Facebook Pages

Monday, December 17, 2012

Pengeluaran KWSP untuk kakitangan awam taraf berpencen

Tanggal 12 Januari 2013 nanti genaplah 4 tahun menjadi kakitangan awam. Dan yang paling ditunggu2 oleh orang gomen ni ialah pengesahan jawatan sebabnye boleh la nak buat loan ngan kerajaan lagi2 tang beli rumah. yang kedua pengeluaran KWSP. so pengesahan jawatan aku dh dpt tahun 2011..so teruslah proceed target nak beli rumah..bukan apa rumah makin tahun makin mahal..mencanak mahalnye lagi2 kalau duduk area klang/shah alam ngan kl. so aku target nk beli rumah below 200k je, x sanggup nak bayar mahal2 duk shah alam ni kalau kat tempat lain boleh dapar umah yg lebih besar lagi..

InsyaAllah bulan 8 2013 siaplah rumah kitorg nanti. so yang kedua plak nak keluarkan kwsp. disebabkan kerani terlepas pandang tempoh perkhidmatan n aku pun x alert sampailah member aku gtau dia dah dapat surat taraf berpencen terus laju2 g jumpa Pn Anna tanya status aku.. hasilnya bulan 8 baru dapat surat..pastu nak kna tunggu sampai payslip clear dah x tolak kwsp baru sng nak kuarka duit.. bukan apa, kalau kuar awal2 nanti nk kna buat 2 kali keje kuarkan kwsp.

Alhamdulillah bulan ni, payslip pun dah clear so tahun depan bolehla proceed pengeluaran..
So pada sesapa kakitangan awam kite cuma dapat 45% je ye dr jumlah akaun 1 dan akaun 2. (menurut pembacaan aku la, kalau salah tolong betulkan)
Dokumen yang diperlukan:
-salinan kad pengenalan
-salinan Tawaran ke Jawatan Tetap,
 -salinan Pengesahan Jawatan
 -salinan Skim Taraf Berpencen.
-borang pengeluaran kwsp 9J(AHL)
-notis pelepasan caruman kwsp
-penyata buku bank/salinan muka depan buku bank

** tapi kalau tgk kat senarai semak borang 9j(ahl) salinan pengesahan jawatan dan salinan tawaran ke jawatan tetap x perlu pun.. tp utk backup lebih baik adakan..**

66 comments:

tini said...

sy nk tny..maknanya penjawat awam taraf pencen leh kluarkn duit kwsp wlupun bkn utk beli rumah?

@izY@N said...

betul tini.. kita boleh kuarkan duit kwsp bila dah dpt taraf pencen.. tp dpt separuhla sebab yang lain akan pulang semula pada gov.. tp kalau sblm ni ada keje swasta, duit kwsp masa kerje swasta kita dapat semua

Anonymous said...

As Salam. Nak tanya.. Basically 55% yang Kerajaan ambil balik tu sebenarnya bahagian majikan 12% yang ditop-up oleh kerajaan right? And 45% is apa yang dipotong dari gaji kita selama bekerja dengan kerajaan. Betul kah apa yang saya faham ini? So if I have 200k in kwsp - 100k is from my years in the private sector and 100k is from my government service, I will get 100k plus 45k after terima status berpencen? Correct? Hehehe... 200k is just an example... Senang mau kira mah.... Thankyou ya...

@izY@N said...

right... sgt tepat :)

Anonymous said...

;( xfhm.. misalnya akaun 1 ada rm3k, akaun 2 ada 8k.. jd nanti dpt berapa? ada formula lbh jelas x? bkn akaun kta sendiri tu kta dpt 100% ke?

@izY@N said...

mula2 mmg saya fikir akaun dua kita akan dapat semua tapi sebenarnya tidak.. dia akan tambah akaun 1 dan 2 dahulu.. total akan 11k.. dari situ kita akan dapat 45% dari 11k tersebut.. harap jelas ye :)

Nor Adyani said...

As slm...sy nk tanya...sy br ahad lepas g kwsp utk uruskn pengeluarn epf...siap isi borg apa semua...pastu pegawai epf ckp dlm tempoh 21 hr plg lewat @ seminggu plg awal dpt duit tu dlm bank kita...ada kemungkinan x sy dpt duit tu awal lg dlm seminggu? Klu seminggu mksudnya ari ahad depan blk la kan... Pastu akaun bank islam cepat x dia proses? Sbb sy fotostat akaun itu masukkn duit?

Nor Adyani said...

As slm....sy nk tanya...ari ahad lepas sy g epf utk uruskn duit pengeluarn epf...n sy gunakn akaun bank islam utk proses memasukkn duit...soaln sy...proses tu lg cepat ke tdk klu guna akaun bank islam?

Muzai Samilan said...

nor Adyani.. saya x pasti kalau bank islam coz saya guna cimb.. tp cepat atau lambat bergantung kepada cara diorg manage document kite, n dokument kita tu ada kesilapan atau tidak n lagi satu kalau sblm ni kite pernah kuar duit kwsp agak lambat sket prosesnye

ambil tahu said...

salam semua.. pada adyani.. memang prosedur mereka kata proses adalah dalam tempoh 21 hari MASA BEKERJA (means sabtu n ahad tidak dikira) dan kebiasaannya itu adalah maximum tempoh untuk proses *kecuali ada masalah yang amat rumit dan memerlukan lebih dari tempoh itu utk diproses.. tetapi pada kebiasaannya proses hanya akan mengambil tempoh solid seminggu (campur sabtu n ahad) termasuklah tempoh proses pembayaran, tempoh pengesahan maklumat, tempoh transaksi pembayaran (bagi yang memilih direct credit) dan lain² urusan yg bkaitan.. dan tempoh seminggu ke dua minggu bagi yang ada sedikit masalah dari pengesahan maklumat, kesalahan penerimaan maklumat, kadar pemohonan pengeluaran yang tinggi bg kwsp caw berkenaan pada masa itu dan lain² permasalahan kecil.. manakala tempoh selebih dr itu sehingga tempoh maksimum yg di maklumkan oleh kwsp (21hari bekerja) bg mereka yg mempunyai masalah lebih rumit dan memerlukan penelitian serta penyelesaian yg lebih terperinci dan efektif utk dilakukan.. dan amat terpencil lah bg mereka yg tempoh prosesnya melebihi dr 21 hari bekerja.. apa² pun ianya tertakluk pada terma dan syarat yg sedia ada.. diharap ini dapat membantu anda dan semua yg lain..

Anonymous said...

Sy pun pkai bank islam..nk msuk 2mggu nih blom dpt jgk lg..

Muzai Samilan said...

latest info.. member saya kata sekarang tempoh pengeluaran up to max 21 days.. sebelum ni 14 hari je..

hasnizam hassan said...

Terbaik info nie

Muzai Samilan said...

thanks hasnizam.. moga2 bermanfaat

Johor Alif said...

Trime ksh info..... Info yg sgt berguna.... :)

Anonymous said...

Sy nak tnya..biasa brape lame untuk urusan proses borang ni ye?sbb da setahun masih senyap tak ada jawapan dari pihak sumber manusia.harap2 dapat keluarkan sebelum tarikh kahwin.berharap sgt bleh percepatkan..kat sapa kite boleh bertanyakan hal ini..minx pendapat.

Muzai Samilan said...

anon : setahun tu dah lama sangat rasanya.. masa saya dulu tempoh 2 minggu.. sekarang dia bg masa dalam sebulan ikut apa yg my friend bagitau.. Kalau setahun memang lama.. kena follow up dengan kwsp la.. takut dokumen cicir kan.

Anonymous said...

salam nk tanya once dah lulus..klu pakai mbb..berapa lama lagi proses masuk ke dlm akaun?

Anonymous said...

Mcm mana nk Cek status permohonan?

Muzai Samilan said...

anon: saya dulu kalau dah lulus dia msg gtau duit dah masuk..pastu baru dapat surat

Farie N. said...

Saya submit borang 3 jun 2015, so far belum dpt apa2 msg.. Mggu depan genap sebulan, kalau belum masuk apa sy perlu buat ye?

Muzai Samilan said...

Farie : kena call pihak sana.. Takut borang tercicir.. kalau pernah kerja swasta n pernah keluarkan duit kwsp pun maybe boleh jadi isu gak.. tp skrg ni kalau x silap tempoh menunggu dah jadi sebulan

Sam_Boyz said...

Terbaik info ni.. Baru submit 15 Julai yg lepas n call semalam masih dalam semakan. selewat-lewatnya 13 ogos mesti dpt msj dorg kata.

Anonymous said...

Slm..sy bru submit borg pada 28 Ogos..dan saya guna cara pgeluaran kwsp bagi berpencen secara pkreditan trus ke akaun cimb bank..brpa lama tempoh lulus? adakah mmg kene tggy mesej dari kwsp baru duit masuk..mcm mana nak buat semakan kelulusan..? tq

Muzai Samilan said...

saya dulu duit masuk dulu baru surat sampai :) dulu dia bg tempoh 2 minggu tp skrg dgr2 tempoh nye sebulan

ayu ismail said...

Nk tya... pengeluaran kwsp pencen ni blh buat kali kedua x...kwn dia kuarkan bln 6 sbb kerani konfom bln 6 stop...tgk2 smpi skrg blm stop.....

Anonymous said...

Salam... saya nak tnya ...kan sekarang kita ada akaun 1 n akaun 2 ... jadi bila ditotal kan kita akan dapat 45% dari total trsebut .. then yg 55% tu akan kmbali kpd gov .. jadi persoalan disini , yg 55% tu akan dpt keluar x suatu masa nanti ?? i mean if umur 55 keatas ..

hidayu ayumie said...

nice info
baru je submit minggu lepas
dan lupe lak tny berapa yang kite dapat
betul ke akan dpt 45% dari akaun 1 dan dua
bukan boleh kuarkan akaun 2 jeke

http://hidayuayumie.blogspot.my/

Muzai Samilan said...

anon n ayu: sefahaman saya dia totalkan dua2.. yg 55% pulang balik pada gomen.. kecuali kalau kita keje swasta.. kita dapatlah semuanya

Tyna Christyna said...

Bgs smpn sndr je klo dpt 45% ja..huhuhu..husband sya bru nak submit pngeluaran.hrp2 smuanya bjln dgn lncar.tpi klo 55thn kluarkan duit dpt 75% kan? Maaf klo silap info..hee

Anonymous said...

Hermm..45% dri rm100k,bkrja dlm 10thn.ingtkan dpt kluarkan atleast 75%.huhuhuhu..byk jg gomen dpt balik ya..

Tyna Christyna said...

Bgs smpn sndr je klo dpt 45% ja..huhuhu..husband sya bru nak submit pngeluaran.hrp2 smuanya bjln dgn lncar.tpi klo 55thn kluarkan duit dpt 75% kan? Maaf klo silap info..hee

Anonymous said...

Mengikut kefahaman sy, pihak kwsp cakap 55% yg gov ambil kembali akan masuk dlm skim pencen kita nanti, so kita akan dapat blk masa pencen nnt bawah skim pencen, duit tu yg gov akan bayar masa kita pencen nnt. Betulkan kalau saya salah.

Muzai Samilan said...

sorry anon.. berkaitan 55% yg kwsp akan beri kita semasa pencen saya kurang pasti.maybe saya terlepas pandang atau tidak diberitahu..wallahu'alam

Anonymous said...

Saya submit form 19nov tp blum dpt apa2 mesej lg juga..call kwsp kata dlm proses..lamanya proses :( ..bukan apa..takut ada masalah pd form je.. Pegawai yg ckp tu pun mcm teragak-agak ke nk jwb..atau pun mmg kalu hujung tahun mmg lambat? Nk kira dividen or what.. Dun no...

Anonymous said...

saya baru submit form 1hb 12..dan sejak aritu tiap2 ari check online kwsp..hehe..smalam kol kwsp dorang ckp tgh buat pengiraan lg..tanya kawan2 yg pernah keluarkan kwsp sebelum ni semua ckp dalam seminggu je..sy x pernah buat apa2 pengeluaran kwsp sebelum ni..sepatutnya proses cepat la kan?

Anonymous said...

Saya org yg sama komen di atas ni..alhamdulillah hari sudah masuk duitnya..syukur.. @@

Anonymous said...

maknenye mmg kene tunggu sebulan ke sekarang ni untuk duit masuk akaun..awk submit form 19hb nov kan?sy yang baru submit 1hb dis ni lg lambat la jawabnye..alahai...

Ruzita Hamzah said...

Ko anonymous...kejap da masuk kejap blum yang mana satu ni ? Pening lah

Ruzita Hamzah said...

Mana satu ni anonymous...kejap da masuk kejap belum...pening laa..

Lapi Zaini said...

salam semua .. saya baru sahaja 7hb 12 2015 mohon pengeluaran kwsp... huhuhu agak risau juga .. harap akan keluar sebelum cuti krismas ni

Anonymous said...

Ap mcm tuan lapi..dh dpt ke duit nye

Lapi Zaini said...

Masih belum lagi. Tempoh 21 hari berkerja

siti said...

Salam....nak tanya mcm kawan2 swmua ni bila tarikh pencen tu?bln 11 2015 ke?yg terbaru

oranger orange said...

Nk tmbah n as a reminder jugak..dlm list kwsp mmg xmintak lgsung surat pengesahan jawatan ,tawaran kerja n taraf berpencen tu.tp actually diorang nk tgk.mcm aku ari tu kna reject sbb dokumen xcukup. Apa lg aku bising la jugak ckp kt diorang please la update kat list tu dokumen yg perlu bawak.sgt menyusahkan la mcm ni..perkara ni pun mmg diakui oleh pegawai kaunter kwsp tu dia ckp mmg ramai yg kena mcm ni.tp pastikan dokumen ni semua ade cop pengesahan oleh org yg lyk mengesahkan.lg satu borang pelepasan caruman tu make sure ade cop jabatan. Klu cop bos je diorang xnk terima. Dah aku kna pth blik ke pjbt ari tu. Geram tp sabar ajela..sbb pada aku la sepatutnya PT pejabat yg uruskan semua ni patut alert bnda ni.haishh....
Oh ye..lg satu kat borang pelepasan caruman tu ada ruangan dgn caption 'tarikh lapor diri dan berpencen'.tp korang tulis tarikh lapor diri je. Yg ni pon satu hal jugak..buat aku naik angin je..aku tulis sekali tarikh berpencen cth mcm ni 7/3/2010-24/4/2045 pegi kaunter nombor bising pulak org tu."ni knapa tulis dua2?!" Pastu dia potong terus tarikh aku berpencen tu. Nsib baik boleh initial kt situ..pada aku la kan borang tu yg mengelirukan..klu korang rasa ape? Knape kwsp buat borang yg mengelirukan mcm ni dgn list required document yg xlgkap? Tak ke saje melambat2kan urusan pencarum nk kuar duit?

Unknown said...

Wah cepatnya! mmg klu x pnh buat pengeluaran mmg cpt ek wak? sya submit 4/1/16. Harap2 cpt jgk lah mcm awk. awk guna maybank ek?

Anonymous said...

Saya pun hantar 4/1/16 jugak...masih belom dapat lagi. harap sangat dapat secepatnya.

Anonymous said...

Yang baru submit ni dh dpt ke??Biasanya brapa lama masa yang di ambil..update sikit masa..:)

Nor Harizah Hamzah Shukor said...

Sy hntr 18hb dis 2015...arini kat lman Web kwsp kata dh lulus...tp xtau bpe lame plak masuk duit.....huhuhuhu...sbar mnunggu

Anonymous said...

Borang download dr website kwsp jer ea??
Jadi dtg kwsp dgn dokumen yg dh siap la ye??
Baru nk kluarkn

Anonymous said...

sapa summit 4/1/2016 kongsi la dah dpt lom kt hantar hari yang sama

siti said...

Maaf nk bertanya..klau mcm ptb bln 12...2015....agak2 bila slip gaji dh tak potong dlm pay slip...kerani sy kata lmbat sikit sbb swal thn...byk bnda nak buat

Anonymous said...

Saya pun hantar 4.1.16....tp status online msih dlm proses....kalau awk dpt gtaw ea

Anonymous said...

Encik unkwon..dah msuk ke duit awk...sy submit 4.1.16 jgk tp dlm proses lg

cik naja said...

saya baru submit 4 jan 2016. masih diproses. kwsp ckp tggu sebulan! tapi harap sgt dapat cpt2. hari hari semak kat iakaun... kalau ikut hari bekerja ni hari ke 10... warghhh!!

cik naja said...

sy pun baru submit 4 jan.maybank. kalo ade yg da masuk inform ekk. hihi

nurul afzan said...

Better kuarkan lepas kwsp umum dividen..awl bln 2 klu x silap

Wanie Warniee said...

sapa yang summit 4.1 bg tau la dah masuk lom leh emel sy syafniee@gmail.com sbb sy pown hantar hari sama

Anonymous said...

Saya submit 4/1/2016 n smlm 20/1/2016 dh masuk :)..sy guna maybank :)

boss88 said...

Baru submit 17hb jan 2016...entah bila la dapat...harap dapat 2 minggu...tapi teruk la kwsp...kalau tnya senior2 dulu semua cakap 3-4 hari la..seminggu je...skg ni dia drag sampai sebulan...makin slow la org kwsp buat kerja..kalau bank org nk buat loan dia proses lama x pa la mgkin nk secure org tu mampu ke tak..ni kan duit kita..bayar je la cepat2...hish

boss88 said...
This comment has been removed by the author.
Wanie Warniee said...

Saya pown guna maybank x masuk lg sampai sekrng summit 4.1 jg sabo2

Joe Iska said...

Xdpt lg.adesss sy submit 5.1.. xd pe berita lg..

Joe Iska said...

Sy hntr 5.1.2016.. dan masih menunggu.. xde apa2 hello2 or msj lagi dr kwsp

Wanie Warniee said...

sya hantar 4.1 dah masuk smlm 27/1 korng mcm mana

Anonymous said...

submit 21 jan 16..lagi lama la nmpk nyer..