Post Terkini

Friday, June 24, 2011

Udang rebus serai

Malam tadi duk tanya pakcik google hal2 berkaitan dengan udang ni.. konon2nya nak masak untuk dinner malam ni.. iyela, kalau udang ni sinonim dengan menu biasa je.. goreng kunyit, sambal,gulai, kari..hmm apa lagi ek..pendek kata menu yang dah biasa buat la.. macam muak je makan bende yang sama.. so nak la rasa menu lain kan.. so google punya google.. jumpa la resepi ni kat MY RECIPE.. resepi orang kelantan ni.. so apalagi, pagi tadi masak siap2 supaya senang balik keje x payah nak bersinsing lengan lagi...

Inila rupa udang rebus serai..

ok.. meh nak share resepi dia.. resepi adalah ikut suka saya.. x berapa nak ikut resepi asal..

Bahan-bahan:

1 mangkuk udang basah (sederhana besar)
3 biji bawang besar ( dimayang)
3 ulas bawang kecil (dimayang)
3 cm halia (dimayang)
2 batang serai (diketuk)
Garam secukup rasa
1 asam keping

Cara memasak:

1. Campurkan semua bahan-bahan ke dalam periuk.. Masukkan air mengikut keinginan sukatan korang.. Panaskan api.. itu saje..
2. Hasilnye memang sedap.. rasa halia ngan serai tu menambah aroma masakan..
3. lagi bertambah sedap makan dengan nasi panas, telur dadar dan juga ulam-ulaman bersama sambal belacan..
see..simple kan... resepi yang mudah tp sedap.. en suami pun suka :)

kasi tengok lagi udang rebus serai ku..
Post a Comment