Post Terkini

Monday, March 1, 2010

Butter prawn

Hasil tanganku dan housemate ku Hanida maka kami mempersembahkan Butter Prawn @ Udang Goreng Butter.. Udang disumbangkan oleh En Azlin Nizam merangkap bos yg mengarahkan kami untuk menghasilkan hidangan ini.


Bahan2:
Udang
Butter
Putih telur
Daun kari, cili api, bawang (tp kami x letak daun kari sbb kat tesco xde jual)

Cara2 memasak:

a) Panaskan kuali, pastu masukkan butter dan biarkan cair dan panas betul dan masukkan putih telur dan juga susu full cream (tp kitorg terlupa letak yg ni..ohh susu ni untuk menjadikan dia lebih lemak).. Make sure butter tadi betul2 panas b4 masukkan putih telur.. then kacau sampailah dia membentuk seperti sarang2.. kemudian angkat dan toskan minyaknye..

b) Cairkan butter (ambil yg baru)... masukkan bawang dan cili..tumis kemudian masukkan udang.. Goreng sehingga kekuningan.. kemudian campurkan sarang2 yg telah ditoskan tadi..

Hasilnye...ssedaap walaupun kurang lemak..hehehe..
Post a Comment