duk cari resepi kat kak ana, tp dia cuma bagi link resepi je..tp kisahla sbb dia yg recommend kira mmg sedapla cuma resepi asal telah diolah sebaik mungkin. kredit pada pemberi resepi..cuma link dia lupa plak..
ok meh le kite share resepi ya..
ayam panggang rosemary
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
1 inci halia
1 sudu rosemary
1 sudu lada hitam
1 sudu jintan
6 biji bawang putih - dihiris
3 sudu olive oil (me pakai minyak masak je..)
Garam
2 sudu jus lemon
1/4 kiub pati ayam
3 sudu besar gula
Cara-cara:
1. Bersihkan ayam.
2. Panaskan minyak/olive oil.. goreng bawang putih hingga layu..jangan sampai hangus ye..kemudian angkat dan biarkan seketika.
3. Sementara tu tumbuk rosemary hingga hancur. kemudian masukkan lada hitam, halia dan jintan manis.. tumbuk lagi.. bila dah agak2 halus akan sekata semua bahan korang masukkan plak bawang goreng tadi..Tumbuk lagi.
4. masukkan pula lebihan minyak menggoreng tadi ke dalam rempah yang telah ditumbuk.gaulkan hingga sebati.masukkan juga garam, perahan jus lemon, gula, dan kiub ayam.. gaul hingga semua bahan sekata.
5. Akhir sekali bolehla dilumurkan pada ayam.. Perap lebih kurang 3 jam dan kemudian bolehla dipanggang..
**apa yang korang perlu tahu**
1. resepi ni sebenarnya untuk satu ekor ayam tapi aku guna 1/2 ekor je..so kalau nak korang nak guna sekor ayam pakai resepi ni pun no hal..
2. resepi yang aku google sume nya suh tumbuk halia dulu dan lumurkan pada ayam.. tp aku tumbuk sekali halia ngan bahan rempah.. konsepnye sama gak kan..melumur..hhehe org malas punya keje...
3. aku memerap lebih dari satu hari..sebab aktiviti memasak terpaksa ditunda sebab my SIL request nak g makan tomyam kat luar.. so bahan perapan mmg meresap abis la kat ayam..
** hasilnya??? bukan nak tipu, tapi ayam rosemary ni mmg sedap.. patutla kebanyakan ayam post resepi ni kata menu kegemaran keluarga diorg.. so korang bolehla try..mmg sedap..tak tipu punya**
2 comments:
Nak try buat laaa Muzai..hehe :)
try la kak.gerenti x nyesal..td buat makan2 kat sekolah.. Abis licin..sume duk minta resepi
Post a Comment