Resepi mee hailam (2-3 org) :
Bahan-bahan :
250 g mee kuning (dicelur)
2 ulas bawang putih (dicincang)
3 biji bawang merah (dicincang)
1 sudu besar cili kisar
2 ekor sotong (potong bulat)
dada ayam (potong dadu)
5 biji bebola ikan
1/2 ikat sawi
3 batang putik jagung
1 sudu cili sos
kicap kipas udang secukupnya
1 sudu tepung jagung (aku guna tepung biasa je, sbb tepung jagung takde)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing.
- Masukkan ayam, sotong dan bebola. Tambahkan garam. Kacau sebentar
- Masukkan pula putik jagung dan sawi, sos cili, kicap dan sedikit air untuk kuah.
- Untuk memekatkan kuah tuangkan tepung jagung(dibancuh dengan air) mengikut kepekatan kuah yang diingini dan kacau.
- Apabila kuah sudah pekat bolehlah diangkat dan dituang ke atas mee
** Bahan-bahan sampingan terpulang pada korang nak letak apa.. Yang asasnya bawang,kicap, sos,garam dan tepung jagung.. Selamat mencuba resepi mudah tetapi hasilnye umphhh...
hai.. salam kenal,
ReplyDeletefollower no.81
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)
http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
wah bole cuba buat la utk menu berbuka nanti..menyelerakan ni..hehe
ReplyDelete