Post Terkini

Sunday, January 23, 2011

Lempeng Goreng inti ayam sardin

LEMPENG GORENG INTI AYAM SARDIN


BAHAN INTI;
Satu sudu cili giling
Kuah Sardin
Bawang merah n putih (dihiris)
Ayam (dipotong dadu)
Tomato (dipotong dadu)
Lobak (dipotong dadu)
(Isi dalam terpulang kepada individu..Atas kreativiti masing2.)

BAHAN LEMPENG:
Telur
Tepung
Garam

Cara-cara:
Bahan Inti:
1. Tumis bawang terlebih dahulu dengan sedikit minyak . Kemudian masukkan cili giling.. Tumis sehingga agak2 garing..
2. Masukkan pula ayam dan lobak.Biarkan seketika
3. Seterusnya tomato dan kuah sardin.. Masak sehingga kuahnye hampir kering.

Bahan lempeng:
Campurkan telur, tepung, dan sedikit garam..Kacau dan canaikan dekat kuali.. Jgn terlalu tebal sangat.. Takut susah plak nk gulung..

Last sekali, letakkan inti ke atas lempeng dan bentukkan seperti popia.. Lekatkan hujung lempeng tadi dengan putih telur.. Kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga dia bertukar warna kekuningan..

Post a Comment