Dinner treat kami malam tadi sempena anniversary yang ke 5 tahun. Baru lima je, masih jauh perjalanan kan. Hehe.. Setelah pelbagai menu bermain di kepala, akhirnya inilah yang menjadi pilihan terakhir. Apa nak buat, bahan yang dicari tak ada.
First time buat hasil carian google. Alhamdulillah sedap juga. Cuma aku letak lemon sikit sangat. Kalau banyak lagi sedap rasanya. Masam-masam gitu.
Crunchy lemon chicken |
Resepi Crunchy Lemon Chicken
Bahan-bahan:
2 keping dada ayam
1 biji bawang putih
6 keping biskut cream crackers
Parutan lemon
Sedikit lada hitam
Garam secukupnya
2 sudu tepung gandum
1 biji telur
Cara memasak :
- Kisar bawang putih, biskut, parutan lemon, lada hitam dan garam. Kisar sehingga menjadi seperti breadcrumb.
- Dada ayam tadi dibersihkan. Ketuk sedikit menggunakan lesung supaya tekstur di pecah sikit supaya memudahkan daging cepat masak. Tapi jangan pulak sampai hancur atau lunyai ye. Sedang-sedang cukuplah.
- Salut dada ayam dengan breadcrumb tadi, kemudian salut pula dengan tepung, diikuti telur dan akhir sekali salut semula dengan breadcrumb.
- Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak memenuhi separuh dari dada ayam. Goreng sehingga kekuningan. Ataupun 4 minit sebelah bahagian dan 4 minit lagi sebelah bahagian.
- Bila dah masak bolehlah diangat dan dihidang dengan side dishes yang lain. Cam aku coselaw, kacang panggang dengan sayur campur je.
Hidangan kami dengan green tea F&N. Haha malas tul nak buat air |
Banana split sebagai penutup selera kami. Cepat tul ais krim cair. Mana tak nye bawah kipas kan. Selekah benar rupanya. |
1 comment:
Dah 5 tahun....tahniah...tahniah...
Sedap nampaknya, ada bakat chef ni.
Post a Comment