Post Terkini

Tuesday, September 7, 2010


alkisahnye..sbb semlm terlebih rajin.. dr pencuci mulut sampaila hidangan sendiri adalah dari hasil tgn ku sendiri.. so dengan bangganye nak post pic2 lauk semalam..

ok..ini adalah lauk pauk kami..

sardin masak lemak cili api...serius mmg sedap rupanye..


paprik seafood( udang + sotong)


sayur kacang n cendawan

puding 3 rasa

lempeng goreng inti ayam sardin (huhu resepi sendiri tau)


dan semua menu di atas adalah licin satu malam walau hanya kami berdua saje yang meratah.. smlm pas siap2 ngemas rumah, rehat kejap.. then dalam kul 5-5.30 memulakan operasi memasak..so of course la masak puding tiga rasa ni..ingat ada ikan tiga rasa je ke..puding ni pun resepi saya sendiri gak... mudah dan simple sahaja...

RESEPI PUDING TIGA RASA

Bahan-bahan:
Agar-agar
Susu pekat manis
Sirap
Milo
Sunquick orange

Cara-cara:
1. Macam biasa didihkan air terlebih dahulu..kemudian masukkan agar2 sehingga dia cair dan seterusnya susu pekat manis..(Saya xde sukatan tau, cuma agak2 je manis dia, maklumlah puase, sebagai tips boleh perhatikan warna susu tu sama ada cair atau pekat warna putih dia)
2. Kemudian di dalam bekas yg lain campurkan 1/3 dari bancuhan tadi dengan pati sirap supaya jadi bandung sirap.. masukkan dalam bekas dan biarkan sejuk ataukan pejal ..
3.Bancuhkan pula dengan sunquick dan tuangkan ke atas puding sirap yang dah sejuk tadi..
4.Seterusnya bancuhkan dengan milo plak.. Dan terhasillah puding seperti gambar di atas..
Selamat mencuba utk yg ingin mencuba..heheh


Resepi kedua yang saya nk kongsi plak ialah lempeng goreng inti ayam sardin.. iyela, mula2 masak ikan sardin masak lemak cili api.. so ikan nye dah buat gulai, tinggal kuahnye plak..Oleh kerana sy penggemar sardin jadi rasa rugi plak kalo buang je.. konon2 nk buat popia, tp x jadila plak..jadi lempeng..cuma xdela setebal lempeng biasa..nipis je..Ok resepinya:

RESEPI LEMPENG GORENG INTI AYAM SARDIN

BAHAN INTI;
Satu sudu cili giling
Kuah Sardin
Bawang merah n putih (dihiris)
Ayam (dipotong dadu)
Tomato (dipotong dadu)
Lobak (dipotong dadu)
(Isi dalam terpulang kepada individu..Atas kreativiti masing2.)

BAHAN LEMPENG:
Telur
Tepung
Garam

Cara-cara:
Bahan Inti:
1. Tumis bawang terlebih dahulu dengan sedikit minyak . Kemudian masukkan cili giling.. Tumis sehingga agak2 garing..
2. Masukkan pula ayam dan lobak.Biarkan seketika
3. Seterusnya tomato dan kuah sardin.. Masak sehingga kuahnye hampir kering.

Bahan lempeng:
Campurkan telur, tepung, dan sedikit garam..Kacau dan canaikan dekat kuali.. Jgn terlalu tebal sangat.. Takut susah plak nk gulung..

Last sekali, letakkan inti ke atas lempeng dan bentukkan seperti popia.. Lekatkan hujung lempeng tadi dengan putih telur.. Kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga dia bertukar warna kekuningan..

Selamat mencuba ...Dan x kan menyesal punyela

Post a Comment