Post Terkini

Tuesday, December 24, 2013

Travel : Percutian di Krabi (Part 4)


Fuhh malas tul nak update.. Tapi gigihkan jugak sebab sekolah dah nak start. So ada harapan la blog x berupdate kan. So nak tak nak gigihkan juga sambil tengok cite kartun SCOOBY DOO .. hehehe

Ok lets start..

Hari ni bangun pepagi kami nak pergi 4 Island. Hoyeahhhhhh..

En suami duk pakai sun screen before gerak. Yang bagus nye pakai kat muka, tangan dia x pakai.. Manala x gelap tangan tu. Kitorang pakai SPF 30 je.  

Sebelum bergerak kena isi details dulu. Nama, asal dan hotel mana. Memang prosedur dia macam ni. Tak kisahlah korang pergi mana2 tour pun. Sebagai insurans kan. Owhh rasanya lupa nak mention. Pakej tour di sertakan sekali dengan insurans ye :)

long tail boat
Ok, inilah group kami. Bersedia untuk bertolak.

En suami.  Best jugak naik long tail ni. Sepoi-sepoi bahasa gitu.  Posibility mata layu adalah sangat tinggi ye. Untuk yang mabuk laut tu apatah lagi. Minah thailand yang saing kitorang awal-awal dah sapu minyak angin. Nak ambil gambar lebih-lebih pun x boleh juga.. Sebab air laut memang akan terpercik kat muka korang dengan selambar. 
TUP ISLAND

Ok.. Dah sampai pun pulau pertama.. Tup island ni sangat mengujakan.Sebab nye korang dapat menyeberang 3 buah pulau yang berbeza dengan berjalan kaki je. Bila?? waktu air surut la kan.. Memang sangat-sangat terpesona. Cuma yang membezakan dengan pulau lain ialah pasir dia yang tak sehalus pantai-pantai sebelum ni. Dekat sini sakit kaki jugakla nak berjalan. Tapi seperti biasa air dia tetap jernih.




Pulau belakang tu tak bercantum ngan tup island ye

Bukti kami di sini

Ok, Korang boleh nampak kan long tail boat tu sepanjang-panjang nye.  Antara sepanjang-panjang boat tu kita boleh pergi ke pulau sana dengan berjalan kaki saje

Yang ini pulak untuk speed boat berlabuh. Em camne nak cakap ye.. Ok tempat yang paling dekat dalam gambar ni means imej yang paling besar ialah tup island. Kemudian korang nampak pokok2 hijau kat hujung tu. itu kita namakan pulau B dan di kiri pulau B tu boleh bersambung pula ke Pulau C.  Maknanya long tail boat diaorang parking antara Pulau B dan Pulau C. Speedboat pula antara Tup Island ngan pulau B. Nama-nama pulau B dan C aku tak tau pulak.

Haa.. Belakang kitorang tu pulau C ye.

On the way nak ke Pulau C. Jumpa geng Bikers Kental.  Minta tolong ambilkan gambar. tapi kami x sampai pun ke sana. Sebabnya air makin naik. Ombak pulak makin kuat. Silap haribulan boleh terus mandi je. Tambahan dengan batu-batu pasir yang agak menyakitkan. So kami patah balik. Lagipun masa yang diberi tak lama.

Keputusan yang tepat. Bila patah balik je, sampai-sampai boat diorang dah suruh naik boat. Di sebabkan kami antara orang yang terawal ada, minta tolong minah Thailand ambilkan gambar 

CHICKEN ISLAND
Chicken island. Dapat ambil dari jauh je disebabkan kedudukan kami jauh ke dalam boat. Diorang pun bukan berhentikan bot pun.. Jalan je sambil explain n terus ke port snorkeling.

Kat sini en suami ecxited snorkeling. Sebab dia tengok ramai geng kat sini. Bini pun excited tapi sebab takut pendam dalam hati je. Takpelah saya tukang snap pic dia :)

Sempat lagi tunjuk peace. Excited kemain lagi dia


Ambil gambar dari atas je. Letak la roti ke, jajan laju je ikan-ikan ni serbu. Tapi satu spesis je yang nampak. Ikan belang-belang. En hubby kata kat dasar banyakla.. 
Cukup masa kami pun berangkat ke destinasi  seterusnya..

PODA ISLAND

Tujuan utama dekat sini ialah untuk makan tengah hari je kot. Pada aku kat sini takdelah menarik sangat. Tapi mungkin jugak sebab matahari dah naik xde tempat nak berteduh. Pantai kat poda ni kecil je sebab dipisahkan dengan pantai yang berbeza. Aku pun kurang pasti, tapi menuruk pemandu pelancong sebelah pantai lagi tu private island. Sebab tu kot dipagar antara poda island ni ngan kat situ.


poda island
Yang ni cantik la
Makanan kami.. Taste?? Pada tekak aku sedaplah. Tak taulah sama ada dipengaruhi oleh rasa lapar atau tidak. Dekat sini dia takde proper restoran atau khemah macam dekat Phi Phi Island. Di sini, agen yang siap-siap bawa makanan dari Aonang. So pandai-pandailah kita cari port  nak makan. Makanan pun taklah semewah  dekat Phi Phi Island.

Kawan kami dari Malaysia. Asal teluk Intan. Friendly diorg ni :) Tu tengah nak beli ais krim la tu. Magnum pun 120THB kau... gilossss


PRANANG CAVE 

Lepas tu terus kami dibawa ke destinasi terakhir. Pranang Cave. Haa yang nilah gua yang sangat-sangat glamer tu. Kenapa ye ?? Nanti kita tengok ye..


En hubby berlatar belakangkan gua dan air yang hijau
Haa yang inilah sebab musabab keglameran gua ni. Nak ambil gambar dekat-dekat tapi en suami x bagi plak. Tengok gaya dia cam malu jerrr.. Hahha.. So kasi zoom sajelah. Suruh dia ambil lagi la dia tak mau. heheh
Kami
Saje ambil gambar mat salleh ni.. Cantik badan dia..Hehehe
Yang ni lagi dahsyat. Geng geng minah saleh ni sampai boleh minum-minum lagi kat sini..Suka la tu. Jangan mabuk sudah
Pulau ni pun private gak.. So kita hanya boleh berjalan di sekitar gua dan pantai je. Nak masuk ke dalam?? No no no.. Only for the guest .


Habis aktiviti di sini maka tamatlah program island tour untuk percutian 4 hari 3 malam. Sampai ao nang terus minta diorang hantar ke hotel terus.. Nak rehat-rehat.. Badan pun sakit-sakit kesan dari terlonjak-lonjak masa naik speed boat malam tadi. Misi kami malam ni. foot massage untuk suami, Thai massage untuk isteri.

Travel : Percutian di Krabi (Part 2)



Post a Comment