Post Terkini

Wednesday, November 22, 2017

Mengenali Essential Oil

Assalamualaikum...

Young Living 

Hari ni kita nak cerita tentang Essential Oil (EO)
Apa sebenarnya essential oil ni?? EO ni untuk apa sebenarnya??

Pernah terfikir soalan ni???

So hari ni saya nak memahamkan pada semua apa itu EO atau essential oil..

APA ITU ESSENTIAL OIL???

Essential oil merupakan minyak aromatik semulajadi yang datangnya hanya dari sumber tumbuhan-tumbuhan seperti bunga, biji benih, daun,batang dan resin tumbuhan.  Kemudiannya ianya akan melalui  proses penyulingan wap, penyulingan hidro dan pengekstrakan sejuk (cold-pressed).

Kalau dilihat daripada gambar di bawah, pada akhir gambar pertama, yang bewarna kuning itulah essential oil. Proses penyulingan ini menyebabkan kita mendapat pati minyak dari ekstrak tumbuhan itu sendiri.



KOMPONEN ESSENTIAL OIL

  • Terletak pada komponen dan interaksi antara setiap komponennya.
  • Setiap EO terdiri daripada 200 -500 komponen yang berbeza.
  • Ini menyebabkan setiap satu jenis EO itu mampu memberikan kesan berbeza pada pengguna atau tubuh manusia secara fizikal atau emosi.
  • Setiap EO tidak sama antara satu sama lain
  • Contohnya LAVENDER mempunyai lebih kurang 200 komponen seperti linalyl, acetate, linalool, cis-beta-ocamene  menyebabkan ia digunakan untuk pelbagai masalah seperti melecur, gigitan serangga, sakit kepala, PMS, insomnia, stress, hair growth dan luka kecil.

KELEBIHAN ESSENTIAL OIL
  • Mempunyai keupayaan untuk menembusi sel-sel membran dan bergerak ke seluruh salur darah dan tisu
  • Struktur unik lipis-soluble  dan molekul EO yang kecil  meningkatkan keupayaan EO ini untuk menembusi sel-sel di dalam badan manusia.
  • Apabila disapu secara topikal pada tapak kaki atau soft tissue, EO ini akan bergerak ke dala seluruh badan dalam masa beberapa minit sahaja.


Antara kegunaan EO dalam PREMIUM STARTER KIT (PSK) untuk sistem badan manusia



Antara cadangan EO 


Cadangan EO pada titik-titik di tapak kaki.


Ok dah faham??

Jadi sekiranya nak mencuba sesuatu Essential Oil,, anda kena ubah soalan.
Sebagai contoh, soalan yang biasa di tanya EO Lemon ni untuk apa ye??
Tukarkan lah kepada soalan seperti

Boleh cadangkan EO yang sesuai untuk masalah batuk?? atau
Ada tak EO yang boleh bantu menaikkan nafsu?? atau
EO apa yang sesuai untuk fokus belajar / kerja?? atau
Boleh bantu EO untuk masalah kurang tumpuan?? atau
Saya ada masalah rambut gugur, nak pakai EO apa ye???

Barulah saya boleh guide dan suggest Essential Oil yang bersesuai. If tanya soalan umum , saya nak menjawab pun tak reti... Heheh..

www.wasap.my/60192846907
www.wasap.my/60192846907
www.wasap.my/60192846907


atau daftar sini 
Post a Comment