Facebook Pages

Monday, December 31, 2012

Aquaria

1 comment:
29 Disember 2012.. Hari ni ada orientasi tingkatan satu n hari ni jugak my niece nak dtg dari melaka.. so kul 1 pm majlis orientasi selesai.. telefon en hubby suh amik kat sekolah.. disebabkan 3 hari berturut2 meeting kat sekolah ditambah plak hari jumaat tu stay kat sekolah smpi 6 pm mmg lah terasa kepenatannya.. otw nak balik pun kepala pening2 lalat sebab mengantuk. so of coz la tertidur kan..walhal seksyen 9 ngan seksyen 19 tu berapa minit sangat la nak sampai..

Cakap ngan en suami x mau masak, makan kat luar je.. pastu tetiba diorg call kata sesat  plak.. suruh tunggu kat Giant Kemuning Utama  n kitorang follow diorg kat sana.. pastu terus singgah  makan kat Pizza Hut seksyen 20..  Masa ni mmg ngantuk tahap gaban la sampai nak bercakap pun xde mood.. tapi makan tetap makan..hehehe..

pas makan terus balik umah, solat n melompat tidur atas katil.. en suami plak duk membooking ticket nak ke aquaria..pas asar terus siap2 gerak ke KL..  huhuhu dalam ngantuk excited gak sebenarnya sebab x pernah sampai kan..kiranya rezeki la kali ni dapat pergi..selalu merengek kat en suami  nak pergi tp bolayan je dia..

Anak buah merangkap my senior di sts dan aps.. panggilan?? tetap kak zal

Kami sentiasa berdua

hadi(hubby kak zal) ngan si mirul yg super duper aktif

ikan pari...besar giler

Siput apatah ni,,tapi mmg besarla

en suami bersama family kak zal

Kami nak balik dah
Pas maghrib terus kitorg g kampung baru.. iyela haritu nak bawa diorg makan kat kedai chop n steak tpi tutup.. So  kali ni bawala sekali lagi.. n alhamdulillah kali ni rezeki diorg dapat makan kat sini. n menjadi rezeki utk aku jugak sebab memang berjanggut la kalau nak ke sini.. Habis makan g jalan2 kat uptown Shah Alam plak..kul 12am baru balik umah..  isyak dulu pastu terus tukar baju g tdo..xde mandi2 dah.. hehehe.. memang penat tapi berbaloi la sebab keinginan utk ke aquaria telah tercapai.. hahhaa jakun kan..

Pada kak zal n family, thanks sudi dtg teratak kecil kami..

Our anniversary #4

5 comments:
24 Disember 2012.  first time kot celebrate anniversary.. Masa first year dulu kat cameron , pastu tahun ke2 n ke3 rasanye x kemana2.. wish mulut je kot.. hadiah2 pun nan ado...tahun ni plak celebrate kat secret recipe.. alhamdulillah.. dah 4 tahun pun.. 

En suami sementara tunggu menu sampai.. Ensem tak?? hehe  pakai spek baru lagi..
Mushroom soup.. I punye hot chocolate n en suami mocha.. pasan tak mata kitorg sepet  je masa ni.. mana taknye  g terjah SR kul 10 pg kot.. bgn tdo, lepak2 kejap, mandi2 terus ke sini..
menu kami.. Chiken parmigiana.. mmg sedap.. ayam yg disaluti dengan cheese..berbaloi-baloi
Habis makan sesi bergambar berdua plak.. x berapa cantik
Kami lagi yang masih berdua
Lentok manja sket
Pas abis makan terus balik umah semula.. rehat kejap then g bengkel kereta.. buat major services utk my kelinci.. sementara menunggu melepak lagi kat kedai makan.. hehehe hidup kitorg ni kalau keluar mesti singgah makan.. tp xdela membesar pun... 

Ya Allah , sesungguhnya kau lindungilah ikatan perkahwinan ini. Sucikanlah hati kami, jadikanlah kami pasangan yang saling menyayangi.. Serikanlah hidup kami dengan kehadiran anugerah terindahmu, zuriat yang kami nantikan.. Ya Allah Engkau terimalah doa hambamu ini.. Amin..


                                      








Friday, December 21, 2012

BCARD Membership

No comments:
Alkisah, hari tu isi online tah apa ntah..tup tup smlm dapat surat.. Siap ada membership card lagi..  Function cam biasa, beli kat outlet diorg n kumpul point..pastu redeem.. tp masa bukan website dia, kenyataan nye hampir keseluruhan tempat x pernah jejak kot kecuali Kenny Rogers.. Itupun dah bape tahun x menjejak ke sana.. So conclusion nye, kem salam je la kot..

Greeting letter


My membership card

GROUPUN

2 comments:
tgh bersantai2 tadi tetiba ada org ketuk pintu.. ketuk plak macam nak pecah je pintu tu.. tp kali ni aku cool je, sbb dah tau dah sapa yang dtg.. so tanpa membuang masa terus bukak pintu.. hasilnye....

yahooooooo...barang dari groupun dah sampai.. mmg senyum sampai telinga la aku..sepatutnya dorg hantar semlam tp lori diorg rosak. so hantar le hari ni

Ini la dia  bende alah yang aku beli.. mmg lama ngidam.. dulu2 kalau buat cookies pakai mak punye, tp skrg hak sendiri dah ada.. mak punye pun x pernah nampak dah.. iyela berapa kali pindah so x tau la mana disimpan..  tapiiiii oven xde, mixer pun xde.. so ianya akan diperap dulu .. xpe, beli sket2 dulu.. xdela rabak duit.. ok thanks groupun sbb bagi saya discount ..

Thursday, December 20, 2012

dah 4 tahun???

4 comments:
uit uit uit... dah nak dekat dah.. 20.12.2012 ni birthday my bro, makhluf.. baru masuk 26..  tapi 24.12.2012 ni anniversary aku n hubby...dushhh sekejap je dah 4 tahun.. cuak seh.. makna nya aku dah berttc almost 4 tahun la.. en suami dlm 3 tahun kot..sebab tahun pertama kitorang dia cm x berapa kisah je..sebab stress blajo..hehehe.. kalau ikut angka takut la jugak..tp kalau x perasan mcm xde apa2 je.. member2 anak sume dah masuk 2 3 orang..kitorang?? nan hado lagi.. aduiii tetiba risau plak..  anak angkat?? emm akan dipertimbangkan after 5 years marriage kot.. tp cm x bersedia je..  opps kna stop dah pasal anak..nanti melalut plak..

so far pencapaian kami dalam perkahwinan  memberangsangkan la..hehe kawin pun ada pencapaian kan.. walau x mencanak naik tp sentiasa dalam keadaan membanggakan ..pada aku la pandangan orang aku x tau..  dan satu sudut positif belum dikurniakan zuriat ialah sentiasa honeymoon.huhuhu..  makin tahun makin manja..dan kepuasan tidur sabtu ahad.. berlumba masing2 x nak bangun awal..hehehe..  alhamdulillah

yang  penting tahun depan akan menjadi  lebih baik sbb komitmen study en somi dah abis.. lega... happy berganda2..

24 Disember 2012 anniversary kami ke-4. tp x kemana kot sbb en somi dah kna prepare PSM dia..  apapun gud luck utk beliau.. tahun depan kite jalan2  makan angin eh..

Monday, December 17, 2012

Pengeluaran KWSP untuk kakitangan awam taraf berpencen

148 comments:
Tanggal 12 Januari 2013 nanti genaplah 4 tahun menjadi kakitangan awam. Dan yang paling ditunggu2 oleh orang gomen ni ialah pengesahan jawatan sebabnye boleh la nak buat loan ngan kerajaan lagi2 tang beli rumah. yang kedua pengeluaran KWSP. so pengesahan jawatan aku dh dpt tahun 2011..so teruslah proceed target nak beli rumah..bukan apa rumah makin tahun makin mahal..mencanak mahalnye lagi2 kalau duduk area klang/shah alam ngan kl. so aku target nk beli rumah below 200k je, x sanggup nak bayar mahal2 duk shah alam ni kalau kat tempat lain boleh dapar umah yg lebih besar lagi..

InsyaAllah bulan 8 2013 siaplah rumah kitorg nanti. so yang kedua plak nak keluarkan kwsp. disebabkan kerani terlepas pandang tempoh perkhidmatan n aku pun x alert sampailah member aku gtau dia dah dapat surat taraf berpencen terus laju2 g jumpa Pn Anna tanya status aku.. hasilnya bulan 8 baru dapat surat..pastu nak kna tunggu sampai payslip clear dah x tolak kwsp baru sng nak kuarka duit.. bukan apa, kalau kuar awal2 nanti nk kna buat 2 kali keje kuarkan kwsp.

Alhamdulillah bulan ni, payslip pun dah clear so tahun depan bolehla proceed pengeluaran..
So pada sesapa kakitangan awam kite cuma dapat 45% je ye dr jumlah akaun 1 dan akaun 2. (menurut pembacaan aku la, kalau salah tolong betulkan)
Dokumen yang diperlukan:
-salinan kad pengenalan
-salinan Tawaran ke Jawatan Tetap,
 -salinan Pengesahan Jawatan
 -salinan Skim Taraf Berpencen.
-borang pengeluaran kwsp 9J(AHL)
-notis pelepasan caruman kwsp
-penyata buku bank/salinan muka depan buku bank

** tapi kalau tgk kat senarai semak borang 9j(ahl) salinan pengesahan jawatan dan salinan tawaran ke jawatan tetap x perlu pun.. tp utk backup lebih baik adakan..**

JADUAL PEMBAYARAN GAJI 2013

No comments:
2012 dah nak tutup tirai pun..cuti sekolah pun dah nak abis..tinggal 2 minggu je kot.. bagi kitorg cikgu cikgi ni minggu ni last bercuti sbb next week dah kna attend meeting awal tahun.. tp ada jugak sekolah yg buat this week so next week diorg rehat sekejap.. so utk 2013 perkara pertama yg government servant nak tau of coz la hari gaji kan.. sebabnya tarikh pembayaran berbeza2 lagi2 kalau ada sesuatu perayaan.. bab ni aku x gemar sket sebab takut2 kalau gaji awal terguna la plak duit tu.. setelah meng'google' tadi so kat sini nak tepek tarikh pembayaran gaji tahun 2013

sumber : http://onenewshub.blogspot.com

Saturday, December 8, 2012

Mee goreng bujang

1 comment:
weehuuu... lama gila dah  buat bekfes..sbb?? malassss.. hahaha.. so hari ni usaha juga la buat walaupun pada mcm malas je..tapi sebab en suami dah request malam tadi layankan ajela.. tapi kali ni buat ala2 orang bujang la..tak la rajin nak menambah segala mcm rencah..

so kepada orang-orang bujang kat luar sana atau yang pemalas cam aku ni leh la cuba resepi aku ni.. menu untuk 2-3 orang je pun..

Bahan-bahan:
1 biji bawang putih- cincang halus
1 sudu cili kisar brand puteri
5 biji fishball
Sawi - terpulang la korang nk banyak mana pun
3/4 gelas air
kicap manis secukupnya
1 biji telur
Garam secukupnya

Cara-cara:
1. Panaskan minyak.. tumis bawang putih sampai layu..
2. Masukkan cili kisar. kacau sampai minyak dia keluar..
3. Masukkan air ,garam dan kicap.. agak2 dah mendidihkan masukkan pulak telur dan fishball. Kacau sampai mendidih.
4. Akhir sekali masukkan mee dan juga sawi.. terpulang pada korang sama ada nak jadikan mee basah atau mee goreng biasa.
5. Siap untuk dihidang..

**kalau korang pasan aku  tak pakai pun bawang merah kan??  sebabnya cili kisar brand puteri ni serba serbi lengkap. semua dah ada sekali..bawang putih, bawang merah, asam jawa, garam semua ada..pendek kata kalau nak buat sambal tumis pun korang guna cili kisar puteri ni pun takpe.. tak payah nak letak apa2 pun boleh.. tapi kalu nak tambah lagi pun boleh..bawang tu kan salah satu rahsia kesedapan masakan. aku mmg malas nak merebus , membuang biji cili kering.. so inila option yang terbaik.. rasa dia tak lari kalau kita guna cili kering..berbanding kalau cili kisar/giling brand lain.. pendapat aku la..orang lain aku tak tau**

*** aku kurang gemar sikit kalau mee..  lebih prefer kuew tiau atau bihun.. tapi en suami mcm suka je makan mee sebab dia yg selalu offer nak beli.. kuew tiau plak dia kureng sket.. so, kalau buat bekfes  mesti mee ngan bihun je.. tak pernah kot buat kuew tiau..***