Facebook Pages

Friday, January 30, 2015

yesss.. fuhh legaaa

2 comments:
Alhamdulillah sesi interview pengawas tahun ni dah pun berakhir.. Lega rasanya setelah hanpir setiap hari work hour 8.00 -6.40..   tahap kepetahan dan keyakinan budak2. pun aku tengok makin tahun makin meningkat.. cerdik sungguh diorang ni.. cuma itulah, interview yang ni just nak tengok keyakinan dan keberanian diorang..  jadi tak nampak lagi watak sebenar budak2 ni..  apapun, kita tengok bila diorang dah jadi pengawas pelatih, dah pergi camping dan interview kedua nanti..sebab lepas ni baru boleh tgk betul2 kredibiliti diorang sebagai pengawas.. moga2 kami tak tersalah pilih

Monday, January 26, 2015

Koleksi cermin 2 mata en suami

4 comments:
carmin mata

Saja nak tunjuk kolesi en suami.. Ada 6 kesemuanya..Takdelah banyak pun.. Tapi semua tu dia pakai.. Ada yang untuk bergaya, ada yang untuk sport, ada yang untuk kegunaan harian, ada yang untuk kesihatan mata..Ada yang dwi fungsi..  Huhu aku ni tak pandai tentang spek ni.. Selalu ikut je dia g beli.. Dan rasanya tak pernahla dia ni setakat tukar cermin atau tukat bingkai je.. Minta ambil yang satu set terus.. Tapi mujurla semua tu dia pakai lagi.. Kalau tidak, mau bising gak mulut ni.. Dan yang bestnye.. Kengkadang aku dapat gak tempias meneman.. Buat yang mata sihat cam aku ni, haruslah spek yang gelap kan.. Untung badan.. hihi... Tapi aku memang xde langsung la koleksi cam dia.. Kalau dalam kete nak tdo, baru pakai spek..Haha boleh gitu..

Oklah itu je nak cite.. saje nak memperbanyakkan entry.. Nak buat entry jalan2 panjang plak nanti.. Mata dah ngantuks sangat ni.. Daaa..ZZZZZzzzzzzzz..


Sunday, January 25, 2015

Progress rumah : Tempah grill

26 comments:
Alhamdulillah.. settle lagi satu benda. Grill.. Lega rasanya.. Aduiii... aku bila bab rumah ni selalu la juga bertekak ngan somi.. Sampai majuk-majuk kau... Bukan apa..dia tu cool sangat..Buat rilex dia je.. Aku ni pikir nak settle cepat, senang nak pergi step seterusnya.. Inipun pasal grill, mau makan hati gak mula2.. Suruh call kontraktor yang duk bagi flyers n gantung banner tu dia buat tak tau je.. Paneh hati den ni haa di buatnya..

So last-last dah pening-pening.. kitorang call pak cik sedara, tanya dia kalau ada kawan-kawan yang buat grill. Malang nya takdepun. Tapi dia suggest pergi tengok kat econsave Alam Impian. Sebab dia kata kat situ antara yang termurah dan cara kerja pun kemas..  So kitorang pun apa lagi, sap sap soi terus menuju ke Econsave.

Singgah Econsave, lunch dulu baru g masuk kat dalam pasaraya dia n pergi bahagian kaunter. . Terus masuk kat situ n survey harga. Untuk pintu utama sahaja wrought iron rm350 n mild steel rm250.. Wahh aku ok jee... Kalau boleh nak mild steel sebab design dia cantik.. Nampak moden gitu... Tapi rupa2nya en somi nak guna wrought iron.. Dia kata lebih selamat.. Wrought iron ni ada dua.. satu solid, satu lagi hollow.. Huhu sebab ada baca kat blog, ada yg inform kalau setakat hollow kualiti lebih kurang sama dengan mild steel so pada aku better ambil mild steel kan.. Moden pun moden gak..

So bincang-bincang kat situ, akhirnya aku agree jugalah ngan pendapat en suami.. Plus dia ada bagitahu dari segi ketahanan kan. So minta dia datang umah ukur la panjang pendek tingkap kitorang tu nanti. Aduii panjang plak mukadimah aku ye...

Ok jom kita tengok...
Pekerja dia tengah catat panjang tingkap.. Rumah tengah aku ni tinggi, diorang plak tak bawa tangga.. So pakai jela pita keras tu untuk mengukur..
Tingkap master bedroom
Tingkap bilik air belakang..
So total semua dia kira ialah RM2300 untuk satu rumah..  Yang tingkap macam master bed roon tu ada 7 pintu.. Bilik air belakang  cam gambar kat atas tu 2 pintu.. Pastu tingkat bilik air utama ngan bilik air tengah 7.. Yang di agak panjang gak la bukaan dia x macam bilik air belakang..  Aku suruh dia buat quotation untuk mild steel rm1900.. So fikir-fikir beza dalam RM400.. so kami decide ambil ni je la walaupun budget aku bawaj 2k.. Hahaha sebab apa aku pilih?? Sebab rupa-rupanya wrought iron dia pun ada gak yang aku berkenan.. Paling penting laki aku pun berkenan..


wrought iron
Haa inilah dia.. Kenapa aku berkenan?? Yang pertama sebab warna putih.. Yang kedua simple. Dan yang ketiga sebab ruang dia tu rapat-rapat.. Agak selamat di situ pada aku sebab kalau orang nak potong pun payah sikit.. Paling best, suami pun berkenan design ini.. Cantikk sangatttt la tu bila dah sepakat.

Lepastu aku request grill tu kasi telinga luar dan dalam..Susah sikit kalau orang nak kopak.. Kalau acid tu emm lain cite la kan.. Dia pun kata boleh,  kira ok la tu kan.. Dan dia kata nak kasi free end lock??? Huhu aku pun tak tau end lock tu apa.. Tapi worker dia kata end lock tu cantik kalau letak.. Haha aku iyekan je sebab tak dapat nak imagine kan..

Haa kan tingkap belakang bilik air yang aku tunjuk tadi tu, korang nampak tak dia dah hitam-hitam..Kesan air hujan la tu.. So itupun kitorang nak tambah awning.. Kedai ni bagi RM7.50 psf.. Kira-kira 6kaki x 20 kaki RM990..

So dah settle semua, dia janji  dalam tempoh 2 minggu siap.. Dia pun kata nak buat cepat-cepat.. Leh nanti jiran-jiran sebelah tengok dan order pada dia. Hehe.. Tak sabar plak nak tengok hasilnye..

So total RM3300..Sepatutnya RM2290 kan?? Haha apsal ada lebihan RM 10 plak.. Salah aku ngan laki aku la tu.. tak alert.. Balik rumah tengok resit, barulah eh apasal?? Haha.. padan muka..

Hmm pada korang murah ke mahal?? Pada aku okla.. Sebab walaupun rumah setingkat, tapi tingkap ruang tengah kami agak besar dan banyak.. Dekat bahagian syiling yang tinggi.. Survey-survey harga pun dalam 3k gak.. Tapi ngan dia dapat 2 lebih tu okla.. Bab awning plak, memang pada aku murah la.. Sebab ada aku survey rm13 sekaki.. Ok settle pasal grill..

Next progress.. Tinted cermin.. Kena pasang tinted dulu before grill rumah. Laki aku yang nak sangat tinted ni.. So layankan aja lah.. Pastu wiring plak..

p/s Duit-duit dimana kau duit..

** update.. since ramai yang request nak contact no untuk grill ni ni aku bagi link ye.. ada aku bagitau address n contact no kt sini progress rumah - Grill : Done

Friday, January 23, 2015

Berurut

4 comments:
Hari tu g berurut kat Sg. Buloh.. Aku memang suka ngan mak cik ni.. Sebab dia urut best..Terasa urutan dia.. Berurut bukan sebab apa pun.. Sebab hari tu badan sakit2.. Asal nak malam je dia tangkap kat pinggang sampai ke tulang belikat.. Sakit oo.. aku suspek angin, tapi selalu aku akan rasa sakit dada n sebu.. Tapi bila bersoal siasat dengan en suami dia gelakkan aku.. Dia cakap itulah angin.. Dia memang selalu kena macam tu dan sakit..Hehehe..

Bercerita pasal cik Inah.. Alhamdulillah sampai jugak kami kat rumah dia..walaupun sesat barat.. First time urut kat umah dia, selalu dia datang rumah kaklang. Alhamdulillah sedap dia urut.. Ingat lagi first time dia urut, memang sakit gila badan aku..Dia kata urat semua keras.. Bengkak2.. Tapi pas beberapa kali urut, makin lama makin ok... Selain sebab angin, kak mimi dari geng endosisters yang nasihat suruh urut.. Dia kata rahim aku ada sikit senget..Takut lama-lama nanti sakit badan, sakit tumit semua.. So itupun penyebab aku g berurut..

Berurut ngan cik inah ni best..Dia urut satu badan..RM50.. lebih kurang sejam ke sejam setengah.. Bergantung pada keadaan..  Dulu cik inah ada urut aku, dia kata InsyaAllah masa aku akan sampai tapi tak tau bila, tapi itu jelah ayat dia pun.. kali ni dia cakap lagi.. akan ada ni, cuma tak tau bila..umur 40 ke tak tau..aduii aku bila dengar umur 40 tu rasa mau nangis tau.. Tapi sinar kegembiraan tu tetap ada..harapan pada aku walaupun semuanya ketentuan Ilahi.. Mula-mula dia cakap dapat satu je, pastu dia kata maybe dua.. Cuma yang kedua tu kecik lagi..Dan maybe juga sepasang..Hehe... Petua orang tua kan.. Aku tanya gak dia macam mana dia ta.. Pastu dia tekan2, dia kata haa ni kan ada biji..kalau panjang lelaki, bulat perempuan..Pastu dia kata ada kat belah kanan.. Kiri kosong je.. hmm bila fikir-fikir selalu kalau cek memang belah kanan yang suburnya.. Belah kiri cam x membesar dengan jayanya.. Maybe la kot..

Cuma cik inah cakap, kalau ada rezeki aku kena jaga betul2.. Tak boleh buat keje berat-berat.. Sebab usus dah melekat ngan tiub.. Bahaya..Takut jatuh plak nanti.. Kak lang aku plak dia kata ada kuota 2 lagi.. hehe.. dia sendiri ada 7.. tapi sampai 4 dia dah x mau.. Haha.. lawak cik inah ni..

Pada aku, Alhamdulillah ada sedikit pengharapan.. Cuba kalau dia kata, xde..mau meroyan 7hari 7malam.. Walaupun semuanya ketentuan Allah, kita berusaha kan. InsyaAllah kalau Allah dah kata kun fa ya kun, maka satu kebahagian buat aku n en suami...

** lepas ni nak ajak en suami berurut gak.. anak cik inah pun pandai ngurut.. sian dia bini dia x pandai nak  ngurutkan**

Empati vs simpati

2 comments:
Kau tau makna empati?? tau makna simpati?? Maybe ada yang tau dan ada yang tak tau.. Ramai orang lebih mudah menunjukkan rasa simpati dari rasa empati.. Haishh kenapa plak aku timbulkan isu ni?? Pelik kan.. hahaha... Tidaklah pelik..  Aku terdetik nak tulis sebab baru je lepas berbual2 ngan akak kat sekolah.. Dah lama nak beri semangat kat dia, tapi x mampu dan x sampai hati.. Takut bila bercakap tu, terguris hati.. Situasi kami berbeza, tapi InsyaAllah perasaan dalaman kami 99% sama.. 

Dia bagitau aku, semua orang suruh dia REDHA.. korang tau kan maksud REDHA?  sampaikan dia terfikir tak REDHA kah dia dengan ketentuan Allah.. Aku paham maksud dia.. Dan aku bagitau dia, bukan akak tak REDHA.. tapi kita memerlukan masa untuk menerima keadaan yang baru.. kalau kita tak  redha mau meroyan, mau bunuh diri rasanya.. huhu tapi ayat aku tak de la macam ni masa bercakap tu..

Meh sini nak bercakap, berdasarkan pengalaman aku la.. Untuk kita menerima sesuatu yang kita sukar untuk terima ambil masa tau.. paling cepat pun dalam 3 tahun.. Untuk aku betul-betul terima keadaan aku ni, serius cakap 5 tahun ambil masa.. Orang nampak kita happy, orang tengok wahh kuatnya dia.. Hakikatnya kami tak kuat.. sangat tak kuat.. tetapi terpaksa menjadi kuat.. Dan terus terang aku cakap pada kawan aku macam tu.. Sebab apa?? supaya dia tau dan tak menyalahkan diri.. supaya dia tak terfikir lagi, "Tak Redhakah aku??" Sebab inilah yang membelengu aku dulu..



Aduiii bila bercakap pasal diri sendiri, memang banyak nak diluahkan.. Hehe stop sini jelah.. Tapi, Alhamdulillah disebabkan kekurangan diri, Allah anugerahkan kelebihan yang lain.. Perasaan empati pada orang lain. Empati yang sehingga kita tahu, kita dapat melegakan mereka walau sedikit. Bukan nasihat yang mendesak.. 

Thursday, January 22, 2015

Pemakanan sunnah

5 comments:
Alhamdulillah, hampir sebulan aku start berjinak-jinak dengan pemakanan sunnah. Rasa macammmm...wahhh bahagianya diri.. badan pun rasa ringan.. Selain pemakanan sunnah, InsyaAllah kita dapat pahala sebab mengikut sunnah nabi.. Betul tak?? Dengan syarat niat ikut sunnah nabi la kan..

makanan sunnah
Antara yang aku makan.. Habbatussauda, pati delima, cuka epal, olive oil dan qaseh gold.
Meh sini nak review produk.. opsss aku tidak dibayar ye..

Olive oil - Sebelum ni aku makan kapsul olive oil.. Tapi cam biasalah sebiji sekali. Haritu order kat kawan nak yang kapsup tetiba dia bawah yang botol.. Aku masa tu?? aduiii nak kena minum minyak?? Haishhh rasa kembang tekak.. Boleh ke nak telan.. Tapi sebab dia dah belikan, ambil je la.. Permulaan?? Aku ambil satu sudu teh before breakfast ngan tdo.. First time telan, masuk tekak... perasaan aku?? Eh oklah, takde pun rasa mulut ni penuh minyak ke apa... So sekarang aku dah up satu sudu besar pagi n malam. Tengah hari kengkadang aku telan gak.. Perubahan?? Aku notice perut aku dah kurang buncit.. Aku suspek olive oil la asbab nye..sebab?? Aku baca olive oil ni penyerap kolestrol yang baik..Oh ye, kalau nak makan ambil yang Extra virgin olive oil tau..Yang ni paling banyak khasiat dia..

Habbatussauda -  Penyembuh segala penyakit melainkan mati.. Bukan aku yang cakap ye.. Tetapi dah ditulis dalam riwayat  Bukhari..

Hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah radiyallahu anha. Beliau pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda  " Sesungguhnya al-Habatussauda boleh menyembuh segala penyakit kecuali al-Saam." Aku bertanya, " Apakah al-Saam itu?" Baginda menjawab." Al-Saam itu ialah maut".

Berbekalkan hadis inilah aku mula makan habatussauda. Memula dulu, ambil yang cecair, masukkan dalam air suam, dalam masakan tapi rasa dia tak boleh blah... So lama la gak aku stop.. So bermula tahun lepas aku start makan semula, tapi ambil yang kapsul n yang biji tu.. sedap plak rasanya.. Nak2 kalau sendawa.. Haha rasa dia kuat, bestt..

Pati Delima Gulsan  -  Yang ni semua orang tahu kot.. Aku ambil sebab antioksidan dia yang tinggi.. Bagus.. Dulu rajin gak makan satu sudu sehari tapi sekarang culas sket. Pas ni kena start balik..Heheh..

Qaseh Gold - Haa yang ini memang terbaik..Sebab dia merangkumi semua jenis makanan sunnah. Mula-mula dulu pernah gak ada orang offer makan ni, tapi aku tak berani nak ambil. Takut ada campuran yang golongan aku ni tak boleh ambil.. Tapi dok lama-lama makin aku risik-risik, wahhh bagus gak qaseh gold ni.. Ada madu, kurma, buah tin, buah zaitun, habbatussauda, delima, za'faran, air zam-zam etc which is ada yang susah sangat aku nak makan dan tak berapa gemar.  So aku try beli satu n makan.. hasilnya?? walawehhhh sedapp sungguh la hai.. rasa cam nak makan banyak2 je.. tapi nak beli bukan murah kan..hehe plus ada cara pemakanan dia.. So far aku ambil 3 sudu pagi n 3 sudu malam.. Kesan dia?? Ada kesan dia.. tapi aku tak berani nak cakap sebab baru lagi cuba.. Cuma setakat ni yang betul -betul aku perasan kalau bangun tidur pepagi tu rasa segar je badan.. Takdelah rasa malam macam sebelum sebelum ni.. Yang lain-lain, nanti aku share sikit-sikit ye..

Cuka epal - Yang ni tak sure pemakanan sunnah atau tak.. tapi doktor hamid yang suggest.. Patut aku ambil yang ada ibu dia, tapi masa beli tu tak tau nak ambil yang mana, so belila jenama Heinz ni.. Tunggu yang ni habis barulah beli cuka yang sepatutnya nanti.. Ambil sesudu ngan air suam sekelas.. Masam-masam gitu rasa dia.. 

Lemon suam - Yang ni dari doktor hamid.. Aku potong 2-3 hiris lemon dan campur ngan air suam.. selalu aku selang seli.. kalau pagi minum lemon suam, malam cuka epal pula.. macam tulah sebaliknya.. Tapi kengkadang kalau malas nak hiris lemon tibai je acv tu..

Apa lagi ek aku amal?? Setakat ni tu je kot..

Ohh ye, dan lagi satu ada satu produk lain yang aku dah pakai.. Say no more to SAFI cream.. Hehe sekarang aku pakai lotion olive oil.. Pakai kat muka sebelum tdo.. Ngan laki aku sekali pun aku pakaikan.. Suka sebab lotion ni wangi n tak berminyak.. Ko pakai sebelum tdo, bangun tdo tu elok je muka tak berminyak pun.. Sekarang pergi sekolah pun aku tepek losyen ni, pastu sapu ngan compact powder.. Bestt oo.. rasa pipi ni selembut kulit bayi..Hehe chewahhh.. Tapi serius tak tipu... Memang terbaik..hehe..
olive oil
Ni ha lotion nye.. Warna dia cam olive tu jugakla.. cuma wangi sikit je..
Sekarang aku memang concentrate ngan pemakanan sunnah.. Takdelah berpantang sangat pun.. Cuma kalau rasa badan banyak sanggat masukkan asid, lebihkan sikit makanan sunnah ni.. Sebab mostly diorg ni bersifat alkali. So dapat balance kan environment dalam badan aku ni plus makanan sunnah ni pun kita tahu pembekal tenaga yang baik dan terkumpul penuh khasiat di dalamnye,,

Tuesday, January 20, 2015

Progress rumah : Beli kipas dan lampu

12 comments:

Alhamdulillah..  Kipas ngan lampu untuk rumah baru dah settle.. Kos lebih kurang 1.7k++..  Settle satu hal..  Ada 3 kedai yang kitorang terjah.. Mula-mula pergi kat Erilite Lighting Collection Seksyen 23, pastu kat MY DIY HOME seksyen 19 n last sekali kat House Lightings Pucong..  Legaa satu hal.. duit pun lega gak melayang.. Fuhhhh... sambil hidung kembang kempis tengok duit keluar macam air. 

Niat sebenar nak je terus terjah ke House Lightings yang glamer tu terus hasil kajian dari blogger.. Tapi memandangkan masa tu dah lewat sangat nak pergi plus hati pun dah excited nak membeli.. Pejamkan mata beli je kat Erilite Lighting tu.. Tapi tak menyesal pun sbb kat sana xde design cenggitu so xleh la compare harga..Kihkihkih.. Pastu pergi plak DIY beli lampu LED style lampu kalimantang tu..Beli 4 dalam RM160 semua.. Pun tak nyesal, sebab kat House Lightings lagi mahal.. Sebatang RM60 kau.. Tapi memang patutla..sebab kat House Lightings ada brand kat DIY takde brand.. Tapi warranty, tak silap aku ada gak.. So memang berbaloi-baloi...

Last sekali baru lah pergi kat House Lightings yang glamer tu.. Sebelum-sebelum tu, dah survey kat blog-blog yang ada bagitau harga.. So aku estimate harga fix yang diorang tunjuk memang kena prepare dalam RM1500++ berdasarkan harga yang diorang tolong snapkan kat kedai tu..  Tapi alhamdulillah, kitorang dapat lagi murah dari tu.. 3 biji wall fan KDK, 1 bji baby fan branda ALPHA, 1 remote fan (4 blade)PANASONIC  ngan 1 remote fan( 5 blade)ALPHA plus 2 LED panel light ngan lampu LED apatah nama semuanya total RM1200++ je..happy tak terkata rasa.. 

LED PANEL LIGHT
2 ketul ni nak pasang kat bilik air.. 
Yet plus LIGHTING
Yang ni plak cadangnya aku nak pasang kat hall je.. plus satu lampu cantik yang beli kat ERILITE..  tapi laki aku terberkenan ngan lampu bulat... so yang tu akan letak kat hall la.. dua lampu ni letak kat garage ngan lampu luar kat belakang rumah.. Lampu bulat tu tak beli lagi.. Tapi tak mahal pun.. Below hundred..
Settled untuk lampu.. So this week nak survey untuk grill rumah dulu.. Tapi nak pasang lepas pemaju settlekan defect yang ada baru pasang.. Aku budget untuk grill below than 2k sebab rumah setingkat je pun kan..

Kitchen cabinet dah survey tapi tu cerita len kali k..

Ok sesapa yang nak g ke tempat aku beli ni g la terjah kat alamat ni ye

ERILITE Lighting Collection
No 91A Jalan Pelabur B 23/B Seksyen 23
Shah Alam

MY DIY HOME DEPOT Sdn Bhd
No 3(PT2258), Jalan Nelayan 19/E
Seksyen 19 Shah Alam

Houses Lighting Enterprise
No 33 & 35 Jln BPU 6
Bandar Puchong Utama
Puchong


Friday, January 16, 2015

Salam Jumaat

No comments:

Salam Jumaat semua.. Berakhir dah satu minggu.. Satu minggu lagi akan muncul dan seterusnya.. Huhu buka sekolah ni memang tak sempat nak jenguk blog. Update apatah lagi.. Cehh.. macam hari-hari aku update je kan. Banyak lagi cerita-cerita yang tertunggak. Tak pasti lagi akan dikeluarkan atau terkubur begitu saje. Huhu.. cam biasalah mula2 sekolah ni penat sikit.. Balik sekolah rehat2.. pastu kul 8 lebih terbongkang kat sofa.. pastu kul 9 lebih terjaga balik.. Haha kadang2 tdo ngan baju sekolah lagi.. Bangun baru mandi.. X senonoh punya orang.. Lepas tu barulah settle keje sekolah  n sebagainya.. Huhu itulah rutin aku memalam.. 
Oklah hari ni hari Jumaat.. So esok cuti.. Memang syiokkkk... Mau berjalan2 mencari barang rumah..Yeahaaa... Salam Jumaat semua.. Semoga ceria di hari Jumaat.. :)

Friday, January 9, 2015

Menu malam tadi

7 comments:
Malam tadi.. Agak meriah menu aku untuk suami tercinta..Chewahhh.. Masak ala-ala kat kedai seafood kengkononnya.. Cer tengokkk....

Sotong goreng tepung
Sotong goreng tepung
Siakap sweet sour
Siakap sweet sour
Sayur campur
Sayur campur
telur dadar
Telur dadar
tomyam campur
Tomyam campur

Haha banyak kan lauk kitorang.. Untuk perut berdua je kot.. Siakap tu selalu setengah ekor je..Kali ni aku bantai masak sekor terus.. Kemain yakin dapat abiskan lauk pauk ni..Hahaha.. mimpii... 

Tapi-tapi... cer tengok gambar kat bawah ni..
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Apa yang kurang?? Cer teka??? Hahaha.. sekali nasi tak masak daaaa... Confident suruh laki angkatkan nasi.. rupa2nya aku tak tekan cook pun.. Hahaha sudahnya aku ratah lauk je dulu.. En laki pun sama. Bila nasi dah masak, baru aku tuang kan ke dia.. Aku??? Dah kenyang makan lauk je..Hehe.. Takpelah, yang penting laki aku dapat gak makan nasi..ekekeke... Emm abis ke tak?? Confirm-confirm la x abis.. Balance nye aku buat breakfast pagi tadi..  Sampai sekarang kenyangnye..Erkkk Alhamdulillah..

Restoran Mohd Chan Shah Alam

1 comment:
Sekali sekala tekak ni teringin nak makan masakan cina. Selalunya keinginan selari dengan en suami. So antara tempat yang kami suka nak pergi haruslah di sini, Restoran Mohd Chan. Laki aku yang perkenalkan tempat ni. Aku macam biasalah hidup aku setakat pergi balik sekolah, mana ada nak explore tempat2 makan yang best. Plus, pilihan laki aku selalu memang terbaik..

cover menu pun islamik

favourite aku n somi kalau kat sini ialah jus kedondong asam boi suam.. Serius yang suam lagi sedap dari sejuk
Memilih menu
Daging black pepper
Nasi putih + daging black pepper
mee wantan
Menu favourite kami.. Mee wantan ngan ayam bbq. Terbaikk
Dan menu lagi satu.. Haruslah Dim Sum dari Mohd Chan Restoran.. Haha ini dia 3 menu yang kami suka. Kalau teringin nak minum air kedondong, kitorg datang sini. Kalau mengidam Mee wantan ke sinilah kami, kalau nak Dim Sum memang sini tempat wajib.  Sesapa yang suka masakan cina, memang aku suggest la kat Mohd Chan Restoran ni plus owner dia yang mmg sangat bagus dan Islamik. Kagum aku cara dia layan customer.. Lembut je suara uncle tu. K, try la terjah kat Seksyen 15 ye.. Kalau pasang waze ke, GPS ke confirm jumpa sebab kedai dia ni pada aku memang dah dikenali.. Selalu je penuh.

Thursday, January 8, 2015

Percutian singkat ke Pulau Pinang..

3 comments:
Selepas makan-makan di kedai Mee Udang Mak Jah, ada aku ceritakan di sini, kitorang terus bergerak ke Penang melalui jambatan kedua Pulau Pinang iaitu Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah. 

Ada cerita sebelum sampai ke jambatan ni. Sebenarnya aku yang request nak lalu jambatan ni dan dipersetujui bersama oleh yang lain-lain. Tapi malangnya, hampir sejam lebih kitorang tak sampai-sampai lagi jambatan ni. Sampailah kitorang jumpa jalan mati iaitu jeti tempat nelayan kumpul ikan.. Adoiiiii..rupa2nya abang Bilal tak pernah lagi lalu jalan ni.. Awatla dia x bagitau awal2, kalau tak boleh je lalu jambatan biasa tu.. Hmmm aku rasa maybe sebab dia x nak hampakan kitorang kot. Iyelah, datang sini pun sekali sekala je.. Sian dia, puaslah kitorang merungut dalam kete.. Haha..Mana taknye,lama gila kot nak sampai.. Rupa-rupanya jambatan kedua ni kalau dari utara memang dekat la nak ke Penang.. Tapi kalau dari selatan Jambatan Pulau Pinang la paling sesuai..

Dan akhirnya sampailah kami ke hentian sebelah sebelum ke melalui jambatan kedua. Berhenti sekejap kat hentian ni untuk melepaskan lelah dan hajat..  Pada aku hentian ni....wowwww cantik giler kauu.. Senibina dia memang ekslusif. Menarik tertarik kau memang debommm.. Tak caya?? Mehh aku share sekeping dua..

jambatan kedua Pulau Pinang
Cantik kan seni dia..
reduce, reuse, recycle
Reduce, Reuse, Recycle.. 
 Haaa tu jela gambarnye.. Tong2 recycle tu pun siap ada rumah dia..cantik plak tu..

Cinta hati melepaskan lelah seketika
Bapak dan anak
Bapak dan anak lagi
Ok sesi bermanja
sekali kena wrestling daaa
dan lagi...
Ok, masing-masing dah meregang otot, perjalanan pun diteruskan. Masuk je jambatan hilang segala penat duduk dalam kereta.. Drebar apatah lagi kan..Hehe..

jambatan kedua pulau pinang
Pulau Pinang di kejauhan
Yeayyy dah dekat
lagi dekat
Akhirnya, terjejaklah tayar kereta kami ke Pulau Pinang.. Mula-mula perjalanan agak lancar. Tapi lepas tu jemmm daaaa.. Ingatkan apa, rupa2nya ada kereta terbakar. Cuak gila masa ni, takut kereta meletup je tiba-tiba.. Mujur ada polis yang kawal lalu lintas. Thanks pakcik polis..

Kereta terbakar.. Bomba pun tak sampai lagi..
Destinasi kami di Penang, terus ke area Padang Kota Lama.. Cadangan aktiviti, makan makan dan makan.. First sekali, cari Pasembor. So kitorang terus ke medan selera..

Berehat sebentar sebelum ambil order
Kami..
aduii.. nampak double chin aku.. laki aku juga yg ensem,,haha
Ok lepas tu, terus beli pasembor.. Aku mula-mula tu cam tak nak makan pasembor..Iyelah, aku dulu duk USM pun tak pernah order pasembor.. Cam rojak biasa je.. Ntah apa yang glamour sangat aku pun x tau..
Tapi dah laki aku nak, ikutkan je lah..

pasembor


Sekali bila dah makan.. Sedappp kau... Memang sedaplah.. Tak terkata.. Sampai sekarang aku teringat-ingat.. Abah aku pun suka.. Laki aku pun suka..sebab dia bukan macam rojak biasa..Kuah dia tu special.Tapi harga dia pun special gak..Hahaha... satu pinggan kitorang ni RM17..Mahal kot, tapi sebab sedap berbaloi lah kan.. Tapi kawan2 laki aku yang duk sini bgtau, kat sini memang cekik darah. Orang Penang tak makan kat sini.. Selalu orang luar je makan.. Haha mana nak tau.. Dah makan baru gtau, memang rezeki peniaga sini la kan. Yang penting tak mengecewakan,..

Sape yang datang kat sini, bolehla cuba kedai kat sini ye..InsyaAllah tak mengecewakan.
Abang aku duk mengorder lagi tu.. Abah nak lagi katanya..
 Dah siap makan, aku ngan hubby nak g jalan-jalan kat Padang Kota Lama ngan Fort Cornwallis.. Ajak diorang, diorang tak mau.. Sudahnya kami berdua je yang pergi.. Iyelah, rasa tak lengkap percutian, kalau takde kenangan-kenangan yang berharga kan.. So dah dekat sekangkang kera, haruslah pergi..

padang kota lama
Ooo baru ku tau, padang kota lama ni rupa-rupanya taman rekreasi je. Ada juga khidmat beca disediakan di sekitar kawasan ini. Sejarahnya aku tak tau la, tapi mungkin berkait dengan Fort Cornwallis kot.
Fort Cornwallis
Nantikan entry khas kami di sini ye
padang kota lama
Selesai ke Fort Cornwallis.. Kami jalan-jalan di sekitar kawasan ini. Bersebelahan ngan pantai tapi tak boleh nak main pantai la sebab dah dibina tembok penghalang. Memang tinggi kalau nak turun ke bawah
Kaum keluarga bersantai di sini
Playground untuk anak-anak pun ada
Lepas pergi ke sini, cadangnya nak berjalan-jalan lagi..rupa2nya diorang nak terus naik Feri.. Nak cari rojak Pak Li.. Alahai aku ingat nak berjalan sampai ke malam kat sini, tapi perut abah meragam la plak..Abah memang, kalau perut meragam mana dah dia nak berjalan-jalan ni. Nak makan ikan bakar pun tertunda.. Huhu.. Memang xde rezeki nak berjalan puas-puas.. Tapi setidaknya, niat laki aku nak datang sini tercapai gak la.. 

Kitorang sume keluar kete.. Abah je duk dalam kete tak kuar-kuar.
Rezeki aku dapat tengok pelangi.. Dah lama gila tak nampak pelangi..
Nak bergambar dengan pelangi.. Tapi gambar gelap la plak..
Bila dah sampai seberang.. Kami pun terus ke destinasi.. Mencari Jeruk Pak Ali.. Laki aku memang gila jeruk Pak Ali ni.. Aku plak, sekarang dah kurang berminat ngan jeruk..Tapi layankan aje... Sebab aku still makan walaupun dah tak melantak cam dulu.. Banyak juga kedai yang jual jeruk Pak Ali.. Tinggal pilih je nak yang mana. Aku tak bernafsu sangat nak pilih, sebab masa tu laparrr nasi daa...Dalam kepala aku ni nampak nasi je..
Jeruk Pak Ali
Jeruk pak Li yang ada logo kat balang tu

Dah siap beli, terus gerak balik..Huhu ingatkan nak singgah makan. Rupa-rupanya tak. Gigil-gigil perut aku tahan lapar. Sudahnya sampai rumah tunggu along balik  beli nasi lemak terus aku melantak.. Lapar weh..Tak sempat nak dihidang lauk pauk.. Sorilah along ngan k.su, aku memang dah tak tahan gila.. Tak boleh tunggu..Hehe.. Dannnn nasi lemak dia memang sedap sangat-sangat.. Sedap gilalah.. Bukan sebab aku lapar tau.. Tapi memang sedap. Along cakap, memang kalau lambat sikit selalunya dah habis dah. Cuma kali ni rezeki kitorang dapat makan nasi lemak sedap ni.. So dah makan, lepak-lepak, mandi-mandi dan tidur.. 

Aktiviti esoknya, aku x kemana pun..Melepak kat rumah along je sebab petang tu nak gerak balik Shah Alam dah.. Cuma angahla, bawa mak ngan abah g shopping kat Jusco.. Haha akupun pelik diorg ni, kalau g Ipoh tu mesti nak singgah Jusco..Siap shopping lagi. Kata along, sana lebih murah dari KL.. Mungkin sebab tu la kot ye diorang suka shopping.. Haha abah kalau bab shopping memang sihat sokmo.. So berakhirlah percutian kami di Penang dan Perak..