Post Terkini

Tuesday, January 3, 2017

Short getaway di Port Dickson

Assalamualaikum..selamat tahun baru.. selamat menganjak usia..
Hari ni nak update cerita tahun lepas sementara sempat..  Cuti-cuti Malaysia sekitar 17-18 Disember 2016.. Nak booking Grand Lexis x mampu so sudahnya kami try Klana Beach Resort..
Tapi walaupun Klana Beach Resort x semahal Grand Lexis tp aku boleh katakan percutiam kat sini level mahal juga.. Sebab semuanya berbaloi-baloi.. Alah menginap menang pengalaman..Cewahhh... Tukar peribahasa plak ye..  Nanti aku bagitau sebab apa ye...

Pintu masuk ke lobby
Nak jadikan cerita aku booking resort ni dengan agoda.. So masa nak check in kenalah tunjukkan IC.. Dengan confident suh en somi amikkan ic dalam wallet.. Sekali hambik kau, dengan wallet sekali aku tak bawa... Bawa handbag je.. Itulah padahnya kalau sebelum g mana2 x suka check dalam beg apa yang tinggal..Huhu selalu sangat jadi.. Kalau g sekolah dah makan nak bayar sekali tgk x bawa beg duit.. Mengemis la jawabnya ngan kekawan.. Mujurlah tak pernah lagi terserempak ngan en polis.. Kalau tak..mendapatlaa.. Ok balik pada cite, mujurlah cik cantik kaunter cakap boleh guna ic somi.. Lega rasa, kalau kena paksa balik terpaksalah hadap muka ketat en somi..Hahaha..

Lepas check in, rehat-rehat dalam bilik dulu.. Kasi si mata sepet tdo dulu.. Petang-petang baru planning jalan-jalan tepi pantai..  

Tangga laluan dari resort ke pantai
Jauh juga menapak nak turun tangga dengan bawa si kenit.. Tapi berbaloi la ngan view yang dapat dilihat.. Boleh tgk sunset lagi..Yang best lagi, pantai belah sini macam private beach.. Tak ramai sangat orang.. Dan air dia sangat2 jernih.. So persepsi aku pada pantai Port Dickson terus berubah.. Dan aim nak datang sini lagi lain kali..mandi pantai lelama sampai sunburn.. Wakaka...
See jernih kan..
Aku teruja beb.. sebab pernah pergi sekali dua air laut kat PD ni keruh.. Lagi2 bila pergi Tanjung Biru haritu..Makk oiii kemain keruh lagi.. Tapi kat sini.. Allahuakbar.. Jernih sangat.. Bila jernih2 ni aku mulalah suka layan perasaan.. Indahnya ciptaan Allah.. Plus pantai yang tak dicemari ngan sampah sarap..Itu yang paling penting..Harapnya, pengunjung yang datang selepas ni mengekalkan kebersihan pantai ni . Best weh..best sangat..Sebab dah jumpa lokasi persantaian keluarga yang dekat ngan KL.. Kalau sebelum ni bila sebut PD aku agak skeptikal sikit.. tapi bila kat sini, Yesss boleh datang lagi..

En Suami berlatar belakangkan balai cerap MAINS

Masing2 duk amik gambar..

Jatuh cinta pada gambar ni..

Jumpa ex students.. 
Alhamdulillah ada yang masih kenal.. Abdul Hadi.. Aku perasan gak ada orang pandang..Tapi aku ingat pandangan biasa je..cewah.Sbb aku pun bukan jenis perati orang sangat.. Sampailah Mira tersesat sampi pegi ke emak dia.. Tetiba dengar orang tegur.. Cikgu cikgu... Sekali tgk tak cam..dua kali tengok... owhh baru pasan.. Tapi nama masa tu x ingat.. Sebab tetiba otak aku kena bekerja...Abdul Hadi ni antara pengawas berdedikasi sesi petang dulu.. Sepanjang jadi guru pengawas kat Seksyen 9 tu batch dia adalah yang terbaik.. Sangat matang, komited dalam tugas, akademik juga.. Yang penting cikgu cikgu pun x pening kepala ngan diorang.. Sayang aku ngan batch diorang ni.. Terharu aku.. Itulah nikmat seorang cikgu bila ada yang mengenali dan masih menghormati.. 

Habis bersiar2 dan menikmati sunset kitorang pun naik bilik.. Lepak2 sambil tunggu azan maghrib.. Pasni nak JJCM area PD plak.. tak tau nak makan mana...

Pas Maghrib jalan2 terjumpa kedai makan koboi yang viral tu..Terus masuk dalam.. Dalam kepala dah rancang menu western nak makan apa.. Sekali bila masuk, lerrr dia jual nasi ngan ayam bakar je.. Wakaka.. Don't judge the book by its cover ye..  Hehe kitorang ingatkan kat situ jual menu western sebab interior design kedai tu, tp sebaliknya.. Apapun xpelah, rezeki kitorang la tu.. Kenyang dah pun..

Pas makan jalan2 jumpa plak fun fair.. Tak pernah2 teringin nak masuk, kali ni masuk..Sebab banyak lampu kan.. Mira suka ngan lampu.. Masuk dalam kemain meriah..Bising pun ye jugak..Mira sangat exciterd sampaikan tak cakap sepatah haram.. Menganga je smpi ke sudah tgk sekeliling..  Ummi berani bawa mira naik Giant Wheel je.. Itupun umi takut.. Tapi demi Mira ummi gagahkan juga..Hehehe..

Lepas g fun fair, lepak2 kat Dataran Teluk Kemang jap.. pastu terus balik ke hotel.. Kul 10 nanti nak tengok bulan.. Bulan??? Bulan kat mana?? Hehe nanti next entry ye..
Selesai tengok bulan, balik bilik terus tdo..Hmm of coz la x tdo dulukan.. Melayan mira explore bilik dulu..main2 ngan dia bagi susu barulah dia tdo... Ummi relax2 tgk tv dulu baru tdo..

Esoknya, pepagi lepas subuh terus siap sedia untuk bekfes.. Bekfes kul 7.30.. Haduii lama tul nak tunggu.. Sebab lepas bekfes nak bawa mira terjun kolam.. Makanan kat sini, alhamdulillah sedap.. Nak bagitau variety dia, tak boleh nak cite la..Sbb en somi yang tukang amik makanan.. I is duduk kat meja jadi queen je..sebab nak jaga princess yg sedang mengaktif.. Lepas makan, terus terjah ke kolam... Yeayyy Mira mandi kolam.. Siaplah kau gigil sayang...

Kolam renang belakang bilik cerap
Kolam renang kat Klana Beach Resort ni spesial tau.. Kolam laki pempuan asing.. Tapi kalau ko laki bawa anak mandi of coz la nampak gak ladies mandi.. Sebab kolam kanak-kanak sebelah je ngan kolam wanita.. Kolam lelaki plak di sebalik tembok tu..

Baru nak warm up.. tu yang kejung je kaki.. Sejuk wehh pepagi masuk kolam..
 Pas warm up mira kemain excited.. Tak bagi pegang pelampung dia..Pusing sana pusing sini.. Sampailah kolam makin penuh, bebudak kemain  melompat dan berenang.. maka terwujudlah tsunami untuk mira.. Asal nak berpusing je lemas ngan gelombang air.. Sudahnya dia nangis takut nak masuk dah.. Plus dah menggigil2 kesejukan.. Sian awak nak.. mujurlah ummi rendamkan awak awal sikit.. Puas sikit awak berendam..

Budak ni dah menggigil2 kesejukan.. So ummi terpaksa bedung dia cepat2.. 
 Agak2 mira dah selesa dan badan kering barulah nak gerak ke pantai.. Cadangnya nak mandi pantai sekali tengok air lum surut lagi.. Ialah selalu kan surut kul 10 ke atas.. Penyudahnya kitorang naik bilik.. Mandikan mira, bagi susu terus dia sambung tdo semula.. Alahai sian anak ummi.. X puas tido ye... 

En somi ngan mira sambung tdo.. Aku plak kemas2 packing baju.. Nanti kul 12 nak check out dah.. Aku xpe, dalam kete boleh membuta..So kita bagi peluang drebar tdo ye.. 

On the way nak balik singgah minum Cendol Bakar plak.. Yang ini cawangan kat PD..  Makan cendol ngan kopok lekor.. Ada lagi stall kat dalam ni jual macam2.. Menu x ingat la plak..Ayam penyet, coconut shake ngan apatah lagi..Lupa sudahh..


Sementara tunggu en somi beli cendol, kita gambar dulu..
Selesai makan terus gerak balik Shah Alam.. Dalam kul 2 lebih dah sampai umah.. Lepak2 kat umah plak.. Alhamdulillah  selesai bercuti kali ke 3 di bulan Disember.. Hehehe
Post a Comment