jadilah rendang tu hancur sket.. Tapi kalau aku, aku suka stail yg macam tu..  Tp bila nak persembah kat org, macam tak cantik plak kan.. X kisahla, janji boleh makan kan..

Hari Ahad... gerak balik Segamat... ke Bukit Kledang kite yerrr..