Post Terkini

Wednesday, June 23, 2010

UPSR & PMR mansuh????

UPSR
aku rasa x patut UPSR dimansuhkan..Sebagai seorang pendidik, amatla tidak praktikal kalau UPSR dimansuhkan.. Krn apa?? coz naluri kanak2 yang sgt sukakan hiburan..bila mereka2 ini dah didedahkan bahawa UPSR x ade, so no point utk diorg ni study..Hasilnye, maka bertambahla bilangan pelajar-pelajar yg buta huruf.. Sdgkan ketika UPSR masih ada lg (skrg) pun dh melambak yg x tau membaca inikan pula bila dh mansuh..Dan apa gunanya lg dgn kewujudan SBP n MRSM..owhh., adakan ujian khas bg yg berminat..Hmm satu idea yg menarik tp fikirkan juga nasib pelajar2 yg layak ttp kurg keyakinan diri..Dan juga utk UPSR masukkan sekali subjek PJK krn situasi pelajar skrg sgt2 tidak sukakan aktiviti yang menyihatkan..

PMR
setuju utk dimansuhkan..pada aku PMR hanyalah bertujuan utk memilih pelajar yg layak ke MRSM atau SBP...untuk aliran pula, kebanyakan sekolah yg menentukan pelajar mereka sama ada layak mengambil sesuatu pakej aliran ataupun tdk..Jd itu bukanlah sesuatu yang relevan..PMR yang lebih berkonsepkan soalan objektif juga bkn pengukur kecemerlangan seseorang.. Pelajar yang buta huruf pun boleh lulus kalo nasib menyebelahi mereka.so pikir2kan lah..

Hmm tp kalo dua2 dimansuhkan, bayangkan pelajar hanya menduduki exam setelah 11 tahun bersekolah..dan aku rasa mereka hanya mula berusaha 2 thn b4 exam..so 9 thn sebelumnya agak2 korg apa aktiviti diorg tu ek???????????????????????

Post a Comment