Facebook Pages

Wednesday, November 30, 2016

Makan-makan di Chop n Steak, Kg Baru

No comments:
Assalamualaikum....
Alhamdulillah dengan rasminya entry pertama di musim cuti persekolahan... Yeayyyy
Alkisah Sabtu lepas ajak suami g makan-makan di Kg Baru, KL.  Saje je nak reward diri sendiri sebab berjaya selesaikan tugasan sekolah terutama filing HEM sebelum cuti sekolah bermula. 
Lagipun dah lama sangat mengidam makan kat Chop n Steak , Kg Baru ni..last datang tahun 2011.. haha 5 tahun dah berlalu.. boleh tengok entry kat sini.

kg baru
gambar ehsan google.
Untuk sesiapa yang tak pernah pegi, tu aku dah tepek gambar dari google.. Terpampang nama kedai kat situ. Kg baru dah banyak gak berubah.. Dah ada deretan kedai arab ala istana gitu. Masjid pun dah besar.. Ingat lagi kali terakhir pergi masjid masih dlm pembinaan..

Owhh Chop n Steak pun dah banyak berubah gak.. banyak dah tempat duduk yang disediakan. So xdelah nampak sesak sangat. Kalau dulu beratur orang nak tunggu masuk.. La ni ok dah.. Jom tengok apa kami order...

Chop n Steak kg baru
Suami masih dengan menu dulu.. Combo steak RM23.50.. ada steak, kambing ngan udang..

Hati tamak teringin nak order chicken combo gak tapi sebab dihidangkan ngan kambing maka aku orderlah sizzling chicken, RM12.90 .. Pun shedapppp amat.. Cuma mcm biasalah, tang roti aku pandang x pandang je..
So sementara tunggu dua order ni sampai kami order garlic bread ngan mushroom soup.. Kengkonon nak bagi princess mamam..sudahnya ummi ngan abi yang perabih. Untung dpt anak makan sikit je..Hehehe..  Air aku order honey dew n somi order mangga.. Mmg dari buah sungguh..xde campuran gula...Air dan buah semata.  Sgt sihatt okey..hehehe..

Kita gambar sebelum makan dulu.. Ngeh ngeh ngeh. mira dah ikut muka sape?? Umi ke abi??
Yesss.. puas hati dapat makan sini.. Murah pun murah, sedap pun memang sedap..berbaloi-baloilah pendek kata...Skrg ni pu bila aku taip balik entry ni rasa ngidam tu datang balik..acaner tu?? bila plak nak pergi balik... So lepas makan terus zasss ke KLCC plak.. nak tengok Air pancut menari plak... Bye bye Chop n Steak Kg Baru..diizinkan kami datang semula..

So untuk sesiapa yang nak mencuba bolehlah terjah ke sini ke alamat :
14, Jalan Daud, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur


Sunday, November 20, 2016

Daging salai masak lemak cili api

1 comment:

Bersiaran jam 4.30 am.. tak tido lagi wehh.. Siapkan keje akhir tahun.. Mood holiday dah activate tapinya keje sekolah x abis-abis.. seriau aihh.. Alang-alang berjaga meh nak up pic makan malam tadi.. Daging salai masak lemak cili api..  Kak ipar bagi haritu tapi harini baru nak masak..Hehehe.. Alang-alang dah jarang menulis leh la up kan resepi ni. Tak kisah la korang dah tau ke belum.. Saje nak menambah entry..

daging salai masak lemak cili api
Masak lemak cili api. 
Bahan-bahan :- 

Daging salai
10 biji cili api
Santan satu kotak
1 keping asam keping
1 btg serai
1 helai daun kunyit
Sedikit serbuk kunyit
1 biji kentang potong 4
Garam secukupnya..

Cara-cara memasak :-

1. Pertama sekali haruslah ngkau tumbuk cili api sampai lumat. Kemudia serai dititik.
2. Dah siap letak cili, serai, daun kunyit, kunyit, kentang,asam, santan semua dalam periuk bersama-sama dengan hirisan daging salai.
3. Bolehlah panaskan sampai santan masak, kentang empuk, daging pun empuk. Jangan lupa letak garam ye.. Pastikan selalu kacau supaya x pecah minyak.. 
Dah siappp.... pastu angkat.

Senang je kan cara masak nogori. Tak payah nak tumis bagai,  x perlu bawang.. Sekali masuk siap.. Di lawankan plak dengan ulam, sambal belacan ngan ikan kering.. Memang meletoppp..

dinner

Paling best macam biasalah..bila daun serai, daun kunyit, ulam-ulaman kau petik je belakang rumah.. Memang feel dia lain macam lah.. Rasa cam angkat bakul naik sendiri pun ada.. 

Owhh ye, daun pegaga aku dah togel..adala sepasu je  lagi.. Sebabnya haritu amik buat masak lemak pegaga.. Kalau makan macam tu je..mak oii kau pahit terlajak..Tapi kalau makan dengan nasi xde plak rasa pahit.. Sedappp je..  

Ok..itu saje resepi daging salai masak lemak cili api versi  aku org nogori.,, Alhamdulillah..  Kalau letak belimbing buluh lagi masyukkkkk rasa dia kot.. 

Tuesday, November 15, 2016

Majis Anugerah Kecemerlangan Pendidikan & Jamuan Akhir Tahun 2016

No comments:
Alhamdulillah.. 12 November selesai sudah Majlis AKP & Jaman AKhir Tahun SMKS9 di Acapella Hotel, Shah Alam.. Tema ialah songket.. Perghhh  mujurlah sekarang ada songket cotton bolehlah membeli.. Huhu. .
Macam biasa majlis ni ada dua sesi.. Sesi pertama AKP agak formal sikit sebab ada jemputan dari PPD.. Sesi kedua barulah santai-santai...

So untuk menghangatkan suasana ada pertandingan gambar wefie terbaik.. So gigihlah kami ber'wefie' sakan.. Tapi malangnya xde rezeki la..  Meh layan gambar wefie cikgu cikgi kami..




Tengok kemain gigih lagi kau bergambar. Perasan muda masing-masing..Hahaha oklah tu sekali setahun layan gila masing-masing kan.

Alhamdulillah untuk AKP kali ni aku dapat 3 anugerah individu.. Memang tak menjangka langsung sebab tahun lepas mengharap tapi tak dapat...Kikiki... Sekali tahun ni Alhamdulillah berganda-ganda Allah kurniakan padahal rasanya tahun ni aku cool & steady je. Apapun terima kasih kepada panel penilai sebab nampak kerja aku.. 



Habis sesi AKP barulah bermula sesi kedua plak.. Sesi yang paling ditunggu-tunggu sebab ada cabutan bertuah.. Alhamdulillah tahun ni semua cikgu dapat hadiah.. So sesi cabutan ada 2..Sesi pertama target semua guru dapat. Sesi kedua plak terdiri daripada mereka yang benar-benar bertuah..

Sesi pertama ada 4 kali cabutan. Macam biasalah cabutan pertama hadiah kecil-kecil diikuti cabutan seterusnya.  3 kali cabutan nombor aku tak dipanggil-panggil.. Cabutan ke 4 pun rasa cam dah takde harapan.. Sekali bila dia sebut no 152...yesssssss akhirnya dapat jugak.. Yeaayyyy aku dapat cadar.. Syok gila sbb dah bosan dengan cadar sekarang.. Balik-balik rumah terus pasang.. Semangat cadar baru katanya...


Pasang terus.. tapi tak match plak dengan langsir..Kalau dpt warna purple lagi syiokkk... Apapun Alhamdulillah...
So bila habis cabutan bertuah.masa yang ditunggu-tunggu ialah balik.. Aku tak tunggu lama terus cabut bila acara tamat.. Penat wehh... Pas majlis teman en somi makan kat Aeon plak.pastu terus balik rumah.. Kul 4pm baru sampai..Apalagi tdo la...Sakit kepala... Maka tamatlah cerita tentang majlis AKP dan jamuan akhir tahun.. Byeee...

**baju aku tu tempah ngan member aku... Siti hudzma.. Memang kemas jahitan dia.. Terbaikk.. Memang berpadanan dengan harga..Berbaloi-baloi.. bak kata pepatah " Alah membeli menang memakai" **

Monday, November 7, 2016

Di Sebalik Tabir

No comments:
Dulu2.. kalau nak amik gambar.. senang je.. terus seru "Abg jom amik gambar.." nanti confirm2 en somi kata  ok.. pastu mulalah pelbagai aksi meluat di tunjuk..  Skrg ni dialog tetap sama.. tapinya nak dapat post paling superb tu punyalah jenuh...

Macam gambar bawah ni..
v
v
v
v

Sebelum nak dapat gambar macam ni..kena lalui pelbagai post seperti
v
v
v
v
v
v
v
v
v

ini
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
ini
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
dan
v
v
v
v
gambar ummi paling hodoh..huhu
Apapun tetap berbaloi. Lama sangat dah ummi gambar berdua ngan abi.. Thanks Mira sebab sudi duduk ditengah2.. Thanks sayang jadi penyeri ummi dan abi.. Ummi abi sayang Mira... Mmuahhh..

Putu bambu Juriah & murtabak Singapore

No comments:
Alhamdulillah.. hujung minggu lepas berkesempatan bertandang ke Batu Pahat. Aku ngan en suami mmg susah sikit kalau nak turun ke area Johor ni. Kebetulan ada kenduri kahwin sedara K.su dan abah pula nak naik ngan kami so sampailah ke sini.. Lagipun Kak Su kalau xde aral melintang, selalu datang ke majlis kat belah segamat.. Jadi rasa tak patut pula kalau tak datang kan.

So lepas kenduri kawin, kengkonon nak jalan ke pekan Ayer Hitam.. Tetiba en suami kata ada putu bambu sedap kat sini.. Apalagi, harus cuba la kan..  Lokasi senang sangat..Betul2 kat traffic light.. Kalau dari Parit Raja tu belok kanan ke Pekan Ayer Hitam..Kalau Putu Bambu Juriah ni belah kiri. Betul2 tepi jalan selepas traffic light..

putu bambu juriah
Yeayyy.. Kami dah sampai. Nanti aku review rasa dia..
 Sementara tunggu en somi beratur beli putu bambu, kami lepak gerai sebelah.. 

Beli 2 bekas.Sebekas rm3.50
 Rasa dia?? Huhu sedihh... bukan sedih sebab x sedap.. Tapi aku selsema dan batuk . So tak boleh la nak komen apa2.. Tapi berpandukan komen en somi, sedap kalau makan panas2.. Hmm.. memang putu bambu sedap makan panas2 kan..

Pas makan terus gerak ke Ayer Hitam.. Pusing2 kejap tapi xde nak beli apapun.. Beli Nenas Filipina ngan ubi kentang apa tah namanya.. Pastu balik..  Betul2 depan tempat kitorang parking kete tu ada kedai Murtabak Singapore.. Apa lagi en Somi bungkus sekali 2.. Satu tu je harga dah RM16.. Beli 2  jadilah RM32.. No discount ok.. Somi kata sedap.. cuma kuah dal dia je ada cair sket.. Mujur ada kuah dal lebih kenduri tadi.. Boleh la lawankan.. Barulah umphhh..

murtabak singapore
Nampak macam roti telur je kan..
Isi murtabak ni tebal tau..Mmg kalau berdua tu confirm x abis sebab bukan setakat tebal tapi besarr.. Haha kak ipar aku pun x penah beli.. Tapi tu biasalah kan.. Kalau kat tempat sendiri memang jarang nak mencuba..Tapi kalau kat tempat lain semua nak di try..Hehe.. 

Ok tu je nak cita..K bye..

Wednesday, November 2, 2016

Terapi Mata

1 comment:
Alhamdulillah..berkesempatan juga akhirnya nak update blog.. Kali ni nak cite pasal terapi mata.. Yeayyy walaupun rumah ni tanahnya sekangkang kera dapat gak la aku berbudi pada tanah.. Dari kecik sampai ke besar tak penah nak bercucuk tanam.. Umur 31 tahun baru la nak berjinak2 main tanah..  Mehh nak riak sikit  kebun mini belakang rumah..Bangga wehh hasil tangan sendiri menjadi..Hehehe. 


Serai
Serai ni la yang pertama sekali aku tanam..Opss bukan aku tapi en somi..Dah tanam tu tunggu seminggu tak tunas2..Dua minggu, sebulan masih tak tunas2.. Last2 aku fed up aku cabut serai tu biar je atas tanah.. Alih2 tak lama lepas tu tengok dia bertunas.. So hati berbunga2, tanam balik semula....Sekarang..inilah hasilnya..dah pun memberi khidmat bakti kepada tuannya..
daun pudina
Antara herba terawal yang aku tanam.. Ambil lebihan beli kat econsave.. Mudah tumbuh tapi memula macam hidup segan mati tak mau.. Halus je daunnya..Tapi sekarang daun dia lagi gemuk dari kedai.. Senang agak2 nak minum teh pudina, amik je kat sini.. Buat ulam pun sedapp..Berangin ke bila kau makan nasi..Tp itulah, skrg ni belakang kecik suka nau makan daun pudina ni.Stress makk..
Lemon balm
Yang ni aku beli pokoknya masa jalan2 kat IDCC.. Memula merimbun je daun.. Pastu letak kat depan ruah habis melecur daun2 nya. So skrg letak kat belakang plak...Lemon balm ni pun sedap gak kalau letak kat air teh..
Daun parsley.. Sesaje je beli sekali ngan lemon balm..Kengkonon rajin nak berwestern. Tp kengkadang aku buat ulam gak..
daun kesum
Daun yang paling susah nak tanam..Haha pada aku la. Banyak kali tanam atas tanah.. Bertunas kejap pastu mati terus.. Sekali jumpa tips kat tenet suh tanam dalam bekas bertakung.. So sebagai percubaan aku tanam kat bekas minyak.. Memula naik cantik tapi lama2 daun nye kuning2 pastu halus je .Masukkan dalam asam pedas pun tak berasa Aku geram..tawakal pindahkan dalam pasu kat atas tu.Sekarang. Alhamdulilah gemuk2 dah.. Gambar tak amik  sbb tak tersangka boleh update bloh hari ni..hehe..
daun selom
Daun selom ni asalnya tanam atas tanag.. Tapinya kuning je daun nya sentiasa.. Last2 terjumpa post daun selom ni nak kan air bertakung.. So percubaan aku tanam kat bekas minyak..Dan hasilnya....Segar bugar wehh..Daunnya pun hijau.. Syok wehh makan buat ulam.. Senang keje x yah masak sayur.. Petik2  pastu cakap..Abg kita makan ulam je ye malam ni..Hehehe.. Masak lauk je sudah..
pegaga
masa adik aku si wani pantang berulamkan daun pegaga ni..Aku amik la dalam 2-3 helai daun n rendam kat bekas.. Balik Shah Alam dah berakar pun.. So tanam la kat tanah.. 

Pokok cili.. Asalnya aku beli pokok cili..Tapi entah apa penyakit ,hidup x lama pun..Buah dia kemain banyak lagi..last2 aku buang pokoknya. buah2 yang masak tu aku biar je atas tanah. Alih2 kemain banyak anak pokok cili tumbuh.. Yang ni pun aku pindahkan ke bahagian yg luas sikit.. Tapi banyak lagi anak pokok cili keliling pokok kunyit aku.. Alhadulillah pagitadi nampak 3 biji cili sedang menunjukkan muka..Happy giler kau.tak sabar nak tunggu hasil..


Daun bawang.x yah citerla..Senang sangat nak tanam.hehe..
Depan umah aku ada tanam daun pandan ,pokok cili ngan daun kari. Tapi itulah pokok cili kat belakang dah naik tinggi dah..Tapi kat depan tu size nya sama je  berubah2 besarnya. Pokok kari pun bkn main susah nak bertunas.. Daun pandan apatah lagi.. Tak sabar nak tunggu daunnya naik panjang.. Senang kalau tetiba nak buat pengat ke, bubur ke..huhu.



Ada juga sayur cam salad lettuce aku tanam.. Tapi kemain halus daunnya.. Nak makan sendiri memang tak cukupla..so aku letak dalam bubur mira masa dia xde gigi lagi.. Benihnya ada lagi tapi nak tanam balik tu malas lah plak..Tanah pun dah x cukup..Hihi.. Daun sup pun penah beli..Tapi last2 mati2.. So skrg ni ada2 tanaman baru.. daun cekur amik dari kampung..dan pokok limau kasturi beli kat kampung.. Harap2 nya dapatlah hidup subur dan memberi manfaat pada aku anak beranak...