Facebook Pages

Monday, December 17, 2012

Pengeluaran KWSP untuk kakitangan awam taraf berpencen

Tanggal 12 Januari 2013 nanti genaplah 4 tahun menjadi kakitangan awam. Dan yang paling ditunggu2 oleh orang gomen ni ialah pengesahan jawatan sebabnye boleh la nak buat loan ngan kerajaan lagi2 tang beli rumah. yang kedua pengeluaran KWSP. so pengesahan jawatan aku dh dpt tahun 2011..so teruslah proceed target nak beli rumah..bukan apa rumah makin tahun makin mahal..mencanak mahalnye lagi2 kalau duduk area klang/shah alam ngan kl. so aku target nk beli rumah below 200k je, x sanggup nak bayar mahal2 duk shah alam ni kalau kat tempat lain boleh dapar umah yg lebih besar lagi..

InsyaAllah bulan 8 2013 siaplah rumah kitorg nanti. so yang kedua plak nak keluarkan kwsp. disebabkan kerani terlepas pandang tempoh perkhidmatan n aku pun x alert sampailah member aku gtau dia dah dapat surat taraf berpencen terus laju2 g jumpa Pn Anna tanya status aku.. hasilnya bulan 8 baru dapat surat..pastu nak kna tunggu sampai payslip clear dah x tolak kwsp baru sng nak kuarka duit.. bukan apa, kalau kuar awal2 nanti nk kna buat 2 kali keje kuarkan kwsp.

Alhamdulillah bulan ni, payslip pun dah clear so tahun depan bolehla proceed pengeluaran..
So pada sesapa kakitangan awam kite cuma dapat 45% je ye dr jumlah akaun 1 dan akaun 2. (menurut pembacaan aku la, kalau salah tolong betulkan)
Dokumen yang diperlukan:
-salinan kad pengenalan
-salinan Tawaran ke Jawatan Tetap,
 -salinan Pengesahan Jawatan
 -salinan Skim Taraf Berpencen.
-borang pengeluaran kwsp 9J(AHL)
-notis pelepasan caruman kwsp
-penyata buku bank/salinan muka depan buku bank

** tapi kalau tgk kat senarai semak borang 9j(ahl) salinan pengesahan jawatan dan salinan tawaran ke jawatan tetap x perlu pun.. tp utk backup lebih baik adakan..**

6 comments:

tini said...

sy nk tny..maknanya penjawat awam taraf pencen leh kluarkn duit kwsp wlupun bkn utk beli rumah?

@izY@N said...

betul tini.. kita boleh kuarkan duit kwsp bila dah dpt taraf pencen.. tp dpt separuhla sebab yang lain akan pulang semula pada gov.. tp kalau sblm ni ada keje swasta, duit kwsp masa kerje swasta kita dapat semua

Anonymous said...

As Salam. Nak tanya.. Basically 55% yang Kerajaan ambil balik tu sebenarnya bahagian majikan 12% yang ditop-up oleh kerajaan right? And 45% is apa yang dipotong dari gaji kita selama bekerja dengan kerajaan. Betul kah apa yang saya faham ini? So if I have 200k in kwsp - 100k is from my years in the private sector and 100k is from my government service, I will get 100k plus 45k after terima status berpencen? Correct? Hehehe... 200k is just an example... Senang mau kira mah.... Thankyou ya...

@izY@N said...

right... sgt tepat :)

Anonymous said...

;( xfhm.. misalnya akaun 1 ada rm3k, akaun 2 ada 8k.. jd nanti dpt berapa? ada formula lbh jelas x? bkn akaun kta sendiri tu kta dpt 100% ke?

@izY@N said...

mula2 mmg saya fikir akaun dua kita akan dapat semua tapi sebenarnya tidak.. dia akan tambah akaun 1 dan 2 dahulu.. total akan 11k.. dari situ kita akan dapat 45% dari 11k tersebut.. harap jelas ye :)