Facebook Pages

Thursday, July 23, 2015

the siblings

No comments:
Alhamdulillah tahun ni 8/10 from our siblings raya sesama.. Aku macam biasa la... kalau xde rancangan adik beradik somi beraya di Segamat, so haruslah beraya bersama mak ayah tercinta.. So meh nak tayang pic kami adik beradik..

Family along
Family angah
Family tuan tanah
Family dik kembar
family fidah
Adik.. single and avaiable

Tiada dalam gambar :  Isyad & Maluh (biasala lelaki bujang)
Tidak turut serta raya bersama : Kak lang and wani


 Alhamdulillah.. InsyaAllah lepas ni bertambah lagi 3 orang ahli syurga.. Kalau dapat extra lagi dua memang rezeki extravaganza la buat keluarga atuk sam ngan uwan mahnun.. 





Salam Aidilfitri

1 comment:
Salam Aidilfitri dari kami..
Hampir seminggu raya, baru hari ni sempat nak wish.. Almaklum hari raya adalah hari  'says no to social media'.. bukan setakat social media dengan handset sekali aku x cas.. Balik shah alam baru mengecas.. Huhu aku skrg gitulah, kalau balik kg, handphone memang simpan dalam beg je malas nak kuar2..

Akhir kata, segarkan mata anda melihat setepek gambar kami berdua ye.. Entry lepas ni, bertepek2 gambar akan di upload.. daaa..

Wednesday, July 15, 2015

Sikit-sikit.. Alhamdulillah..

2 comments:
Sebulan lebih dah duduk rumah ni.. Alhamdulillah dah makin dapat selesakan diri..cuma kengkawan je belum ada.. Haishh nak jalan petang-petang skrg bulan pose.. Balik rumah terus masak.. Plus aku kan ngajar petang..Heeee... So sementara hari ni cuti, encik somi plak kerja.. so mohla kita update blog.. Haa amik kau sekali 2-3 entry terus aku pos..  Kali ni aku nak share progress rumah kami.. Atau lebih tepat progress kelengkapan rumah kami.. Alhamdulillah sikit-sikit dah letak.. Paling penting haruslah langsir rumah..Hahaha setelah hampir beberapa minggu langsir x semenggah kami gantung.. itu pun main selit2 je kat celah grill akhirnya  dah tersangkut indah..  


Langsir di ruang tamu
Cadangnye nak pasang langsir sampai ke siling, tapi memandangkan kitorang cadang nak pasang aircond so x jadilah nak pasang tinggi. sebab atas tu nanti nak letak aircond. Rumah kitorang ni bila ramai tetamu, anginnya langsung tak bergerak..panas je.. so solution terbaik aircond.. Suami pun cerita ada jiran kami siap pasang dua kipas siling lagi tapi hasilnye tetap panas bila ramai orang.. So aircond tu memang bekeperluanlah setakat ini..

Pandangan setelah langsir diselak..
Tingkap rumah aku ni dah pasang tinted.. so untuk ruang tamu ni memang xdelah istilah day curtain night curtain..sama je dwi fungsi.. Lagipun rumah aku ni redup je kt dalam..

material bunga dia cam baldu sikit..aku suspect kalau basuh mesin ni confirm baldu nye hilang.. Owhh ye langsir yang ni beli ready made je.. So cari langsir yg menepati tema.. dan paling penting encik somi pun suka.. 

Weee... langsir master bedroom.. Day curtain tu saje je tempah.. Sebagai penambah seri.. 
Walaupun setakat bilik tidur, tapi nak kenala ada mood romantik kan. So pemilihan langsir pun x bolehla aci boleh je..Hehe..Aku tempah langsir ni tak ikut ukuran tingkap tapi ikut panjnag bilik dan tinggi. Dan bila langsir ni dipasang tinggi dia bagi efek gar bilik aku ni nampak luas dan tinggi. Pemilihan warna purple plak sebab nak menepati tema bilik ni nanti..Bilik ni kami tak cat lagi.. Nak tunggu ada budget untuk beli perabot baru, baru akan cat..


View bila langsir tak diikat
Keadaan bilik tanpa lampu di siang hari.. Kalau night curtain tu tak diikat, haruslah bilik ni gelap gulita..
Encik somi kata bila bilik ni macam ni macam perlu ada aircond.. Barulah terasa hotel..Ahaks.. Akan dipikirin keperluannya sebab kami berdua ni x leh aircond..sakit badan.. Apapun terima kasih en somi sebab sanggup berhempas pulas men drill n memasang langsir..

Karpet di bahagian tv area
Dalam pada kitorang pergi ambil langsir, singgah sekejap kat kedai karpet.. Terberkenan plak yang ini..Sebab nak letak kat tv.. Tv tu plak feature wall merah.. So karpet ni memang sangat sesuai.. Sebab warna merah dia x memenuhi ruang karpet.. en suami suka, aku pun suka so hasilnye melayang wang..

Bathroom kabinet..
Yang ni beli dekat DIY..x banyak choice tp yg ini memang memenuhi cita rasa kami laki bini.. Aku memang nak 2 in 1.. Cermin ada, nak sorokkan segala berus gigi syampu semua pun senang.. Dah siap pasang di kedua-dua bilik air.. 

Sekarang ni ngah survey2 barang ikea.. Nak tengok untuk aksesori bathroom., Hajat dihati nak serikan bilik air ni dengan warna hijau.. Kita tengok la nanti ye progress nye.. Dan dekat bilik air tetamu/ kedua encik suami nak buat style hospital. Ada palang pemegang.. Nanti sapa2 yang sakit kaki ke, tak larat jalan ke boleh la berpaut kat situ..Aku ok je sebab pemikiran en suami ni selalu x dijangka tapi hasilnye mengujakan..

Hmm berkaitan dengan pemilihan perabot atau barang-barang dalam rumah ni selalu memang kami berbincang.. Aku selalu tetapkan tema, dia pula akan bagi pendapat sesuai atau tidak.. Kengkadang yang dia berkenan aku berkenan akan direject terus kalau x sesuai ngan tema.. Bukan hal2 rumah je, kalau nak beli baju ke apa ke sama jugak.. Kitorang akan cari yang sedap pada mata kami berdua.. Kalau salah sorang je yang berkenan memang x beli la..Sebab tu aku suka shopping ngan laki aku..Apa2 mesti nak tanya pendapat dia.. 

So cuba kita buat checklist..

Ruang tamu: 
langsir
karpet - tv area
karpet - guest area
sofa
tv baru
kabinet tv
aksesori

Master bedroom:
langsir
set bilik tidur (puith)
bakul baju (putih)

workstation:
computer table
kabinet buku

Yang ni peringkat2 kawasan yang akan kitorang lengkapkan.. so kena senaraikan yang utama saje duli.. barulah boleh tambah dengan hiasan dinding..haha jam pun aku x gantung tau.. Nak cari jam yg menepati cita rasa..K..daaa


*** Alhamdulillah family member ramai dah datang ke teratak kami.. Cik sidah n family, along uteh n family, bang man sekeluarga, along n abg bilal, my twin sefamily, wani n wan...
Raya ni ada sesapa nak datang ker?? Kalau ada sudi2 kanlah duduk bersila ye.. Rumah kami xde sofa lagi.. Kuih raya pun elek... Apatah lagi baju raya kami berdua.. huhu..  duit semua terbang untuk rumah tp nk beli sofa belum cukup bajet lagi..






Menu aku yang lalu

2 comments:
Saje je nak memperbanyakkan entry.. Antara juadah berbuka yang aku masak dan sempat dicapture

Ayam masak kicap
Ayam panggang rosemary 
Banana split
Ikan bakar, sup cendawan, ayam golek, roti jala
Ikan pekasam, sambal tauhu jepun dengan telur puyuh, sawi goreng
Sawi masak lemak
Sup cendawan
Heeeee.... itu je nak tunjuk..

Menu penghujung Ramadhan

No comments:
Ramadhan semakin sampai ke penghujung nye.. Huhu lama dah x update blog.. Tak taulah tahun ni.. badan aku rasa penat je.. Hujung2 ramadhan ni terawih pun ntah ke mana.. Suami pergi terawih aku terbongkang.. Dah tdo awal pun sahur selalu terlajak.. Ada la 3 4 kali x bangun sahur.. huhu sedihh..

Meh sini nak sambung menu ramadhan kami..

Ramadhan 17 : Nasi Arab .. 
Ramadhan 18 : Ikan haruan dan jelawat masak stim
Ramadhan 19 : Ikan bakar+ sup cendawan+ ayam percik (beli) + roti jala (beli)
Ramadhan 20: Ayam masak kicap+ sawi masak lemak
Ramadhan 21: Sambal tauhu jepun + sawi goreng + ikan pekasam
Ramadhan 22 : Mee hailam
Ramadhan 23 : western food (ayam rosemary and steak with black pepper sauce+ coleslaw+fries) +mushroom soup +banana split
Ramadhan 24 : Nasi lemak
Ramadhan 25 : Siput sedut+ bayam masak lemak + ikan keli + bubur lambuk (hari ni aku tak masak)
Ramadhan 26 : Asam pedas ikan pari + sawi goreng
Ramadhan 27: Mee goreng

Hari ni Ramadhan 28 .. aku cadang nak masak sotong goreng kunyit, sambal telur ngan kobis masak lemak je..
Esok Ramadhan 29 dah berbuka dekat kampung.. Alhamdulillah

Friday, July 3, 2015

happy birthday

4 comments:
happy birthday Muzaiyanah... sebagaimana usia mu yang dah menginjak setahun lebih tua.. semoga kau terus tabah menghadapi dugaan dan cubaan dalam hidup.. setiap ujian yang datang InsyaAllah pasti habuannya lebih indah dan x dijangka.. semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmat-Nya ke atas mu.. semoga dipermudahkan segala urusan duniawi dan akhirat.. dan semoga sentiasa dilorongkan ke jalan yang benar.. Aaminn ya Rabbal Alamin...

Wednesday, July 1, 2015

Harga minyak naik lagi

2 comments:
harga minyak naik
sumber : google image
walawehhhh..  minyak naik lagi kau... TERBAIK MALAYSIA.. apa nak kira setakat 10 sen 20 sen apadehal... tak menjadi kudis pun.... perghhhhh ni ayat-ayat sentap penyokong tegar..dulu-dulu laaa... hehe sekarang ni semenjak dua menjak ni bila minyak asyik naik naik naik sekali turun dan naik naik lagi mcm dah lama aku x nampak ayat-ayat sentap ni.. maybe minda nya dah terbukak kot...

Untuk aku...fuhhh terasa kau... lagi2 sejak pindah rumah ni.. dengan tol lagi.. Aduii... macam mana la kengkawan yang berulang-alik lagi jauh dari aku.. mau ikut perut bulan2.. Sedih betul la.. Aku ni mujurla, hidup berdua lagi... makan pakai fikir kami laki bini je,,itupun hujung bulan dah berkira-kira...  Yang dah bertambah-tambah ahli nya, mau tak garu kepala....

Haritu orang gomen dapat RM500.. Tapi ada kengkawan aku yang potongan cukai smpai 500 lebih..apa cer?? so macam x patutla kan.. Aku alhamdulillah, x kena potong.. So aku pun pelik.. takut2 nanti aku pun kena lagi banyak.. Rupa-rupanya Alhamdulillah sebab dekat slip ada potongan zakat.. Dan potongan zakat lebih tinggi dari jumlah cukai patut bayar. So kengkawan lepas ni buat potongan zakat siap2 ye.. InsyaAllah kita tahu kemana wang disalur..

uishhhh tetiba masuk ke lain plak... xdela emo sikit sejak dah pindah rumah ni..hehe terasa plak duit minyak skrg.. oklah selamat berpuasa semua... untunglah dapat hadiah raya minyak naik..sob sob sob