Post Terkini

Wednesday, February 17, 2010

Hakikat perkahwinan...

Dulu-dulu suka sgt baca novel..
kalo dapat yg happy ending hati akan berkata "oh, aku nk mcm ni"
bila part yg x best plak hati berkata " aku cuba elakkan mcm ni, x maula lelaki yg mcm ni"..
apapun hakikat sebuah perkahwinan amat berbeza..
alam realiti x sama dgn alam fantasi..
masa bercinta..nampak sume yang baik2..
ada yg kata "aku dh knl dia lama dh, tau dah segala2nya ttg dia"
tp hakikatnye..kite masih x bersama 24 jam.
masih x duduk serumah, x tdo sekatil..
jdnye perkenalan 1 hr, 1minggu, 1bln,1 thn dan seterusnya masih xdpt menjamin apa2..
sbb tu kdg2 kite terdgr org kata "eh dia pasangan merpati sejoli, bcinta berbelas2 thn..kesian ye x sampai setahun dh cerai"
or dont be suprise " baru knl sebulan dh rancang nk kawen"...
mmg betul jodoh pertemuan di tgn Tuhan..
ttp sbg hambanye kite kna berusaha..
dh knl bertahun2,
tp setelah berkahwin hanya kerana perkara remeh temehterus kata x sehaluan..
permulaan perkahwinan mmg banyak dugaannya..
dgn isu kewangan, penyesuaian diri dn mcm2 hal..
apa yg penting saling memahami dan bertolak ansur..
mungkin setelah berkahwin, hati akan berkata:
"knp dia mcm ni, dulu dia x mcm ni" atau "knp dia x seperti yg aku knal"
tp itula perkahwinan.. fasa perkenalan luar dan dalam..

dan akhirnye...
alhamdulillah.. aku berjaya mengatasinye..
dan dia bukanlah seorang yg sempurna..
dia masih mempunyai ego seorang lelaki..
tp dia juga suami yg bertolak ansur..
dia bukanlah suami yang ringan tulang
tp dia juga mudah memberi bantuan..
dia bukanla suami yang pandai memujuk
tp dia juga dapat menyejukkan hati ini..
dia bukanla seorang yang pandai bab2 agama
tp dia jugala yg memberi panduan adab2 seorang wanita dan isteri

thanks abg.. menjadi suami kepada diri ini.. Terima Kasih Allah..atas pemberianMu ini..
Post a Comment