Post Terkini

Sunday, October 20, 2019

Short vacation : Jalan-jalan Cameron Highland

Cuti hari Malaysia tu hari berkesempatan nak g Cameron Highland.. Alhamdulillah.. Sampai juga.. Tapi first time datang sini menempuh jem...

So percutian kali ni konsepnya fun & easy.. Takde dah macam dulu2 time berdua.. Semua wajib terjah..Heheh.. So dalam kul 5 lebih kitorang sampai Equatorial Hotel kat Tanah Rata tu.. Lepak-lepak kejap bagi anak-anak & tok laki tido.. Lepas isyak macam tu baru kuar bilik cari makan.. 

Aku pun tak dan nak study mana tempat best, huhuhu.. Tak dan buat research dah skrg ni.. So decide makan kat tempat yang pernah kitorang g dulu. Tekak ni kalau boleh nak makan steamboat tp memikirkan ada dua budak kecik ni, so menu nasi la kita.. Steamboat kang kesian plak diorang tak makan.. 

Nama kedai nye tak ingat tapi dekat food stall sebelah kedai2 yang jual souvenier tu.. Dekat je dengan Equtorial hotel tu..  Kitorang makan kat kedai nasi ayam pak tam ke apatah namanya.. Alhamdulillah sedap.. Aidan n Mira pun selera makan. Bertambah2.. Buat ummi x kenyang sebab berkongsi nasi.. Hahaha.. En Somi je lah yang syok makan tanpa gangguan.. Lepas tu makan kemain kunyah 44 kali.. 

Gambar dulu sebelum makanan sampai..
Hari pertama semua kesejukan.. Sebab hujan sepanjang hari kat Cameron.
Sambil2 tunggu makanan, ajak kakak cuti mata..Tapi dah namanya Nurul Amirah mana pernah cuci mata sahaja..Hehehe
Selesai makan jalan-jalan kejap, pastu balik hotel.. Perjalanan hari pertama yang memenatkan.. Hihihi..

Esoknya gerakkan budak pepagi.. Bekfes kat hotel lepastu terus decide nak pergi Ladang Teh 'Boh'.. Memula malas gak nak pergi, tapi sebab somi kata alang-alang kan.. So layankan jelah.. Lepas Boh barulah cadangnya nak bawa budak-budak pergi Bees Farm & Butterfly Farm. Owhh lupa, sebelum pergi Ladang Teh kitorang pergi Pasar sayur..Hahaha tak tau namanya, tapi dekatlah sebelum simpang nak ke Ladang Teh tu.. Puas memborong barulah gerak ke Ladang Teh..

Perjalanan agak slow, sempatlah Aidan tidur dalam kereta, Kakak Mira tak tidur sebab dia excited nak jalan2 tengok teh.. 
Kasi up sikit cinta hati beta semuanya

Yeayyy.. Kami berempat.Alhamdulillah

 Kali ni lepak lama sikit kat sini..Minum-minum , makan kek.. Santai-santai je.. Ruang lepak pun dah ditambah so syok sikitla plus dapat duduk dekat dengan pokok teh. Angin kemain kuat lagi..Gambar takde plak..Dekat hp en Somi.. Handphone ku kena sambar dengan Mira ..Hihi..

Rasa-rasa berejam juga duduk kat sini.. Tak sedar masa berjalan.. Bila Aidan dan meragam sangat2 barulah angkat punggung..

Yang sadisnya, masa betul2 sampai kat parking kete, roda stroller patah.. Hahaha tak tau nak marah ke nak gelak.. Biasalah Mira ni, perasan ringan nak naik juga... Aduiii...  Semua benda jahanam.. Rocker hadiah utk dia patah, dapat rocker plak dari acik Wani pun patah dikerjakannya.. Ni stroller plak.. Bersungguh dia nak jadi kecik macam adik  dia.. Mira Mira...

Masuk kete , x sampai bape minit masing-masing dah tak menyedar.. Tak sampai hati plak nak kejut so terpaksa cancel plan g Butterfly ngan Bee Farm.. Huhu pengalaman baru.. Dah ada anak ni mmg kena follow konsep fun & easy..Hahaha.. So cari kedai makan jap, lepastu terus gerak balik hotel..

Malam tu kitorang repeat makan tempat sama, then gerak ke Brinchang nak cari keledek rebus.. Heheh.. Pengalaman ni.. Dulu-dulu disebabkan keledek ni lah satu hari aku tak boleh bangun.. Dah la masa tu bawa family en somi jalan-jalan kat sini.. Heheh.. Pas beli kledek jumpa member jap then kul 12 baru balik hotel dan tido... Esok nak gerak balik dah...

Otw balik, dapatlah juga singgah Bee's Farm. Alhamdulillah tempat dia takdelah besar mana.. Farm nye pun tak nampak.. Hahaha.. Tapi oklah dapat jugalah menunai janji.. Sebab dia dah menyebut.. Hehehe.. Dia nampak bunga-bunga, ikan pun dah cukup excited.. So legaaaa... Takpelah kakak ummi dah cakap dengan abi, Cameron Highland akan jadi destinasi wajib kita anak beranak.. abi tukang drive je.. Abi penat Umi sediakan bilik hotel yang best untuk abi.. Hehehe..
Kakak and bees
On the way balik, dapatlah singgah beli  madu tualang ngan orang asli.. Gila murah dapat.. Kalau kat Shah Alam mau 80-90 ada.. Sini saiz botol kicap tu RM 50 dapat.. Tapi lepas en Somi tawar menawar la.. Kalau harap aku, memang bayar terus la.. Dapat gak beli nenas batu.. Murah sangat dia jual.. Orang kat sini jual macam mahal je.. Heheh siap dapat tips percuma lagi tau..

Kengkonon nak ajak bebudak mandi kat Lata Iskandar.. Tapi takde rezeki plak.. Elok kitorang sampai , hujan turun.. So terpaksa teruskan perjalanan balik Shah Alam..

Heheh begitulah berakhirnya cerita percutian kami.. Tak de dah nak part1 part 2 part3 bagai. Kejar masa weh..  Banyak backdated  memory nak coret ni.. Lepas ni kalau rajin korang bacalah story aku yang lama-lama tapi baru nak cerita.. Hahaha.. Tak nak baca pun xpe aihh.. Saja aku nak simpan memori kat sini.. Senang.. Ok till we eet again.. Bila tu?? Haha aku pun kurang pasti.. 

Sorry lah.. Gaya penulisan pun ke laut.. Lama dah tak menulis.. Skill dah tumpul..haha

Saturday, September 14, 2019

Heritage Hotel Cameron Highland

Alhamdulillah.. Percutian yg diidamkan sebelum kewujudan Aidan  dalam perut lagi terlaksana juga. Kebetulan cuti hari Malaysia jatuh hari Isnin maka cepat2 kita book hotel...Tapi nak sampai ke sini pun mau 3 kali booking cancel.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.

Kami gerak plus minus 10 pagi dari Shah Alam.. Kengkonon nak bekfes kat Cameron Highland tp makk lupa CH ni lagi jauh dari Genting..Hahaha..  Perancangan awal 3 jam je tapi masa nak sampai Tapah, hujan plak turun.. Terus decide lalu Simpang Pulai.. Haha sekali amik kau.. Tambah lagi 2 jam...Sampai CH tambah lagi sejam.. Fengsannn..πŸ€•πŸ€•πŸ€’.

Tapi Alhamdulillah sampai juga hotelnya.. Gambar luar hotel x dan amik..Hujan n sibuk ke anak..πŸ˜…. Nahh jom.layan dalam hotel..


Pemandangan apartment dari balkoni bilik kami.. Berkabus...

Bilik luas..Aidan la paling excited.. Puas ditawafnya satu bilik.

Tgk tu tawaf lagi..

Masih mood excited ke hulu ke hilir macam lipasπŸ˜‚πŸ˜‚

Kakak masuk2 terus menulis..
Dah jom tengok bilik air..

Luas dan bersih..


Rezeki..Ada bath tub..masa book x pasan..haha syok la si anak dara
Aku bagi 4 bintang untuk penginapan kat sini.. Hari ni hujan je mengiringi kami bila sampai CH ni.. Tengok IPU kat Shah Alam pun dah turun.  Harap2 Selasa.nanti ok dah la...  Ok moga kita berjumpa lagi.Doakan aku rajin menulis ye.. πŸ˜‡πŸ˜‡


Sunday, February 17, 2019

Upgrade toilet

Kita nak upgrade toilet kat dapur..  Sebab dah rimas dgn air bertakung kat toilet tu..  Kalau tak di sapu maka akan keluarlah makhluk2 halus bewarna merah..  
Ada cerita dgn mak nk upgrade.. Mak pun laju2 menyokong..  Mak kata bukan untuk tetamu je nk selesa tuan rumah pun kena selesa juga.. Hahaha nampak sgt mak tak selesa dgn keadaan toilet.. Ok paham so hari ni baru mula..  
So skrg ni misi mengorek segala sumber yang ada..  Mcm biasa lepas tu start balik dari zero.. πŸ˜…
Alang2 kita tukar juga toilet bowl ,sink,  n shower..  Buat piping utk mesin basuh .  
Bajet below 5K..  Ukur baju di badan sendiri.. X mampu lagi nk buat cam hotel..  Hahaha.. 

Mehh kita up sikit gambar selepas pemecahan tiles 😊



Heheh dah nampak  tak idea yg kita nak buat? ? Ok lah nanti sambung balik progress.. Nak cari brg2 yg belum ada..  😊😊