Post Terkini

Wednesday, December 9, 2015

Jom holiday : Kota Kinabalu Lokan Bakar (Day 1)

Alhamdulilah sampai juga aku n en somi ke bumi sabah buat kali ke dua tahun ni.. Tapi kali ni utk luaskan pemandangan.. Bersantai-santai.. berlibur-libur.. Sampai airport terus call Ashraf adik pada adik ipar aku.. Kebetulan dia duduk UMS mintalah dia tolong carikan kete sewa. Kitorg ambil Viva je..Berdua je pun kan..

So keta dah dapat terus hantar Ashraf pergi fakulti.. Ada kelas katanya kul 3.00 petang.. Then pastu terus cari hotel kitorang.. Tang Dynasty Park Hotel. Check in baring2 kejap...solat jamak.. Bilik Alhamdulillah sangat selesa..Harga semalam RM99.00.. percutian kali ni aku tak fikir sangat pasal hotel murah ke apa..sebab persepsi berubah bila mana hotel yang lepas xde langsung tempat solat.. Yang ada pun betul2 ruang kat depan pintu toilet. So kali ni takpelah.. Tapi harga untuk tang dynasty ni pada aku still murah gak la sebab below hundred kan.


standard king
pic from tang dynasty park


Lepas solat bergolek-golek.. aku PAKSA laki aku kuar..haha sebab nak cari lokan bakar.. lagipun dah nak kul 5 kan.. Sabah kan gelap cepat.. So dengan bantuan u mobile menggunakan navigation terus cari lokasi ke Jalan Sulaman tp aku point kan terus ke Politeknik KK..Sedar2 bila tiba situ signal lost.. Aduiii masalah betul.. Dah la kebetulan nya org balik keje.. Dari masa yang dianggarkan 20-30 minit kitorg jadi berpuluh minit nak smpi..dengan signal lost lagi.. Perut yang kebuluq ... Dugaan-dugaan.. Mujur la aku ada bawa print out panduan2 dari blogger yang pernah makan lokan bakar.. So dari Poli tu kitorang straight smpi roundabout then terus ambil first exit.. Eh eh dekat rupanya area lokan bakar dengan first exit.. So misi berjaya!! Yeahaaa...


Lokan
Lokan sedia untuk dibakar
 Lokan dalam gambar tu size yang besar2.. Kitorang ambil size kecil.. RM 7 selonggok.. Sekali masa menunggu lokan siap dibakar ada org tempatan datang nak beli.. RM 5 je dia jual kau... Cehhh.. Tapi aku rasa itu perkara biasa kan?? Betul tak??  Hmm x dan nak ambil gambar yang lain2 sebab memang dah sangat2 lapar plus stress... Haha cuti2 pun stress kan..Mau tak nya cuti2 pun kena redah jammed apa cer???


Jeli kelapa
Jeli kelapa
Haa tang jeli kepala ni memang terbaikkk... Jeli dia tak sama tau macam kat Semenanjung ni.. Aku rasa dia letak santan.. Mula2 makan cam ehh kenapa rasa dia cam ni.. Rasa macam oklah 2 bintang aku bagi.. Sekali bila makan dengan isi kelapa... perghhhhh syeikhh naik kepala wehh  Sedap tak beragak,.. Dari 2 star aku up 5 star full punya... Memang superb.. Lagi2 hati tengah panas sebab ambik masa almost 1 hour nak smpi sini.. Tapi hasilnya?? Berbaloi-baloi.. Harga tak silap RM 4 /5.. tak ingat plak aku.. Lagipun laki aku yang bayarr.. Huahuahua...

Hmm lama juga ye nak bakar lokan tu.. Habis gak la jeli kelapa yang banyak tu sementara nak tunggu lokan bakar dihidang. Sambil-sambil tunggu lokan kitorang order chicken wings.. Sabah kan memang terkenal ngan chicken wings..Seketul RM1.50.. So kami ambil 4 ketul.. Sedappp.. laki aku suka perapan dia ngan sos.. Pedass kau... Aku pun suka gak.. Tapi aku lagi suka yg kt keningau tu makan ngan kicap cair.. tp laki aku plak kata yg kat keningau biasa2 je.. Haha.. biasala tu lain tekak lain rasa.. Persamaan nya cuma satu.. Boleh gak licin mentekedarah plus rasa cam nak tambah lagi.. mujur en suami kata sabarrrr.. Habiskan satu2 dulu...weehuuu...

Dah abis chicken wings tunggu kejap baru lah lokan bakar sampai..Yeayyy.. boleh rasa.. Hmm pada aku rahsia dia perapan dia la..tu yang buat sedapp tu.. En suami pun rasa sedap.. Pada aku ibarat kau makan kerang bakar jugakla.. Tp yang ni ada perapan dia dan juicy sket.. Memang sedap.. Pedas pun ye gakk.. kenalah dengan tekak semenanjung kan.. Makan sepinggan rasa cam nak order lagi sepinggan. Tp memikirkan nak tunggu service kemain lama lagi so takpelah..Cukuplah setakat itu. Alhamdulillah..   So sebelum balik order jugak jeli kelapa dalam gelas.. Tp rasa dia tak sampai ke syurga cam dalam kelapa tu sendiri..So kalau korang nak try silalah order jeli dalam biji kelapa tu ye,, Makan dengan isi2 dia memang wallahhh...umppphhhh..



Dah abis makan.. gerak pulang ke KK.. Nak cari kedai makan plak.. Nak makan nasi..Cuma natijahnya makan lokan ni ialah kami tak dapat pergi Tanjung Aru tengok sunset.. xpelah sikit punya hal.. Kat Semenanjung pun leh tgk sunset kan.. Hehehe..

So bergerak balik nak makan kat area Dataran Todak..tapi x jumpa2 todak nya.. Last2 makan kat Anjung Senja berhadapan dengan Hotel Promonade.. Anjung Senja ni macam food court juga.. Macam2 seafood boleh pilih.. Aku sebenarnya nak cari kerabu rumpai je macam yang aku penah makan kat Pasar filipina dulu.. Tapi takde plak.. Last2 makan biasa2 je.. Order tomyam, kerapu sweet sour,kailan ikan masin ngan telur dadar saje.. Yang lain idokla order.. Memula kengkonon nak order udang, sekali minimum kena order 500 gm.. Gilaaa banyak ko nak kena perabih.. Kitorang laki bini kalau makan udang 3-4 ketul pun cukup dah size yg sama ngan adakat diorg tu..

Habis melantak, terus gerak balik hotel.. Lepak2 hotel.. Takdepun jalan kat pasar filipina ke kg Air ke.. Sebab dah penah pegi kan.. Macam xde point pun nak beli apa.. sebab tujuan kat sini pun bkn nak shopping plus malam terakhir mmg cadangnya akan dtg lagi.. So balik hotel tido awal lagi best..Hehe..

Tamat untuk hari pertama di sini...
Post a Comment