Facebook Pages

Wednesday, March 25, 2015

Ngedate ngan gangster kampung dusun

1 comment:
Ok nak cerita ni.. Cerita pun dah lama sangat.. Kejadian berlaku masa Chinese New Year hari tu.. Alhamdulillah dapat gak jumpa ngan gangster Kg Dusun aka admin group Endosisters Malaysia.. Kenal?? Serius kau, aku memang tak pernah jumpa.. Setakat kenal2 dalam wassup je.. Gurau-gurau pun dalam wassup.. Plus aku ni pun tak berapa mudah nak mesra dengan orang baru kenal.

Tapi.....  group ni memang terhebat la. Plus , kami mungkin tak mengenali.. tapi kami lalui cerita yang sama.. Cerita seorang wanita kental... Wakakaka..kental ker? Sebab itu, sanggup aku pujuk tok laki datang JB.. and thanks to him.. Layankan juga permintaan bini dia ni.. Ada tiga sebab aku datang sini.. Pertama of coz nak jumpa otai Endosisters.. Kedua nak mengurut. Ketiga sambil menyelam minum air.. jom jalan2.. dan keempat.. nak makan PEPES... oppss empat sebab rupanya..hehe.. 

Dug dag dug dag jantung aku tau.. iyela nak jumpa gangster kan... Garang ke apa ke?? Cuak betul.. Tapi cekalkan hati la.. Haha sesat2 jugaklah kami  masa first time.. Owhh memula jumpa kat kedai otai je...owhh lupa plak nak perkenalkan... Namanye K. Mimi.. Hahaha sesat barat jugakla nak cari kedai K.Mimi.. Kebetulan kak mimi jual Pepes ngan Char Kuey Teow... I likeeee.. So memang set kat dalam kepala nak makan dua2 tu.. Laki i pun sama..Char Kuey Teow sebab memang kitorg suka nak makan n pepes nak cuba keenakan yang duk hangat diperkatakan geng endosister JB..

Tp sayang masa tu kedai dia x bukak lagi.. So makan je la kat kedai lain.. Makan mee bandung...Nyum nyum nyum...sedapp lagi... Memang best JB ni..Hehe.. Pas makan kak mimi pun sampai n zassss terus ke rumah dia..

Malam keesokannya  dapat gak makan masakan k.mimi..Hik hik... Tu yg dalam bekas tu pepes.. Ala2 otak-otak. Tapi yang   ni lagi sedap but my hubby don't like.. Alasannye... alahaiiii..sebab pedas je kot...
Kemain happy je cik abang ku ni..
Inilah k.mimi ku... Garang tak kalau tengok??? Hahaha tak langsung ok.. Sangat lemah lembut..ayu gitu..  Walau baru jumpa dah rasa cam lama kenal.. Nak balik pun sedih.. Sayang k.mimi ketat2.. 
Cukup 3 hari kembalilah kami ke Shah Alam.. Thanks to anak buah ku angah, sebab sudi tumpangkan kami.. Jimat duit hotel...Hehe..Kak mimi nanti umah dah siap saya calling2 ye.. 

Wednesday, March 18, 2015

Reception day : Fidah & Adzmil

No comments:
Event : Reception Day
Date : 14 Mac 2014
Location : Rumahku syurgaku Serting Ulu, Negeri Sembilan

Ok nak cerita pasal majlis sanding adik aku plak.. Hari tu dah ada entry bergambar hari nikah dia.. kali ni kita jenguk plak hari sanding dia..




Kehadiran keluarga belah pengantin lelaki.. Cuba teka mana aku?? Hahaha.. masa diorang datang ni aku x siap mandi pun lagi.. Aku, along n kak su.. Duk berpeluh2 kat dapur untuk lauk tambah makanan berhidang.. Hehe nasiblah badan.. 


Abang iparku yang sulung.. Eh sulungke?? Kalau kahwin dengan anak sulung ye.. Sebab kalau yang sulung tu yang pakai baju hijau.. Kaklang aku kawin paling awal so dialah abang ipar yang paling sulung.. Betul tak???


Cantik pengantin... Aku suka betul make up adik aku ni.. First time ni ambil dari orang lain.. Selalu dari along sampai ke wani, kitorang ambil mak andam yang sama je sbb malas nak survey.. Hehehe..


Apa la tu yang mak cakap pada si Adzmil sampai Fidah pun dengar.. Agaknye mak ckp kalau fidah bekeng je bagi piat terus telinga dia.. Hehe adik aku Fidah ni mmg bekeng sikit. Kalau x kena angin dia memang mengamuk je.. Nasib badan la Adzmil..


Sesi makan berhidang.. Thanks my cousin Tiana sebab tolong handle.. Masa ni pun aku x siap lagi.. Tengah bersolek kot.. Bersolek la sangat.

Pengantin di meja makan


Adik original aku yang baju hitam je.. Yang lain semuanya segera. Plus baju kotak2  tu ialah teman yang mesra aku..


Kedatangan pakcik aku dari Shah Alam


My siblings plus mak.. Yang tudung merah tu je still avaiable..


Me and the bride


Family lelaki.. Gambar family kitorang?? Hahaha cam takde je.. Kalau ada adik beradik je kot.. Mak abah takde.. Haha masing-masing dah muak kot nak ambil gambar family.. Iyelah ramai kot.. Sampai sepuluh orang.. Sama la kes kalau g convo.. Abah aku dah naik bosan dah nak masuk dalam dewan.. Dia lagi rela tunggu kat luar.. Tapi kitorang ni je yang selalu paksa dia masuk dewan.. Macam aku ni lagilah..3 kali convo.. Mau tak muntah dia..Haha..


Lama gila wehh baru dapat makan.. Pas makan baru aku jumpa pakcik makcik aku bersalam.. Haha baru ada energy namanya.. Gila tak beradab anak buah..

Buffet untuk tetamu.. Tak de la sesak sangat.. Orang kampung kat sini pun bukan ramai sangat..So tersusun je.. Tapi dalam tak ramai berkali2 jugaklah lauknya kena tambah.. Abah aku x jemput ramai pun.. Dalam 500-700 orang je kot,. Tambah2 lagi, orang kampung ni pun tak ramai penghuni nye,,


Encik abang buah hati pengarang jantung..


Pakcik-pakcik ku dari banting..

Hehe.. Tak banyak kan gambar pengantin nye.. Memang saje je tak letak..  Nak tunjuk suasana majlis je.. Aku pun kali ni just relax2 je.. Takdelah nak bergambar sakan.. Maybe sebab penat kat dapur kot.. Pas majlis pun duk berkemas, aduiii sakitnye tapak kaki aku.. Lama sangat berdiri atas simen kat dapur tu.. Memang seksa kau.. Mujur ada en suami picit kaki.. Apapun kredit paling besar aku patut bagi pada Kak Su n Kak Long aku.. Yang ni memang 100% komited.. Cam aku ada gakla curi2 tulang lagi2 waktu pagi..Hari Ahad lepas majlis tu pun aku duk lepak je tak turun dapur..Huhu..

Oklah lepas ni giliran sapa plak ye?? Maluh, Isyad atau Adik.. Adik lama lagi kot coz study lagi.. Yang dua orang jejaka tu plak macam x nampak bayang je lagi.. Doa-doakanlah ye diorang ni.. Lagi2 yang jejaka.. biar belajar tanggungjawab sket.. Ni aku tengok banyak betul culas nye.. Hmmmm...

Progress rumah: Grill - DONE

2 comments:
Alhamdulillah.. Settle satu benda.. Hahahah slow gila progress rumah baru aku. Alhamdulillah minggu lepas selesai sudah pemasangan grill n awning kat rumah.. Lega rasa hati..

grill
Sebelum sesi pemasangan
Tingkap
Pintu belakang
Pintu depan.. Yang hitam tu belum touch up lagi
Pandangan depan rumah.. Tingkap x nampak grill sebab dah pasang tinted
Awning belakang.. Buat awning biasa je.. sebab ingat kalau ada duit nak pecah dapur nanti
Berbalik pada entry sini, ada 3 benda yang aku nak x dapat.  Tp semua tu tak menjejaskan perasaan dan keterujaan aku..hehe.. Yang pertama, warna grill... Kan aku ada gtau sebelum tu, yang aku nak wrought iron warna putih kan dan dia kata boleh.. No hal punyalah.. Tapi bila sampai rumah terpikir gak aku, wrought iron ni bukan ke dia akan bakar dulu cat nye.. Kalau warna putih nanti jadi apa plak.. So bila dapat warna standard tu aku mmg xde rasa nak marah ke apa.. sebab hati aku pun berbelah bagi sebenarnya.. Hehe n bila dipasang pada pintu cantik plak tengok nya..

Yang kedua dari segi design.. Untuk pintu utama memang xde hal..Tp untuk pintu belakang n tingkap yang ada hal.. Sepatutnya aku nak design sama gak macam dia buat kat pintu utama tu..Tapi rupa2 nya berbeza plak.. Mula2 aku tak pasan pun.. Dah lama2 baru aku pasan..eh apsal design x sama ngan pintu utama.. So menggagau la tengok album kat camera.. Sebab aku ada snap contoh kat katalog yang dia bagi hari tu.. Dan sah memang tak sama.. Paneh hati den aiii... Tapi lepas tu cool balik.. hehe Sebab apa?? Sebab masa aku nak try tutup tingkat tu tangan aku ni kena lalu kat celah2 grill tu.. Cer bayang kalau design dia sama ngan pintu utama, haa mcm mana aku nak tutup tingkap kan..

Dan yang last, tang telinga untuk pasang mangga tu.. Dia pasang satu je kat dalam.. Kat luar dia x buat.. Huhu.. tapi tu pun aku x kisah juga.. sebab dah cukup dengan eyelock yang cantik  tu..hehe..

Dan dari servis pulak.. agaknya worker dia x ramai.. so progress mcm lambat sket.. Janji kul 12, tp kul 2 baru sampai.. Untuk hari pertama jela.. Tapi lepas hari kedua diorang datang awal..Plus boleh plak diorang tertinggal satu grill.. Terpaksa dianjak dua minggu lepas tu..  Tapi yang lain2, memang aku salute.. Pekerja dia terbaik.. Except sorang tu je macam tak tau nak buat apa.. Tapi lepas tu brother yang pasang2 grill ni dah x bawa. Bila kitorg tanya dia senyum je..hehe fahamlah tu.. Aku masa tengok pun menahan geram apatah lagi dia yg kerja bersama kan.. Furnishing dia memang kemas. Itu yang paling penting, lambat xpe, asal puas hati.. Harga pun murah gak.. Laki aku cite, dia berbual ngan jiran kat sana.. terkejut mamat tu kitorang dapat grill murah.. dia kata dia survey sume 3k ke atas. Alhamdulillah, rezeki kitorang..

Ohh terlupa plak.. grill belakang rumah aku tu sepatutnya kat dalam.. pintunya kat luar.. Tapi kitorang request grill kat luar.Dan diorang alihkan pintu tu jadi ke dalam.. Bagus tak??
So kepada sesapa yang boleh tahan sabar, x cerewet aku memang suggest ambil dengan  dia.. Tapi kalau rasa x boleh better cari yang lain.. 

TIP TOP THINA GENERAL WORKS
Lot 1531 Sungai Kandis, Kg Jawa Klang
No h/p : 0163664232/0163069205 (Dato' Thinakaran)

Tuesday, March 17, 2015

Dragon fruit juice slurpppp....

No comments:
Slurppp slurppp.. sedap sehingga menjilat anak tekak.. Sedapnya la hai jus buatan air tangan sendiri.. So yummy.. Kali ni aku buat jus dragon fruit.. 100% tanpa air untuk segelas jus.. memang super duper so yummy beb..  Aku buat versi aku je.. Main campur2 je buah and bahan yang ada.. Moga2 makin sehat la organ dalaman aku ni.. Cehhh poyos.. padahal baru sehari je buatnye.. Ko tengoklah nanti buka sekolah..semua ntah ke mana..

dragon fruit
ini memang 100%  jus asli tanpa campuran air kecuali anggur , madu, n pati delima
buah naga
Kasi close up sket.. smooth gila kan.. Sedap banget..

Oklah meh.. nak share resepi sikit.. Senang jahh buatnye..

Bahan2 :
1 biji buah dragon fruit
segenggam seedless grapes
1 sudu pati delima gulsan
1 sudu madu..
Kemudian korang blender kan  je semua bahan. Kalau nak juice korang smooth je leh la guna blend khas untuk juice tu.. Hasilnye cam gelas diatas.. Dan kuantiti yang terhasil memang cukup2 segelas jus.. 

Tapi serdak dia aku sayang nak buang.. So aku blend lagi sekali bagi halus.. Kali ni aku tambah 3 sudu gula plus dengan madu serta air.. so terhasillah lagi satu botol jus.. masukkan dalam freezer bagi sejuk dulu n minum.. cubala try tak kecewa pun.. sebab sangat sedapppp...

Monday, March 16, 2015

My sister wedding.. Fidah & Adzmil

2 comments:
Event : Solemnization day (Akad nikah)
Date : 13 Mac 2015
Location: Rumahku syurgaku Serting Ulu, Negeri Sembilan


akad nikah
Debar menanti saat bergelar seorang isteri
Gelang tangan  pemberian ibu mertua
Gelang tangan untuk upacara  batal air sembahyang
Behind the scene
Keluarga pihak lelaki
Ibuku dan bakal besan
Abah melafaz akad untuk melantik saksi
Membaca lafaz taklik selepas akad
Penyerahan mas kahwin RM200
Acara batal air sembahyang
Giliran mak mertua memakaikan gelang sebagai hadiah
Acara apa ni ek?? x ingat dah.. yang penting doa dari seorang suami kepada isteri di baca  kat ubun2 isteri
Kami ceria dapat adik dan abang ipar baru..Yeayyyy
bergambar kenangan dengan keluarga sebelah lelaki. tetiba... Aikk mak pun terselit jugakk..


Alhamdulillah... akhirnya perkenalan selama dua minggu berakhir ke jinjang pelamin.. Walau ada selisih faham sebelum majlis, alhamdulillah akhirnya semua sepakat .. Jangan diambil hati ye dik.. Akak2 engkau ni risau nak melepaskan kau sebenarnya.. Semoga ikatan ini bahagia hingga ke syurga dan diceriakan lagi dengan kehadiran si kecil permata hati. Aminn..