Facebook Pages

Sunday, February 28, 2010

Syafiah Humairah..

5 comments:
alFatihah buat Allahyarham Syafiah Humairah... entri kali ni bukanlah untuk bercerita tentang hal2 peribadi tapi lebih terpanggil untuk mengulas sifat kebinatangan seorang manusia yang aku rase x layak untuk hidup.. Mungkin ramai yang menyalahkan sang pembunuh tp hati aku lebih tertarik pada si Ibu.. selama 6 tahun hidup "bersama" dengan sang pembunuh tapi kenapa masih x sedar2 bahawa anak kandungnye hidup dalam ketakutan bersama "suami kesayangannye"..kenapa ye?? xkan sepanjang 6 thn ni x pnh terdetik dalam hati arwah adik Syafiah hidup dalam ketakutan.. xkan selama 6 thn mata jadi buta hanye kerana sebuah kepalsuan dalam perkahwinan.. Ya Allah butanye mata ibu ini.. Datuk sendiri sedar kesan penderaan di wajah cucunye tp si ibu?? Nauzubillah... mmg betul dia pergi bekerja semasa kejadian tp kannnn....korg x terpikir ke itu statement melepaskan diri.. orang luar boleh nampak arwah dipukul, ditendang macam bola tp xkan si ibu x pnh terserempak dengan perbuatan "suami" sendiri.. mmgla, mungkin di depannya pijak semut pun x mati, tp naluri seorang ibu xkan x pnh ternampak langsung ketakutan pada wajah anaknye...kesiannye si ibu, x teringat agaknye kepayahan membawa perut 9 bulan (walau aku xpnh lagi mengalaminye).. kesian nye arwah Syafiah..ntahla berapa lama dia menanggung penyeksaan sendirian..mungkin kejadian kali ni hanyalah penyebab. Hikmahnye mungkin " Allah tau cukuplah setakat ini penderitaan yang dialami Allahyarham Syafiah Humairah".. Buat si ibu, walaupun mengandung 4 bulan rasanye tersangat lah wajar tindakan turut diambil seperti "suaminya" malah lebih dari tu...
Wallahualam..

Friday, February 19, 2010

Nothing...

No comments:
Hmm xde ape yg nk dipost..xde apepun cite yg menarik..cuti sekolah masih rasa biase..nk buat keje2 sek mmg xde mood..buat sketje pastu main tenet..lg2 dgn tahp kesihatan x menentu..last 2 week demam..minggu ni demam lg..huhu nampaknye antibodi dh semakin lemah..nasib baikla ade en suami yg prihatin..sanggup balik temankan wife dia ni waktu lunch hour..urutkan bdn bini dia yang lenguh2 ni...fuhhh sgt beruntung dpt suami yg pandai ngurut..heheh tp sian kat dia dpt bini x pandai ngurut..hmm hr ni dh jumaat, pastu sabtu ahad..then isnin plak..aduhai kna berpisah plak..ni la susahnye x pandai bw kete.. ade lesen tp penakut. aduhai bile la nk berani ni..
hmm smlm tgk rancangan semanis kurma..ustazah bahyah ngan husband..tetamu jemputan dr fadzley n ibunye.. ade selingan perihal ayah yg kudung kaki ditinggalkan kt rumah org2 tua sbb anak2 ngan isteri sendiri dh x nak terima... aduhai..smpai hati isteri sendiri, anak2 lg..dunia2..apala nk jadi... pastu diceritakan sendri oleh ustazah ttg kisah ibu tunggal anak lima.. dr susah payah dia mendidik anak sampai msg2 dh pegang jawatan tinggi2 tp akhirnye mak diorg ditinggalkan dengan org gaji yg keje shift.. then akhirnye meninggal dunia tanpa anak2 disisi..sadisnye.. Ya Allah jauhkanlah hati dan diri ini dari menjadi anak yang derhaka dan x mengenang budi..
tetiba teringat dekat mak yg sekarg tengah menjaga uwan kat serting.. biar mcm mana kena marah pun (biasela org tua) mak tetap jaga uwan..lg2 masa uwan sakit..basuhkan berak, mandikan..aduhai syahdu betul..moga2 akupun dpt jd seperti mak nanti...

***3 perkara apabila dipandang mendapat pahala ialah : kaabah, ayat2 suci al-Quran dan ibu bapa*** so pada sesape yg sudi menjengah blog ni pandang2 la ibu bapa dengan penuh kasih sayang.. moga kite semua menjadi anak yang mengenang budi

Wednesday, February 17, 2010

Hakikat perkahwinan...

No comments:
Dulu-dulu suka sgt baca novel..
kalo dapat yg happy ending hati akan berkata "oh, aku nk mcm ni"
bila part yg x best plak hati berkata " aku cuba elakkan mcm ni, x maula lelaki yg mcm ni"..
apapun hakikat sebuah perkahwinan amat berbeza..
alam realiti x sama dgn alam fantasi..
masa bercinta..nampak sume yang baik2..
ada yg kata "aku dh knl dia lama dh, tau dah segala2nya ttg dia"
tp hakikatnye..kite masih x bersama 24 jam.
masih x duduk serumah, x tdo sekatil..
jdnye perkenalan 1 hr, 1minggu, 1bln,1 thn dan seterusnya masih xdpt menjamin apa2..
sbb tu kdg2 kite terdgr org kata "eh dia pasangan merpati sejoli, bcinta berbelas2 thn..kesian ye x sampai setahun dh cerai"
or dont be suprise " baru knl sebulan dh rancang nk kawen"...
mmg betul jodoh pertemuan di tgn Tuhan..
ttp sbg hambanye kite kna berusaha..
dh knl bertahun2,
tp setelah berkahwin hanya kerana perkara remeh temehterus kata x sehaluan..
permulaan perkahwinan mmg banyak dugaannya..
dgn isu kewangan, penyesuaian diri dn mcm2 hal..
apa yg penting saling memahami dan bertolak ansur..
mungkin setelah berkahwin, hati akan berkata:
"knp dia mcm ni, dulu dia x mcm ni" atau "knp dia x seperti yg aku knal"
tp itula perkahwinan.. fasa perkenalan luar dan dalam..

dan akhirnye...
alhamdulillah.. aku berjaya mengatasinye..
dan dia bukanlah seorang yg sempurna..
dia masih mempunyai ego seorang lelaki..
tp dia juga suami yg bertolak ansur..
dia bukanlah suami yang ringan tulang
tp dia juga mudah memberi bantuan..
dia bukanla suami yang pandai memujuk
tp dia juga dapat menyejukkan hati ini..
dia bukanla seorang yang pandai bab2 agama
tp dia jugala yg memberi panduan adab2 seorang wanita dan isteri

thanks abg.. menjadi suami kepada diri ini.. Terima Kasih Allah..atas pemberianMu ini..

Thursday, February 11, 2010

bosan suda...

No comments:
skrg berada di sk kanchong tengah..buat smm..sementara menanti data digabung, duk melayan tenet jap.. huh keadaan yg panas membuatkan hati semakin x selesa..makin bosan kt sini...hmm anyway thanks to all my students for their gift...waaa daku sgt teruja..setiap kali masuk kelas semalam x pulang dengan tgn kosong...mesti akan membawa buah tgn limau mandarin... iyela kan dh nak tahun br cina...mekasih, mekasih..toce toce...xsangka.. dn akhirnye daku membawa lbh krg 1 kotak limau..n the special gift bile ade student yg bg pakej...siap kacang tanah n air kotak..wahhhh sgt suke...thanks sekali lg.....