Post Terkini

Wednesday, March 18, 2015

Progress rumah: Grill - DONE

Alhamdulillah.. Settle satu benda.. Hahahah slow gila progress rumah baru aku. Alhamdulillah minggu lepas selesai sudah pemasangan grill n awning kat rumah.. Lega rasa hati..

grill
Sebelum sesi pemasangan
Tingkap
Pintu belakang
Pintu depan.. Yang hitam tu belum touch up lagi
Pandangan depan rumah.. Tingkap x nampak grill sebab dah pasang tinted
Awning belakang.. Buat awning biasa je.. sebab ingat kalau ada duit nak pecah dapur nanti
Berbalik pada entry sini, ada 3 benda yang aku nak x dapat.  Tp semua tu tak menjejaskan perasaan dan keterujaan aku..hehe.. Yang pertama, warna grill... Kan aku ada gtau sebelum tu, yang aku nak wrought iron warna putih kan dan dia kata boleh.. No hal punyalah.. Tapi bila sampai rumah terpikir gak aku, wrought iron ni bukan ke dia akan bakar dulu cat nye.. Kalau warna putih nanti jadi apa plak.. So bila dapat warna standard tu aku mmg xde rasa nak marah ke apa.. sebab hati aku pun berbelah bagi sebenarnya.. Hehe n bila dipasang pada pintu cantik plak tengok nya..

Yang kedua dari segi design.. Untuk pintu utama memang xde hal..Tp untuk pintu belakang n tingkap yang ada hal.. Sepatutnya aku nak design sama gak macam dia buat kat pintu utama tu..Tapi rupa2 nya berbeza plak.. Mula2 aku tak pasan pun.. Dah lama2 baru aku pasan..eh apsal design x sama ngan pintu utama.. So menggagau la tengok album kat camera.. Sebab aku ada snap contoh kat katalog yang dia bagi hari tu.. Dan sah memang tak sama.. Paneh hati den aiii... Tapi lepas tu cool balik.. hehe Sebab apa?? Sebab masa aku nak try tutup tingkat tu tangan aku ni kena lalu kat celah2 grill tu.. Cer bayang kalau design dia sama ngan pintu utama, haa mcm mana aku nak tutup tingkap kan..

Dan yang last, tang telinga untuk pasang mangga tu.. Dia pasang satu je kat dalam.. Kat luar dia x buat.. Huhu.. tapi tu pun aku x kisah juga.. sebab dah cukup dengan eyelock yang cantik  tu..hehe..

Dan dari servis pulak.. agaknya worker dia x ramai.. so progress mcm lambat sket.. Janji kul 12, tp kul 2 baru sampai.. Untuk hari pertama jela.. Tapi lepas hari kedua diorang datang awal..Plus boleh plak diorang tertinggal satu grill.. Terpaksa dianjak dua minggu lepas tu..  Tapi yang lain2, memang aku salute.. Pekerja dia terbaik.. Except sorang tu je macam tak tau nak buat apa.. Tapi lepas tu brother yang pasang2 grill ni dah x bawa. Bila kitorg tanya dia senyum je..hehe fahamlah tu.. Aku masa tengok pun menahan geram apatah lagi dia yg kerja bersama kan.. Furnishing dia memang kemas. Itu yang paling penting, lambat xpe, asal puas hati.. Harga pun murah gak.. Laki aku cite, dia berbual ngan jiran kat sana.. terkejut mamat tu kitorang dapat grill murah.. dia kata dia survey sume 3k ke atas. Alhamdulillah, rezeki kitorang..

Ohh terlupa plak.. grill belakang rumah aku tu sepatutnya kat dalam.. pintunya kat luar.. Tapi kitorang request grill kat luar.Dan diorang alihkan pintu tu jadi ke dalam.. Bagus tak??
So kepada sesapa yang boleh tahan sabar, x cerewet aku memang suggest ambil dengan  dia.. Tapi kalau rasa x boleh better cari yang lain.. 

TIP TOP THINA GENERAL WORKS
Lot 1531 Sungai Kandis, Kg Jawa Klang
No h/p : 0163664232/0163069205 (Dato' Thinakaran)
Post a Comment