Facebook Pages

Tuesday, September 30, 2014

Monday, September 29, 2014

Congrats yana n syakir :)

No comments:

Event : Solemnization DayVenue : Seksyen24Date : 06 September 2014

Bertempat di rumah pengantin perempuan, Alhamdulillah sepupuku telah pun selamat dinikahkan oleh ayahandanya Cik Muhiddin dengan jejaka pujaan hatinya, Syakir sebanyak 2 kali lafaz. Alhamdulillah juga, majlis berjalan sederhana tetapi meriah dengan kehadiran keluarga terdekat. 

Jom kita saksikan suasana di majlis mereka..

Sementara menunggu tok imam sampai..
hantaran
Antara hantaran kedua belah pihak
akad nikah
Tok imam buat apa tu??
My cousin.. Susah nye nak tengok dia senyum hari ni.. Muka dia sangat nervous.. Memang x dapat diselindung langsung..
Tok imam ngah bagi ceramah
Si ayu yang cantik 
mas kahwin
mas kahwin
acara akad sedang dilaksanakan
gambar family
sesi bergambar dengan pengantin..

Event : Wedding Reception Venue : Seksyen24Date : 07 September 2014

Hari langsungnya terlupa pulak nak bawak camera.. Jadi memang tak banyak aksi2 yang dirakamkan.. inipun ambil dari handphone suami..

Pengantin bersama keluarga
Ucapan untuk merpati dua sejoli
Pakcik bongsu saya :)
Tapi sayang gambar kami xde..hua hua hua..... terlupa nak snapp..sadiss.. padahal itu adalah aktiviti wajib..huhu..  dan yang penting hari ni pengantin pempuan dah tak nervous.. sangat cantik okk.....biasalah cucu-cucu wak sinah memang cantik-cantik semuanya..Ahaks..


p/s : ini adalah entry auto-post.. Semua entry aku selepas  cuti sekolah baru-baru ni adalah auto post.. Ingat aku dan nak menaip bila dah bukak sekolah?? Memang tak la kann..

Friday, September 26, 2014

JJCM : Bustel Pantai Klebang

1 comment:
Banyak pulak entry JJCM  kali ni ye.. Konsep terbaru blog aku kot..Hahaha..Nan hado.. Ini kategori rajin ni.. JJCM kali ni kite akan ke kawasan pantai klebang, Melaka iaitu kawasan pantai yang telah pun ditambak dengan pasir dan sekarang dijadikan pusat reakreasi menghirup angin petang. tapi angin pun xde.. Kenapa bustel ? Sebabnye kombinasi antara bus dan hotel menjadi lah bustel dan idea ini dicetuskan oleh mantan ketua menteri Melaka. 

Aku ngan en hubby datang ke Melaka sebab nak menjenguk biras yang dimasukkan ke hosiptal sebab denggi. Tapi masa kitorang sampai dia dah pun discharge dan petang tu balik Segamat. So, sebab dah tak ada tujuan lepas tu kami decide untuk ke Bustel Pantai Klebang. Sebenarnya aku pun tak tau kewujudan bustel ni, en suami yang ajak ke sana. Maybe kawan-kawan dia bagi info agaknye,,


pantai klebang
Bergambar di laut yang telah ditambak menjadi daratan
Dan yang bestnye, kak zal yang duk kat Melaka pun tak pernah lagi sampai kat bustel ni. Haha itu standard, samala cam kami ni yang duk Shah Alam.. I-City tu kalau xde yang mengajak mmg tak kan sampai lah jawapnye..

Ok.. Jom kite layan gambar

bustel melaka
Pandangan dari luar

Tips : Nak naik bus tu sila perhati sama ada tingkap terbukak atau tidak ye.. Cam kami mula2 tu cool la sebab pekena coconut shake kan.. Pastu bila order air panas.. haa amik kau.. baru terasa kehangatannya.. Kat sini boleh je nak beli kat mana2, konsep dia gerai terbuka.. Boleh bawa naik atas bus dan kemudian silalah buang ke dalam plastik atau tong sampah yang disediakan ye..

coconut shake
Kak Zal menunggu coconut shake
bustel
my cucu.. tu coconut shake perisa oreo tau.. aku pun x tau rasa apa
pantai klebang
sementara menanti order ambil gambar kenang-kenangan dulu
bustel melaka
cinta hati

 Di mana hotelnye??

Haa mesti korang pelik kan.. dok pum pang pum pang pasal bustel tapi tak nampak pun kelibat hotel kan. Sebenarnye bustel tu ada 2 kategori.. 

Satu yang telah direnovate menjadi hotel. Pendapat aku setiap bas diubah kepada 2 bilik hotel. Sebab aku nampak ada 2 biji aircond yang dipasang kat bawah bas tu.. biji ke buah ek untuk penjodoh bilangan? . Interior kat dalam tu tak dapat pulak nak dipastikan keadaannya.. 

Yang kedua, yang kitorg duk duduk la ni.. bus yang direnovate menjadi tempat makan.. dalam bas ada 4 meja kecil kira dan kanan bersamaan 8 buah kerusi. Satu kerusi boleh duduk 2 orang. Bahagiantempat duduk pemandu dijadikan tempat basuh tangan manakala bahagian enjin plak dijadikan dapur. Tapi diorg tak masak pun kat dalam ni.. Gerai sume kat luar. Dalam ni cuma simpan barang basah je kot..

So kalau korang suka dengan konsep bustel ni, jangan lupa datang ke Pantai Klebang ye kalau berkesempatan. 

Thursday, September 25, 2014

JJCM : Williams corner

No comments:
Ini entry Jalan-jalan cari makan  aka JJCM edisi tuan tanah ye. Edisi JJCM kali ni kita akan singgah santai di Williams Corner yang bertempat di Plaza Mayang. 

Alkisah.. malam sebelum cuti penggal haritu, berkira-kira dengan en hubby nak makan kat mana.. Puas berbincang-bincang dan akhirnya Williams Corner jadi pilihan. Aku macam biasala mesti tanya sedap atau tak, berbaloi ke tidak..  Dan jawapan en suami haruslah sedap tapi portion yang ada besar cukup untuk 3-4 org makan. Dia kata harga pun boleh tahan mahal.. Kedai pun buka meja kat tepi jalan je.. Tapi bila portion besar tu yg aku susah  hati sikit sbb  perut kitorang ni space dia cam rumah flat je bukan banglo.. erkk ada kena mengena ker? .So macam biasa kerja aku mencari info menggunakan bantuan en google. Dan setelah dikenalpasti sekarang dah ada portion untuk seorang makan.. Sooo apa tunggu lagi..lets go honeyyyy...

Sampai2 di Williams Corner, rupa2 nya dia takde sediakan menu yang boleh kite tengok n pilih mana yang berkenan.. Yang ada cuma kat dinding je.. Memang takla ngko nak bangun, pastu nk merenung menu kat dinding tu kan.. Rupa2nya menu sume ada  dalam memori org yang ambil order tu.. Mula2 aku pilih chicken chop, tp dia kata chicken chop situ stail kampung sebab digoreng.. hmm mmmg aku x berkenan la.. so dia suggest ambil roasted chicken.. Ok. Menu confirm.. Kami minta portion 1 orang makan ye.. 


williams corner
ROASTED CHICKEN RM 21
ROASTED CHICKEN seperti gambar di atas mmg aku recommend kat korang. Ayam dia sangat sedap.. Rempah dia betul2 serasi dengan ayam tu.. Sedap.. Tapiiiiii... untuk korang yang makan sikit,  hidangan ni sesuai untuk 2-3 orang ye.. aku ulangii..2-3 orang ye.. Sebab apa?? dia guna 1/2 ekor ayam.. Haaa ambil ngko.. mengah kot nak perabih.. dan memang tak abis pun..
beef steak
BEEF STEAK RM 45
BEEF STEAK ni plak kesayanganku yang order. Didatangkan sekali dengan onion ring dan kentang bakar.. Yang dalam mangkuk tu aku x sure plak sos apa.. Rasa?? Pada aku biasa2 je beef dia.. Takdela  x sedap langsung dan bukanlah sedap sangat.. Tengah2.. Tapi portion dia...mak aihhhhh.. memang muak abis la.. Nak tau sebab apa??  Beef steak tu memenuhi ruang 8/10 hotplate tu dan ketebalan dia 2 kali ganda dari beef steak yg biasa korang makan cinonet tu je.. Sumpah besar..Yang ni aku rasa portion dia tuk 3-4 orang makan ni.. 

Air kami ambil mango juice je.. Memula nak ambil avocado juice yg dikatakan sedap tu.. tp dah abis plak..Tapi xpe, sebab mango juice ni pun sedap.. Total: RM91.. Ambik kau.. makan berdua je pun..
roasted chicken
tuan tanah
Tips aku.. silalah bawa group dalam 3-4 orang tuk makan sini ye.. Memang berbaloi-baloi.. Kalau datang berdua tu pilih satu je menu untuk 1 org makan.. jangan nak tamak plak macam kitorg ni.. Membazir..sob sob sob..

Untuk yang nak try blh jumpa williams corner di alamat ni ye : 
3-1, Ground Floor Plaza Mayang,
Jalan SS26/4, Taman Mayang Jaya
47300 Petaling Jaya, Malaysia

Business hour : 6.00pm-3.00 am
No tel: 018-3517921



Wednesday, September 24, 2014

#Trip family : Air Papan, Mersing (Finale)

1 comment:
Hari terakhir.. Kami nak balik dah.. Sebelum balik, pagi tu jalan2 dulu cari makan.. Sebahagian nye masih ketiduran dirumah termasuklah en suami..






Nama gerai ni aku x ingat.. Tapi banyak je gerai tepi jalan.. Kengkonon nak beli ikan2 segar dari jeti.. Kalau rezeki dapat ketam memang terbaik la.. Malangnya bila sampai jeti, nelayan tak balik lagi pun.. Pukul 12 pm baru diorg sampai.. Iyelah masa tu air tengah surut, camne diorg nak sampai ke jeti kan.. So penyudahnye kitorg balik terus la..

mancing, air papan
Abah sempat lagi g mancing tu..Tapi dapat ikan kecik je katanya..
Sementara tunggu check out, kitorg sume bersiap2 la mengemas apa yg patut.. Berhajat gak nak mandi laut sebelum balik tapi takde sapa pun yang layan.. Huhu sedihhh.. Balik shah alam boleh plak en suami complain..  Ada dia ckp perangai cam budak2.. X cukup2 ke mandi laut.. Sabar je la.. Dia x tau agaknye bini dia ni ngan stress.. Mandi laut ibarat terapi minda kot pada aku.. Haishhhh..

Ok bila semua dah ready, kitorg pun bergerak pulang.. Singgah kejap kat pekan Mersing beli ole2 makanan laut plus keropok lekor.. Keropok lekor dia sedap gak. Tak lari sangatla rasa dari keropok terengganu.. Ala.. aku rasa mostly org mersing pun asal pantai timur gak.. dari loghat diorg bercakap la kan.. Abang aku pun cakap gitu.. Yang mana kerja nelayan la kan.. Asal Johor pun mesti ada kan..Dh dalam negeri Johor kan.. Gambar takde, sebab teruja nak membeli belah... teruja la sangattt. Pendapat aku sini mahal banyak la dari pangkor..

Perjalanan balik pada aku sekejap je.. Tau2 buka mata.. eh eh dah sampai bandar kluang.. Hahaha memang terbaik la..


Nak singgah sini, tapi penuh plak..Sudahnye kami direct terus ke Batu Pahat.. Rumah angah n kak su
Sebelum sampai ke batu pahat, singgah kejap ke ayer hitam.. Menjenguk2 apa yang boleh dibeli. Tapi xde beli sangatla sbb bonet kete dah penuh kan.. Kalau kosong mau kitorang perabih duit lagi kat sini..
air hitam, batu pahat
Driver saya yang berkaliber.. Pakai baju air papan lagi. Memang kitorg kalau pergi memana beli tshirt tu satu kemestian
Me.. Haa perasan tak..Gambar2 aku dari entry2 yang lepas sume tudung yang sama.. Dah ku kata, iron x disediakan.. Tp jangan risau, tudung tu I basuh tau.. Tapi adala caranye.. Sapa yg pernah duk asrama tau la kan.. hehe
Habis berjalan, terus gerak ke rumah kak su.. Lepak2 kejap.. makan2 kejap.. Pas asar baru kitorg balik Shah Alam.. Perjalanan balik?? Azabb wehh.. jem gile.. Sebelum senawang dah jem.. kalau x silap akula. Iyela masing2 pakat nak balik KL kan pas cuti merdeka 3 hari.. Sampai rumah kul 11.30 mlm lebih kurang.. mandi2 dan pengsan.. Esok nye sekolah.. Sangapppp.. Tamat sudah trip family kami.. Percutian singkat tapi meaningful..  :)

Tuesday, September 23, 2014

#Trip family : Air Papan, Mersing (Part 2)

2 comments:
Yeayyy.. masuk hari kedua dah.. Bgn pagi ikut kak lang, along n kak su cari ikan utk BBQ. Owhh lupa nak cakap, ker dh gtau ekk .. Chalet tu disediakan tempat BBQ untuk setiap rumah ye.. Nak pergi kat jeti, nelayan x smpi lagi.. Kul 12 katanya baru naik sbb pagi2 air surut kan.. So kita singgah kat tepi jalan je la beli ngan peraih.. Tp xde masalah sbb sotong, udang, ikan , ketam semuanyalah segar yg amattt..

Sotong
Udang
Memilih2 hasil tangkapan yang diperlukan..
Aku biar je akak2 aku ni bincang pasal harga sini dengan Shah Alam.. Aku memang tak ambil port pun.. Hehe sebabnya selalu  bab2 membayar ni laki aku yg bayar n dia selalu lebih alert. Kalau aku pas bayar baru ckp " eh, apsal mahal?".. Hahaha sbb tu kalau bab2 harga ni aku percaya kat laki aku.. Bini dia mmg fail. Tawar menawar lagi hampeh..

Settle beli brg basah, kitorg pergi plak kat pasar basah Mersing.. Kat situ, beli la sayur mayur n ulam untuk mkn tgh hari nanti.. Ikan kan dah beli.. Senang cite malam n siang konsep nya BBQ..Sebabnya peralatan masak mmg tak disediakan.. Tp sayur kitorg masak gak.. Mujur angah n kak su bawak electrik cooker.. Pisau, kettle, pinggan  beli kat sana.. Huhu mujurla kan.. Owhh kat pasar tu jugak kitorg beli nasi dagang. RM 1 je sebungkus..serius sedap.. Pas balik, bekfes dulu.. n apalagi.. ke laut la kite ye..

Mandi laut lagi... syok ooo.. Nyaman je rasa.. Mak pun join sekali..


Masa ni mak malu2 lagi. Just celup2 kaki je..
Haa tengok..Dah berendam dah pun.. Hehe Tukang ambil gambar en somi.. Dia jadi putera lilin pagi tu..huhu.. 
Zahrah n aisy dipukul badai.. Suka je diorg.. Dibiar je ombak tu bawa diorg ke pantai.. Haishh jeles eh.. nak pelampung gak..
Haa tu dia.. Perebutan antara akak n adik.. Masing2 nak guna pelampung..saje je nak merehatkan badan.. Nk belajar renang la kengkononnya..hehe
Sebab mandi pun dah lewat, kitorang x lama sangat.. Yela dah panas kan.. Balik chalet bersihkan diri. Makan n tdo.. Oohh ye.. aktiviti kat sini just mandi pantai je.. Kalau korang nak island hopping ke, banana boat ke memang kat sini xde ye..

Aktiviti petang... mandi manda lagi.. saya suka saya suka..


Tengok pada susunan kasut ni tau dah family sape.. Haruslah kaklang n abg izat.. Family diorg ni memang proper tau.. 
Bergambar kenangan lagi sebelum mandi


Mak long melayan anak buahnye.. 
Hubby and wifey with si izz mengada..
Our big family..
Habis cerita mandi manda.. balik tu sementara tunggu budak2 mandi n giliran tuk aku, bersiap sedia untuk makan malam..  Lauknye simple je.. Sayur campur, sambil kicap, ulam n ikan bakar.. Alhamdulillah kenyang perut memasing.. Ikan bakar pun ada balance n terpaksa kitorg bawa balik.. Tak larat la hai nk perabih..


SAYUR CAMPUR
SAMBAL KICAP
ulam raja
ULAM RAJA
IKAN BAKAR, SOTONG BAKAR, HOTDOG..
Ohh terlupa plak, angah masak asam pedas ikan pe tah, n ada gak sup ketam..
Menunggu ikan tuk dijamah.. yang dalam aluminium foil tu sotong..
Habis makan, macam biasa menghiburkan hati dengar abang bilal menyanyi.. Sampai anak2 buah aku bergosip..

A: Bising la paklong ni nyanyi..
B: Aah kan.. tapi sedapp..

Haha aku x tau sape yang cakap, sbb yang dengar dialog ni en suami je..


video

Lewat malam plak, golongan lelaki termasuk abah aku bersiap sedia g memancing,, Perghhh joran angah aku.. tengok gaya memang mahal2.. Camne aku leh tau?? Sebab abah aku dulu pun kaki pancing tp alatan mancing dia xla sehavoc angah.. Hahaha tapi nan hado dapat ikan... En suami pun join sekaki for the first time.. Komen dia?? Memang feel la mancing ni.. 

Gambar diorg mancing memang xdela..  Aku buat apa plak?? Haruslah membongkangkan diri..Tdolaaa..

Ok..Habis cite untuk malam kedua aka malam terakhir..

Monday, September 22, 2014

#Trip family : Air Papan, Mersing (Part 1)

3 comments:
Venue : Air Papan, Mersing
Duration : 3 days 2 nights
Date :30/08/2014 - 01/09/2014

Alhamdulillah.. percutian family berjalan dengan lancar. Thanks to my SIL sbb organize this vacation. 7/10 siblings kami berjaya menghadirkan diri. 3 bujang lagi sibuk bekerja mengumpul duit kawen.. hehehe.. Aku, along, kaklang n my twin gerak dr Shah Alam sabtu pagi. Jumpa angah kat batu pahat dan terus gerak ke mersing..  Perjalanan agak lancar tapi penat sebab terpaksa tempuh ladang kelapa sawit  n masuk ke kawasan felda. Tapi itu x jadi hal, sbb penat hilang secara automatik bila sampai ke lokasi.. Tapi bukan aku yg drive pun..Haha..  Ok jom tgk entry bergambar.. Layannn

Baru sampai.. Apapun ready for lunch..

Gerai makan.. 3 meja didepan dipenuhi family kitorg je
Lauknye sedap2.. Tapi mahal2.. X tau la bape harga sebab bukan i yang bayar..
Pandangan laut dari gerai..Cantikkk
Habis makan, terus check in masuk homestay.. Rehat2 dulu sebelum main pantai petang nanti.. Kat sini, jangan risau.. Banyak homestay disediakan.. Kitorg duduk kt chalet Air Papan tapi x recomended sgt sbb keperluan asas tu x disediakan like iron n kettle. Iron sangat penting ye tuk orang pempuan.. Haha cam aku siap bawa tudung bawal lagi nak pakai.. alih2 iron xde.. Kettle plak utk kite yg ada anak kecik ni mmg wajib sangatla.. Nak buat susu plus pepagi mesti nak minum air panas kan. Hmm penyapu plak nk kena ambil kat office.. Tapi kalau 3 bende asas ni bkn kepentingan pada korang, so x menjadi hal.. Tp rumah kitorg ni mmg besar.. Puas hatila untuk tu.. 6 katil queen, 1 katil single.. Siap ada aircond lagi..Memalam mmg sejuk x hingat la.. Bilik air 2.. Tempat sidai baju pun banyak.. Parking pun luas. 1 mlm RM370. Kalau nk chalet yg lebih kecil pun ada gak, tp x tau la bape bayaran nya.. 

Ok puas dah berehat2.. apalagi petang tu pakat2 la kami ke pantai.. Mak ngan abah stay je kat rumah..

air papan, mersing, family day
Budak banyak akal.. Suka betul dia ngan air laut..
air papan, mersing, family day
Alalala... Hero sapa la tu.. Cantik posing
air papan, mersing, pantai
Sesi perbincangan budak2 bawah umur
Zahrah ngan acik krul.. Larat ke acik dukung tu zahrah oiii..
air papan, mersing, family day
Like this picture
Budak yang tetiba ngamuk sebab nampak papa dia buka m&m.. Izz izz
air papan, mersing
Dah senja.. Sebelum balik kite ambil gambar dulu.. esok sambung lagi ye..
Gambar dekat plak.. Mana kak su masa ni ek..no idea..
Balik rumah, masing2 membersihkan diri memasing.. Rehat2 kejap..santai2 kejap.. Pas isyak baru gerak mencari makan..


Menunggu order sampai
Antara menu kami..
KAILAN IKAN MASIN
TOMYAM PUTIH.. Ni x order pun.. Tapi diorg hantar.. Kitorg makan je sbb ingat mmg stail diorg buat tomyam gini..Rupanya tuk org lain.. xpelah..bedal je
PEPAHAT SAMBAL
BUTTER PRAWN stail Mersing mari


Haa ni baru betul. TOMYAM SEAFOOD
Sotong goreng tepung x dapat..  Air 1 jug tembikai n 2 jug nasi putih. Pastu ambil lagi 20 cucuk satay.. Gambar xde sbb masing2 dah mentekedarah.. Penat kot berkubang siang tadi..hehe.. Total dah x ingat.. Tapi x silap aku kurang dari RM240 la.. oklah tu kan.. sebab kalau bahagi ngan 20 org lebih kurang RM12 je.. Pas makan aku ajak diorg bergambar.. Tapi angah ngan kak lang laju je ke depan.. Huhu aku memang, dah bercuti kan.. gambar mesti diabadikan.. Rugi tu.. Kenangan.. Ntah bila nak smpi lagi..
Dataran kembara.. Mak pun terpaksa layan gambar sebab naik ngan ise kan..hehe
Masa kitorg datang ada satu family pun ada lepak sini.. Bila kitorg sampai x lama pas tu diorang pun dah gerak.. Kak su pun dah sound suruh balik.. Ingatkan ada benda halus ke apa.. rupa2nya kak su cuak sebab ada sorg mamat naik motor ni stop kat situ sambil mesej2 tgk family kitorg.. Mujur dengat ckp kak su.. Kalau tak cuak gak apa jadi nanti.. Tp mmg x niat pun nak lepak2..ngantuk kan.. Smpi rumah lepak2 jap terus zzzzzzzz.