Post Terkini

Sunday, January 30, 2011

Natrah


Td tengok kat astro prima.. Dokumentari tentang Natrah.. hmm x knal?? ok2 gambarnye dekat atas( image saya pinjam dr en google). sebelum ni pernah dah dgr ttg natrah.. apa yg saya tau dia adalah seorang anak yg diserahkan kepada keluarga melayu dan telah islam sebelum dituntut semula keluarga asal.. tp bila tadi ada cite dekat astri terus google cr maklumat kat internet ni.. iyela, dekat tv lambat sgt cite.. so internet leh baca terus.

oo ibu angkat dia che aminah.. dia diserahkkan masa baby umur dia 5 thn.. sbb masa tu ayah dia kna tangkap ngan askar jepun.. dipendekkan cite che aminah ni best fren maknye si natrah.. jd membesarlah si natrah ni dekat malaya smpi umur 13 thn. dah peluk islam dah pun.. tp bila mak kandung nak tuntut dia pergolakan pun terjadi.. sbb apa?? sbb mak n ayah dia nk tuntut balik anak kandung diorg.. dan che aminah pun dah sayang sgt ngan natrah.. lebih2 lg natrah ni dah islam.. so diorg fight la kat mahkamah. che aminah menang hak tuntutan menjaga anak.

tp lepas tu da terus di kahwinkan dengan lelaki lebih tua dr dia.. dgn anggapan perkahwinan ni dapatla menyekat ibu bapa kandung Natrah dr tuntun hak penjagaan. tp rupa2nyya Che Aminah ni tersilap langkah.. parents Natrah fight semula ikut undang2 belanda yg gadis bawah 16 thn x boleh berkahwin.. so diorg menang.. masa tu la jd rusuhan.. 17 org kita, org Islam mati dan hampir 200 gak la yg mati semata2 nak selamatkan akidah Natrah.. so hari ni telah pun tahu sejarah natrah ni smpila dia mati.. tp kalo korg nak tau lebih lanjut sila klikk sini eh. sekian

Post a Comment