Facebook Pages

Sunday, September 25, 2011

Araaf is married to Ekin

No comments:
17 sept: ramai member2 kawen..bahyah, ajoi, zura, syikin etc.. mostly kengkawan dr segamat.. tp hari tu juga my cousin kawen..so family come first..owhh dan hari yang sama anak buah kesayangan masuk NICU dan kena operate.. so hari nikah araaf xde la pegi mengiring..cuma pergi hari ahad je la..

so ahad 1 okt majlis belah lelaki kt serting..tp sayang, x sempat pun nk amik gambar.. apapun semoga berbahagia hingga ke akhir hayat buat araff dan ekin.. dimurahkan rezeki dan zuriat.. oh ya, si ekin ni kembar, so possibility utk diorg dapat twin tu tinggila kan.. bestnye..hehe..k selamat pengantin baru araaf dan ekin

Muhammad Izzul Hafiy

5 comments:
Izzul Hafiy... kamu memang sangat comel..even kamu sakit2 pun kamu tetap comel..tp kamu tau tak, kecomelan kamu telah meruntun hati acik.. sedih acik melihat wayar dan tiub berselirat di badan kamu.. sebak acik tengok kamu macam tu.. muka kamu sngat pucat.. tp kamu tetap mahu bermain.kamu tetap tak mahu mengalah.. pertama kali acik lihat kamu bersama ngan acik krul, air mata acik terus jatuh tp acik x boleh tunjukkan kelemahan acik pada kamu..

Kali kedua acik melihat kamu bersama mak ngah..wahh kamu sangat seronok ye.. walaupun respon yang kamu beri agak lambat tetapi kamu seperti mengerti kami risaukan kamu.. kamu gelak2 bila kami berbual..tp bila acik mention kamu sakit, kamu terus menangis..mungkin kamu tahu kami risaukan kamu dan cepat2 juga acik ubah topik dan kamu kembali ceria.. tp bila nurse dtg nk lihat perkembangan kamu kami terpaksa keluar.. lambaian kami di sambut kamu.. rupa2nya izzul pun tahu acik ngan mak ngah nak keluar nak kamu balas lambaian kami.. owhh sedih rasanya.. ibu, papa ,pakcik makcik atuk nenek sume x mahu kehilangan kamu.. hanya doa yang mengiringi kamu izzul...

walau kamu sakit, tp kamu tetap berikan wajah kamu yang manis
nurse sedang buat eeg pada kamu.. acik pun x pasti apa itu.. tp acik pasti kamu suka pada semua kakak2 jururawat tu kan..sebab diorg layan kamu dengan sangat baik..
Izzul, hari sabtu selepas CT scan dr sahkan kamu ada pendarahan otak n tengkorak retak.. Ya Allah tak terucap rasanya hati ini..semua ahli keluarga sibuk memegang hp untuk mengharapkan kesejahteraan dan doa dr kawan2 dan kaum keluarga yang mengenali.. Dan paling menakutkan bila dr bagitahu kamu harus dibedah hari itu juga.. besar sungguh dugaan utk mu Izzul.. kesian ibu Izzul..sebelum ni acik tau dia menahan air mata dari jatuh bila bercerita tentang kamu..tp bila kamu perlu dibedah, ibu kamu dah x kuat.. akhirnya air mata dia gugur je..bukan dia saje, acik ngan mak ngah pun turut menangis apatah lagi bila melihat ibu kamu..sampaikan kakak zahrah pun terdiam bila lihat kami bertiga menangis.. Owhh ya kamu akan dibedah pukul 8.00 mlm hari sabtu.. jadi dlm pukul 7.00 adik beradik ibu bertolak ke rumah mak lang.. di sana kami membacakan yassin utk kamu.berdoa dan berharap agar kamu selamat.. family papa kamu pula stay di hospital.. bacaan yassin juga tetap dibacakan utk kamu..

Akhirnya mama kamu msg, beritahu pembedahan berjaya. Alhamdulillah kamu selamat di bedah.. dan kamu menangis sangat kuat..mungkin pembedahan itu sangat menyakitkan kamu.. tp, acik tahu kamu memang sangat kuat.. acik tahu, izzul pun x mau lihat ibu izzul menangis lagi.. jd kamu tetap bertahan melawan kesakitan.. izzul, ibu kamu kata darah yang mengalir sangat banyak.. lebih kurang 50ml darah pekat yang keluar..x dapat acik bayangkan betapa seriusnya pendarahan kamu.. mujurlah papa dan ibu kamu cepat bertindak dengan menghantar kamu ke sini.. Alhamdulillah, Allah panjangkan umur kamu..
izzul, masa ni kamu dah boleh buka mata.. alhamdulillah semua family ibu dan papa kamu mengucap kesyukuran kerana saat2 genting kamu hampir berlalu..kami semua x sabar nk melihat kamu sembuh.. tp ibu kamu ada msg mengatakan ada leaking pada pembedahan kamu.. tp ibu yakin itu tdk membahayakan kamu kerana jahitan masih baru.. dan alhamdulillah selepas di scan semula ternyata apa yang acik rasakan betul.. cuma jahitan di kepala kamu diperkemaskan lagi.

kamu yang kuat semangat memang sangat kuat..walaupun sakit hampir seminggu tapi itu tdk menjadi alasan utk kamu kurus..Alhamdulillah kamu masih semangat seperti dulu.
dan sekarang kamu dah semakin sihat. ibu kamu kata kamu dah boleh gelak besar2..dah boleh bergurau2.. bahagia ibu rasa..dan yang lebih bahagia pastilah papa dan ibu kamu..betul tak?? cuma tiub dibelakang kamu masih belum dibuka.. xpe, sebab itu untuk meyalurkan darah yang kurang pada badan kamu.

wah wah..tengok tu bukan main besar lagi kamu nganga.. kamu ni memang comel tak.. minta maaf ye acik x dapat jenguk kamu hari ni..sebab acik balik melaka.. melawat cucu acik yang terkena jangkitan paru-paru.. owhh dia sebaya je dengan kamu.. beza empat bulan je.. nanti kalau ada rezeki dapatla kamu jumpa dengan dia ye.. Izzul sayang acik doakan kamu cepat sembuh, acik doakan juga agar kamu akan membesar seperti kanak-kanak lain.. acik doakan agar kamu akan dijauhi daripada sebarang dugaan yang tak tertanggung oleh kamu.. cepat sembuh ye sayang..boleh acik main2 dengan kamu..mmuaaahhhhhhh..

Monday, September 12, 2011

Hari raya pertama

1 comment:
layankan pic2 di pagi raya sebelum beraya ke rumah sedara mara

pengantin baru yg dah lama

family uteh( bang lim kena keje pagi raya, tu pasal baju biasa je)
en suami tanpa songkoken suami kamigediksebelum ke rumah kak long uteh (makcik k.chik n angah)
busu(en.suami) dan anak2 buahnya
busu pedajal anak2 buahnye.. bagi duit raya kat kebun getah.hehe
kami lagi
lagi..
achik(kakak en suami) n her husband cik ayub
pak long (abg en suami) n mak long

Persiapan raya

No comments:
Dah nk masuk 3 minggu syawal dah, tp baru ni terhegeh2 nak upload pic2 berkaitan raya.. walau sebenarnya keje sekolah melambak2 tp ketepikan tu sume dulu.. tak kan 24 jam nak ngadap keje plak kan.. i'm not workaholic ok..so waktu2 mcm nila blh release tension mengadap keje n budak2..

so kite teruskan dengan cerita raya.. setelah 3 kali beraya sebagai suami isteri, tahun ni buat pertama kalinye beraya di segamat kampung en suami..Alhamdulillah seronok juga beraya dekat sini.. banyak juga belajar dari uteh a.k.a kakak en suami.

kacau dodol adalah aktiviti pertama utk persiapan raya.x penah kot kacau dodol.. dulu2 masa kecik2 selalu gak nampak mak ngah kacau dodol.. tp x penah ada inisiatif pun nk tolong.. bila dah remaja lagi la, macam dh x nampak nak aktiviti kacau dodol.tp stok dodol selalu je ada..ok first time mengacau dodol memang penat..berjam-jam gak la tunggu..sib baik yg pempuan kacau time dodol lum bape nak jadi lagi(dodol masih lembut la).. bila dh keras bahagian lelaki la plak yg kena kacau.. so lepas diorng take over mata ni dh x boleh tahan dah..terus tertdo tanpa tengok hasil..tau2 bgn pagi dah siap dah dodol nye.
ketupat.. serius dalam family seramai 12 orang cuma abah ngan angah je yg pandai anyam ketupat.. yang lain2 hampeh.. sekali balik umah uteh...adehhh!!! semuanya pandai menganyam.. malu gila..minta en suami ajar x paham2.. last2 minta kak chik ajar barula pandai.. bila fikir2, baru pasan yang mengajar sebelum ni sume laki2, patutla x reti2..hehehe..alhamdulillah dah pandai sket2 menganyam.. tp belum sempurna lagi..kna blajar lagi..
ayam goreng..untuk buat ayam masak merah.. hmm lain tempat lainla resepinya kan..
kari babat (perut lembu).. yg ni excited sket nak bljar.. sebab kegemaran en suami.. uteh pun cakap, kalau en suami balik memang dh kontrak ngan dia untuk cuci babat ni.. xde orang lain dah.. tp kagum sungguh tgk en suami, gigih betul bersihkan babat..rupa2nya masak babat ni senang je..x dela susah sangat..hehehe.. panaskan minyak, tumis bawang putih,bawang merah, halia, lada merah, lada hijau, halia.. pastu masukkan serbuk kari n kacau.. masukkan babat n last sekali santan.. santan plak x pyah banyak2 sangt..sedang elok je utk bg kuah sket..sebab babat ni diorg buat macam sambal tumis tapi ditukar sambal kepada kari n letak sket santan.. rasanya??? ntahla, bau dia memang sedap, tp oleh kerana mmg x makan, so memang x berapa gemar la..

bahan tumisan
babat sebelum dimasukkan santan
hasilnye, saya rasa memang sedap kot..sebab adik beradik uteh bila sampai umah terus tanya babat.. sedap sgt la tu kot..owhh utk yg x berapa tau, babat ni ialah perut lembu yg kalau kat pasar warna putih.. tp diorg x suka warna putih, diorg lebih suka yg hitam2 tu.. kalau yg putih dia dah cuci dengan air kapur.

hmm banyak lagila dapat belajar dari uteh,mee bandung n kuah kacang pun sedap gak..

hasil dari p&p kat umah uteh, dapatla buat mee bandung kat serting..sedap jugak walau xleh lawan air tangan uteh tp menjadi jugakla.. makcik n sepupu kat banting pun puji gak..hehhe..suka suka.. babat pun saya try buat gak.. tp org serting manala makan babat hitam sangat pun..yg makan abah n hubby je.. k.sue plak blum balik lagi.. yg lain sama ada makan yg warna putih je atau memang x makan langsung..

apapun raya kat segamat best gak..tp adalah lebih best bila dapat bersama mak n abah??? betul tak? betul?? x payah tipula.. huhu

Kawen en Rashid

No comments:
owhhhh..entry ini sudah berabuk..sebelum puasa lagi..pic pun sampai dah nk berkulat..sorila blog, nk update tapi malas betul nak upload gambar..sudahnye berbulan2 le tersimpan kat memory card. pic kat bawah ni masa kami pergi majlis kawen coursemate en suami kat utm, en rashid..sume2 dalam pic kat bawah ni adalah coursemate en suami kecuali wife en rashid n me..

tengokla aksi2 member2 en suami.. seronok kan..tp aku x reti plak nak gile2 ngan diorg.. walau dh selalu jumpa tp malu tetap malu.. al maklumla en suami dapat isteri lambat mesra ngan orang. minta maaf ye abg..huhu

Monday, September 5, 2011

Salam Aidilfitri

1 comment:
Salam aidilfitri dari saya dan suami buat semua pembaca blog ni.. x kisahla kenal atau tidak..semoga aidilfitri kali ni memberikan kenangan yang semakin indah antara kita.. Mohon kemaafan di atas segala keterlanjuran coretan di blog ini..juga keterlanjuran kata dan tingkah laku andai kite pernah bersua.. Maaf Zahir dan Batin..


***raya ke3 sebagai suami isteri dan masih berdua...doakan kami cepat menimang zuriat ye***