Post Terkini

Wednesday, December 16, 2015

Jom holiday : Kundasang ( Day 3 - Part 1)

Yeayyyy... Dah hari ke tiga... Nak g hot spring.. Nak g sg Moroli .. Nak g Sabah Tea.. Hmmm  Tapi kepala tengah ting tong.. Pening kepala wehh.. Kalau tak bercuti ni memang aku melepek je kat rumah.. Ikut hati memang nak cancel je pergi tempat2 ni tapi memikirkan mahal kottt kos nak datang sini so aku kena kuatkan semangat.. Chaiyok Muzai.. bercuti kot...

So lepas check out terus gerak ke Hot Spring.. Hati aku ni xdelah nak sangat g hot spring tu.. Sebab kat Semenanjung pun ada kan.. Tapi aku lebih tertarik nak try Canopy Walk.. Ni memang aku teruja.. Nak naik kat kuala tahan ntah bila la nak pergi nya..

Kebetulan plak aku tengah angin ni.. en suami kata memang patutla pergi hot spring tu.. Rendam kaki.. Biar angin tu senang sikit nak kuar.. Lagipun style aku kalau dah berangin tu memang susah sikit nak kuar.. Jamu plak lupa nak bawa.. Tu je lah ubat terbaik untuk aku.. .

Masuk sini RM 3 je.. Kalau korang pegi Kinabalu Park hari yang sama boleh je guna pakai tiket yang sama.. Tapi sebab kitorang g hari berlainan kena beli tiket masuk yang baru la kan..

Muka menahan pening ni..
Dah masuk nak pergi ke air panas kena lalu jambatan ni.. Bawah tu cantik je sungai.. Rasa nak terjun mandi je..Heheh.. Tapi tak tau lah air sungai tu panas ke sejuk..

Kau tengok.. Geram je rasa nak mandi..
Dah  sampai tu aku terus  pergi ke tempat rendam kaki..  En suami plak terus menyinggah ke toilet.. Rendam kaki ngan air panas ni best.. Tenangkan diri kejap..  Nak bagi lega badan.. Hilang kejap pening kepala.. Berendam la kaki sampai en suami datang.. Kepala dah rasa ok, dah puas berendam barulah kitorang menuju ke trek canopy walk plak..

Sebelum ke kaunter canopy walk tu ada taman rama-rama.. Tapi xdelah aku nak pergi kat situ.. So menuju la ke kaunter canopy walk tu.. Fuhhh nak ke kaunter dia pun otot dah terkejut.. Kena naik bukit kau...Penatt.. Penangan penat tambah pening tambah sakit kepala... Memang terbaik la .... Mau muntah rasa...

Huhu air pun tak bawa..so dekat kaunter terus beli mineral water.. Haha.. baru mendaki bape meter dah kalah ada hati nak tawan Gunung Kinabalu kan..hehe..  So kat sini pun kena bayar entrance fee jugak tau.. RM 3.00.. Bawa kamera kena caj lagi RM5.00.. 

So moh la kita naik kanopi. Jommm..

Nak sampai ke check point pertama canopy walk tu... Korang kena mendaki hokeyyy... bukan setakat 1 -2 meter..tapi mau 200-300 meter..Aku pun dah tak ingat..Sebab kepala mmg dah overdose sakit ni.. Huhu dengan mengah nye mendaki.. Alangkan en suami yang peha kempis pun penat, inikan aku plak yang dah bertambah size..  Separuh perjalanan.. rehat kejap.. Sekejap je x sampai lima minit.. Pastu teruskan lagi.. Tapi kali ni memang aku x boleh blah.. Pitamm.. Huhu baru tau macam ni rasa pitam.. Memang berdiri pun rasa kat awang-awangan je.. Haha laki aku boleh tengok je.. Hmm sebab dia rasa aku penat je kot.. Last-last muntah.. sekali ngan muntah angin.. Alhamdulillah... pastu baru lah dunia ni jadi terang benderang dan aku pun sihat serta merta.. Hehehe..

Akhirnya.. Yeayyy dah sampi..Ada 4 checkpoint ye kengkawan.. 101 meter setiap satu.. Setiap jambatan tak boleh lebih dari 6 orang satu-satu masa..


Tengok muka  aku dah ceria dah.. Sihat dah tu..
Pandangan dari jambatan gantung.. Tinggi oiii..
Jambatan terakhir.. Yeayyyyy
Weehuuuu.. Akhirnya berjaya.. Pengalaman yang tak mungkin aku lupakan.. pengalaman menakutkan ye jugak..Hehe.. Memang aku tak berani nak pandang bawah.. Seram..Gayat pun ada gak..Huhu mujur la gayat x kronik.. Wakaka..  So lepas ni kalau ada rezeki nak naik lagi.. Dengan syaratt mesti ada orang kat depan..Hehe...

Tengok muka sihat aku.. Senyum lebar kau... 
So jom plak kita ke Tagal Sg Moroli.. Sabah Tea aku cam malas plak nak pergi..Cameron Highland kan ada.. 

Entrance fee RM 5 je.. Kanak-kanak RM 2.00.. Bawa kamera RM 3.00..Yang ni pun pengalaman best tau.. X silap aku kat Kuala Kubu Baru pun ada gak... Sg Chilling tp nak ke situ kena jungle trekking plaknye..

Masuk je air.. Kau tengok berlumba-lumba ikan datang.. Hehe makanan baru dah sampai ler tu,,

Kemain jernih... Haishh geram je aku tengok.. 
Bagi ikan makan...
Best jugak celup tangan bagi ikan bau makanan dia.. Tapi tulah punyala geli.. Takut pun ada gak.. Haha takut kena gigit kau.. Punyala cari port yang xde ikan besar.. Beriya laki aku kata x sakit.. Akhirnya berjaya juga aku mencelupkan tangan.. Kihkihkih.. Memang yang besar tak sakit..Dia sedut je tangan.Bestt.. Yang x best nye ikan kecik2 tu.. Suka gigit2 manja  kau..

Tengok tu.. Kemain banyak dia kerumun.. Aku ngah usaha nak masuk tangan tapi takutttt
Happy laki aku..
Yeayyy.. Kami dah selesaii.. Bagi chance kat orang lain plak..

Habis ni en suami kata nak g Sabah Tea plak.. Lagipun sebelah menyebelah je.. Alang-alang dah sampai katanya.. Aku ok je.. Dah sihat kan..Hehe.. Sebelum tu request nak naik jambatan gantung kat sg Moroli tu.. Sekali masa naik tangga masing-masing perasan sandal laki aku gam dia dah tanggal.. Kopak sudah,, Hehe naik separuh je la gamaknye.. So cancel plan nak ke Sabah Tea.. Gerak ke Pekan Ranau nak cari sandal baru katanya.. 



Post a Comment