Post Terkini

Monday, April 15, 2013

ikan keli masak berlado


menu dinner tadi.. 2nd time kot masak ikan keli.. 1st time dulu masa zaman blaja diploma,, kebetulan abah bawa ikan keli hidup.. x suka nak masak sebab ikan ni suka nak meletup2 time dimasak. ok jom tgk resepi. 

bahan2 :
3-4 ekor ikan keli
garam 
kunyit

bahan2 sambal :
10 biji lada besar(hijau dan merah)
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
gula secukupnya
garam secukupnya

Cara2 :
1. Goreng ikan keli sehingga garing atau mengikut kesukaan anda .  dah garing bolehlah di angkat
2.blender lada besar, bawang putih dan merah sehingga hancur.. 
3. panaskan minyak.. (aku suka gunakan minyak lebihan goreng ikan sebabnya akan jadi lebih sedap).. tumis bahan kisar, masukkan garam dan gula secukupnya..
4. agak2 bahan kisar dah agak garing /kering bolehlah gaulkan ngan ikan keli tadi..
taraaa dah siap...
makan plak dengan nasi, kobis goreng ngan ikan bilis.. sedapppp
Post a Comment