Post Terkini

Monday, July 15, 2013

Resipi sup ayam

sebelum kongsi resepi nak cite sket.. sup ayam buatan pn muzai ni sangat2 simple.. dulu2 zaman duk menyewa ngan kengkawan uitm sampai diorang pelik bila aku masak sup.. sebabnya tak letak sup bunjut ngan rempah sup.. abistu nak buat mcm mana kan.. inilah resepi hasil pemerhatian melihat my mom masak..  so sebab my mom masak sedap haruslah  ingat kat kepala.. Alhamdulillah, resepi mak turun ke anak mak dah.. menantu mak pun suka.. lagi2 kalau buat nasi ayam :) ok meh nak share resepi..


anggaran 2-3orang makan ye

Bahan-bahan :

3-4 ketul ayam
2-3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
1 sudu lada putih
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam
1 biji kentang  (dibelah 4)
daun sup
air secukupnya

Cara memasak :

1.  kisar / tumbuk bawang putih, bawang besar, halia, lada putih..Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar.Tumis sehingga kekuningan.Setelah itu,masukkan pula ayam dan kentangg..kacau sekejap..
2.  Masukkan garam dan air secukupnya. biarkan sehingga mendidih dan kentang menjadi empuk..
3. Setelah itu bolehlah diangkat dan ditaburkan daun sup untuk membangkitkan aroma..

Sangat mudah kan.. mmg tak pakai sup bunjut dan rempah sup.. rasa??? emmm kalau suami kata makan dengan nasi pun rasa nak tambah lagi..kalau hirup pun nak hirup lagi.. so saya dah tau la jawapan nye..
Post a Comment