Post Terkini

Sunday, June 21, 2015

Rumah baru

Alhamdulillah dah tiga minggu duduk rumah baru.. Dan weekend ketiga baru dapat melepak-lepak di rumah. Sebelum ni weekend kami penuh dengan program. Alhamdulillah juga dapat sambut ramadhan di rumah baru.. Legaaaa rasanya...

sesi mengemas... baru separuh

settle dah
Banyak barang yang kami tinggalkan.. macam sofa, katil, almari solek, rak pinggan dan sedikit pinggan mangkuk.. Memang saja je x bawa sebab kengkononnya nak beli perabot baru.. Hehe... tapi xdelah beli  terus..berdikit-dikit je.. Perabot besar yang aku bawa pun cuma almari baju je.. yang lain yg kecik2 je Almaklumlah cikgu banyak baju kan..
lori sedia bergerak pergi..

Sampai dah rumah baru

aktiviti memunggah berjalan

Dari hujung smpai ke pintu.. Kat hujung tu nampak sikit tapi bila dah ke depan makin penuh.
Penat gila weh mengemas.. Dulu seingat aku 3 kali pindah takdelah ambil masa yang lama..setakat 1 hari dah settle.. Tapi kali ni..fuhhhhhh  berpeluh mak jemah.. Makan seminggu lebih2 jugaklah..
Ni bilik kerja aku.. Kotak printer tu dalamnya ada buku.. Buat meja laptop sementara beli computer table.. Hehehe.. Kita gunakan mana yang ada je.. Hujung tu alatan dapur.. ada gak tong2 cat yang tak abis dan belum guna lagi.. Letak kat situ dulu la before make over sikit-sikit..

Bilik pakaian aku..Semuanya penuh dengan baju-baju aku.. Baju tok lali sikit je.. Adalah beberapa helai baju melayu n kemeja..Hahaha.. Kat sini pun tempat iron baju gak.. Tak ambil gambar la plak.. Nanti2lah bila rajin ye.

Dapur comelku.. Yang asal dari rumah lama cuma deep freezer ngan peti sejuk je.. Yang lain beli murah2 ja.. Second hand lagi.. Kat hujung tu ada bekas2 plastik kan.. X sempat lagi tu nak mengemas.. Kena ambil mood lagi.. Sampai skrg terbiar camtu.. Kabinet tinngi tu nampak serabut je kan.. Belum arrange lagi masa ni. Main letak2 je ni..

Nampak kecik kan dapur aku.. Tapi alhamdulillah selesa la untuk kami berdua ni..Aku pun senang..masak2 terus letak atas meja.. Saja x mau buat kitchen kabinet sebab nak extend terus dapur nanti.. Tapi kena tunggu 2 tahun la kot nye.. Senang kalau ada apa2 nak claim.. Kalau buat skrg , apa2 problem rumah ni susah dah nak claim sume.. plus saving pun ciput...

Hall kami.. Ini je yang ada..Hahaha... Sebenarnya ni ruang makan tp aku nak ruang tamu ni biar panjang.. Ada ruang menonton boleh baring2, ada juga untuk sofa..

Setakat ni itu jelah apa yang ada kat rumah ni.. Ibarat baru nak mula hidup suami isteri.. Perancangan kami nak lengkapkan bahagian hall ni dulu.. Sofa, tv cabinet, tv, carpet n langsir.. Hiasan dinding kemudian2.. Lepas dah settle yang ni, bahagian master bedroom plak.. Beli perabot untuk bilik then yang sekarang ni pindah bilik no 2. Bilik no2 sekarang ni kosong je.. Nanti anak buah nak tumpang duduk sebulan dua terpaksalah dia tidur atas toto.. Huhu.. Ampunkan kami ye Akmal..

Itu jelah progress setakat ni.. Doakan kami ye.. Target kami dua tiga bulan sekali beli barang-barang  yang dah disebut.. Biar berdikit-dikit asal bebas kewangan.. Huhu.. Ok daaa...
Post a Comment