Post Terkini

Monday, December 5, 2016

Family gathering : Desa Balqis Beach Resort - Part 2

Sambung Part 2 plak... Abis je mandi sementara nak tunggu baju kering kaum adam prepare api untuk BBQ..Kaum hawa cam biasalah siap2 diri anak2, anak buah dan diri sendiri.. Prepare untuk solat Maghrib.. Alhamdulillah ruang yang besar, kitorang boleh jemaah sama-sama..Plus sejadah pun banyak disediakan..

Desa Balqis
Sesi menghidupkan api..
Dah settle memasing siap2 untuk prepare solat Maghrib.. Sementara tu yang x solat jaga budak2 kecik ngan memanggang..2 orang je pun yang x solat pempuannya.. Bahagi je la tugas..Hehehe

Aku plak malangnya x boleh nak membantu. Si mira sembelit tak boleh berak.. Melalak-lalak dia nangis.. Sian nengok eh.. Aku boleh tangkap gambar je la sambil tenangkan dia..



Selesai memanggang..Masing-masing menghadap makanan..


Akhirnya, dapat gak makan.. Mira ketiduran penat menangis.. Tapi tak lama..Sempat la makan 2 ekor ketam ngan ikan sket..
Tak sempat licinkan, Mira bangun balik.. Gigih memujuk dia.. Sampaikan makanan pun dah dikemas semula..Last2 somi ngan ise g cari ubat bontot bagi cair najis dia.. Alahai sian anak aku... Tapi lepas tu  Alhamdulillah berakhirlah penyeksaan.. dah boleh main-main ngan Hasya.. Dua orang budak yang paling lewat tidor pada malam kejadian..

Owhh menu BBQ sangat banyak.. Ikan, ayam, ketam, sotong, daging, kambing, ada jagung.. Tapi ada yang tak termasak pun.. Ketam dah banyak masak pun ada juga yg tak terabih.. Banyak angah beli ketam...Yang dah masak tak habis kitorang simpan buat bekfes untuk esok..

So selesai makan, ada 2 sesi..1. Tujuan asal program diwujudkan untuk sambut anniversary mak & abah yang ke 41. Punya teruk anak baru nak sambut..hehe..So adalah penyampaian hadiah buat insan tersayang dari kami. Handbag untuk mak dan kasut untuk abah.. Sesi kedua tukar-tukar hadiah.. Alahai kitorang ingatkan satu family satu, rupa-rupanya satu kepala satu hadiah.. Cehh so kaksu 1 family semua dapatlah hadiah.. Yang jadi kemusykilan tu semua faham satu family satu hadiah kecuali yang mencadangkan..So acaner tu??? Hehehehe.. Mesej x sampai ye kak su...


Yeayyy dapat hadiah dari kak su..


Hadiah yang akan ditukarkan..
Dah selesai sesi tukar-tukar2 hadiah... maka tamatla acara pada malam tu.. Oleh kerana Mira pun dah ok, makanya akupun sambung makan balik.. Angah menyiapkan joran untuk memancing.. En Krul membakar hot dog untuk makan masa jadi bodyguard Angah..
Selesai makan gosip-gosipan ngan adik beradik..Haha tak ingat lah cita apa.sebab borak2 kosong je meneman hasya ngan mira yang tak mau tido..

Bila mata dah x boleh buka, barulah masing-masing tdo..
Esok nak kena check out jam 12.30 plak..

Aktiviti hari kedua takde apa sangat..Just relax2 macam kat umah sendiri.. Bangun pagi masak nasi guna noxxa ngan buat sambal bilis noxxa juga.. Lepas tu pihak resort hantar nasi lemak untuk 12 pax.. ada kuih n siap ngan air teh lagi.. Okla kan.. Lauk tambah ambil lebih BBQ semalam..So lepas makan, zahra, ilham ngan izzul g mandi kolam.. Yg baby kali ni tak ikut dah..Aku pun tak join dah sebab nak mengemas barang-barang..
Sambil bual2 sambil berkemas..packing apa yang patut.. Alhamdulillah xde rushing sangat sebab bilik air pun ada dua..

So before check out kami pun bergambar kenangan di depan rumah Pak Anjang, Desa Balqis..



Tak penuh ahlinya.. Kalau semua dapat datang mesti lagi meriah


Desa Balqis Kuala Linggi
Free style..


Desa Balqis Kuala Linggi
Ok  last..
Alhamdulillah..selesai memasing kembalik ke tujuan asal..Hehe Kak Su n Angah balik Batu Pahat.. Kitorang pulak akan singgah ke Pajam sekejap..

Sampai Pajam semua lebihan makanan dikeluarkan..Skew daging yang tak bakar semalam tuan rumah bakar..Jagung pun di bakar, ikan-ikan ngan kambing yang tak abis dipanaskan semula.. Licin semua makan.. Laju plak nye abis..Hahaha.. So Alhamdulillah xde pembaziran..Aku pun bawa balik ketam yang belum masak..

Sampai rumah jam 5.00 petang. Terus landing atas katil tdo sejam.. Mira plak sampai umah abi mandikan terus landing atas katil tak bangun-bangun.. Tu yang boleh mengarang pepagi buta ni lepas tgk GV. Padahal sepanjang perjalanan tdo je tak bangun-bangun..hehehe.. Takpelah sayang..Recharge energy ye.. Sabtu ni nak jalan lagi..Heheh..

Apapun bercuti ngan keluarga santai mcm ni memang best..Walaupun balik kampung pun boleh jumpa tp keseronokan nye lain sikit.. Thanks Desa Balqis sebab menyediakan resort yang mesra family.. Sangat2 berbaloi dan bermakna.. 
Post a Comment