Facebook Pages

Tuesday, June 21, 2016

Mira di PPAS

No comments:
Tulis laju-laju. Nak tunjuk aksi si kenit masa teman abi wat keje kat PPAS..  Cam biasa bebudak ada ruangan khas dia.. Habis satu tempat tu dia pusing.. Huhu ummi yang penat dok mengekor,,.. Kejadian dah lama maybe bulan 5.. Sekarang dah pose..

Jom tengok entry bergambar di bawah

Yeayyy saya dapat cinderella

Hmm saya x pandai baca

Ummi buat apa tu??

Ummi bacakan buku untuk saya...

Tapi saya dah bosan.. Ummi bagila buku tu pada saya

Wahhh... banyaknya buku

Buku lagiiiii

Bestnyee.... 


Banyaknye.. Nak baca mana satu ni..

Baring lagi bestt..
Abi kata lepas ni boleh bawa saya lagi ke sini.. Tapi ummi pula kata ramainya student ummi kat sini.. Tak syok plak asyik bertembung..Hehehe.. Tapi ummi kan nak saya pandai.. Nak tak nak ummi kena bawa juga.. Yeayyy..

Friday, June 10, 2016

Kedai hasil laut Jamilah

No comments:
Dari Virgo Resort kitorang terus gerak ke kedai hasil Laut Jamilah.. X tau tempat tapi waze kan ada.. Kengkonon on the way ke sana nak la menyinggah tengok pameran TLDM.. sebab mmg akan lalu kem diorang.. Tapi kannnnn... Mak oiii ramainya umat.. Itu ok lagi.. Tp memandangkan kereta plak nak kena parking jauh ditambah plak nak menapak dalam keadaan matahari terik so hasrat dilupakan.. X sanggup wehh..  So teruskan lah perjalanan...

Yeayyy dah sampai
Tapi buka yang ni..Ni aku tumpang bergambar je.. Kena ke depan sikit arah makcik2 yan bertudung tu..
Bukti aku dah smpi.. Abaikan pencahayaayang x cantik..
Antara hasil jualan
Banyak gak kitorang memborong kat sini.. Almost RM90 ++ la abis. Mahal ke murah aku kurang pasti.. Sebab dah dicadangkan kitorang supaya membeli kat sini..heheh.. Tp sempat la jugak aku jeling kedai lain.. Macam kat sini ada murah sikit je..huhu tp x pastila.. Tapi kebanyakkan blogger banyak suggest kat Kedai Hasil Laut Jamilah ni.. Maknanya memang murahla kan..

Habis membeli pastu kitorang singgah makan jap dan berdesup balik ke Shah Alam.. Penatnye la hai.. Kalau buat 3 hari 2 malam baru la syiokkk kan..hehe.. Tp belum tentu semua dapat join.. Orang besar2 pun aku tgk rama yg x join trip ni..huhu.. Ok dah abis hutag entry ni.. Sambung tajuk lain plak nanti.. byeee

Thursday, June 9, 2016

Family day : Teluk Batik

No comments:
30 April lepas family day anjuran KKGK SMKS9 telah berjaya dilaksanakan.. Tahniah pada Naib pengerusi dan ahli-ahlinya sebab berjaya menganjurkan aktiviti yang julung-julung kalinya..

Aktiviti selama 2hari 1 malam ni x sempat aku nak join semuanya..Mula2 on the way ke Teluk Batik ni pun dah ada task dia.. Tapi x dapat nak join sebabnya bertolak lambat dari rumah.. SIL datang umah.. So gerak keluar sekali dengan diorang. Itupun keluar dah dekat kul12.00 pm.. Kalau ikut tentatif kena gerak keluar pukul 7.30 pg.. So memang x dapatlah nak join task diorg tu..

Next aktivti, aktivti pantai plak.. Pun x dapat join.. Sebab on the way nak ke sana sesat plak.. Itupun amik masa sejam gak patah balik.. Aduiilaa jenuh rasa.. Rasa cam nak balik Shah Alam semula plak.. Sampai kat Virgo Batik pun dalam kul 6.30 petang.. Memang bye bye la kat pantai tu. Tak dapat nak bawa Mira main pantai.. Sob sob sob..

So terus tunggu malam la. Aktiviti makan-makan.. Ada cabutan bertuah untuk kanak-kanak.. Tapi nampaknya Mira memang tak bertuah malam tu..Hihi.. Habis majlis terus masuk bilik dan zzzzz....

Hari kedua akviti sukaneka. Lepas bekfes terus ke padang yang disediakan. Haa yang ni barulah dapat join.. Tapi x sepenuhnya dapat join..  Jom tengok gambar.. 

Yang ni antara game bebudak.. Kemain syok diorang ehhh... 
Di manakah niceuncle ???


Ni plak satu-satunya game yg aku join.. 
Game couple x leh nak join plak sbb en somi xde.. pastu bila dia ada aku plak nebes nak main..hehehe..

Pas game cabut lari ke pool.. Bagi si mira main air.. Dia kalau bab2 air dia kemain suka.. Mula2 je memalu . Kang bila dah naik sheikh menangis la x mau kuar.. huhu..

Puas mandi pool kitorg balik semula ke padang untuk acara penutup.. Pastu naik bilik.. Kul 12 lebih kurang check out.. Ke kedai hasil laut Jamilah plak la lepas ni........... 



Mee Kicap

No comments:
Yeayyyy... misi berjaya.. Dapat gak aku snap gambar mee kicap aku..Leh la share resepi.. Wakaka padahal cedok kat fb gak.. Alhamdulillah hari ni Mira x meragam sangat lepas jalan. Maybe sebab dapat g umah mama dia kot.. Puas sket main ngan kengkawan.. Padahal hari ni paling mencabar sebab x bagi langsung aku ke dapur.. So.. mohla kita tengok resepi ye.. Thanks kepada tuan empunya resepi.. Dapat gak aku tau resepi yang selalu aku order kat restoran cina muslim MOHD CHAN..


mee kicap
Mee Kicap
Resepi Mee Kicap : 

Bahan-bahan mee : 

2 keping mee cintan kering 
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
2 sudu kicap manis
3 sudu minyak bawang putih

Bahan-bahan minyak bawang putih : 

6 biji bawang putih : (dihiris nipis)
Minyak
Minya bijan

Bahan-bahan sup : 

3 sudu minyak bawang putih
1 kiub ayam
Bebola ikan (ikut suka nak letak banyak mana)
Daun Sup

Cara memasak : 

1. Mula-mula sekali kita buat minyak bawang putih ye..  Minyak kena banyak jgn sket sgt plak.. Panaskan minyak dan goreng bawang putih sehingga garing dan jangan sampai hangus.. Ikut resepi asal kalau hangus nanti minyak akan pahit. So silalah follow arahan. Lepastu bila agak-agak dah masak letak lah setitis dua minyak bijan.

2. Seterusnya untuk mee, celur mee sehingga dia lembut.. Jgn smpi kembang nanti x sedap.. Setelah itu angkat dah lalukan dengan air utk buang kanji2 yg melekat.. Dalam bekas lain masukkan minyak bawang putih, kicap pekat, kicap manis dan sos tiram..kemudian masukkan pula mee. Kacau sehingga rencah sebati pada kulit mee.

3. Untuk sup pula, didihkan air dan masukkan kiub. Letak minyak bawang putih dan masukkan bebola yang korang suka.. Dah siap masukkan plak daun sup..

Taraaa.. Siap dah kan.. Sap sap soi.. mudah je sebenarnya nak buat mee kicap.. Korang boleh tambah dengan sawi yang dicelur dan kepingan ayam rebus.. Ayam BBQ Mohd Chan x sempat belajar lagi.. Huhu.
mee kicap
Sedap dimakan dengan sup.

Cucur kiriman jiran.. Sedap juga..
puteri mandi
Puteri mandi x cukup santan.. Siap berketul lagi tu hasil berperang dengan anak.. Takpe yang penting sedap..Hehe.

Alhamdulillah hari ni banyak menu.. jiran2 bagi..pajeri terung, pengat pisang, cucur ngan rojak.. tak termakan wehh.. Takpe malam masih panjang.. Thanks jiran2 yang dermawan.

Yang penting, pasni tak payah g MOHD CHAN sedap dah pandai buat mee kicap sendiri.. Heheh.. Yang lagi best dapat pengat pisang sedap mcm mak buat ngan puteri mandi versi mak..

Wednesday, June 8, 2016

salam ramadhan..

2 comments:
dah ramadhan ke 3.. baru nak up post.. selamat berpuasa semua.. Alhamdulillah puasa tahun ni seminggu tak bekerja.. sgt syiokk.. macam biasa bila bulan2 pose tu mood memasak memang dah activate secara auto.. sbb x berapa nak makan lauk param.. tp nya memasak dengan anak kecik ni memang menduga sket.. hasilnya takde gambar pun aku snap.. lupa wehh.. lupa sungguh...

Alah... alasan.. tp memang sejak ada baby aku dah kurang ambil gambar secara total.. hp tu pun silent mood je manjang..mujur abi dia plak kali ni rajin snap.. tp itulah gambar anak je.. ummi??? no 3 dah... no 1??? maybe badminton maybe mira..hehe.. ku x tau..

so berbuka masak apa??
1 Ramadhan masak mihun sup utara ngan buat kuih buah melaka.. gigih wehh hari pertama.. anak meragam2 nak melekat je.. berpeluh2 aku.. nak jadi cerita buah melaka  first time buat.. resepi google.  alih2 keras... so wassup group member tanya resepi.. buang yg first n buat baru.. berjaya di buat dengan jayanya.. aku pun sempat makan sebiji je.. sekali nak makan lagi dah licin di abis oleh en suami.. param en suami beli murtabak... done hari pertama..

2 Ramadhan masak nasi daging noxxa plak.. haha cubaan pertama guna noxxa n masak nasi daging.. Suami kata sedap aku pun kata sedap..heheh.. tp nk share resepi x best plak xde gambar..huhu.. then aku buat cucur jawa.. rindu wehh.. bulan2 posa ni masakan mak masa kecik2 dulu.. google2 resepi then berjaya dibuat dengan jayanya.. sedappp teringin nak buat lagi..

Hari ni 3 Ramadhan cadangnya nak buat bubur lambuk versi mak jugak.. bubuh santan.. haishh smpi skrg aku ingat lagi sedapnya bubur mak x sama macam org lain buat.. sbb ada santan tu la.. dan kalau gigih lagi nak buat roti jala.. harap sangat hari ni my baby boleh main sendiri.. kalau x x jadi keje ummi nak oii..

korang plak masak apa???

# setiap hari mesti je ada menu yg mak biasa buat..
# waktu puasa je leh buat kudap2an

Tuesday, June 7, 2016

Happy birthday mak

No comments:
11.05.2016 hari tu birthday mak.. Adik beradik aku buat plan mengejut.. Malangnya aku x dapat join.. Krul balik lambat ada isu kat kilang.. Celebrate kat Nilai.. Ralat juga x dapat join.. Tapi yang penting ingatan pada mak x pernah padam.. InsyaAllah selagi hayat dikandung badan.. 

Ok saje nak share pic diorang yang happening..
Sebahagian family kecil kami
Adik beradik aku

Seronok tengok gambar2 diorg.. Happening sangat.. Adik-beradik ramai ni pun susah gak nak berkumpul.. Kena deal ngan schedule semua orang.. Acaner tu.. Raya pun ikut turn.. Kalau boleh jumpa pun bila ada keraian family sendiri je.. Hadoiila..

Ok mak.. kite sayang mak.. Mak ibu terbaik dunia akhirat.. Semoga mak dipanjangkan umur melihat kebahagiaan anak-anak mak.. Moga kite dapat membahagiakan mak ke akhirnya.. Moga tahun ni mak & abah dapat tunaikan haji.. Semoga tabung haji terima rayuan mak & abah.. Amiinn.

Monday, June 6, 2016

Bubur ayam McD

1 comment:
Hasil perkongsian daripada Rafiza Idayu di Facebook

bubur ayam mcd

Bahan-bahan : 
1 pot beras
1/2 periuk air
Ayam cincang
1 inci halia
1 biji bawang besar - dihiris dan digoreng
1 kiub pati ayam
Serbuk lada sulah secukupnya
2 sudu minyak bijan

Cara-cara memasak : 
Masukkan beras dan air dalam periuk.. Didihkan. Masukkan juga ayam, halia, pati ayam dan bawang goreng kedalam periuk.. Tanak sehingga menjadi bubur.. Letakkan serbuk lada sulah dan minyak bijan. Kemudia bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidang.. memang sdappp.. Selamat mencuba

** resepi asal ada guna bay leaf tapi aku xde stok..

Sunday, June 5, 2016

Burger kasih sayang

No comments:
Disebabkan kempunan nak merasa oblong laki kawan aku.. so mohla kita menambah lemak dengan membeli roti burger dan daging burger yang selalunya ada sedozen untuk diperhabisi..

Burger home made haruslah tidak kedekut segala penambah rasa.. Baru feel makan burger air tangan sendiri.. Hahaha... 

Haa yang inilah dikatakan burger kasih sayang.. Siap tinggal mesej lagi tu..hehe
Yang penting salad banyak, tomato banyak, bawang cukup..ada telur sebiji lagi..
lepastu limpahkan mayonis, sos cili, sos lada hitam & thousand island..
Dan kau ngap la dengan burger yang dah belemoihh tu... Superb.. terangkat.. Kepuasan nye.. aummm sehingga terlupa jumlah lemak dan kalori yang ditambah.. Dan kemudian setelah habis kau menyesal menambahkan lemak terkumpul..  Dan akhirnya proses tersebut berulang sebanyak 6 cycle... Sekian/

Saturday, June 4, 2016

Mr.Dakgalbi

1 comment:
HariAhad bila tah.. En suami dpat call.. En Khairul Hisam suruh datang Damansara..  Ajak makan kedai korea.. Haishhh kalau dengan diorg ni memang ajak kedai2 yang kitorg x pernah jejak pun.. Kali ni Mr. Dakgalbi..

Mr Dakgalbi
Kitorang kelewatan.. So makanan sedang diperhabisi.. X dan nak snap gambar.. Yang pan dalam pic tu untuk izzul n ilham..
Bukan aku.. My twin n younger sister
Haa ni baru aku nan twin.. Ok aku gemokkk.. Faham..
Oang kenyang tapi x besar2.. Laki aku la tu..
Total?? Rm 180++  Aku tak tau la harga dia berbaloi2 atau tak.. tapi nasi dia memang pedas.. Bukan pedas orang Malaysia eh.. Ada masam2 gitu.. Tapi boleh diterima tekak dan pada aku sedap.. Boleh datang next time..Tp untuk dtg berdua memang tak la.. Faham2 la aku bila dengan tok laki perut jadi kecik.. So lebih baik elakan daripada terjadinya pembaziran..

Owner dia origin from korea..cerita lain?? Aku dah tak ingat.. Tapi aku boleh recommend pada kengkawan yg suka makanan Korea.. Leh la cuba.. InsyaAllah x nyesal..Ada sijil halal..  Nak cari Mr Dakgalbi ?? Korang g je serbu Citta Mall.. kat dalam tu la lokasi dia..

Haishhh tetiba teringat plak menu tu.. Terliur plak.. mau ajak en suamikah??? Hehe.. Niceuncle kalau baca entry ni..nak repeat lagi tak?? ajak la sesapa join..hehe

Friday, June 3, 2016

Congrats Tiana & Husband

No comments:
Tarikh : 15.04.2016
Hari : Jumaat
Tempat : Kg Serting Ulu

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.. Akhirnya sepupu seusia aku menamatkan zaman bujang dia.. Happy for her..Buat Jumaat malam kau..  Bukan hari cuti plak tu.. Gigih aku n en suami menghadirkan diri.. Iyelah habis keje pun kul 6.40 pm.. Smpi umah dlm 7.20 gitu.. Meroyan aku suruh tok laki bawa kete lelaju.. takut2 tak sempat tgk cousin aku ni nikah.. Hahaha tapi aku pun lupa dapat tgk ke tak sebabnya bukti kejadian xde.. Memori aku ni pun makin lama makin longgar.. So jom aku kita tengok gambar2 sepupu aku yang cantik ni  Serius aku teruja.. Cantik gilerrr beb.. Pada aku la.. Jelesss wehhh..


Sesi bergambar.. Sweet gitu.. 
Senyum malu2 sang lelaki
Bergambar bersama keluarga besar pengantin lelaki
dengan perempuan belah lelaki plak
Ngan aku n my sis.. Muka pucat x bermekap.. Baju pun dari sekolah.. Bandingkan plak ngan cousin aku.. Muka segar je kau.. Tambah plak dengan mekap cantik... Haishhh ni yg x gemar bergambar dgn yg cantik2 ni..hehe..
Menarik nye majlis sepupu aku ni.. cuma majlis nikah n makan2 je.. takde majlis resepsi apa semua.. Habis nikah tetamu makan pastu balik.. Nahhh.. memang simple kan.. Tapi aku suka konsep ni.. Buat malam so tetamu akan datang awal, lepas makan terus balik.. Hehehe xdelah melepak lama2 mcm kalau buat siang kan.. Kalau ada pun cuma sedara mara n kenalan rapat je..

Lagi satu tunaikan yang wajib, kurangkan pembaziran.. Iyelah kalau bersanding bagai nak  rak kena sewa pelamin lagi.. Catering plak smpi dua kali.. Memang aku salute abis kat sepupu aku ni.. Tak ramai yg nak buat wedding simple mcm ni.. Tp sangat bermakna pada aku..Cousin aku of coz la kan.. Yang penting telah halal.. hehehe..

Ohh ye.. tirai belakang tu diorg diy je tau.. jimat pun jimat.. yang penting cantik..
Habis citer.. So aku ucapkan selamat pengantin sebulan lebih pada korang..hehe.. Semoga hubungan sentiasa dilimpahi rahmat  dari Allah dan dikayakan dengan rezeki zuriat.. Aamiinn..

** berharap adik bongsu aku pun konsep nye seperti ini.. senang kakak kau dik.. x penat..hehehe
** entry kebanyakan adalah backdated sebab aku memang x sempat nk jenguk blog n menulis entry..