Post Terkini

Friday, December 6, 2013

Travel : Harga tiket ke krabi..

Ok.. ini adalat schedule post.. Masa  ni mungkin aku dah ada kat bumi krabi.. Hmm percutian pertama ke negara orang.. Alhamdulillah.. Dapat jugak berjalan. Sebelum aku cite pasal harga tiket, meh sini nak cite pasal kronologi cam ne boleh tempah tiket ni.

Biasala aku awal-awal tahun bukak sekolah memang mood jadi weng weng sikit. Maklumlah masa tu baru bukak sekolah. Selalunya topik hangat yang dibincangkan adalah mengenai kemenjadian projek cuti sekolah a.k.a penambahan bilangan ahli keluarga. So paham-pahamlah ye.. kalau tak paham buat-buat paham sudahlah..

Encik suami plak, masa tu final year ngan utmspace.. memang tengah busy ngan final projek. Tapi sbnrnye dia pernah janji nak bawa g uss. Aku selaku isteri memang haruslah bertanya sentiasa kan. Tapi masa tu dia pening ngan tesis, so layan x layan je lah apa aku tanya. Dan aku sambil-sambil tu merancang cuti ke cameron highland, tempah rpp bukit fraser ngan rpp morib juga. Sebab bini dia pun excited jugak en suami dah nak abis belajar kan. Dah x sabar nak jalan-jalan.

And sekali tu air asia buat promo free seat. Gigih la berjaga malam.. Alih-alih tak dapat masuk.. ok fine.. mmg nak dpt tiket murah memerlukan kesabaran yang tinggi.. malangnye aku tidak.. Lepas hari tu, ntah berapa lama tergerak hati nk bukak web air asia..  Saje tengok tengok... Tekan-tekan tempat percutian.. kejap-kejap tengok korea, kejap-kejap tengok sabah, pastu vietnam, australia.. hmm tapi semua mahal2.. Harga x mampu milik la..  Sekali try tengok pergi krabi, ambik ngko rm678.00 je pergi balik tuk 2 orant.. Jerrrr??  Hahaha murah kot.  Masa tu la rasa murah.. Sebab x pernah pun survey harga tiket.. Aku anggap kalau pergi luar Malaysia below RM1000 murah le tu.. hehehe.. Sila jangan gelakkan daku yang naif ni.

So tepon en hubby, cakap ngan dia.. dia pun kata murah gak.. Apalagi memulakan operasi la..hehehe..
Tapi tapi tapi... biasala saya budak baru belajar. semua aku tibai.. insurans, luggage(haa yang ni bijak sikit, ambil waktu balik je, walaupun x berapa bijak jugak)makan...siap pilih seat lagi.. huhu last2 bila tengok total RM908.00.. dan segalanye dihujung jari.. bayar je..

Hahaha.. kebetulan masa tu my sis duduk sekali, along pun datang gak.. sekali cite ngan diorg bantai kena gelak,,  iyela, insuran x amik pun xpe (tapi pada aku better amik, kite x tau kan apa jadi), luggage lagi lah x payah.. bukan ada apa pun yang nak dishopping.. pergi pulau kan.. hehehe masa tu baru terpikir..betul jugak along cakap.. pastu x yah amik makan sepatutnye.. hehehe mana la mak ci nak tau..

dan nak menunjukkan betapa bijak nye aku, lepas dah book tiket barulah aku rajin nak ber blog walking tgk percutian bajet blogger2 malaysia.. masa tu baru nangis sbb tau tiket boleh dapat serendah rm100++. tp nk buat mcm mana, terlajak perahu boleh diundur, terlajak bayar cuti tetap diteruskan.. huhu..

so ini kalilah.. pengalaman pertama aku booking tiket flight.. lepas ni InsyaAllah akan survey dulu kat blog2 percutian bajet.. cam aku ni dah tak boleh cakap bajet dah.. takpe, belajar dari kesilapan kan,   ayat  memujuk hati. yang penting krabi aku datang.. nikmati percutian ini a.k.a honeymoon kedua kami :)
Post a Comment