Facebook Pages

Saturday, December 17, 2016

Bertemu sahabat lama

1 comment:
Alhamdulillah sahabat sekuliah serumah zaman degree berjumpa juga akhirnya.. Kitorang lepas habis degree memang membawa haluan masing2.. Sibuk dengan family sibuk dengan kerjaya..  Member aku Wa ni pun last jumpa 3 atau 4 tahun lepas.. Itupun kebetulan dia datang Shah Alam..
Abaikan aksi Mira.. Yang penting ummi kena cun๐Ÿ˜œ
Versi Mira cun plak
Alhamdulillah jemputan ke majlis perkahwinan adik WA di dewan seri seroja putrajaya mempertemukan kitorang semula ๐Ÿ˜๐Ÿ˜..Agaknya kalau lagi ramai mesti lagi meriah kan..

Apapun thanks WA sudi jemput.. Makanan tiptop semua sedap.. Happy dapat jumpa ko.. InsyaAllah lepas ni majlis ko plak ye.. Aku doakan.. Aminn๐Ÿ˜„ 

Agak2 Mira n Abi boleh jadi model take??  Hehe..
Selesai majlis terus kejar ke PD plak.. Short vocation for 2hari 1malam.. Sakan wehh tahun ni.. Huhu

Friday, December 16, 2016

Review Hotel Gold Coast Morib

No comments:
Alhamdulillah percutian kali ni ditaja sepenuhnya oleh company en somi..  Dah lama teringin nak rasa kehebatan gold coast yang digembar-gemburkan tu tapi memikirkan setakat main air je memang selalu terbantut la keinginan aku tu..Tapi kali ni bila dapat join event company suami rasa syiokk lahh jugak sebab ada jakuzi..Hehe alkisah rumah sendiri xde jakuzi, haruslah jakun kan.. So mehh nak review sikit pasal hotel  ni..

Pemandangan dari bilik.. 
Meriah je tengok diorang main air.. Mira pun kemain excited tengok air.. Tapi sorrylah sayang..Awak selsema tak boleh nak bawa berendam... Jakuzi xpe..hehehe..

Kemain si comel ni nengok abi dia exited.

Ok habis dah pendahuluan cerita. Mehh nak share sebahagian gambar bilik.. Almaklumlah masuk2 bilik je haruslah cek apa yang disediakan Betul tak??

Bilik kami.. Nampak bersih kan??? Tapi..hmm ada tapi.. nanti kat bawah cerita ye

Yezza.. Jakuzi kau.. Syok wehh.. Sementara tunggu aktiviti malam kami bertiga rendam kat sini..




Abaikan meja yang bersepah tu ye..

Ok..dari katil boleh nampak bilik air.. Tetiba ada jendela plak kan.. Kalau ko berak tak tutup tingkap haruslah tayangan percuma.
Walaupun nampak ok semuanya tapi itu semua tipu helah je.. Hakikatnya masa kami sampai bilik macam apa.. Masih tak berkemas.. Cadar tak bertukar, toilet tak bersih, sampah tak berkutip. Pendek kata serba serbi tak berganti la.. Aku macam..haishhh...hilang mood nak amik gambar bilik sebenarnya..Tu yang sebahagian je gambar bilik aku ambil..

Lepastu nak menunggu diorang mengemas punyalah lama.. Toiletries siap en somi minta kat pekerja hotel yang lalu lalang.. Dalam setengah jam aku rasa barulah cleaner diorang datang tukar cadar, basuh bilik air bagai.. Tu pun ala kadar je. Yang best tu, aku tengok diorang lap cermin guna towel yang pengunjung sebelum ni pakai. Hmm terkejut aku, tapi positif kan diri lepas ni kan nak basuh semula towel tu..Tapi kan aku rasa kalau kat umah sendiri tak tergamak plak aku nak lap cermin ngan towel yang elok... Dia punya sink yang dalam gambar aku tunjuk kat atas tu nampak je bersih tapi bila ko tengok dari sisi tepi, mau berkeladak hitam..Tebal plak tu..Huhu.

Huhu mujurlah aku laki bini jenis cool je.. Nak2 tempat tido pun disponsor... Aku duk membayangkan juga kalau customer yang lain check in pastu tengok bilik tak berkemas mau ngamuk diorang tu.. Maybe sebab cuti sekolah kot.. Orang datang berpusu-pusu..tu yang diorang tak menang tangan nak mengemas bilik. Harap-harap lepas ni management boleh lah hire temporary worker waktu2 cuti sekolah macam ni.. So pengunjung mesti puas hati n datang semula, Macam aku kalau xde apa2 kepentingan memang xdtg lagi kot ke sini.. Sebab kalau datang confirm2 sabtu ahad atau cuti sekolah..Tak mau lah..nanti terkena lagi.. Hehehe.. Tuala plak sampai ke sudah tak dihantar.. Mujur ada bawa tuala spare..Itupun sebab nak balik Segamat.. Cer kalau aku x balik segamat, mau la badan pakai gebor je..Hehehe..

Hehe apapun pengalaman kan.. Xdelah nak salahkan 100 % pada management.. Dah namanya cuti sekolah confirm berpusu-pusu orang nak bawa anak mandi kolam kan.. Cuma nasihat aku kalau ada yang berhajat, maybe bukan school holiday kot.. Dan moga Hotel Gold Coast Morib ni dapat meningkatkan lagi servis yang lebih baik.. Gambate!!!

Sukaneka : Gold Coast Morib

No comments:
Pagi-pagi lepas breakfast terus kami ke pantai.. Mencari lokasi untuk sukaneka.. Tak tau kat mana.. Air laut tengah surut masa ni.. Kemain suka mira dapat berlari2 kat pantai.. Tapi ummi la yang risau takut dia jatuh tergolek.. Kalau lari bukannya ada brek budak ni..

Comel la hai... Dua kali juga jatuh tergolek.. Tapi dia tetap senyumm..

Belah sini lengang je..xde orang..Ada lagi satu bahagian betul2 kat belakang taman tema air.. Haa kat situ la lokasi sukaneka..

Sementara tunggu yang lain sampai,  mira main pasir dulu.. Kemain suka lagi dia.. Tapi risau pasir masuk mata sebab suka sangat sapu kat muka..

Kehausan.. 

Sebelum sukan bergambar dulu.. Ni tengah susun2 orang la ni.. Tengah sesi memanggil2 ahli yang lain berkumpul..




Mira with happy face.. Sepet sungguh la mira..

Yeayyy I'm flying without wings..
Ada 10 acara sukaneka yang dipertandingkan.. Ada untuk anak-anak, lelaki, perempuan, pasangan dan keluarga..  Tapi aku dapat join aktiviti pasangan je sbb untuk aktiviti perempuan sahaja Mira tengah tido.. Haha tapi mujur x join aktiviti yang tu sebab macam tak sopan je..Kikiki... Dannn walaupun aku masuk cuma aktivti pasangan tapi dapat no 1 tau..dapatla RM 30 ..yeehaaa... Nampak tak disitu... En suami masuk acara lain sume x menang, bila ngan aku je menang.. Hahaha  bawa tuah aku ni..kikiki....perasan...

Habis acara, ada cabutan bertuah plak.. Puh kiri puh kanan.. Minta2 sangkut.. Alhamdulillah menang mini rice cooker brand Walt Disney.. Alhamdulillah rezeki lagi... Manyak syiokkk oo.. Sukaneka pun abis jam 11.30 pg lebih kurang.. Nak check-out 12.00 tghr..  So memang x dan la nak main air sebab nak gegas balik Segamat plak ada majlis kat umah Pak Long.. Memang nak ke Morib Gold Coast ni kami diapit ngan kenduri kendara sedara...So balik bilik siap2 mandi dan terus check out..

TTC : Akupuntur

No comments:
Assalamualaikum.. Lama rasanya aku tak cerita pasal TTC kan.. Iyelah lepas kejadian menyakitkan hati 2 tahun lepas terus rasanya perasaan untuk TTC mati.. Pada aku kalau ada rezeki adalah.. Kalau xde jom jalan-jalan.. Perasaan aku masa tu memang kosong bila bab anak.. Orang cadang itu, cadang ini aku OK kan aje.. Malas nak amik port.

Alhamdulillah, akhirnya Allah kurniakan  syurga kami Nurul Amirah disaat aku dah tak pikir tentang anak dan tak mengharap langsung.. Barang-barang baby pun semua aku dah sedekahkan pada kengkawan ngan adik beradik.. Even en somi suruh simpan pun aku x mau.. Tetap aku bagi kecuali satu iaitu stroller.. Haha itupun sebab diorg tak nak amik, besau katanya x muat kete.. Hehehe.. Sedang elok habis semua Alhamdulillah Allah berikan syurga kepada kami.. Betullah seperti yang dijanji..Hanya Allah tau bila kita bersedia dan dia jugala tau bila masa yang terbaik untuk kita..

Berkaitan TTC lepas dapat Mira harusla dah tak terpikir untuk TTC kembali.. Ialah sibuk sangat dengan si comel.. Cuma berkaitan dengan penyakit aku,, masalah angin dalam badan makin kroni.. Kalau dulu setiap kali period senggugut yang aku kena boleh tahan lagi.. Tapi sekarang aku panggil senggugut angin.. Kalau lambat atau salah makan, nak nak time period memang mendapat la.. Rasa macam ada angin sangkut kat ari-ari.. Azab dia nauzubillah.. Memang menangis..Time mengajar pun aku tak boleh bangun..Sampai menangis depan budak2..

Sampailah ada ustazah kat sekolah cadangkan aku buat akupuntur dengan biras dia.. Alhamdulillah memang nampak perubahan yang memberangsangkan.. Dia kata aku sakit tu bukan sebab apa.. Tapi disebabkan oksigen tak sampai ke otak.. Iyelah akukan ada endometriosis.. Adhesion pun banyak..So saluran darah tu jadi sempit.. So dengan akupuntur dia tolong buka balik saraf2 supaya oksigen dapat gerak dengan lancar..

Alhamdulillah.. So sekarang ni nak kena scan berapa besar cysts yang bermaharajalela dalam perut ni.. Kalau tau bape cm senanglah dia nak buat rawatan yang macam mana..Aku plak bila sebut nak scan tu macam fobia plak..tak mau terima kenyataan kalau besar.. Apapun lepas check baru boleh jumpa k.zi.. K.zi akan ubatkan dulu sakit aku barulah proceed dia proceed untuk rawatan fertility plak.. InsyaAllah kalau ada rezeki aku ngan somi adalah, tapi andai kata rezeki kami dengan Mira sorang pun aku redha.. Alhamdulillah :)

Thursday, December 15, 2016

Annual Dinner FM Magnet di Gold Coast Morib

No comments:
Sabtu lepas 10/12/2016 kami bertiga berangkat ke Gold Coast Morib.. Check in jam 3.00 ptg tapi disebabkan ada majlis tunang cousin aku kat Banting so terpaksalah lewat sikit smpai.. Lebih kurang 3.30 ke pukul 4.00 kot sampai..

Tujuan utama bukan nak bercuti2 sebab jadual dah disediakan pun untuk kitorang..Ni pun sebab join encik somi punya annual dinner company .. . So petang tu cuma aktiviti bebas je.. Kot la kan nak main taman tema air.. Tapi kitorang x mandi pun..First sebab mira selsema, 2nd sebab dalam bilik ada jakuzi... Hahaha baiklah lepak mandi jakuzi.. Lagi privacy..Hihihi.. Dalam kul 7.00 dah ready untuk bersiap plak.. Tema nya adalah tradisional..

Mira with Kadazan outfit..
 Jenuh nak mencari baju mira ni.. Last2 teringat ke adik aku..Suh dia tanyakan mak mertua dia.. Alhamdulillah mujur ada..Sedang elok plak tu.. Ummi pun cadang nak pakai gini gak tapi so seksi plak..hehehe..

Kami dengan busana masing-masing..
Huhu tak ramai pun yang pakai ikut tema betul2 macam kitorang.. Bak kata en somi dalam 10% je selalunya..Hahaha aku plak sebab tak penah ikut dia nya annual dinner ingatkan wajib..sebab memula nak pakai baju kebaya je tapi dari gaya dia explain tu cam wajib pakai je so gigihla aku mencari.. Kredit tu k.aween  sebab bawakan jumpa chua sewa baju.. Tema kami laki bini pakaian tradisi perak..

Majlis macam biasa dimulakan dengan ucapan dr VVIP.. So lepas tu persembahan lagu dari kumpulan Pali-pali kalau x silap telinga aku mendengar.. Sambil-sambil tu aktivti jamu selera.. Huhu tapi aku xde selera pun sebab lepasni kena jadi juri Mascot anak-anak kakitangan plak.. Huhu mula2 x mau jadi tapi en somi suruh jadi sebab dapat power bank katanya so aku ikutkan je la.. Memula aku ingatkan aku malu haha aku kan penyegan orangnya tapi nan hado.. Sebab kat situ yang aku kenal cuma en somi ngan mira je..Hehehe..

Mengambil markah untuk peserta.. Kena berdiri kau...

Budak ni berani..Suka aku..confident level tinggi..

MD pun sporting nak berlawan ngan ninja..

Gambar penuh kami.. 
Songket encik somi tu pun dah nak terlondeh dah dikejekan mira.. Ialah budak aktif terpaksalah abi dia berkejar sana sini ..Hehe mujur juga malam tu mira nak ngan en somi.. Kalau ngan umi mau senget benget tudung sume.... Dia dah ngantuk sangat tapi x mau tido.. So nak berdukung je atau biar lepas. Suruh duduk kat kerusi pun x mau..

Huhu sesi cabutan bertuah encik somi dapat RM120 je..Alhamdulillah.. Grand prize RM 1000 ngan RM2800 xde ong plak malam tu.. Cabutan bertuah semua versi duit. Rezeki kami malam tu menang pakai terbaik.. Dapatlah voucher RM200 Isetan.. Alhamdulillah..

Alhamdulillah..rezeki jangan ditolak.. Berbaloi-baloi melaram bagai..

Dinner dah habis barulah teringat nak ambik gambar berdua.. Mira dah termenung atas katil ngan botol susu.. Tp tetap tak  mau tido..

Cenderahati jadi juri.. Bertuah badan..Alhamdulillah..
Balik dinner berendam lagi.. Tapi sekejap je sebab nak kemas barang2 lagi..Iron baju bagai takut esok kesiangan x sempat nak buat..  Conclusion nye mujurlah event en somi, kalau sekolah aku jangan harap nak pakai.. Tapi kali ni jelah..next time 3 tahun lagi tak taula nak pakai lagi ke tak..Huhu sebab dah nampak sendiri kan tak ramai pun yang pakai..Hahaha.. Ok next..ready untuk sukaneka plak esok pagi..

Wednesday, December 14, 2016

Burger Kukus Lava, Damansara

No comments:
Alkisah, jalan-jalan cari makan Jumaat yang lepas.. Bukan jalan-jalan pun tapi sebab  terjumpa banner Burger Kukus Lava .. So bila tengok macam sedappp, encik suami pula kata nak cuba..so wajib la cuba ye.. 

Tengok tu..dah banyak channel dah burger ni muncul.. Confirm sedapp ni..

Burger Kukus Lava
Burger kukus.. Encik somi punya.. Aku dah rasa..memang superb..Ko tengok jela sos dia.. Mengiurkan bebb..


Burger Kukus Lava
Macam biasa.. Chicken Chop.. Sos dia pedas wehh.. 
Aku tak order burger sebab rasa cam x boleh abis.. So order la menu di atas.. Sekali kau tak abis juga.. Mana tak nye sebelum tu duk melantak bihun goreng sampai dua pinggan.. Mau tak kenyang.. Huhu rugi2.. Kentang goreng tu pun masyaAllah banyak nye dia bagi...


Si comel sepet dah aim air tu.. X boleh la sayang..

Burger Kukus Lava
En somi punya.. Tak tau nama dia..Tapi dia kata torbaikkkk..

Burger Kukus Lava
Neslo blended.. Siap ada cincau lagi ko.. Sangat sedapppp

Nak contact?? Dipersilakan..

Aku sangat-sangat recommend korang untuk datang sendiri ke Burger Kukus Lava ni.. Sebab aku bagi 5 bintang penuh.. Memang sedap kau.. Konsep dia kau order dan bayar dulu.. Nanti amik nombor giliran dan pesanan akan dihantar ke meja.. Menyesal pegi sebab perut dah separa penuh.. Kalaulah kosong memang nak meletup bintang aku bagi kat restoran Burger Kukus Lava ni. Tapi apapun lain tekak, lain perut lainlah citarasa kan.. Pendapat aku, memang sedapp.. Pendapat somi tak payah tanya kalau dah ajak datang lagi tu.. So pada sesape yang rasa terliur dan nak rasa sendiri kesedapan Burger Kukus ni moh la ke alamat Jalan Pju 10/3C Petaling Jaya. 

Kalau nak tau details korang  boleh serbu Fb diorang Man Burger Kukus Lava.  Agak2 tak mau ke Damansara boleh ke Saujana Utama di Sungai Buloh.. Yang penting jangan ko datang hari Isnin.. Isnin kedai tutup hokey...

Oklah setakat ini sahaja entry tentang Burger Kukus Lava.. Dan ini bukan entry berbayar ye..Ini entry ikhlas dari anak tekak dan perut..Hehehe.. 

Friday, December 9, 2016

Makan2 celebrate cuti

No comments:
Alkisah.. Awal cuti sekolah haritu saje mkn2 lepak2 ngan kengkawan.. Kengkonon meraikan percutian bersama2.. Cewahhh.. Padahal ni la pun kali pertama kuar sesama musim cuti ni.. Kalau tak nan hado...  Kebetulan plak petang tu nak amik tepon pemberian YES.. so alang2 kan.. Alang2 juga kitorg celebrate birthday k. Zila..  Kek disponsor oleh ina.. 
Haha dlm makan 2..havoc juga kejadian nye.. Almaklumlah mak2 keluar dengan anak2 kan.. Mira mcm biasalah duduk kat baby chair sekejap je.. Pastu dia ngamuk nk explore keliling kopitiam.. Kejadian air tumpah pun smpi 3 kali kau... Memula birthday girl tumpahkan air.. Pastu si taqriz plak, anak k. Zila.. Haha sbb mak dh tumpahkan dulu of coz la x blh nk marah anak kalau dia tumpahkan plak kan.. Last sekali anak k. Su plak tumpahkan... Haduii meriah sungguhla..
So sebelum pertumpahan air berjangkit pada yang lain kitorang angkat kaki dulu..
Hehe kelakar pun ada.. Gigih mak2 kalau nak hang out ngan kengkawan..  Kalau bapak2 relax je.. Lepas keje balik memalam pun apa dia kisah.. Kalau mak2 ni nak mencari masa belum tentu.. Huhu..
Apapun sekali sekala lepak ngan kengkawan ni best jugak.. Kalau dpt berkelah lagi syiokkk rasanya.. Leh lepaskan anak explore dunia..
Cuti tinggal plus minus 2minggu.. Hadoii dag dig dug jantung aku... Debar rasa.. OK bye
Ok aku nampak boolatt sangat.. Factor camera OK.. 
Kek di taja Ina

Tuesday, December 6, 2016

Review Desa Balqis Beach Resort, Kuala Linggi

No comments:
Mehh nak review sikit pasal Desa Balqis Beach Resort ni.. Kitorang ambil Rumah Pak Anjang untuk percutian family kali ni.. Rate biasa RM850 tapi untuk cuti sekolah RM900. Tong-tong adik beradik kutip bulan2. Desa Balqis offer banyak rumah.. Kalau family ko kecik je boleh la ambil rumah yang kecik... Kalau besar family bolehlah ambil rumah cam yang kitorang ambil ni..

Suasana kat dalam ni memang damai je..Kalau kat pintu masuk ko tengok kete lalu lalang tapi bila masuk ke dalam automatik ko rasa tenang je..Sunyi je.. Yag best aku rasa rumah ni kedap bunyi.. Kalau duduk dalam rumah xde la dengar orang berbual ke apa..


Antara rumah yang disediakan..
Macam biasalah bila kita check in hotel ke chalet mesti nak tengok servis apa yang ditawarkan.. Untuk rumah Pak Anjang RM900 semalam ni dia bagi breakfast untuk 12 orang. BBQ set pun diberi if request.. Macam kami, kami minta BBQ set masak sendiri je.. Kalau korang nak diorang sediakan boleh..Tapi setiap kepala akan di caj la..Oh ya arang tak disediakan ye untuk BBQ set ni..so kenala beli sendiri..

Jom kita tengok dalam pulak..


Ok yang ini ruang makan.. Masa lunch kitorang makan kat sinilah..Tp bila dinner makan kat beranda lagi syiokkk..

Ruang menonton... Kurang gemar tang sarung kusyen tu.. Lusuh sangat tengoknya.. Cam tak basuh pun ada jugakk..Heheh..

Yang ni plak ruang legar..Bersambung dengan sebelah ruang tv.. Kiranya ruang legar ni sebenarnya bentuk L.. Bermula dari pintu masuk sampai kat peti sejuk tu.. ada 4 bilik mengadap  antara kedua2 ruang ni..
Owhh ye.. kat dalam ni takde peralatan masak tau.. Dia cuma sediakan gelas, kettle ngan  peti sejuk je.. So gigihla aku mengangkut pinggan, jug, pisau, periuk noxxa aku tu datang sini.. Mujur juga bawa noxxa masak nasi pun 5-7 minit siap dah .. Jimat masa..

Ni toilet..Ok bersih puas hati..Cuma air x berapa kuat tu je..Yang lain tip top..

Bersebelaha bilik air kiri kanan..

Yang disediakan.. 
Kolam untuk mandi manda.



Pantai kalau nak pergi.. Nampak macam privacy pantai ni..Pengunjung resort je boleh akses ke bawah..
Aku suka pantai.tapi sebab warna dia yang coklat buat aku terngiang2 mimpi ntah bila.. Teringat kembar aku kena tarik ngan ombak hanyut ke tengah.. So aku rasa fobia plak bila tgk..

Bila malam,,Cantik bertemankan lampu neon berwarna..

Macam raya plak nye..
Desa Balqis ni pun ada sediakan surau berdekatan ngan kolam renang..Depan kolam renang ada juga padang..Siap ada tiang gol lagi kot2 kau nak main bola sepak kan.. Paling best parking pun luas.. Cam kitorang sebab rumah pak anjang ni mc kat tengah2..Siap boleh parking kete depan rumah lagi.. Macam rumah sendiri plak kekdahnya.. Takdelah berebut parking ke apa..Lagilah kitorang ni satu rumah tapi 4 biji kete yang dtg..

So aku sangat rekemen la kalau nak buat family gathering kat Desa Balqis Beach Resort ni.. Berbaloi sangat. Pada aku suasana dia, fasiliti layaklah aku bagi 4.5 bintang dari 5 bintang.. Memang best sebab ko rasa macam duduk kampung ko sendiri..Next time kalau ada masa dan keizinan bolehla try datang lagi..