Dah lama tak masak gulai ayam.. lagi-lagi versi negeri sembilan.. pernah sekali bercerita dengan member pasal buat gulai.. last-last kena gelakkan.. adehla.. sebabnya kami masak tak letak bawang, confirm x sedap.. sabo jela.. belum cuba belum tahu.. itulah kepakaran orang negeri sembilan tau..
ok nak share resepi masak lemak cili api versi orang nogori.. cuti-cuti sekolah ni bolehla main masak-masak.. kalau tidak, masak kat kedai la jawabnye.. hehehe
BAHAN-BAHAN :
1 kotak (200 ml ) santan
5-6 ketul ayam
2-3 biji kentang
5-10 bii cili api - ditumbuk (bergantung pada tahap kepedasan yang diingini)
1 1/2 inci kunyit hidup -ditumbuk
3 batang serai -diketuk
Air secukupnya
Garam secukupnya
1 keping Asam keping
CARA-CARA :
- Masukkan air, cili api, kunyit hidup, serai dan kentang ke dalam periuk.. Masukkan juga sedikit santan. Biarkan seketika sehingga hampir mendidih.
- Masukkan ayam,garam asam keping dan juga lebihan santan. Kacau sentiasa bagi mengelakkan pecah minyak.
- Setelah ayam dan kentang sudah empuk bolehlah diangkat dan dihidang bersama nasi putih dan sawi goreng :)
No comments:
Post a Comment