Post Terkini

Tuesday, December 24, 2013

Jalan-jalan cari makan di Jeram, Kuala Selangor

Sabtu lepas, lepas tengok wayang 47 ronin aku, my hubby, along, abang bilal ngan wani bergerak lah ke Kuala Selangor. Cadangnye kami nak makan seafood kat AROMA IKAN BAKAR, JERAM. Teruja jugak nak datang sini. Sebab selalu dengar orang cakap je, rasa belum pernah kan. Tambahan pulak along nak belanja, pucuk dicita ulam mendatang la kan. FOC la katakan.

Sampai sana je rupanya ada dua kedai. Masuk ke kiri Aroma Ikan Bakar. Yang depan sikit dari dia tak pasti pulak nama kedai nye. Kawan aku, K.Su cakap kedai tu tak buka waktu siang. Kalau siang dia jual lauk je. Malam baru bukak.Iyela kot agaknya.

Mula-mula nak pergi kat Aroma Ikan Bakar tu sekali adik aku si Wani bagi tau, member dia kata Aroma dah tak berapa sedap so terus ajak along makan kat kedai sebelah tu. Dekorasi nye biasa-biasa je. Takdelah cantik macam kat Aroma tu. So kami pergi disini je. Lagipun tengok kat Aroma macam penuh je parking. Kitorang sampai dalam kul 6.30 ptg. Main terjah je pun.

Sampai-sampai terus pilih lauk. Kami ambil ketam, pepahat, ikan terubuk, kupang ngan udang sebagai menu utama. lepas tu nasi, air ngan kailan ikan masin.

Ikan terubuk ni goreng je. Masa dengar abang bilal kata nak ambil ikan ni rasa macammm ...errkkk banyak tulang tu.. Leceh nye la nak makan. Tapi rupa2nya tak leceh langsung. Bila makan ikan ni senang je tulang tu terpisah ngan isi dia. Yang ni memang sedapp.. Tak puas makan kot. Yang atas tu pepahat, masak pedas. Rasa dia biasa-biasa je. Rasanya kat Umbai Melaka lagi sedap kot.

Kupang berlada. Tapi sayang sambal nye tak betul-betul serap dalam isi kupang ni. Rasanye kupang ni direbus dulu kot baru digoreng. Sebabnye banyak isi kupang yang tak kena sambal. Huhu.
Kailan ikan masin dan udang sambal. Kalau udang ni aku masak lagi sedap kot. Hehe.. Tapi udang dia memang besar-besar kot. Gred A agaknye. Kitorang ambil 8ekor je kot. Tu pun cukupdah.
Yang tak de dalam gambar sup ketam. Sebab nye sampai lambat kan. So masing-masing dah start melantak, memang tak dan lah nak ambil gambar. Ambil ketam pun 4 ekor je. Ok lah kan. Nak ambil banyak-banyak takut tak habis pulak.

Kitorang makan dalam keadaan senyap sunyi. Haha tak taulah gelojoh ke apa. Tapi yang penting masa tu aku dah lapar. Mana taknye, bekfes roti canai je. Pastu lunch popcorn ngan hotdog. Mana la tak lapar kan.

Ok, lauk dah licin. Tinggal along ngan abang Bilal je tengah habiskan baki-baki terakhir dia.

Pinggan ku
Thanks along belanja kami
Aku ngan bakal pengantin, Wani
Eh eh mana suami ku??
Hehe ini la dia.  Gambar berdua wajib ye :)

Total kami makan nak tau berapa?? RM 130 sahaja.. Adalah sen sen dia along gtau tapi tak ingat. Murah tak?? Aku rasa murah la ni. Sebab banyak kan. Along pun lepas bayar muka dia cam blur blur je. Sebab murah sangat dia kata. Sebabnya masa dia makan berdua ngan abang Bilal kat Aroma kena dalam RM60. Tu pun ambil ketam ngan udang je pun. Plus nasi, sayur ngan air la kan.

Pendapat aku..
  • Rasa dia takdelah nak kata superb sangat. Tapi oklah. Bukanlah sedap sangat pun tp masih dalam kategori sedap. Kiranya kalau makan pun tak menyesal lah
  • Masa menunggu pun tak lama. Sedang elok je. Sampai-sampai pilih seafood. Pastu tunggu order untuk nasi n air.Berbual2 x sampai 10 minit.  Pastu azan sembahyang maghrib dulu. Siap sembahyang dalam 5 minit camtu makanan sampai. Just nice :)
  • Dari segi harga sangat2 lah berbaloi kalau nak dibandingkan makan kat S.Alam ni.
  • Lokasi pun dekat dari Shah Alam. Kalau nak pergi ke Bagan Lalang atau Umbai, Melaka tu memang tak taulah bila sampainye kan.
  • Satu je yang spoil sikit. Air yang dia buat x umphh.. Cair je. 
Kesimpulan aku..
  • Nak datang lagi.. Sebab memenuhi kriteria yang aku inginkan dari segi rasa, masa, lokasi dan RM. 




Post a Comment