Post Terkini

Saturday, January 7, 2017

Tengok bulan di Port Dickson

Assalamualaikum...Haluuuu.. Jom kita sambung cite... Masih cerita pasal PD.. Lepas makan2 hari tu kitorang bergegas ke Balai Cerap Teluk Kemang.. Balai cerap di dalam kawasan Klana Beach Resort gak..Iyelah kedua2nya dimiliki oleh Majlis Agama Islam Negeri Sembilan kan.. Untuk sesape yang menginap di Klana Beach Resort ni xde bayaran dikenakan.. Tapi untuk orang luar aku x pasti la plak.. So pukul 10 malam kami bergegas ke tingkat 6 di balai cerap.. Berpeluh kau..dengan dukung mira lagi.. Mira pun macam biasalah.. Excited dia.. Aku rasa dia pengunjung paling kecik kot hari tu..Hehehe..

Lobby balai cerap..
 Nak dijadikan cerita masa kitorang sampai balai cerapnya full house.. Sebab ada rombongan dari UM buat lawatan kat situ.. So terpaksalah kitorang tunggu.. Nak dekat sejam jugaklah.. Jenuh nak melayan Mira.. Lagi2 dia tak nak berdukung.. Bila kata dah boleh masuk lega sangat2.. Tapi itulah, x bolehla nak buat lawatan atau tawaf kat dalam balai cerap tu.. Sebab masing2 beratur nk tengok bulan.. Plus dah ngantuk sebab lama sangat tunggu..

Teropong yang digunakan untuk menerobos ke ruang angkasa. Cari bulan wehh.
 
Yeayy gilran aku ngan mira dah nak sampai.. X sabar weh..
 Datang balai cerap nak tengok bulan.. Bulan takde.. Waaaaaa.. Agak frust la..Bulan tak nak memunculkan diri malam tu.. Diorang kata bulan keluar kul 1-2 pagi nanti..Larat kau nak nunggu..Masa tu pun aku dah ngantuk lagi mau tunggu.. So malam tu kitorang cuma nampak planet Musytari. Planet paling besar dalam sistem suria.. Kalau x salah dengar la.. Walaupn dia besar tapi disebabkan kedudukan dia paling jauh dari bumi, so hasil yang dapat dilihat sangatla halusssssssss... Tapi takpelah, dapat juga tengok planet tanda Kebesaran Allah..  Kat sini ada juga jual gambar berkaitan planet tapi aku tak beli la..

 

So lepas dapat tengok dengan mata kepala sendiri, perasaan tu ok je..xdelah kecewa sgt tp kalau dapat tengok planet yg kita nampak cam dekat je ngan kita rasanya lagi best kot..  Habis di balai cerap terus kitorang masuk bilik dan tido..

So cerita nak tengok bulan tapi bulan takde pun dah habis.. So akupun nak tdo.. Ngantuks...Byee

Post a Comment