Post Terkini

Monday, September 12, 2011

Persiapan raya

Dah nk masuk 3 minggu syawal dah, tp baru ni terhegeh2 nak upload pic2 berkaitan raya.. walau sebenarnya keje sekolah melambak2 tp ketepikan tu sume dulu.. tak kan 24 jam nak ngadap keje plak kan.. i'm not workaholic ok..so waktu2 mcm nila blh release tension mengadap keje n budak2..

so kite teruskan dengan cerita raya.. setelah 3 kali beraya sebagai suami isteri, tahun ni buat pertama kalinye beraya di segamat kampung en suami..Alhamdulillah seronok juga beraya dekat sini.. banyak juga belajar dari uteh a.k.a kakak en suami.

kacau dodol adalah aktiviti pertama utk persiapan raya.x penah kot kacau dodol.. dulu2 masa kecik2 selalu gak nampak mak ngah kacau dodol.. tp x penah ada inisiatif pun nk tolong.. bila dah remaja lagi la, macam dh x nampak nak aktiviti kacau dodol.tp stok dodol selalu je ada..ok first time mengacau dodol memang penat..berjam-jam gak la tunggu..sib baik yg pempuan kacau time dodol lum bape nak jadi lagi(dodol masih lembut la).. bila dh keras bahagian lelaki la plak yg kena kacau.. so lepas diorng take over mata ni dh x boleh tahan dah..terus tertdo tanpa tengok hasil..tau2 bgn pagi dah siap dah dodol nye.
ketupat.. serius dalam family seramai 12 orang cuma abah ngan angah je yg pandai anyam ketupat.. yang lain2 hampeh.. sekali balik umah uteh...adehhh!!! semuanya pandai menganyam.. malu gila..minta en suami ajar x paham2.. last2 minta kak chik ajar barula pandai.. bila fikir2, baru pasan yang mengajar sebelum ni sume laki2, patutla x reti2..hehehe..alhamdulillah dah pandai sket2 menganyam.. tp belum sempurna lagi..kna blajar lagi..
ayam goreng..untuk buat ayam masak merah.. hmm lain tempat lainla resepinya kan..
kari babat (perut lembu).. yg ni excited sket nak bljar.. sebab kegemaran en suami.. uteh pun cakap, kalau en suami balik memang dh kontrak ngan dia untuk cuci babat ni.. xde orang lain dah.. tp kagum sungguh tgk en suami, gigih betul bersihkan babat..rupa2nya masak babat ni senang je..x dela susah sangat..hehehe.. panaskan minyak, tumis bawang putih,bawang merah, halia, lada merah, lada hijau, halia.. pastu masukkan serbuk kari n kacau.. masukkan babat n last sekali santan.. santan plak x pyah banyak2 sangt..sedang elok je utk bg kuah sket..sebab babat ni diorg buat macam sambal tumis tapi ditukar sambal kepada kari n letak sket santan.. rasanya??? ntahla, bau dia memang sedap, tp oleh kerana mmg x makan, so memang x berapa gemar la..

bahan tumisan
babat sebelum dimasukkan santan
hasilnye, saya rasa memang sedap kot..sebab adik beradik uteh bila sampai umah terus tanya babat.. sedap sgt la tu kot..owhh utk yg x berapa tau, babat ni ialah perut lembu yg kalau kat pasar warna putih.. tp diorg x suka warna putih, diorg lebih suka yg hitam2 tu.. kalau yg putih dia dah cuci dengan air kapur.

hmm banyak lagila dapat belajar dari uteh,mee bandung n kuah kacang pun sedap gak..

hasil dari p&p kat umah uteh, dapatla buat mee bandung kat serting..sedap jugak walau xleh lawan air tangan uteh tp menjadi jugakla.. makcik n sepupu kat banting pun puji gak..hehhe..suka suka.. babat pun saya try buat gak.. tp org serting manala makan babat hitam sangat pun..yg makan abah n hubby je.. k.sue plak blum balik lagi.. yg lain sama ada makan yg warna putih je atau memang x makan langsung..

apapun raya kat segamat best gak..tp adalah lebih best bila dapat bersama mak n abah??? betul tak? betul?? x payah tipula.. huhu

Post a Comment