Facebook Pages

Wednesday, December 16, 2015

Jom holiday : Kundasang ( Day 3 - Part 1)

4 comments:
Yeayyyy... Dah hari ke tiga... Nak g hot spring.. Nak g sg Moroli .. Nak g Sabah Tea.. Hmmm  Tapi kepala tengah ting tong.. Pening kepala wehh.. Kalau tak bercuti ni memang aku melepek je kat rumah.. Ikut hati memang nak cancel je pergi tempat2 ni tapi memikirkan mahal kottt kos nak datang sini so aku kena kuatkan semangat.. Chaiyok Muzai.. bercuti kot...

So lepas check out terus gerak ke Hot Spring.. Hati aku ni xdelah nak sangat g hot spring tu.. Sebab kat Semenanjung pun ada kan.. Tapi aku lebih tertarik nak try Canopy Walk.. Ni memang aku teruja.. Nak naik kat kuala tahan ntah bila la nak pergi nya..

Kebetulan plak aku tengah angin ni.. en suami kata memang patutla pergi hot spring tu.. Rendam kaki.. Biar angin tu senang sikit nak kuar.. Lagipun style aku kalau dah berangin tu memang susah sikit nak kuar.. Jamu plak lupa nak bawa.. Tu je lah ubat terbaik untuk aku.. .

Masuk sini RM 3 je.. Kalau korang pegi Kinabalu Park hari yang sama boleh je guna pakai tiket yang sama.. Tapi sebab kitorang g hari berlainan kena beli tiket masuk yang baru la kan..

Muka menahan pening ni..
Dah masuk nak pergi ke air panas kena lalu jambatan ni.. Bawah tu cantik je sungai.. Rasa nak terjun mandi je..Heheh.. Tapi tak tau lah air sungai tu panas ke sejuk..

Kau tengok.. Geram je rasa nak mandi..
Dah  sampai tu aku terus  pergi ke tempat rendam kaki..  En suami plak terus menyinggah ke toilet.. Rendam kaki ngan air panas ni best.. Tenangkan diri kejap..  Nak bagi lega badan.. Hilang kejap pening kepala.. Berendam la kaki sampai en suami datang.. Kepala dah rasa ok, dah puas berendam barulah kitorang menuju ke trek canopy walk plak..

Sebelum ke kaunter canopy walk tu ada taman rama-rama.. Tapi xdelah aku nak pergi kat situ.. So menuju la ke kaunter canopy walk tu.. Fuhhh nak ke kaunter dia pun otot dah terkejut.. Kena naik bukit kau...Penatt.. Penangan penat tambah pening tambah sakit kepala... Memang terbaik la .... Mau muntah rasa...

Huhu air pun tak bawa..so dekat kaunter terus beli mineral water.. Haha.. baru mendaki bape meter dah kalah ada hati nak tawan Gunung Kinabalu kan..hehe..  So kat sini pun kena bayar entrance fee jugak tau.. RM 3.00.. Bawa kamera kena caj lagi RM5.00.. 

So moh la kita naik kanopi. Jommm..

Nak sampai ke check point pertama canopy walk tu... Korang kena mendaki hokeyyy... bukan setakat 1 -2 meter..tapi mau 200-300 meter..Aku pun dah tak ingat..Sebab kepala mmg dah overdose sakit ni.. Huhu dengan mengah nye mendaki.. Alangkan en suami yang peha kempis pun penat, inikan aku plak yang dah bertambah size..  Separuh perjalanan.. rehat kejap.. Sekejap je x sampai lima minit.. Pastu teruskan lagi.. Tapi kali ni memang aku x boleh blah.. Pitamm.. Huhu baru tau macam ni rasa pitam.. Memang berdiri pun rasa kat awang-awangan je.. Haha laki aku boleh tengok je.. Hmm sebab dia rasa aku penat je kot.. Last-last muntah.. sekali ngan muntah angin.. Alhamdulillah... pastu baru lah dunia ni jadi terang benderang dan aku pun sihat serta merta.. Hehehe..

Akhirnya.. Yeayyy dah sampi..Ada 4 checkpoint ye kengkawan.. 101 meter setiap satu.. Setiap jambatan tak boleh lebih dari 6 orang satu-satu masa..


Tengok muka  aku dah ceria dah.. Sihat dah tu..
Pandangan dari jambatan gantung.. Tinggi oiii..
Jambatan terakhir.. Yeayyyyy
Weehuuuu.. Akhirnya berjaya.. Pengalaman yang tak mungkin aku lupakan.. pengalaman menakutkan ye jugak..Hehe.. Memang aku tak berani nak pandang bawah.. Seram..Gayat pun ada gak..Huhu mujur la gayat x kronik.. Wakaka..  So lepas ni kalau ada rezeki nak naik lagi.. Dengan syaratt mesti ada orang kat depan..Hehe...

Tengok muka sihat aku.. Senyum lebar kau... 
So jom plak kita ke Tagal Sg Moroli.. Sabah Tea aku cam malas plak nak pergi..Cameron Highland kan ada.. 

Entrance fee RM 5 je.. Kanak-kanak RM 2.00.. Bawa kamera RM 3.00..Yang ni pun pengalaman best tau.. X silap aku kat Kuala Kubu Baru pun ada gak... Sg Chilling tp nak ke situ kena jungle trekking plaknye..

Masuk je air.. Kau tengok berlumba-lumba ikan datang.. Hehe makanan baru dah sampai ler tu,,

Kemain jernih... Haishh geram je aku tengok.. 
Bagi ikan makan...
Best jugak celup tangan bagi ikan bau makanan dia.. Tapi tulah punyala geli.. Takut pun ada gak.. Haha takut kena gigit kau.. Punyala cari port yang xde ikan besar.. Beriya laki aku kata x sakit.. Akhirnya berjaya juga aku mencelupkan tangan.. Kihkihkih.. Memang yang besar tak sakit..Dia sedut je tangan.Bestt.. Yang x best nye ikan kecik2 tu.. Suka gigit2 manja  kau..

Tengok tu.. Kemain banyak dia kerumun.. Aku ngah usaha nak masuk tangan tapi takutttt
Happy laki aku..
Yeayyy.. Kami dah selesaii.. Bagi chance kat orang lain plak..

Habis ni en suami kata nak g Sabah Tea plak.. Lagipun sebelah menyebelah je.. Alang-alang dah sampai katanya.. Aku ok je.. Dah sihat kan..Hehe.. Sebelum tu request nak naik jambatan gantung kat sg Moroli tu.. Sekali masa naik tangga masing-masing perasan sandal laki aku gam dia dah tanggal.. Kopak sudah,, Hehe naik separuh je la gamaknye.. So cancel plan nak ke Sabah Tea.. Gerak ke Pekan Ranau nak cari sandal baru katanya.. 



Tuesday, December 15, 2015

Celyn Resort Kinabalu

4 comments:
Alhamdulillah sampai sudah ke tempat bermalam kami di Kundasang. Celyn Resort Kinabalu. .. Berbaloi ke tidak?? Pada aku sangatttttt berbaloi.. Kalau dapat bersantai2 lepak 2-3 hari memang best.. Untuk sesapa yang cintakan ketenangan ni tempat terbaik.. Jauh dari bandar, scenary lembah dan gunung kinabalu.. Hijau seluas pandangan...apa lagi mau.. Kalau aku n en somi mmg suka sgt tempat mcm ni..

Bilik pun luas, ada ruang solat ( ni paling penting), bonus ada balkoni utk melepak2 kat luar.. cuma ada sikit taik cicak la kat luar tu.. Kekurangan dia.. tv ada tp siaran nan hado..x dpt aku tgk cerakarama.. bonusnya plak dapat la bermadu kasih ngan en somi.. langsung x bosan weh.. haha mana taknya.. sini kan gelapnya cepat.. Kul 9 dah rasa cam kul 11.. Last2 kul 10 kitorang mengalah.. Ngantuk weh... penat berjalan.. padahal smpi-smpi petang tadi masing-masing dah membuta..


Celyn resort Kinabalu
Syok nye lah kalau rumah sendiri dekat lembah
Celyn resort Kinabalu
Pemandangan lembah dari bilik
Celyn resort Kinabalu
kul 5.30 petang..Gunung Kinabalu dah tonjolkan diri.. Subhanallah.. Memang cantik
Dinner kami
Makan malam kami.. Walau dah baca dari blogger lain makanan kat sini bapak mahall... dah siap beli maggi cup sebab takut kebuluq.. tapi last2 pejam mata order je.. Harga makanan mau 3 kali ganda dari biasa,,. Nak turun ke bawah beli makan mmg xlah.. Padahal petang tadi dah tapau chicken wings 1/2 dozen tp cuti kali ni perut kami kena diisi selalu la plak.. Total semua2 kat atas tu RM40++.. Nasi goreng kampung dia sedap.. x macam kat semenanjung tp pada aku sedap.. laki aku dok perabih mushroom soup. Dia suka .. katanya sedap.. tapi tekak aku xleh masuk la plak.. Rasa cm mushroom soup kat ikea tu tp yang ni keras sikit rasa dia.. X leh blah..


Tu nampak yang tengah duduk tu?? Akula tu.. 
Malam2 memang sunyi... Bising pun sebab ada yg dok karaoke.. Tp aku rasa cm happening plak.. Haha diorg ni pepagi kul 7 pun dah start karok..


Gunung kinabalu di waktu pagi
View yang macam ni buatkan percutian kat sini berbaloi2.. Dapat tengok  gunung kinabalu depan mata.. Rasa mcm boleh je smpi ke sana.. Kalau waktu malam plak penuh dengan cahaya2 lampu pendaki2 yang buat khemah dekat gunung tu sebelum diorg smpi ke puncak..


ini pemandangan lembah dari bilik kami.


Yeayyy...belakng tu je puncak kinabalu.. Baru kul 7 lebih tapi matahri dah menyinar terang..
Untuk info jalan nak ke Celyn Resort ni memang azab.. Jalan batu kelikir selama lebih kurang 30-45 minit.. Jauh jugakk.. Tapi berbaloi dengan apa yang kita dapat.. sebab tu lepas naik tu kitorg x turun2 n sebab tu agaknya makanan kat sini gila mahal..Haha tp beli gak  ..

Malam kat sini memang sejuk.. Aircond kat sini xde..Ada kipas je..itupun aku x pasang gak.. Tengah2 malam terjaga rasa kepala berpusing-pusing.. Nak muntah pun ada.. Agak dah.. Aku kalau makan lambat, tdo sejuk2.. nilah habuan dia.. Angin wehhh..badan masuk angin..Gambar2 kat atas tu cover cun je ..padahal... dok erk erk erk....berdenyut2 kepala...

Lepas jln2 sekitar resort, mandi2 pastu g bekfes.. Kitorang ambil pakej sekali ngan bekfes.. Hmm bekfes dia ala ala je.. Makan bihun..tp kosong je.. mujur sedap.. Pastu ada la lagi menu yang lain2 .. Tp pepagi aku memang makan sikit je.. bihun pun dah cukup.. Pas makan masuk bilik kemas2 pastu check out..  Nak gerak ke destinasi seterusnya..

** kat sini boleh plak jumpa student aku..Alahai.. baru ke tau si adib n afiq tu adik beradik.. 

Monday, December 14, 2015

Jom holiday : Kota Kinabalu - Kundasang (Day 2- Part 2)

2 comments:
Yeszaaaa.. Akhirnya menjejakkan kaki di Taman Kinabalu.  Tapi sayang seribu kali sayang tak nampak pulak puncak gunungnya.. Memang 100% telah dilitupi awan.. Iyelah sampai pun dah kul 10 lebih kan.. Tapi xpe.. Next destination Kinabalu Pine Resort.. Resort yang banyak star jugak kalau aku tengok kat agoda tu..


Kinabalu Pine Resort
Menung en suami memikir orang jauh,,
Actually kitorang sebenarnya dah terlajak ke Kinabalu Pine Resort. Cadangan asal nak ke Dairy Farm dan Memorial War Park.. Tapi terlajak plak sebab ingat kan baru lalu roundabout pertama.. So bila nampak Kinabalu Pine Resort ni ajaklah en somi masuk dalam.. Tengok2 suasana kat dalam..


Kinabalu Pine Resort
Pemandangan lembah dan penempatan penduduk sahaja
Lepak-lepak kejap lepas tu patah balik menghala ke Dairy Farm.. Sebelum tu , sebab perut dah lapar aku ajak en suami makan kat pekan kundasang.. Pekan Kundasang ni pun ada pasar gak.. Tapi lebih kepada menjual bunga-bungaan dan sayur mayur je.. Kalau kat Cameron memang confirm aku beli tp kalau kat sini memang tak la..So xdela g jenjalan pasar dia.. Kat Pekan Kundasang en somi ajak makan KFC tapi tekak aku nak nasi.. Hmm tapi nak makan nasi takut plak tak kena dengan selera.. Last-last aku terjumpa kedai Nasi Ayam Antarabangsa. Kat kedai dia ada jual chicken wings.. Terus duduk dan makan. Kedai dia pun ada jual soto gak tau.. Alhamdulillah nasi ayam dia memang sedap.. Sup dia pun sedap.. Licin makan.. Ditambah plak dengan lapar..  Nak tau kedai makan dia senang je.. Belakang kedai ni betul2 mengadap war memorial park.. Boleh je kalau korang nak park kete kat memorial tu then jalan kaki g kedai ni.. Dekat gak ngan gelanggang futsal ke apa tah.. Kat belakang kedai ni lah tempat dia bakar chicken wing.. Kat sini makan nasi ayam n tapau chicken wing..

Kenyang perut senang hati.. So barulah gerak ke Dairy Farm.. Rupa-rupanya kalau dari KK smpai roundabout kedua terus ambil pukul 9.. Memang kat roundabout tu ada signboard ke Dairy Farm tapi kitorang tak pasan. Jalan nak masuk.. mak oii azab sungguh.. tp result yg menanti memang 5 star.. Tiket nak masuk RM 5 ye kat sini. Mehh layan gambar kami yang feeling romatik kat sini.. Jangan muntah hijau okeyy

desa dairy farm

desa dairy farm


desa dairy farm


desa dairy farm


desa dairy farm


desa dairy farm





desa dairy farm




Settle bersantai-santai dekat sini kami gerak plak ke War Memorial Park.. Ingat kan ada kubur ke apa..rupanya cam taman bunga je..Cantikk.. Tak caya?? Mehh nak tunjukk..


Alamak.. paip getah tu mencacatkan pemandangan le plak


kundasang


war memorial pak


war memorial pak


war memorial pak


war memorial pak

Cantik kan?? So dah abis kat sini moh la kita cari hotel plak ye.. Next entry..

Sunday, December 13, 2015

Jom holiday : Kota Kinabalu - Kundasang (Day 2- Part 1)

No comments:
Yeayyyy... hari ni nak pergi Kundasang.. Bangun awal pepagi solat subuh.. Pastu tak tido2.. Nak tunggu kul 7 kemain lama.. Dah siap2 kitorang terus check out. Lepas tu singgah kedai mamak kat Kampung Air.. Kedai mamak ni kitorang tau masa first visit ke KK last June.. Nak g mamak kat sini senang je.. Korang cari la Taxi stand Kampung Air.. Mamak ni betul2 berhadapan dengan Taxi Stand..InsyaAllah makan sini kena dengan tekak korang.. Kihkihkih.. Mamak je pun Tapi- tapi berhadapan ngan mamak ni ada Malay Cuisine tau.. Restoran DS.. Saja ku tak bagi nama penuh.. Untuk orang2 local aku rasa xde masalah.. tapi untuk kita2 ni yg suka makanan cukup rasa tak digalakkan. Boleh makan tapi lambat nak hadam.. Tp kalau korang biasa makan healthy food aku rasa xde masalah kot..

Ok dah siap2 bekfes terus gerak keluar ke Kundasang.. Destinasi pertama sebelum Kundasang haruslah RUMAH TERBALIK di Tuaran. Walaupun kat Semenanjung ni dah ada kat Port Dickson dan Melaka tapi aku rasa tak salah untuk tgk sendiri Rumah Terbalik yang memegang Malaysia Book of Records ni. Dibina sendiri oleh rakyat tempatan dan binaan rumah diadaptasi dari binaan rumah Kaum Bajau. Kalau telinga aku x salah dengar la explanation dari staff dia. Rumah ni pun lebih kurang 3-4 tahun je dibina. Dibina dalam tahun 2011. Ramai komplen kenapa tak boleh ambil gambar kat dalam.. Alasan dia sebab rumah ni milik persendirian. So maybe nak jaga kualiti.. alangkan tak bagi ambil gambar kat dalam pun dah ada klon kat semenanjung apatah lagi kalau boleh ambil gambar kat dalam kan.. Pendapat aku la.. Owhh tiket masuk RM10.60 included GST ye.. Harap maklum.. Dan lagi satu kat sini pun dah ada muzium 3D. Tiket masuk RM 20 excluded GST.. Tp aku tak beli pun yang tu. 



Tuaran
Tetiba plak ada kelawar ni..
Kat rumah terbalik ni takde apapun yang nak diceritakan. So bila dah kuar singgah tgk2 souvenier shop diorg n sambar la satu FM sbg bukti dah datang rumah ni.. Iyela kalau FM kat luar tu semuanya FM yang biasa2 je.. FM tunjuk rumah terbalik xde plak aku jumpa.. 

Tengok jam dah pukul 9 tp matahari punyalah terik. Tak mau lama2 kitorg terus gerak ke Tamparuli. Nak naik jambatan Tamparuli katanya,,


Jambatan
Jambatan Tamparuli
 Alhamdulillah jumpa gak Jambatan Tamparuli, Tak kan nak tgk kan??Haruslah cuba nak naik.. So kami parking kat pasar.. Pastu jalan la naik ke atas..  Motor tak dibenarkan naik atas ye.. Aduhhh.. Seram gila naik atas ni.. Bergoyang2 jambatan nye.. Tangan aku duk la memegang tepi tu.. Gayat wehh... Gila tak gayat tinggi tau tak.. Aku jalan separuh je.. Asal dapat bergambar sudah..Hehehe..


Jambatan
Tiang tu dah cat kuning.. Hmm camne la diorg mengecat dengan jambatan yg goyang2 ni.. Musykil aku..
Lepastu perjalanan ke kundasang diteruskan.. Tak sabar nak kejar gunung kinabalu sebelum awan tutup.. Alhamdulillah sepanjang perjalanan tu dapat lihat puncak gunung Kinabalu dengan jelas.. Cuma bila sampai Kinabalu park tu memang tak nampak langsung dah Gunung Kinabalu.. Wakaka.. Mcm g hutan biasa plak nye.hehehe..

Nak masuk Kinabalu Park cuma rm 3.00 je fee dia.. Okla kan.. Kitorg terus pergi ke Timpohon Gate.. Sepanjang ke Timpohon ni ada gak la Chalet2 kot2 ada yg nak bermalam kat sini..



Timpohon gate
Timpohon gate
Selamat mendaki.. Laki aku nak mendaki??? Memang takla.. Aku??? Lagilah tak.. Peha dah membesar weii.. Tp niat kat hati nak mendaki gak.. Tapiii... bukit broga pun x pernah naik ada hati nak tawan puncak gunung kinabalu... Hahahaharapan muzai oiiii...
Langsung kena tutup dengan awan.. Tak nampak apa pun..

Fuhhhh... Penat mengarang... Sambung part 2 laa....

Wednesday, December 9, 2015

Jom holiday : Kota Kinabalu Lokan Bakar (Day 1)

3 comments:
Alhamdulilah sampai juga aku n en somi ke bumi sabah buat kali ke dua tahun ni.. Tapi kali ni utk luaskan pemandangan.. Bersantai-santai.. berlibur-libur.. Sampai airport terus call Ashraf adik pada adik ipar aku.. Kebetulan dia duduk UMS mintalah dia tolong carikan kete sewa. Kitorg ambil Viva je..Berdua je pun kan..

So keta dah dapat terus hantar Ashraf pergi fakulti.. Ada kelas katanya kul 3.00 petang.. Then pastu terus cari hotel kitorang.. Tang Dynasty Park Hotel. Check in baring2 kejap...solat jamak.. Bilik Alhamdulillah sangat selesa..Harga semalam RM99.00.. percutian kali ni aku tak fikir sangat pasal hotel murah ke apa..sebab persepsi berubah bila mana hotel yang lepas xde langsung tempat solat.. Yang ada pun betul2 ruang kat depan pintu toilet. So kali ni takpelah.. Tapi harga untuk tang dynasty ni pada aku still murah gak la sebab below hundred kan.


standard king
pic from tang dynasty park


Lepas solat bergolek-golek.. aku PAKSA laki aku kuar..haha sebab nak cari lokan bakar.. lagipun dah nak kul 5 kan.. Sabah kan gelap cepat.. So dengan bantuan u mobile menggunakan navigation terus cari lokasi ke Jalan Sulaman tp aku point kan terus ke Politeknik KK..Sedar2 bila tiba situ signal lost.. Aduiii masalah betul.. Dah la kebetulan nya org balik keje.. Dari masa yang dianggarkan 20-30 minit kitorg jadi berpuluh minit nak smpi..dengan signal lost lagi.. Perut yang kebuluq ... Dugaan-dugaan.. Mujur la aku ada bawa print out panduan2 dari blogger yang pernah makan lokan bakar.. So dari Poli tu kitorang straight smpi roundabout then terus ambil first exit.. Eh eh dekat rupanya area lokan bakar dengan first exit.. So misi berjaya!! Yeahaaa...


Lokan
Lokan sedia untuk dibakar
 Lokan dalam gambar tu size yang besar2.. Kitorang ambil size kecil.. RM 7 selonggok.. Sekali masa menunggu lokan siap dibakar ada org tempatan datang nak beli.. RM 5 je dia jual kau... Cehhh.. Tapi aku rasa itu perkara biasa kan?? Betul tak??  Hmm x dan nak ambil gambar yang lain2 sebab memang dah sangat2 lapar plus stress... Haha cuti2 pun stress kan..Mau tak nya cuti2 pun kena redah jammed apa cer???


Jeli kelapa
Jeli kelapa
Haa tang jeli kepala ni memang terbaikkk... Jeli dia tak sama tau macam kat Semenanjung ni.. Aku rasa dia letak santan.. Mula2 makan cam ehh kenapa rasa dia cam ni.. Rasa macam oklah 2 bintang aku bagi.. Sekali bila makan dengan isi kelapa... perghhhhh syeikhh naik kepala wehh  Sedap tak beragak,.. Dari 2 star aku up 5 star full punya... Memang superb.. Lagi2 hati tengah panas sebab ambik masa almost 1 hour nak smpi sini.. Tapi hasilnya?? Berbaloi-baloi.. Harga tak silap RM 4 /5.. tak ingat plak aku.. Lagipun laki aku yang bayarr.. Huahuahua...

Hmm lama juga ye nak bakar lokan tu.. Habis gak la jeli kelapa yang banyak tu sementara nak tunggu lokan bakar dihidang. Sambil-sambil tunggu lokan kitorang order chicken wings.. Sabah kan memang terkenal ngan chicken wings..Seketul RM1.50.. So kami ambil 4 ketul.. Sedappp.. laki aku suka perapan dia ngan sos.. Pedass kau... Aku pun suka gak.. Tapi aku lagi suka yg kt keningau tu makan ngan kicap cair.. tp laki aku plak kata yg kat keningau biasa2 je.. Haha.. biasala tu lain tekak lain rasa.. Persamaan nya cuma satu.. Boleh gak licin mentekedarah plus rasa cam nak tambah lagi.. mujur en suami kata sabarrrr.. Habiskan satu2 dulu...weehuuu...

Dah abis chicken wings tunggu kejap baru lah lokan bakar sampai..Yeayyy.. boleh rasa.. Hmm pada aku rahsia dia perapan dia la..tu yang buat sedapp tu.. En suami pun rasa sedap.. Pada aku ibarat kau makan kerang bakar jugakla.. Tp yang ni ada perapan dia dan juicy sket.. Memang sedap.. Pedas pun ye gakk.. kenalah dengan tekak semenanjung kan.. Makan sepinggan rasa cam nak order lagi sepinggan. Tp memikirkan nak tunggu service kemain lama lagi so takpelah..Cukuplah setakat itu. Alhamdulillah..   So sebelum balik order jugak jeli kelapa dalam gelas.. Tp rasa dia tak sampai ke syurga cam dalam kelapa tu sendiri..So kalau korang nak try silalah order jeli dalam biji kelapa tu ye,, Makan dengan isi2 dia memang wallahhh...umppphhhh..



Dah abis makan.. gerak pulang ke KK.. Nak cari kedai makan plak.. Nak makan nasi..Cuma natijahnya makan lokan ni ialah kami tak dapat pergi Tanjung Aru tengok sunset.. xpelah sikit punya hal.. Kat Semenanjung pun leh tgk sunset kan.. Hehehe..

So bergerak balik nak makan kat area Dataran Todak..tapi x jumpa2 todak nya.. Last2 makan kat Anjung Senja berhadapan dengan Hotel Promonade.. Anjung Senja ni macam food court juga.. Macam2 seafood boleh pilih.. Aku sebenarnya nak cari kerabu rumpai je macam yang aku penah makan kat Pasar filipina dulu.. Tapi takde plak.. Last2 makan biasa2 je.. Order tomyam, kerapu sweet sour,kailan ikan masin ngan telur dadar saje.. Yang lain idokla order.. Memula kengkonon nak order udang, sekali minimum kena order 500 gm.. Gilaaa banyak ko nak kena perabih.. Kitorang laki bini kalau makan udang 3-4 ketul pun cukup dah size yg sama ngan adakat diorg tu..

Habis melantak, terus gerak balik hotel.. Lepak2 hotel.. Takdepun jalan kat pasar filipina ke kg Air ke.. Sebab dah penah pegi kan.. Macam xde point pun nak beli apa.. sebab tujuan kat sini pun bkn nak shopping plus malam terakhir mmg cadangnya akan dtg lagi.. So balik hotel tido awal lagi best..Hehe..

Tamat untuk hari pertama di sini...

Tuesday, December 8, 2015

4 hari 3 malam telah selesai

No comments:
Kasi up dulu beberapa keping gambar sebahagian dari aktiviti kami di sabah.. Entry bakal menyusul..

canopy walk
canopy walk
celyn resort
celyn resort
kundasang
dairy farm
grand illusiom
grand illusion
jambatan tamparuli
jambatan tamparuli
snorkelling
pulau manukan
rumah terbalik
rumah terbalik
kampung luanti
tagal sg moroli
war memorial park
war memorial park