Post Terkini

Wednesday, August 13, 2014

# Edisi khas 1 : Raya pun cerita..

Haa apsal edisi khas plak?? nape ek..  Iyela.. syawal dah masuk minggu ke 3.. aku baru terhegeh2 nak update cite.. x kisahla kan, janji masih bulan syawal.. open house pun melambak-lambak org buat.. dah namanye org malaysia ni kuat melantak makan.. 

Cerita pasal raya, tahun ni aku x beraya kat nogori.. Raya kali ni  pakat-pakat adik beradik en suami beraya rumah arwah apak n arwah mak. Beraya tanpa ibu ayah... sob sob sob... perasaan?? aku pun tak tau memula nak kata camne.. selalu beraya ngan family aku je.. sepanjang 6 tahun  beraya as husband n wife, ni kali kedua aku raya kat segamat. yang kali pertama dulu kat Buloh Kasap, rumah kak ipar aku.. beraya ngan family dia je la anak beradik.. tp kali ni dengan sume adik beradik suami..

Perasaan??? bosan?? sangat2 la jauh panggang dari api.. sangat muhibbah ok raya kali ni.. walau takde arwah apak ngan arwah mak tapi kemeriahan raya sangat terasa..  Cadangan beraya bersama ni diusulkan oleh acik, akak en suami.. Alhamdulillah semua setuju.. Sebelum balik kampung tu.. setiap dari kami adik beradik dah ditugaskan menu masing2. Menu aku memula rendang ayam.. tapi last minit kata rendang itik plak.. menggagau suruh abah carikan kat Kuala Pilah. Sekali tu abah kata x dapat nk masuk Kuala Pilah.. Jalan jemm.. sudahh mmg haru la.. Kuala Pilah tu kalau jem mengalahkan S.Alam seksanya.. Pasal apa ntah aku pun x pasti..

Tapi kalau dah kata rezeki nak makan itik, nak dijadikan cite kami gerak balik Serting dalam kul 2 pagi.. Sampai kuala pilah tu lebih kurang 3 lebih.. Adala kedai yang dah bukak..ramai jual lemang je.. yang ada terpampang jual itik, tapi itiknye nan hado.. Sambil berbincang-bincang ngan en somi bila nak kuar beli itik esok.. Kang kalau lambat jammed plak..Aku ni mmg tak suka hadap jammed.. Terbantut nanti sume aktiviti.. Sekali terperasan ada satu kedai ni jual itik.. Apa lagi terus berhenti la.. Budget beli 3 ekor je.. Sebab abah kata sekor dalam rm50.. Duit plak share laki bini.. hahaha.. Sekali bila tanya rm35 je sekor.. Apalagi bantai la beli 5 ekor terus.. Alhamdulillah..rezeki rezeki...Sampai serting terus sahur..


itik salai, kuala pilah
Rezeki kami... Alhamdulillah
rendang itik, rendang , itik salai
Rendang itik in the making
So petang sabtu buat la rendang itik. Pagi tu buat rendang daging kerbau.. Perghhh tahun ni memang makan lain sket dari yg lain.. Selalu abah beli daging lembu je.. Tapi daging kerbau ni cam lagi sedap je buat rendang nogori.. Cerita pasal rendang itik ni, persediaan awal abah ngan en suami yg buat.. Aku baru nak mandi.. Mak plak ngah tdo.. Dah sifu nye emak, haruslah akan berlaku kesilapan teknikal bila yg bukan sifu memulakan..Pihak lelaki letak air dulu rendam ngan itik.. Hasilnye nak bagi kuah rendang kering agak lama.. Jadilah rendang tu hancur sket.. Tapi kalau aku, aku suka stail yg macam tu..  Tp bila nak persembah kat org, macam tak cantik plak kan.. X kisahla, janji boleh makan kan..

Hari Ahad... gerak balik Segamat... ke Bukit Kledang kite yerrr..
Post a Comment