punya x sabar nk mencekik, terus snap gambar dalam kuali.. sedappnye.. alahai teringat2 plak.. |
yang ni plak sup sayur.. produk dari cameron highland |
setelah dipindahkan ke mangkuk untuk dihirup.. slurppp |
Nak resepi tak?? x nak sudah.. tapi tetap nak share, mengisi kelapangan cuti sekolah walau keje sekolah melambak2 yang dibuat x nampak
SAMBAL PETAI IKAN BILIS
Bahan-bahan :
3 biji bawang besar , dihiris
1 ulas bawang putih, didadu
2 senduk cili kisar
2 - 3 genggan ikan bilis
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa
Gula (optional)
2 cawan air
Cara membuat :
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih.. Agak-agak kekuningan masukkan pula cili kisar.. kacau hingga pecah minyak
- Masukkan pula air secukupnya dan asam jawa.. kacau sekejap dan masukkan ikan bilis
- Masak dengan api sederhana sehingga ikan bilis betul-betul lembut, jika air kering bolehla ditambah lagi. masukkan sekali garam. boleh juga ditambah gula untuk mengimbangi rasa pedas dan masin
- Akhir sekali bolehla dimakan bersama sup sayur dan nasi putih :)
SUP SAYUR
Bahan-bahan :
1 ulas bawang putih -didadu
1/2 ikat daun lobak
3 biji baby carrot
2 peket kecil cendawan
1/4 kiub ayam knorr
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara membuat:
- Tumis bawang putih dengan sedikit minyak. Masukkan air dan kiub ayam setelah bawang putih kekuningan.
- Setelah agak-agak mendidih, masukkan baby carrot hingga hampir empuk.
- Akhir sekali masukkan cendawan dan daun lobak.. jangan lupa letak garam. bolehlah diangkat jika cendawan benar-benar lembut.
3 comments:
aku smpi skrg xleh terima rasa petai tu...xsedap..huhu
rugila anne.. cer try.. lagi kalau dapat gulai tempoyak dengan petai.. bertambah2 nasi
wahh feveret ni..petai..buat sambal udang pun terangkattt!!! hihi...sayur tu kemain meriah..bagus2! =)
Post a Comment