Post Terkini

Thursday, October 25, 2012

rendang ayam

rendang ayam

Juadah untuk dibawa pulang ke kampung.. Malam ni nak balik jementah.. Sok malam baru balik serting.. Oleh kerana di jementah adalah rumah arwah apak ngan arwah mak.. So bawa siap2 la menunya.. Lagipun segan plak kalau balik tangan kosong je..sebab ipar duai yang lain pun bawa menu juga.. Cam raya puasa hari tu.. Nak resepi? Nanti kalau rajin aku post ye.. Tp rendang yang ni kurang umpphh pada tekak aku.. Bukan apa, segala bahan rempah terpaksa dikurangkan.. Takut perut orang segamat tak tahan.. Kalau kami di n9 letakla sebanyak2 lengkuas, serai ngan halia..cili padi lagilah wajib ada.. Tp sebab pengalaman lepas, bila bawa ke segamat masing2 cirit birit termasuk la en suami makanya bahan2 tu dikurangkan lah jumlahnye.. Apapun, tetap sedap tapi kalau dapat buat yg original macam resepi mak lagi best..lagi pedas lagi terangkat..ok..nak sambung kemas rumah plak.. Selamat hari raya aidiladha.... Berhati2 kalau bawa kete.. Yang dah sampai kampung tu, syokkla sampai awal kan..
Post a Comment