Post Terkini

Wednesday, August 14, 2013

ceritera raya

Alhamdulillah , welcome home.. setelah hampir seminggu  beraya, tiba masa mengupdate blog.. dari shah alam -banting -serting -muar-kluang- segamat-serting -shah alam.. inilah hebatnye hari raya.. dapat berjumpa dan berkumpul.. nak harap hari biasa susah sket la kan. so entry raya ni kasi langsam terus sampai raya ke empat la eh.. sebab raya ke 5 dah balik s.alam pun..

#RAMADHAN TERAKHIR
biasala sebelum raya haruslah buat persiapan.. tapi kali ni lain sket stail.. xde rendang ayam.. tapi tukar pada gulai itik.. tgklah tu gigih my abah n hubby duk memotong..  kitorg salai dulu before masak
itik yang dah siap dipotong.. x kering abis lagi itiknye sebab gerimis dah menonjolkan dirinya.. nak jadi cite masa berbuka hidang la lauk ni.. tp diorg kata x sedap.. hahaha.. mana tak nye i letak 2 sudu garam je.. pasti konon2 nak tunggu kuah kering tambah lagi.. tp nan hado.. almaklumlah menjaga nye masa mula2 je.. pastu bertukar tangan.. hehehe.. tp pastu kitorg adjust balik lah.. dan jadilah sedap.. hehe diorg kata la, aku x sentuh pun..
tiga budak sebaya.. zahrah, fatimah,arisha.. tp zahrah anak buah diorg berdua.. iyela, dah budak berdua tu sepupu aku kan.. tp nak menjaga diorg ni, makk aiii.. ponat.. cam jaga anak bujang.. palinh kesian si arisha la..kejap2 nangis, kejap2 nangis.. mana tak nye yang dua orang tu super duper aktif..yang si arisha ni sopan santun gitu.. selalu la kena tinggal.. lagi2 kalau kawan bertiga, mestilah ada yang  kecik hati kan.. yang si zahrah plak, nak jadi leader je.. sume kena ikut cakap dia.. x ikut kang nangis plak.. si fatimah jela yang boleh ditolak ke sana sini..

# RAYA PERTAMA

sebelum sesi bergambar, haruslah sesi bermaafan plak.. menunggu along bersiap punyalah jenuh.. pastu siap kata x nak raya sini lagi sebab x nak tunggu dia bersiap.. budak2 sungguh la along.. gambar bermaafan x snap.. gambar ramai2 baru lah snap.. heheh

Keluarga wak sinah.. tiada dalam gambar family cik sidah ngan family cik judin.. cik sidah bertolak dari shah alam.. cik judin plak rumahnye belakang rumah nenek je , tp apsal ntah x muncul2.. last2 kitorg bergambar je dulu.. 
Anak2 cucu abah plak.. yang xde kak lang ngan dik kembar

haa.. inilah pakcik muda, Tajuddin kastami  .. tgklah sepupu2 ku secomel anak2 buah aku je.
so lepas bersalam bermaafan dan bagi duit raya.. kitorang beraya rumah cik mat ngan cik judin la.. jalan kaki je pun.. sebab rumahnye sebelah menyebelah ngan rumah nenek. di ibaratkan dalam satu pagar la kiranya, pastu pergila beraya beramai2 tiga buah kereta.. opss bukan 3, tp 6 buah kereta.. iyelah, adik beradik kitorg sume dah besar2.satu buah kereta mmg x cukup la kan

adik beradik aku.. xde dalam gambar si maluh.
paksa en suami bergambar kar rumah arwah buyut.. sekarang tok mail yang duduk.. kitorg beraya rumah adik beradik nenek je.. berapa buah ek?? 7-8 buah kot.. atau 10 buah? x ingat dah.. sebab abah kata 5 buah je.. alhamdulillah, settle setengah hari.. kalau dulu mau bawa sampai ke malam.. tp skrg agaknye abah  dah xde geng nak berbual, xdela lama mana.. iyela skrg generasi muda yg ramai.. generasi abah tunggu org dtg rumah je..

ngan anak si anne.. kira pangkat sepupu aku la ni.. alahai menumpang kasih anak org je.. anak sendiri x kuar2 lagi ni
dah abis berehat, siap2 balik serting plak.. konon2 nak gerak dari banting ke kluang, tp balik jugakla.. singkat sket perjalanan nak ke kluang nanti..  abis cite raya pertama. nak cite panjang2 kan penat plak menulis.. so ringkas kan jela..

#RAYA KEDUA

hari ni ada agenda besar.. nak pergi menyunting anak dara orang.. majlis lepas zolat jumaat kang.. mujur rumah bakal tunang kebetulan selang beberapa buah rumah ngan kak nor, my biras.. adalah port nak melepaskan lelah kejap..  so janji ngan k.zal nak gerak sekali.. tunggu kat highway tangkak.. tp bila sampai kat tol air keroh cam awal lagi.. se melepaklah kat baskin robbin.. ok ini adalah kali ke dua aku makan ice cream dia.. sekali sekala bolehla.. dua kali dua kala mmh x boleh blah.. rasanya so-so je.. x taulah nape org suka sgt.. en somi boleh plak dia tambah topping yang manis..lagi lah bertambah manis dia... berjanggut nak perabih.. yang penting makcik aku nye ice cream lagi sedap.. guna ice maker kenwood lagi.. aku je x rasmi2 lagi ni..
my baskin robbin
cucu ke 2 aku.. alahai, aktif teramat budak ni.. lagi org kata jgn lagi dia nak buat.. lagi org kata buat, dia pun teragak2 nak buat..hehehe.. 
dah sampai sawah ring.. rehat2 kejap dan bersedia untuk meminang.. jalan kaki je kot.. dah kata rumah nye dekat ngan k.nor kan.

bakal pak mertua menjelaskan segala kekusutan.. tp xpe, biar bertegang urat skrg, jgn kemudian.. yang penting selesai
inilah bakal pengantin.. Kamarul Ariffin dan Suraya.. nikah dan kahwin 6 & 7 Disember.. minta maaflah ye, busu ngan mak usu x boleh nak attend majlis korg tarikh tu..  sebab kitorg dah booking tiket dari bulan satu lagi membawa hati yang merajuk, almaklumlah xde rezeki lagi nak timang baby.. korg pun x bincang tarikh kan..  nak cancel rugi plak rm :(

habis majlis, terus siap2 gerak ke kluang.. lalu jalan dalam.. sekali jem x ingat.. panas tul hati.. kesian kat en somi, penat.. isteri sebelah duk membongkang je.. what to do, aktiviti kegemaran setiap kali masuk kete..

#RAYA KETIGA
Family en suami.. tgklah tu, berapa ramai kepala yang tak berbalut berbanding yang berbalut.. mmg kuat genetik lelaki family laki aku ni.. kami?? apapun x kisah, yg penting ada.. owhh sambil2 beraya, kami melawat bang min, baru pas kuar hospital operate batu karang.. semoga cept sembuh ye bang min
yang ni cucu kami.. si jasmine.. menumpang kasih lagi..huhu .. lepas salam2 terus zassss gerak ke segamat plak.. kali ni berjalan ke rumah achik, uteh ngan pak long plak.. sampai dalam kul 12 tghr  lebih kurang smpilah kul 11 mlm lebih.. destinasi terakhir kat rumah pak long.. almaklumlah  barcelona vs malaysia.. smpi tertido2 la kat atas kerusi tu nuggu match abis.. dah kata family lelaki ramai kan.. pas abis terus balik rumah arwah mak ngan apak.. tidur semalam kat sana 
anak2 buah duk melayan my ex-Tab.. masa ni si somi ngah nego lah nak jual tab dia.. rm 300 je.. dia mmg gitu, agak2 dah bosan nak try yang lain kan.. bukanlah banyak duit, tp nak ke mana je nak melabur duit tu, kami berdua je setakat ni.. ko pandang aku, aku pandang ko.. itu ajela
#RAYA KEEMPAT

balik ke serting semula.. sekali xde org kat rumah daa.. diorg pergi beraya rupanya.. bukan nak tunggu..cehh..  tanya kat mana? so nak join sekali. turunkan durian kat rumah terus tunggu kat bandar baru serting.. dari situ kitorg g la beraya kat rumah mak ngah felda serting.. family besar, biasala..ada mak ngah juasseh la. batu kikir la.. secara jujur aku bukan kenal sgt family mak ni.. muka kenal la.. nama  selalu tertukar2...
balik beraya terus suh adik amik gambar
#RAYA KELIMA

balik s.alam laa...tapi sebelum tu singgah beraya rumah cik limah.. yeayyy dapat makan seafood bakar ngan ice cream peppermint home made.. lagi sedap kot dari baskin robbin tu..  pastu terus gerak balik.. menuju ke ioi mall puchong  dulu sebab nak cari gadget baru.. dah dapat terus balik rumah... abis cite raya ku..

**konon2 minggu ni nak balik melaka, tp check schedulu ada jemputan plak kat sek u9 ngan kl.. kak lang plak ajak makan2 kat rumah dia.. makan nasi arab lagi.. akak aku ni mmg bagus bab2 menjamu adik beradik.. so postpone la balik melaka **
Post a Comment